2011-12-31

President Obamas 2011 i bilder

Pete Souza är Vita husets och Barack Obamas officiella fotograf. Det var han som tog 2011 års kanske mest berömda fotografi. Det när presidenten och hans närmaste följer utvecklingen i attacken mot Osama bin Laden. Souza följer presidenten överallt och hans fotografier är märkligt fascinerande att titta på.


Jag har plockat ut några av de bästa från 2011.

När presidenten var på skolavslutning för en av döttrarna såg han de här dagisbarnen som stirrade på honom genom ett fönster.

Obama pratar med Aung San Suu Kyi ombord på Air Force One.

Slutredigering av talet till nationen efter att bin Laden dödats.

Diskussion i Ovala rummet med talmannen John Boehner under skuldtaksförhandlingarna.

Kampanj i Iowa där glad vovve med mjukiskanin i munnen hälsade presidenten välkommen.

Jay Leno underhåller inför Tonight Show.

Sonen till en anställd i Vita huset eskorteras in i Ovala rummet.

En väldigt udda ballongman underhåller Michele Obama.

Paret Obama tillsammans med paret Bush vid minnesplatsen för 9/11.

Ser ut som han säger något fräckt till frugan.

Vita huset Situation Room under Egypten-krisen.

2011-12-30

Santorum kampanjar hårdare än någon annan

Jag har några gånger påstått att Rick Santorum inte har någon organisation alls utanför Iowa. Det kan nog ha varit felaktigt. 

När jag tittar på Washington Posts Primary Tracker ser jag mycket riktigt att den som kampanjar allra hårdast i Iowa är Rick Santorum. Sedan juni 249 "visits", vad nu exakt det är. Tvåa är Bachmann med 190. Romney har bara 17.

Så kollar jag New Hampshire och South Carolina. I NH har Romney som förväntat större närvaro, 66 visits. Jon Huntsman leder med 119. Men mycket förvånande har Rick Santorum hela 68 visits. Två fler än Romney!

I South Carolina har Santorum faktiskt flest besök av alla kandidater, 27 stycken, mot Bachmanns 26 och Gingrichs 24.

I Florida har han bara varit tre gånger och i Nevada inte alls.

I opinionen har det inte fått mycket genomslag i New Hampshire och South Carolina, båda runt 3%, men gör han bra ifrån sig i Iowa så kan han ha lagt en grund för framgång även i de två kommande delstaterna.

Lägger vi ihop alla visits i de första fem delstaterna ser det ut så här:
  1. Rick Santorum 347 st
  2. Michele Bachmann 232 st
  3. Jon Huntsman 150 st
  4. Rick Perry 124 st
  5. Ron Paul 114 st
  6. Newt Gingrich 113 st
  7. Mitt Romney 108 st
Ytterligare två opinionsmätningar har bekräftat att Santorum nu ligger på tredje plats med 15-16% i Iowa.

2011-12-29

Tvåa i Iowa är perfekt för Romney

Det här ett fånigt inlägg. Ett sådant som politiska journalister med för mycket tid och för lite verklighetsförankring brukar skriva. Normalt har jag inte så mycket tid över, men nu är det julledigt.

Det vore perfekt för Mitt Romney att komma tvåa i Iowa, om Ron Paul vinner.

"10 000 dollar om du vinner Iowa."
Först det fåniga. Det perfekta vore naturligtvis att vinna. Alltid är det bättre att vinna än att komma tvåa. Men här kommer i alla fall några argument för varför det vore bättre för Romney att komma tvåa i Iowa.

Om Mitt Romney vinner Iowa är han den enda kandidaten som måste stoppas. Eftersom han fram till på slutet nästan struntat i Iowa har det inte varit någon som förväntat sig att han ska vinna där. Inte heller har han varit en speciellt stark front-runner. Visserligen har han stadigt legat på mellan 20-25 procent nationellt, men de övriga väljarna vägrar att gilla honom. De har hoppat från kandidat till kandidat, bara inte Romney. Han satsade allt han hade på en seger i Iowa för fyra år sedan, bara för att till slut komma tvåa.

En seger i Iowa vore därför oväntad och skulle vara en enormt styrkebesked för Romney. Speciellt eftersom han hela tiden lett stort i mätningarna i nästa delstat att rösta, New Hampshire. De andras enda chans till framgång är då att riva ner Romney. De skulle alla förena sig oavbrutna attacker på honom.

Om istället Ron Paul vinner så är det inte bara ett hot som ska hanteras, utan två. Jon Huntsman, Newt Gingrich, Rick Perry, Michele Bachmann och vilka som nu blir kvar ser det som sin största chans att stoppa Paul. Om Paul faller måste hans väljare gå någonstans. Där finns det väljare som de kan plocka upp, hamna på en andraplats i New Hampshire och bli den som utmanar Romney fram till super-tisdagen.

Paul är inte ett hot mot Romney. Han har så många extrema åsikter att det vore tämligen enkelt att plocka honom i de kommande valen. Därför gör det inget om just han vinner i Iowa, han kan inte vinna nomineringen. Romney kan segla vidare utan att få all eldgivning riktad mot sig, vinna New Hampshire, se hur de andra fortsätter att slåss sinsemellan och därmed till och med ha en hyfsad chans att vinna South Carolina, precis som John McCain gjorde när de övriga delade upp de socialkonservativa väljarna.

Jobbigare för Romney vore om Rick Santorum vinner i Iowa. Han har en sådan politisk profil att han faktiskt kan vinna nomineringen. 

Ditt och datt

En av Michele Bachmanns ordförande för kampanjen i Iowa hoppade igår över till Ron Pauls kampanj. Bachmanns kampanj sparar inte på krutet i attacken mot honom och påstår att han fått pengar från Paul-kampanjen för att gå över.

Rick Perry modifierar åsikten om abort. Tidigare har han tyckt att det ska vara tillåtet i fall av incest och våldtäkt, det tycker han inte längre. Bara om moderns liv kan vara i fara.

Newt Gingrichs kampanj har fått in nio miljoner dollar hittills det fjärde kvartalet. Det är klart mer än andra och tredje kvartalet, då han fick in en respektive två miljoner. Skulden på drygt en miljon dollar kvarstår.

Arlen Specter, långtida tidigare senator för både republikanerna och demokraterna i Pennsylvania, har testat på stå upp-komik. "Jag har sysslat med komedi i trettio år", sa han. "Skillnanden var att vi hade bekvämare stolar." Philly Enquirer har en video med hans framträdande.

Newt Gingrich hävdar att han aldrig har lobbat för någon, inte ens när han jobbade åt Fannie & Freddie. Nu berättar två kongressledamöter att han ringt dem och uppmanat dem att rösta för en förändring i Medicare.

Undrar ni varför Iowa röstar först? Och hur ett caucus går till? Washington Post förklarar.

Super-PAC:en Restore Our Future, som leds av tidigare medarbetare till Mitt Romney, har haft stor del i att Newt Gingrichs siffror dykt i Iowa. De har under veckor bombarderat väljarna med teve-reklam som attackerar den tidigare talmannen. Nu meddelar de att de köpt ytterligare reklamtid i South Carolina och Florida. Måltavlorna är Newt Gingrich och Rick Perry och börjas sändas 2 januari. Restore Our Future har därmed köpt reklamtid i de två delstaterna för en miljon dollar.

Des Moines Register har analyserat kandidaternas stil när de träffar väljarna. Det har resulterat i en tio minuters intressant video.


2011-12-28

Santorum trea i Iowa

Ett antal gånger under hösten har jag pekat på att Rick Santorum mycket väl kan ta fart i Iowa. Han passar åsiktsmässigt perfekt i delstaten och hela hans kampanj är baserad där sedan länge. Nu antyder en färsk CNN-mätning att så kanske blir fallet.



Han hade en chans när Herman Cain kollapsade, men stödet gick till Newt Gingrich istället. Nu när Gingrich faller i Iowa står slaget om hans väljare i huvudsak mellan Santorum, Rick Perry och Michele Bachmann. De tre ligger alla runt 10 procents väljarstöd.

NY Times-bloggen 538 argumenterar för att dessa väljare, som är väldigt lika varandra, rimligen kommer taktikrösta i stor utsträckning. Håller de ihop utser de vinnaren i Iowa (som när Mike Huckabee vann för fyra år sedan), splittrar de sig kan de ge segern till Ron Paul eller Mitt Romney. Därför kan de mycket väl snabbt överge sin nuvarande favorit om de ser att någon av de andra två framstår som en troligare vinnare.

Därför kan CNN:s mätning bli oerhört betydelsefull. Där landar Santorum på 16%, kraftigt upp från 5% i början av december. 11% stöder Perry och 9% Bachmann.

Perrys och Bachmanns väljare har sett och hört snacket om Santorum, nu ser de att han rycker ifrån. Det kan leda till en kraftig överströmning till honom. 

Eftersom det är så kort tid kvar (sex dagar) så blir det svårt för motståndarna att hinna sänka honom. Risken om de attackerar honom nu, utan att vara säkra på hans uppgång, är att de bara sätter större fokus på honom och ökar medias rapportering om att han är på väg upp.

Jag ser det inte som uteslutet att han vinner Iowas caucus.

Men även om han gör det så får han väldigt svårt att vinna nomineringen. Hans organisation i övriga delstater är noll och de andra kommer attackera honom med full kraft. Likt Huckabee får han då väldigt svårt att klara en lång kampanj.

Mitt Romney leder i CNN:s mätning med 25%, före Ron Paul på 22%. Newt Gingrich kommer först på fjärde plats med 14%.

Full disclosure: För någon månad sedan köpte jag 500 Santorum-aktier på Intrade. Tror inte att han kommer vinna nomineringen, men hans chanser bedömdes då som löjligt låga enligt mig, 1%. Jag tror på en hyfsad placering för honom i Iowa, och därefter en försäljning av hans aktier. Han har för övrigt ökat från 1,1% chans på nomineringen igår till 2,5% chans nu.

Kandidaterna i sociala medier

Tack vare Jussi Karlgren på Gavagai - som varit snäll och gjort en mätning åt amerikanskpolitik.se - ska ni nu få ta del av en mätning av kandidaternas genomslag i sociala medier.

Andel omnämnanden senaste veckan

Klicka på bilderna för större storlek.

Ron Paul, vars kampanj både 2008 och nu har varit stark driven via internet, når en andel på 38%. Det är en en klar uppgång från veckorna innan, då Newt Gingrich var den det pratades mest om. Han är nu nere på tredje plats, 23%, och Mitt Romney tvåa på 25%.

Ilska

Röd stapel senaste veckan, blå förändring från veckan innan.
Gingrich väcker mest ilska i sociala medier och är också den som ökar mest från veckan innan. Rick Santorum rör också upp mer känslor än tidigare.

Skepsis


Michele Bachmann är den kandidat som flest skriver skeptiskt om, och ni ser också att det är en kraftig ökning från veckan innan. Gingrich har färre skeptiska omnämnanden än tidigare. Kanske har de blivit ilskna istället?

Positiv


Till sist positiva omnämnanden. Här minskar det för samtliga kandidater utom Bachmann. Kampen hårdnar. Romney leder före Gingrich med Santorum på tredje plats.


Gary Johnson lämnar republikanerna

Gary Johnson lämnar republikanerna och kandiderar istället för att bli det libertarianska partiets presidentkandidat. Ett dåligt val.



Johnson är kandidaten som det borde ha gått bra för. Han är tidigare framgångsrik affärsman och guvernör i New Mexico. Han satte rekord i antalet veto mot beslut från kongressen i delstaten, under de åtta åren använde han sitt veto fler gånger än alla andra 49 guvernörer tillsammans. Trots den principfasta linjen och en svår utmanare omvaldes han med 55% mot 45%.  Vände budgetunderskott till överskott, sänkte skatter och kämpade för att införa friskolor.

En framgångsrikare och yngre version av Ron Paul. Varför nådde han aldrig mer än en asterisks i opinionsmätningarna? Svaret är just Ron Paul. 

Paul (som också kandiderat för det libertarianska partiet en gång i tiden) ställde upp för fyra år sedan, samlade en skara mycket hängivna fans och har sedan dess byggt vidare på den basen. Han har använt deras hängivenhet som en styrka i att bygga en stark organisation i flera delstater, främst Iowa. Därför har ingen tyckt det varit rimligt att byta till Johnson.

Just därför tror jag också att det är korkat av honom att hoppa av. Detta är rimligen 76-årige Pauls sista presidentkampanj. Hans fans behöver en ny kandidat 2016. Om Johnson varit kvar, kanske till och med hoppat av och hjälpt Paul, kunde fansen strömmat till honom om fyra år.

Paul skulle aldrig fått så här mycket uppmärksamhet som fristående, libertariansk kandidat. Media följer de två stora partierna, det är där alla teve-debatter sker. Johnson borde ha varit tålmodig och väntat.

PS. Om fyra år finns det en stor möjlighet att Ron Pauls fackla kommer övertas av hans son, Rand Paul, nykläckt senator från Kentucky. Det skulle gjort läget svårare för Johnson, men när han nu lämnar republikanerna blir uppförsbacken bara ännu större. DS.

2011-12-27

En vecka kvar - nu kör vi!

Gentlemen, start your engines!
Om en vecka går väljarna i Iowa till sina vallokaler för att rösta. Två dagar efter det åker jag till New Hampshire för att bevaka primärvalet live åt er. Jag kommer trappa upp skrivandet och ni kan räkna med inlägg så gott som varje dag det kommande året. Nu kör vi!

Inför Iowa handlar det nu i huvudsak om förväntningar - förutom röster då. Om en kandidat förväntas vinna men kommer tvåa ses det som en förlust, om en kandidat förväntas komma fyra-femma men kommer tvåa, ses det som en vinst. Går en kandidat bättre än förväntningarna blir det positiv media, pengar strömmar in och chansen att göra bra ifrån sig i New Hampshire ökar.

Förväntningar är ingen exakt vetenskap. Det är media som sätter dem och den genomsnittliga förväntningen kan man få genom att läsa en stor mängd artiklar.

Jag skulle säga att just nu lutar förväntningarna något åt att Ron Paul kommer vinna i Iowa, med Mitt Romney på andra plats. Gingrich förväntas komma trea och så finns det en förhoppning att någon annan kandidat poppar upp. Den det skrivs mest om Rick Santorum. Det är ju inte alls otroligt, men tanke på hur opinionsläget sett ut det senaste halvåret i Iowa:


Mitt Romneys kampanj deklarerade tidigt en förändrad strategi från 2008, då han pumpade in 10 miljoner dollar i Iowa, bara för att få stryk av en kandidat, Mike Huckabee, nästan helt utan resurser (förutom Chuck Norris). Den här gången ställde Romney inte upp i Ames Straw Poll och har bara besökt delstaten sju gånger i år. Men de senaste veckorna har han trappat upp närvaron, framförallt på teve. Hans egen kampanj har hittills satsat över en miljon dollar på reklamfilm och en super-PAC (som inte får koordinera med kampanjen) har laddat in nästan tre miljoner.

Därmed har också förväntningarna stigit. Det kommer ses som ett misslyckande om han kommer sämre än tvåa.

Des Moines Register har en bra sammanställning över summor och innehåll i teve-reklamen.

Det har varit väldigt mycket attacker i reklamfilmerna, i huvudsak riktade mot Newt Gingrich. Enligt en politisk konsult blir han utspenderad 34:1. Gingrich har dessutom lovat att bedriva en positiv kampanj utan attacker, och har därför haft svårt att försvara sig och inte alls kunnat slå tillbaka. Det är på väg att ändras nu, han har bland annat skickat ut ett email med en attack på Romney.

Idag ifrågasatte CNN hans version av att det var hans första fru som begärde skilsmässa. Det hindrar hans budskap från att nå ut i minst en dag till och det sätter dessutom fokus på hans tre skilsmässor. Inte helt lämpligt inför Iowa, där 60 procent av väljarna var socialkonservativa och born-again christians i valet för fyra år sedan.

De andra kandidaterna kämpar på. Rick Perry har tung närvaro i teve-reklamen, men det tycks inte hjälpa. Michele Bachmann syns inte mycket på teve, men är nu på en turné där hon besöker alla 99 distrikt i delstaten. Något som Rick Santorum klarade av för flera veckor sedan. Han är den som kampanjat hårdast i Iowa. Följaktligen var han också den som först började kampanjen efter julfirandet, genom att jaga fågel iförd NRA-keps.

Fyra fåglar sköt han, enligt egen utsago.


2011-12-19

Newt fortsätter tappa i Iowa, Paul ny ledare

Enligt PPP, som mäter regelbundet i Iowa, så fortsätter Newt Gingrich att tappa stöd och ny ledare i opinionen är Ron Paul. Samtidigt stärks Mitt Romney.

I PPP:s undersökning den 3-5 december låg Newt Gingrich27%. 11-13 december hade han fallit till 22% och mellan 16-18 december var han nere i endast 14%.

Samtidigt har den ny ledaren, Ron Paul, stadigt tickat uppåt. 18% till 21% och nu 23%.

Mitt Romney - som nyss fick stöd av den tyngsta tidningen i Iowa, Des Moines Register - klättrar också i PPP:s senaste mätning. Från 16% i båda mätningarna innan, till 20% i denna. Det gör att han ligger tvåa.

En annan kandidat som rör på sig hos PPP är Rick Santorum. Från 6% till 10%. Hans första tvåsiffriga resultat där hittills.

I Rasmussens mätning från den 13 december leder Romney på 23%, före Gingrich på 20% och Paul på 18%.



2011-12-17

Obama avslutar Irak-kriget, kommer det hjälpa honom?

Irak-kriget är utan tvekan den största faktorn till att Barack Obama nu är USA:s president. Kommer det hjälpa honom att vinna även en andra period i Vita huset?

När hans senare motståndare i den demokratiska nomineringsprocessen röstade för att auktorisera president Bush att inleda kriget gick Barack Obama ut, då delstatssenator i Illinois, och uttalade sitt motstånd till kriget. Den andra oktober 2002 sa han:
“I don’t oppose all wars. … What I am opposed to is a dumb war.”
Utan det talet och motståndet till kriget hade han haft mycket svårare att vinna den demokratiska nomineringen. Sannolikt hade han inte gjort det. Det var hans främsta vapen mot Hillary Clinton.

Nu, som president, avslutar han det. Visserligen dras trupperna tillbaka enligt den överenskommelse president Bush gjorde med den irakiska regeringen, och möjligen hade man inte kunnat göra det utan den lyckade truppförstärkningen och ändrade strategin som president Bush genomförde - men det är ändå Obama som är president nu.

President Obama avslutar Irak-kriget.
Det som i presidentkampanjen var hans största svaghet, bristen på erfarenhet av utrikes- och säkerhetspolitik, är nu kanske hans största tillgång. Han har genomfört en förändring av strategin i Afghanistan (med tveksamma resultat) och drar nu ner trupperna även där. Han har dödat Osama bin Laden. Han avslutar kriget i Irak.

Utan leverans av vallöftet att avsluta Irak-kriget hade en republikansk motståndare kunnat använda det mot honom. Så det är en grundförutsättning för hans omval. Trist nog för Obama är att det nu är ekonomi och jobb som ser ut att bli valets stora fråga.

Men kanske finns det en strimma ljus för honom även där. Arbetslösheten sjönk till 8,6 procent i november. Det är faktiskt bara en tiondels procentenhet högre än motsvarande tid in i president Reagans första mandatperiod. För Reagan sjönk arbetslösheten till 7,2 procent på valdagen. Han kunde hävda att det hade vänt. Inträffar något liknande för Obama blir han svårslagen - just eftersom han levererat på utrikes- och säkerhetsområdet.

Så att president Obama nu får avsluta Irak-kriget hjälper honom att bli återvald, men det är arbetslösheten som blir avgörande.


2011-12-16

Debatten bekräftade trenderna

Många förväntade sig en stor mängd rallarsvingar mellan kandidaterna. Några såg vi, men inte särskilt många. Det vi såg var en kampanj som bekräftade de trender som vi kunnat se de senaste dagarna. 

Här är mina omdömen om debattörerna och hur deras nuvarande trender förstärktes:

Newt Gingrich
Han var bra, gjorde inga misstag, men fick spela väldigt defensivt under första halvan av debatten. Det tacksamma för de andra kandidaterna var att utfrågarna tog upp deras angrepp, men de slapp säga det själva. Så de attacker som drivit ner Gingrichs stöd upprepades för väljarna ännu en gång. Som sagt, han klarade försvaret bra, men inte på ett sätt som vände trenden.
I andra halvan var han mer offensiv, men fick på slutet försvara sig från ett angrepp från Michele Bachmann som hon hanterade bra.
Trots en insats utan misstag fanns det inget som vänder hans nedåtgående trend uppåt.

Mitt Romney
Troligen hans bästa insats hittills. Fokus på president Obama (med en klockren zinger om hans utrikespolitik), inga angrepp på några andra kandidater, och starka svar framförallt kring hans erfarenhet som affärsman och varför han bytte åsikt i abortfrågan. Jag tror att de två svaren träffade väljarna känslomässigt, och att de i övrigt återigen kände att detta är en mycket stabil kandidat som kan vinna över Obama, och skulle bli en duglig president.
Alltså inget som gör att välarna som en man reser sig upp och tågar till vallokalerna och röstar på Romney, vilket under hela kampanjen varit hans problem. Samtidigt är den makliga kampanjen, med få misstag, hans styrka som gör att han kommer vinna. Romneys trend just nu är svagt positiv. Hans insats kommer inte ändra det.

Ron Paul
En debatt i mängden. Han hamnade i ordväxlingar med de andra kandidaterna om utrikespolitik och Iran vilket påminde väljarna om att de flesta av dem definitivt inte vill ha honom i Vita huset. Trots upprepade försök från utfrågarna vägrade han säga ett enda aggressivt ord om Iran. Många väljare, även republikaner, är krigströtta, men de vill inte ha en president som passivt ser på när Iran skaffar sig kärnvapen, och agerar lika passivt när de har vapnen. Men hans egna fans älskar det.
Paul är, tack vare en stark organisation (de hängivna fansen), i läge att göra bra ifrån sig i Iowa, men han kommer aldrig kunna samla en majoritet republikaner bakom sig.

Michele Bachmann
Återigen en stark insats. Hon gav sig på Newt Gingrich och Ron Paul och gjorde det tämligen effektivt. De svarade med att hon hade fel i sina fakta, vilket till slut fick henne att ilskna till. "Jag är en seriös kandidat", sa hon, vilket inte är något du vill behöva påpeka. Men det var nog hennes enda misstag i debatten.
Hon har en svagt positiv trend, och om Gingrich sjunker ytterligare kan hon säkert ta en del av hans nuvarande väljare. Den trenden ändrades inte av hennes insats.

Rick Perry
Återigen en bra insats. Men, han gör det utifrån en position som en marginell kandidat. Om jag försöker beskriva det i termer av storlek, så är han en liten kandidat. Inte en stor kandidat, med verklig chans att vinna (som när han lanserade sin kampanj) Han jämförde sig med Tim Tebow (en quarterback som är väldigt omtalad just nu i USA) och det kommer säkert upprepas en hel del i rapporteringen efter debatten, men det är inget som gör att väljarna strömmar till.
Perrys trend är han har stoppat blodflödet och nu har en svagt positiv trend. Den trenden ändras inte av hans insats.

Rick Santorum
Framstår återigen som kunnig inom en mängd områden, både inrikes och utrikes. Men han gjorde inget som gav något starkare intryck. Inget som gör att rapporteringen efter debatten kommer att handla om honom. Hans trend är att just ingen bryr sig om honom, och inget i debatten ändrade den trenden.

Jon Huntsman
En tämligen dålig insats. Inga misstag, men samtidigt var hans svar ärligt talat rätt tråkiga. Okej, väldigt tråkiga. De flesta kommer nog knappt ihåg att han var med i debatten överhuvudtaget. Han har en svagt positiv trend i New Hampshire, men det har nog helt enkelt med att göra att han nära nog bor där och har kört mycket teve-reklam ett bra tag. Nationellt är han stendöd, och inget i hans debattinsats ändrade på det.

Debatten kan ni se på Fox News hemsida.

2011-12-15

Newt pyser, kan han vända i natt?

Stödet för Newt Gingrich pyser långsamt ur ballongen. Därför står mycket på spel för honom i nattens debatt. Det är den sista debatten innan Iowa (som han sannolikt måste vinna om han ska ha någon chans), den sänds i Fox News (fullt med republikanska tittare) och den kommer troligen vara den med hittills störst publik (över sju miljoner).

I Gallups dagliga undersökning är Gingrich nu nere i 29%. Han var för bara några dagar sedan uppe i 37%. Mitt Romney har samtidigt knaprat in något, han finns på 24% nu. Dessutom presenterade Rasmussen en undersökning för Iowa där Romney är i ledningen med 23% mot Gingrichs 20%.

Det är inte konstigt. Gingrich har mycket baggage och de andra kandidaterna, främst Romney, har pucklat på rejält senaste tiden. Rimligen kommer de fortsätta i kvällens debatt.

Om Gingrich-ballongen snabbt skulle pysa ur de kommande dagarna kan vi mycket väl se ytterligare en ny kandidat (eller nygammal) poppa upp. Ni vet vem jag har pekat på - Rick Santorum.

Debatten verkar gå att se live på FoxNews.com. I morgon kan ni läsa mitt omdöme här på bloggen. Och dessutom kan ni höra mig kommentera i SR:s Alltid Nyheter runt kl 08.30 i morgon.

2011-12-12

Debatten som inte var en debatt

Jon Huntsman och Newt Gingrich har precis avslutat deras Lincoln-Douglas-debatt. Ni som tror att amerikansk politik bara är yta bör kolla när de två kandidaterna går på djupet i utrikespolitiken. Det trista var bara att det inte alls var någon debatt. 



Lincoln-Douglas-debatterna är legendariska i amerikansk politisk historia. Det var sju debatter mellan den republikanske utmanaren i senatsvalet i Illinois, Abraham Lincoln, och den sittande demokratiske senatorn Stephen Douglas. Huvudtemat var slaveriet, och de två hade olika åsikter. Vilket ju är en bra sak om man ska ha en debatt (mer om det senare). Lincoln förlorade valet, men de transkriberade debatterna trycktes i en populär bok, som bidrog till att han senare vann den republikanska presidentnomineringen.

Debatten mellan Huntsman och Gingrich saknade motsättningar. Vid ett tillfälle påpekade Huntsman försiktigt att han trodde att Gingrich hade en annan åsikt om Libyen, men det var väl allt. I stället fick vi se en uppvisning i deras kunskaper om utrikespolitik. Och den verkar, i båda fallen, vara både bred och djup.

Det som ändå tonade fram när jag lyssnade på de två var att Gingrich nästan hela tiden hade kommentatorns roll. Många gånger tänkte jag att han beskrev saker och ting på ett mycket tankeväckande sätt, och jag väntade på vad hans lösning var. Till exempel så beskrev han israelisk premiärminister skulle ringa och ställa USA:s president inför ett val hur Irans kärnvapenprogram skulle hanteras. En mycket konkret fråga om vapeninsats eller inte och vilka sorts vapen (kärnvapen eller inte). Vad skulle president Gingrich svara? Det fick vi inte veta ett dyft om.

Huntsman var inte så särskilt mycket tydligare i vad han skulle göra, men ändå bättre än Gingrich. Han talade om att det var dags för trupperna att komma hem från Afghanistan och vad han tyckte USA:s uppgift var de kommande tio åren (stärka sig på hemmaplan och hantera Iran, typ). Han kändes mer som än en ledare.

2011-12-11

Newt Romney under attack


Bara sex deltagare på scenen. Herman Cain har hoppat av och Jon Huntsman har för dåligt opinionsstöd i Iowa, där debatten hölls, för att kvala in. Det gav oss längre tid för debatter mellan kandidaterna och summasumarum en riktigt bra debatt.

Sammanfattat var det alla mot Newt Gingrich och Mitt Romney, eller Newt Romney som Michele Bachmann döpte paret till. Men det var inte fula attacker, utan överlag schyssta angrepp som grundade sig i olika åsikter. Överdrivna visst, men fair game.

Här är mina omdömen:

Newt Gingrich
Han har skjutit i höjden i opinionen och testades nu på allvar för första gången i en debatt. Han klarade det galant. I mina ögon utan tvekan hans bästa insats hittills. Han tjafsade lite med programledarna och nämnde 80-talet ett par gånger, men det var betydligt mindre av den varan än för några debatter sedan. Den strida strömmen av inkommande missiler från de andra sköt han lätt ner. Han höll sig även - med ett undantag - från egna attacker på de andra, som han lovat. Undantaget var när han påpekade att Mitt Romney också skulle ha varit en karriärpolitiker, om han inte förlorat mot Ted Kennedy 1994.
Även om han klarade attackerna utan problem så blir det ändå tydligt vilket bagage han har. Ett stöd för ett tvång i sjukförsäkringen har han stött i tjugo år, han har samarbetat med Nancy Pelosi om global uppvärmning, och så vidare. Det krävs framträdanden som detta för att inte bli skadad av det.

Mitt Romney
Utrymmet för misstag minskar ju närmare vi kommer valdagen i Iowa, och den är bara drygt tre veckor borta nu. Romney har varit nästan felfri genom debatterna. Men i nattens debatt snubblade han till. I en ordväxling med Rick Perry om vad han skrivit i sin bok om sjukförsäkring, där Romney påstod att Perry hade fel så sträckte han plötsligt ut handen och undrade om Perry ville slå vad. Och inte om vilken liten struntsumma som helst, utan om 10 000 dollar. Perry avböjde och det blev ingen stor sak i debatten, men efteråt har media gjort en stor sak av det.
Det är inte så att republikanska väljare stör sig nämnvärt över om någon är rik, men de inser att Obama och demokraterna kommer använda det mot honom (och redan gör faktiskt) om han vinner nomineringen. Det gör också att alla de som inte såg debatten bara får veta att Romney gjorde ett misstag, trots en i övrigt bra insats.
För det var det. Han hanterade attacker från de övriga och gav sig hyfsat effektivt på Newt Gingrich och gjorde återigen ett stabilt intryck. Men misstaget överskuggar det.

Michele Bachmann
Hon var riktigt på hugget och hennes 'Newt Romney' som hon upprepade ett flertal gånger samtidigt som hon pekade på deras icke-konservativa åsikter var väldigt effektivt. Hon tog stor plats, visade på starka band till Israel, fick berätta om uppväxten i Iowa och smörade snyggt för Herman Cains fans.
Förutom hennes första presidentdebatt så var detta hennes främsta framträdande.

Ron Paul
Han radade inte upp saker som mainstream-republikerna ogillar, utan höll sig mer till de saker de faktiskt gillar. Det blev tydligt att i tävlingen vem som varit den mest konsekventa konservativa politikerna genom åren så är han klar vinnare. Ett av hans bättre framträdanden. Se upp för honom i Iowa. Han har en rejält stark gräsrotsarmé på plats och är bra organiserad.

Rick Perry
Även han gjorde mycket bra ifrån sig. Inga misstag alls. Kraftfulla svar. Han framstod som väl insatt i det han pratade om och klarade sig bra i ordväxlingarna med Romney.

Rick Santorum
Osynlig långa stunder i debatten. När han säger något så framstår han alltid som väl påläst och han har i grunden ett bra case (vunnit val på en konservativ agenda i det demokratiska Pennsylvania och uppnåt verkliga resultat i kongressen). Men han måste ta mycket mer plats, man glömmer långa stunder att han ens står där på scenen.

Här är hela debatten i ett och samma klipp:



DN, SvD, Expressen, Aftonbladet.

2011-12-10

Boktips: The Battle Begins

Tipsade för några dagar sedan om Politicos e-bok The Right Fights Back. Nu har jag även läst RealClearPolitics Election 2012: The Battle Begins, av Tom Bevan och Carl Cannon. Det är den sorts böcker vi brukar kunna läsa efter att kampanjerna är slut, men nu, tack vare e-böckerna, kan vi läsa dem medan kampanjerna är i full sving.

The Battle Begins är länge än The Right Fights Back och beskriver tiden efter förra presidentvalet fram till i dag. Hur Tea Party-rörelsen föddes och alla de republikanska kandidater som nu gör upp, och de som valde att inte ställa upp. Det senare är riktigt intressant. En inblick i processerna som slutade med att kandidaterna, trots ofta goda förutsättningar, inte gav sig in i leken. RCP-boken handlar mer om Barack Obama än Politicos. Den är mer övergripande, när Politicos bok har fokus på de republikanska kandidaterna.

Politicos bok känns mer skvallrig än RCP:s. Den senare känns seriösare, vilket nödvändigtvis inte betyder att den är bättre att läsa. De två kompletterar varandra bra, även om en de såklart tar upp många samma saker.

Det här ett inslag jag verkligen jag kommer uppskatta i årets presidentval.


Attackfilmen mot Gingrich

Som jag skrev igår har pro-Romney PAC:en Restore Our Future (som lagmässigt inte får koordinera med Romneys kampanj, men drivs av tidigare medarbetare till honom) gjort en film som attackerar Gingrich. Den läckte ut på nätet, men togs bort. Nu finns den uppe igen.

2011-12-09

Ditt och datt

En pro-Romney Super PAC (som kan ta in obegränsade summor pengar från en och samma givare) har köpt reklamtid i Iowa-teve för 3,1 miljoner dollar. Första filmen attackerar president Obama och lyfter fram Romney som kontrast. De tycks också förbereda en attackNewt Gingrich. En reklamfilm med sådant innehåll läckte ut på YouTube med drogs snabbt tillbaka.

Under dagen attackerade två av Romneys supporters, tidigare senatorn Jim Talent och tidigare New Hampshire-guvernören John Sununu, Newt Gingrich. Deras budskap var att Gingrich gärna säga att han är konservativ, med att hans record säger något annat.

Rick Perry attackerar i en reklamfilm både Romney och Gingrich, medan han i en annan säger något i stil med att det är bögarnas fel


Lustigt nog är hans jacka likadan som en av de homosexuella karaktärerna i filmen Brokeback Mountain bär.


Filmen är såklart ett försök att nå de socialkonservativa väljarna i Iowa. Att den är kontroversiell i meningen att den skapar debatt är naturligtvis meningen. Han ger sig också ut på en två veckor lång bussturné i delstaten.

Kanske kan det börja röra på sig litegrann för Rick Santorum i Iowa. Han har besökt alla 99 counties men ligger fortfarande väldigt dåligt till i opinionsundersökningarna. Nu kommer han, ryktas det, få stöd av Iowas Secretary of State, Matt Schultz. 2008 gav hans sitt stöd till Mitt Romney.

Ett av nästa års mest intressanta senatsval är det i Virginia. Tidigare senatorn George Allen (R) försöker sig på en comeback och ställs mot demokraternas tidigare ordförande Tim Kaine (D). Båda är de föredetta guvernörer i delstaten. Nu har de debatterat för första gången och Poltico beskriver debatten.

Utmanaren Elisabeth Warren (D) leder över sittande senatorn Scott Brown (R) i Massachusetts senatsrace med 49-42%.

2011-12-06

Obama-kampanjens budskap mot Gingrich

Barack Obamas kampanj och Vita husets presstalespersoner har nästan exklusivt fokuserat på Mitt Romney. Honom jobbar de hårt för att utmåla som en flip-floppare. I och med Newt Gingrichs uppgång i opinionen har de börjat skjuta mot två mål.

I går sa Obamas strateg David Axelrod på Piers Morgan Tonight att Newt Gingrich var The Godfather of Gridlock:

"He was the one who really created an environment in which people started treating each other as enemies and not as opponents here in Washington."

Axelrod fortsätter med att räkna upp exempel.

För Gingrich är det just nu inget problem att bli attackerad av Obama-kampanjen. Han får en möjlighet att slå tillbaka och visa republikanska väljare att det nu är han som är fiendens motståndare. Dessutom är det inget negativt för honom att väljarna påminns att han vågade slåss hårt mot demokraterna och Bill Clinton.

På sikt, när mittenväljarna, ska säga sitt - om Gingrich vinner nomineringen - kan det däremot bli ett problem. Väljarna är innerligt trötta på det ständiga bråket i huvudstaden.

That's how Ron Paul rolls

Kampanjerna har varit ganska sena igång med reklam i teve, men nu börjar det bli mer och mer i Iowa och New Hampshire.

Ron Paul har funnits i rutan länge och nu tar han i för att nå genom bruset i senaste reklamfilmen:

2011-12-05

ABBA fans for Gingrich


John McCain är ett stort ABBA-fan. Därför startade jag, som svensk, "ABBA fans for McCain" när jag jobbade åt hans kampanj. Resultatet blev en Facebook-grupp med nio medlemmar och en t-shirt. Den hade jag på mig på när jag och några kampanjarbetare fick träffa honom i Reno. Framförallt hans fru, Cindy, gillade den.


Nu visar det sig att även Newt Gingrich är ett stort ABBA-fan.

Tyvärr (för Newt) ingår jag inte hans skara av fans, men jag måste medge att ABBA-sympatierna är ett mycket positivt drag hos honom. Kanske kan nu den internationellt kända ABBA fans for McCain leva vidare under Newt Gingrichs flagg?

Gingrichs första teve-reklam


Newt Gingrich, som tagit ledningen i Iowa, gör nu sitt första köp av teve-reklam i delstaten.

En kvarts miljon dollar spenderar han på denna reklamfilm (som jag tycker förmedlar en liknande känsla som Ronald Reagans 1984-film Morning in America):



 

2011-12-04

Årets bästa nyhet för Obama


Nyheten att arbetslösheten i USA sjönk från 9 till 8,6% är årets bästa nyhet för president Barack Obama.

Den taskiga ekonomiska utvecklingen är utan tvekan det största hotet mot Obamas möjlighet att bli omvald. Under större delen av 2011 har arbetslösheten bitit sig fast på eller över 9%. Då är det svårt att hävda att hans ekonomiska politik har haft en positiv effekt.

Som ni ser på diagrammet har det faktiskt varit värre tidigare, men nedgången bröts i början av året och har sedan dess legat någorlunda still. Vita husets egna prognoser har visat att den skulle ligga kvar där fram till valet. Därför är det nog en överraskning för alla att den sjönk så kraftigt i november.

Republikanerna hävdar - möjligen med rätta - att anledningen till den stora nedgången är att över 300 000 personer lämnat arbetsmarknaden och inte längre är arbetslösa, rent statistiskt. Det må, som sagt, vara sant men spelar inte så där värst stor roll för opinionen. Om arbetslösheten tickar ner några tiondelar till och kommer under 8% till valet så ökar Obamas chanser att bli omvald avsevärt. Han kan då hävda att det har vänt.

Cain ger upp - mer flyt för Gingrich

Herman Cain har till slut kastat in handduken



Jag har tappat räkningen, men jag tror den var den femte kvinnan som fällde honom. Hon som menade att de hade haft ett tretton år långt sexuellt förhållande. Cain förnekade, som vanligt. Det fortsatte han att göra samtidigt som han ställde in resten av kampanjen, men menade att priset för hans familj var alltför högt.

Jag kommer sakna Cain i debatterna. Inte för hans politiska budskap egentligen, utan för hans karisma och underbart roliga retorik. Nu får vi stå ut med att höra allt mer av Newt Gingrich istället...

Den uppenbara vinnaren från Cains avhopp är just Gingrich. Hans uppgång har sammanfallit med Cains nedgång. Den effekten lär förstärkas nu. Des Moines Register presenterade sin senaste opinionsundersökning för Iowa i går. Gingrich går från 7% i oktober till 25% nu. Cain från 23% till 8%. När Register tog bort Cain som kandidat fördelade sig hans 8% till fyra kandidater: 3% till Gingrich och 1% vardera till Mitt Romney, Rick Perry, Ron Paul och Michele Bachmann.


2011-12-02

Boktips: The Right Fights Back

Tidigare har vi kunnat läsa böckerna om presidentkampanjerna efter valet är klart i november. Den här valcykeln kommer vi - tack vare e-böckerna - kunna läsa dem redan under pågående kampanj.

The Right Fights Back är webbsidan Politicos första e-bok om pågående kampanj. Även RealClearPolitics har ett liknande projekt och är sedan ett par veckor ute med boken Election 2012: The Battle Begins (som jag ännu inte hunnit läsa).

The Right Fights Back fokuserar, som titel antyder, på de republikanska kandidaterna. Vi får läsa vad Newt Gingrich säger om tiden efter att hans kampanj imploderade i juni ("de värsta två månaderna i mitt liv"), om hur media gräver i ryktena om att Rick Perry är homosexuell och Mitt Romneys utveckling som kandidat från 2007-2008 till i dag. Och mycket mer. President Obama finns naturligtvis också med, men mest i relation till republikanerna.

För oss som älskar att läsa böckerna inifrån kampanjerna så är denna utveckling med snabba e-böcker en gudagåva. Naturligtvis får vi inte reda på lika mycket som i de böcker som kommer ut efter valet, eftersom kampanjerna inte vill avslöja för mycket när de är mitt uppe i det hela, men de bidrar med mer information än vi annars skulle ha. I alla fall utifrån hur Politicos bok är upplagd.

Boken är inte så lång, skulle tippa på 100 sidor (svårt att säga på en iPad) så ni klarar av den på ett par timmar. Ett kul inslag i årets valrörelse som jag verkligen kan rekommendera!

Återkommer så fort som möjligt med synpunkter på RealClearPolitics bok.

2011-12-01

Är Gingrich Romneys svåraste utmanare hittills?

Först var det Donald Trump som de republikanska väljarna kastade sig om halsen på. Han valde att inte ställa upp. Sedan har de avverkat Michele Bachmann, Rick Perry och Herman Cain i snabb takt. Förhoppningar också ställts till Mitch Daniels, Haley Barbour och Chris Christie, som alla tre valt att inte ställa upp. Nu är det Newt Gingrichs tur. Frågan är om han kommer klara sig bättre?


Vi kan till att börja med notera två saker om Newt Gingrich: 1) Han har redan haft sin kris, och 2) det finns inte så många andra kvar att välja på.

Gingrichs kampanj imploderade i början av juni då en stor del av hans kampanjpersonal sa upp sig. Bakom honom då låg en månad med negativa rubriker i media utifrån hans kritik av Paul Ryans Medicare-förslag, skulder till ett juvelerar-företag och bråk om en semesterresa med frun.

Dessutom har hans skandalfyllda förflutna allmänt känt. Han har exempelvis varit otrogen och är nu inne på sin tredje fru och han har prickats av representanthuset under tiden som talman. När anklagelser om otrohet kommer mot Herman Cain blir det stora nyheter eftersom det är nytt, Gingrichs förflutna känner folk redan till.

Eftersom de flesta kandidater redan har gått upp som en sol och ner som en pannkaka så finns det egentligen bara Gingrich, Jon Huntsman och Rick Santorum att välja på. Huntsman står så långt till vänster, så många ser nog Romney som ett bättre alternativ. Men Santorum är, som jag påpekat tidigare, en bubblare.

Det som i dagsläget också talar för att Newt Gingrich kan rida framgångsvågen längre än de innan honom är tajmingen. Hans uppgång kommer bara en dryg månad innan röstningen börjar i Iowa den 3 januari. En framgång där så får hans momentum ytterligare skjuts.

Hans uppgång sammanfaller också med begynnande problem för Mitt Romney. Fram till nu har han seglat så gott som oskadd. Nu har demokraterna börjat angripa honom i uttalanden, teve- och YouTube-reklam för att vara en flip-flopper. Ett tema som upprepas allt oftare även av hans republikanska motståndare. Samtidigt som Cain började tappa stöd under andra halvan av oktober (och Gingrich började öka) så har även Romney tappat. 23 oktober låg Cain på 26% i genomsnitt, Romney på 25,5% och Gingrich på 9%. I dag är Cain nere på 15,5%, Romney 21% och Gingrich uppe på 24%. Gingrich ligger alltså under Cains toppnivå, och ändå har Romney tappat. Det är alltså inte bara Cains väljare som Gingrich tagit, några verkar ha gått från Romney till Gingrich.

Till Gingrichs fördelar kan vi lägga stödet från New Hampshire-tidningen Union Leader. Det var visserligen ingen nyhet att de inte gillar Mitt Romney, men kom i precis rätt läge för skjutsa på Gingrichs uppgång. Dessutom blev inte Romneys intervju med Fox News lyckad. Han blev irriterad ett par gånger när han pressades om sitt eventuella flip-floppande, och har fått mycket kritik för den från konservativt håll. Romney har till stor del undvikit den typen av längre intervjuer, varför det blev en större grej när den nu genomfördes.

Så en hel del går Newt Gingrichs väg just nu. Jag har trots det svårt att se hur han skulle kunna vinna nomineringen.


Även om hans förflutna är välkänt, så är det inte oproblematiskt. Det kommer dras upp i ljuset igen och väljarna kommer att påminnas. Men framförallt tror jag väljarna kommer landa i att de ändå ser att Mitt Romney har större chans att slå Barack Obama. Ekonomi och jobb är de tunga frågorna. Visserligen är Gingrich känd som en person med många idéer och stor förståelse för policy, men han har spenderat hela sitt liv inom politiken. Romney huvuddelen utanför den och just inom näringslivet. Överhuvudtaget har Romney drivit en stabilare kampanj utan häftiga kast åt något håll.

Det kanske argumentet mot en Gingrich-seger är primärvalsprocessen. Romney har lugnt och metodiskt kunnat bygga upp sin organisation. Han har hela tiden haft gott om pengar och har garanterat mer pengar än Gingrich att spendera nu när Iowa, New Hampshire och de andra valen närmar sig. 
Gingrichs kampanj har gått på sparlåga ända sedan sommaren, även om det nu rullar in pengar så har han mycket att ta igen. Ännu så länge har inte heller Romneys Super-PAC, som opererar utan några restriktioner i hur stora summor de kan ta in, dragit igång. Den kan han använda till att attackera Gingrich.

En Gingrich-seger är inte utesluten, men den är inte särskilt trolig.