2010-05-26

Ward förlorade stort

Som jag skrivit tidigare:

Vaughn Ward har bakgrunden för att bli en riktigt framgångsrik kandidat och politiker. Hjältemodigt marinkårsbefäl, CIA-officer, politisk erfarenhet, fin familj och snygg fru, och själv går han inte heller av för hackor. Uppbackning av republikanska partiet, rätt åsikter i konservativa Idaho, stöd från John McCain, Sarah Palin och tunga konservativa organisationer.

Den republikanska nomineringen i Idahos första distrikt var Wards att förlora.

Det gjorde han. Big time.

Motståndaren Raul Labrador vann igår kväll med övertygande 48-39.

Wards kampanj har varit fylld med misstag. Jag räknade upp ett antal av dessa i föregående inlägg. Efter det har det framkommit att en del av hans tal när han lanserade kampanjen var direkt plagierat från en annan politiker - Barack Obama!

I en debatt verkade som han trodde att Puerto Rico var ett land, vilket hans motståndare (som är född där) påpekade att det inte var. Nonchalant meddelade Ward att han inte brydde sig.

Trots att Sarah Palin kom och kampanjade med Ward ett par dagar innan valdagen så hjälpte det inte. Ward förlorade stort, trots ledning i opinionsundersökningar tidigare. Folk ansåg nog att oavsett Wards fina bakgrund så verkade han bestå av en enda outsinlig ström av stora och små misstag.

Ska Ward på något sätt komma tillbaka till politiken framöver krävs politiskt manövrerande i den högre skolan och utrymmet för ytterligare misstag är obefintligt. Talking Points Memo frågar sig om inte Vaughn Ward är den värsta kandidaten någonsin.

Vaughn är trevlig, energisk, generös och en sympatisk människa, men som politiker är han slut. Allt annat vore ett smärre mirakel.

2010-05-16

Ojämn kampanj för Vaughn Ward

Jag har skrivit några gånger tidigare om Vaughn Ward från Idaho. Han kampanjar just nu för att vinna den republikanska nomineringen och få utmana sittande demokraten Walt Minnick om dennes plats i representanthuset.

Ward var McCains delstatsdirektör i Nevada, det var så jag lärde känna honom.

Ward har alla förutsättningar att lyckas. Drygt 40 år gammal, medalbehängt marinkårsbefäl i Irak, tidigare CIA-officer och erfarenhet från politiken via arbete för en senator i Washington samt McCain-kampanjen.

Det började också rätt bra. Tidigt stöd från John McCain och det republikanska etablissemanget, hyfsad fart på fundraisingen och numera uppbackning även från Sarah Palin.

Men kampanjen har råkat ut för en del missöden. Det började med att Ward försökte göra om Scott Browns trick och använda en pickup truck i en reklamfilm:


Problemet var bara att någon kom på att bilen som användes i filmen inte alls tillhörde Ward, utan tillhörde en supporter.

Sen var det en annons på internet, där Ward poserar i full stridsutrustning, vilket inte är tillåtet i politisk reklam enligt marinkåren. Ward har inte, pga ett misstag enligt honom själv, inte uppgett en del tillgångar hans fru hade. Tillgångar som var kopplade till hennes jobb på impopulära Fannie Mae. Uppgifter har också kommit fram om att han jobbade som praktikant för en demokrat i sina unga år. Vilket man förklarade med att han behövde arbetslivserfarenhet. Konstigare var han finns i rullorna som volontär för demokraten Tim Kaines guvernörskampanj 2005. Kaine är numera ordförande demokraterna i USA. Ward förnekar kännedom om det hela. Ward missade också att rösta i presidentvalet 2008. Eftersom han inte hann åka hem till Idaho, enligt honom själv.

Nu hade det också kommit anklagelser om att texter på hans hemsida varit rena plagiat från andra politiker och kandidater.

De senaste anklagelserna har gjort att Ward bara några dagar innan det republikanska primärvalet valt att sparka sin kampanjmanager.

Trots allt detta leder han över motståndaren Raul Labrador 34-16, enligt en färsk undersökning.

2010-05-10

Sestak försöker sig på knock out

Jag har tidigare skrivit om Joe Sestak och Arlen Specter som i Pennsylvania kämpar om att vinna den demokratiska nomineringen till senaten. Specter bytte förra året från republikanerna till demokraterna.

Handskarna är sedan länge av men nu när avgörandet närmar sig, omröstningen är nästa tisdag, så försöker sig Joe Sestak på knock out med en förintande reklamfilm för TV. Den innehåller både president Bush och Sarah Palin samt ett citat från Specter som är minst sagt illa:


Specter har lett klart hela vägen - stöd som han har av president Obama - men sedan mitten av april börjat tappat kraftigt. Efter reklamfilmen har Sestak gått förbi.

Nu har president Obama, trots sitt stöd till Specter, gett en present till Sestak. I och med Elena Kagans nominering till Högsta domstolen har Sestak en fråga han kan hamra ända in i mål. Arlen Specter röstade nämligen mot henne då han var republikan och då hon nominerades till biträdande justitieminister. Specter säger att allt är i ett nytt ljus nu och Sestaks budskap i reklamfilmen blir ännu tydligare.

2010-05-03

Hey, Dad! Hey, Scott!

Scott Browns pickup truck blev välkänd när i en reklamfilm visade hur han åkte runt i den för att träffa väljarna. Förutom det var bilen en perfekt kampanjsymbol för honom och signalerade till väljarna att Scott Brown var en vanlig, hederlig amerikan, som körde en vanlig, hederlig amerikansk bil.

Reklamfilmen Hey, Dad! är smart och bidrog starkt till Browns genombrott i senatskampanjen i Massachusetts:


En kille som Scott Brown endorsat, Dan Winslow, kampanjar för att bli lokal representant i Massachusetts representhus. Han har gjort en rolig kopia av Browns truck-film. Istället för truck, en cykel: