2012-02-29

He's baaack


Mitt Romney tog två tunga segrar i Arizona och Michigan. Det var nödvändigt för honom för att återta kontrollen över nomineringsstriden.

När detta skrivs - halv fem på morgonen - är det klart att Romney kommer vinna Arizona överlägset och få flest väljare i Michigan. Som jag berättat tidigare är Arizona en winner takes all och det ger Romney alla 29 delegater.

I Michigan däremot handlar det om att vinna de 14 kongressdistrikten. Romney vinner troligen en majoritet av dessa samt alltså de två delegater som går till den som vinner det totala antalet röster. Men alla 30 delegater kommer inte gå till honom.

Hur som helst är den tunga segrar för Romney över Rick Santorum. Efter Santorums segrar i Minnesota, Colorado och Missouri har han haft momentum. Det har brutits i opinionsmätningarna efter debatten den 22 februari och har nu resulterat i att han inte lyckades vinna i vare sig Arizona eller Michigan.

Förutom att addera ytterligare delegater till Romneys redan tydliga delegatledning så ger det honom den skjuts han behöver inför supertisdagen den 6 mars.

I dag (onsdag) åker Mitt Romney till Ohio, som kommer fördela sina 66 delegater på ett liknande sätt som Michigan, tre och tre. Rick Santorum beger sig till Tennesse, med 55 delegater. Newt Gingrich håller sig i morgon i hemmastaten Georgia, supertisdagens största delstat med 67 delegater.


2012-02-28

Det blir spännande i Michigan, inte i Arizona

Natten blir troligen spännande. Inte i Arizona, där leder Mitt Romney stort över Rick Santorum, men i Michigan - delstaten han föddes och växte upp i - är det oerhört jämnt. 

Vi börjar med Arizona. 29 delegater och winner takes all. Den som får flest röster kommer få alla delegaterna. Mitt Romney leder klart med i snitt 15,5% i mätningarna. I delstaten finns en betydande mormonsk population, vilket ger honom ett försprång. 

Så till mer intressanta Michigan, med 30 delegater. Romneys försprång är ynka 1,5% och det finns ingen tydlig trend. Santorum ledde för någon vecka sedan hyfsat stort, sedan har Romney tagit ifatt, tog ledningen och den såg ut att bli betryggande, men då bromsade det in och vände igen. I de två senaste mätningarna är Romneys ledning endast 1%.

Men Michigan är inte en winner takes all. Istället avgörs valet i kongressdistrikten. 14 distrikt med två delegater vardera. Där tar vinnaren i distriktet båda delegaterna. Så det kan mycket väl bli så att den som får flest röster i hela delstaten ändå får färre delegater, om motståndaren vinner flest distrikt. Endast två delegater fördelas genom det totala antalet röster.

Nationellt har Mitt Romney tagit tillbaka kommandot. Hos Gallup har ett stort skifte skett senaste dryga veckan. Tidigare ledde Santorum med upp till 8%. Nu leder Romney med 5%. Det är en skillnad på 13 procentenheter på ungefär en och en halv vecka. De stora effekterna har kommit efter debatten, men trenden inleddes innan.

Både Newt Gingrich och Ron Paul ligger utom räckhåll för segern i båda Michigan och Arizona, men Gingrich har hyfsade siffror i den senare.

Valvakan börjar klockan 01.00 på CNN. Häng gärna med på @MathiasSundin och #ampol.


2012-02-23

En debatt i mängden


Jag vet inte det var därför att debattörerna fick sitta ner för första gången i en debatt, men det var hur som helst inte någon lysande insats från någon av de inblandade. Den innehöll inte några minnesvärda ögonblick, men nog kan den ha påverkat nomineringsstriden en del.

Här är mina omdömen:

Rick Santorum

Den första frågan gick till Santorum och han var i egenskap av ny ledare i de nationella undersökningarna central i debatten. Han fick försvara earmarks, No Child Left Behind och stödet till Arlen Specter, som senare bytte från republikerna till demokraterna. Vid varje tillfälle lät han som en "DC insider" och de väljare som projicerat den mentala bilden av honom som en "true conservative" är nog inte helt nöjda. Republikanska väljare vara ute efter någon extremt principfast som inte satt politik över övertygelse. För dessa väljare blev det klart att Rick Santorum inte är den kandidaten, heller.

Ingen dålig insats, men debatten kan inte ha hjälpt honom.

Mitt Romney

En stabil insats i mängden. Inga avgörande misstag, inga homeruns. Han fick fram en del kritik mot Rick Santorum. Finns helt enkelt inte så mycket att skriva om hans insats. Den skadade honom sannolikt inte, men inte heller hjälpte den i någon större utsträckning.

Newt Gingrich

Han var glad och trevlig, och beskrev sig själv som cheerful. Inga homeruns som han levererat då och då i debatterna och trots att, eller på grund av, han satt precis bredvid moderatorn John King så bråkade han inte mycket med honom.

Hans insats gör nog att han inte helt kan avskrivas, men svårt att se att den skulle innebära någon stark debatt.

Ron Paul

Inget nytt under solen. Även han stod för en insats i mängden.

Som ni ser var det inte tidernas mest spännande debatt. Den kan ha justerat racet att bli mer negativt för Rick Santorum, vilket såklart är bra för de övriga, men den kan lika gärna inte ha påverkat något alls.


2012-02-21

Romney vs Santorum i nattens debatt

UPPDATERING: Debatten är den 22/2.


Vi vande oss med debatt varje vecka, nu har det gått nästan en månad sedan sist. Men i natt drabbar de fyra kvarvarande kandidaterna ihop igen. Det blir den enda debatten innan Arizona och Michigan röstar den 28 februari och den enda debatten innan ytterligare tio delstater röstar på supertisdagen 6 mars.

Sedan sist har Rick Santorum tagit över ledningen i de nationella mätningarna. Hos RealClearPolitics leder han i snitt med 6% och hos Gallup, som mäter varje dag, är hans ledning 10%.

Santorum hade också en stor ledning i Michigan, men den krymper nu snabbt. I den allra senaste är Mitt Romney tillbaka i ledningen. I Arizona har Romney hela tiden behållt ledningen, men de minskade avsevärt förra veckan. Enligt den senaste mätningen kan avståndet ha ökat igen.

Anledningen till Romneys förbättrade siffror stavas sannolikt hårda attacker på Santorum både direkt från Romney och i massiv teve-reklam från Romney-kampanjen och hans super-PAC.

Det har nu kommit siffror på hur mycket Romney och hans super-PAC spenderade i januari, och det är avsevärda summor. Romney-kampanjen gjorde av med 18,7 miljoner dollar, samtidigt som de bara fick in 6,4 miljoner i ny fundraising. Hans super-PAC brände 14 miljoner och fick in 6,6 miljoner. Trots det fanns det en del pengar kvar i kassakistan, 7,7 miljoner för Romney och drygt 16 miljoner för PAC:en.

Newt Gingrich fick in 6,5 miljoner i januari, Ron Paul 4,5 miljoner, samma som Rick Santorum. De tre hade vardera bara drygt 1,5 miljon i kassakistan, som i Gingrichs fall helt äts upp av skulder.

Så även om Romneys finansiella situation inte alls är lysande så är den klart bättre än för de andra tre. Dock ska sägas att Sheldon Adelson, som tidigare satsat 11 miljoner i en super-PAC som stödjer Gingrich, har lovat ytterligare minst 10 miljoner.

Vad står på spel i kvällens debatt?

I huvudsak kommer det bli en batalj mellan Mitt Romney och Rick Santorum. Romney måste bromsa Santorums momentum och Santorum måste effektivt slå tillbaka Romneys attacker.

För Newt Gingrich handlar det om att åter bli relevant. Han harvar nu på 13-14% i de nationella mätningarna och måste få lite vind i seglen inför supertisdagen, då bland annat hans hemmastat Georgia röster. Vi har ju sett förut att Gingrich har lyckas använda debatterna för att göra comeback. Klarar han det ytterligare en gång?

Ron Paul då? Tja, hans kampanj tycks gå på tomgång. Ingen vinst i någon delstat. Vad han skulle hitta på i debatten för att ändra på det vet jag inte.

Debatten sänds på CNN med start kl 02 svensk tid. Häng gärna med på Twitter: @MathiasSundin och #ampol.

2012-02-17

Det ser bättre ut för Obama

Barack Obamas chans till omval ser allt ljusare ut. Hans egen approval rating tickar upp samtidigt som arbetslösheten sjunker och den amerikanska allmänheten blir mer optimistisk.

Eller mindre pessimistisk, är nog mer rättvisande. Det råder ingen optimism i USA, men den nattsvarta pessimismen har blivit gråare och fortsätter det så här kanske president Obama kan säga i oktober att det är Morning again in America.

Klicka för större bild.
Som ni kan se på grafen är förtroendet för ekonomin fortfarande på minus, -20. Men det är avsevärt mycket högre än vad det var bara för ett halvår sedan, då det dippade på -54.

Arbetslösheten har tickat ner från över 9% i slutet av förra året till 8,3% nu.

Samtidigt har hans approval rating nått plussiffror de senaste veckorna. Hos RealClearPolitics får han i skrivande stund godkänt från 48,5% och ej godkänt från 46,9%.

Gallup pekar på att ingen president i modern tid har blivit omvald med en approval rating under 50% i mars valåret.

Klicka för större bild.

Barack Obamas omval är inte klappat och klart ändå. Det är hans siffror på valdagen i november som avgör och mycket kan hända fram tills dess.

En anledningen att arbetslöshetssiffrorna sjunkit är att en del trott att det inte är någon idé att söka jobb och slutat göra det. De räknas då bort i statistiken. Blir klimatet positivare kanske de försöker igen, och arbetslöshetssiffrorna kan då gå upp.

Naturligtvis finns också risker i omvärlden. Ett EU-land kan falla och skapa en ny ekonomisk kris till exempel.

Om något sådant inträffar kan den amerikanska allmänheten surna till snabbt igen. Titta bara på siffrorna ovan för det ekonomiska förtroendet. De var faktiskt bättre för ett år sedan. I februari 2011 låg de på -18, idag på -20. På bara ett halvår sjönk de sedan till -54.

Det är alltså svårt att tippa höstens utgång redan nu. Just nu kan vi i alla fall säga att siffrorna rör sig i rätt riktning för president Obama och att dessa indikatorer troligen avgör valutgången.


2012-02-13

Två viktiga icke-förluster för Romney

Mitt Romney vann både omröstningen i Maine och den på konferensen för konservativa i Washington, CPAC.

Kanske var det ännu viktigare för honom att undvika förluster, än att vinna. Hade Romney förlorat ytterligare ett nomineringsval hade det spätt på hans negativa trend efter förlusterna i Missouri, Minnesota och Colorado. En vinst vänder inte trenden och gör den positiv, men den hejdar en accellererande negativ trend.

Vinsten på CPAC, bland de mest konservativa aktivisterna, var överraskande. Många tippade på att Rick Santorum skulle vinna, och han anklagade Romney-kampanjen för att ha riggat omröstningen genom att fylla på med egna supporters. Så var det säkert, men en vinst var det hur som helst.

Helgens stora förlorare var Ron Paul. Det snackades för några veckor sedan om - och hans kampanj satsade på det - att skulle kunna vinna en eller flera delstater som har nomineringsmöten, caucus. Det har inte skett. 36% och en andraplats, som han fick i Maine, är verkligen inget dåligt resultat, men det är ingen vinst. Han vann inte heller någon av de tidigare delstaterna med caucus.

Dessutom vann Ron Paul inte omröstningen på CPAC, vilket han gjort två år i rad. Men han var inte heller på plats - vilket Romney, Gingrich och Santorom var - och satsade i övrigt inte på CPAC i år. Därför är förlusten inte så hård.

Sammantaget tror jag att luften kan börja pysa lite i Paul-kampanjen.

Kampanjanerna får nu lite tid att andas. Den 22 februari är nästa debatt och Arizona och Michigan håller primärval den 28 februari.

Resultat i Maine
Romney 39%
Paul 36%
Santorum 18%
Gingrich 6%

Resultat på CPAC
Romney 38%
Santorum 31%
Gingrich 15%
Paul 12%

2012-02-09

Först till 1144

1144 delegater krävs för att vinna den republikanska presidentnomineringen. Som striden just nu artar sig kan den mycket väl avgöras först när någon kandidat när det antalet delegater.

När Barack Obama och Hillary Clinton fightades 2008 nådde ingen av dem över 50% +1 delegater i primärvalen. Det krävdes superdelegater (enskilda personer) för att Obama skulle nå gränsen. På republikanska sidan hade John McCain en lättare väg till nomineringen, men det tog ändå ett tag. Totalt förlorade han 19 delstater och nådde över delegatgränsen först på supertisdagen i mars.

Skillnaden då mot nu var att fler delstater och fler delegater hade fördelats fram till och på supertisdagen, och att fler delstater hade winner takes all. Årets nomineringsstrid är alltså utformad på ett sätt som gör det troligare med en långdragen kampanj.

Den här bilden illisturerar bra hur det ser ut.


Det är först en bit in i mars som det är ens är teoretiskt möjligt att nå 1144 delegater och då krävs att man vinner med 100-0 i alla delstater.
Klicka för större bild.
 The Fix har en jättebra genomgång av de kommande valen. Jag sammanfattar lite av den nedan:

28 februari
Arizona med winner take all och 29 delegater är största priset. Michigan delar samma dag ut 30 delegater, men gör det proportioneligt. Mitt Romney har inbyggda fördelar i båda. Arizona med hyfsat stor (men mindre än Nevada) mormonsk befolkning. I Michigan är han född och uppvuxen och hans far var guvernör där. Men underskatta inte Santorums chanser där.

6 mars, supertisdagen
10 delstater - Georgia, Massachusetts, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont, Virginia, Alaska, Idaho och North Dakota - fördelar 437 delegater.

Ohio har 66 delegater och de delas ut och tre och tre utifrån valdistrikt. Vinnaren i ett distrikt tar alla tre delegater. Det finns alltså god chans för en stark kandidat att ta hem en stor del av delegaterna. Det finns ingen klar favorit.

Georgia är Newt Gingrichs hemmastat och har flest antal delegater, 67 stycken. Tennessee är i södern där han ska vara förmodat stark, och även här finns det gott om delegater, 55 st. I Virginia (46 delegater), där Gingrich bor numera, skulle han kunna vara väntat stark också, men han finns inte valsedeln. Det gör inte Rick Santorum heller, men det gör Romney.

Romney lär också ta Massachusetts (36), hans hemmastat, och troligen också nordöstra grannen Vermont (17).

Oklahoma (40) är en blandning av södern (Gingrich?) och midwest (Santorum?).

Efter supertisdagen fortsätter  mars med flera delstater i södern. Mitt Romney behöver nog alltså samla på sig gott om delegater supertisdagen, annars skulle han kunna tappa ledningen där någonstans. Den 3 april kommer tungviktaren Texas med 155 delegater. Gissa om Rick Perry får en del telefonsamtal.

Det alltså mycket väl bli utdraget. Racet kan också ändra karaktär igen. Säg att Mitt Romney tar hem Arizona och Michigan och följer upp med rent hus på supertisdagen. Då är det i praktiken över.

UPPDATERING: Rick Perry har ju endorsat Newt Gingrich. Det hade jag alldeles glömt bort!

2012-02-08

Rickrolled


Rick Santorum rullade verkligen över Mitt Romney i nattens tre omröstningar. Och han gjorde det rejält.

Santorum hoppades efter Florida på Missouri. Han sa att eftersom Newt Gingrich inte fanns på valsedeln så skulle den delstaten blir det verkliga testet mellan honom och Romney. Santorum vann mycket övertygande med 55% mot Romneys 25%. Omröstningen var en ren skönhetstävling, resultatet har ingen som helst direkt påverkan på delegaterna och Romney ignorerade delstaten, men genom den stora segern blev Santorum den klart vackraste kandidaten.

I Minnesota har Tim Pawlenty (också en av kvällens verkliga förlorare) jobbat hårt för Romney och han själv åkte dit efter Florida och kampanjade. När kampanjen såg att Santorum låg i pole position drog de sig undan och valde att fokusera på Colorado. Santorum vann med cirka 45% av rösterna och Romney kom inte ens tvåa. Han slutade trea med ynka 17%.

Colorado var den delstat med starkast relation mellan valresultat och antal delegater, därför satsade Romney-kampanjen hårdast där. Santorum har också varit där en hel del och kampanjat. I mätningarna precis inför ledde Romney, men Santorum kom starkt på spurten och lyckades dessutom precis ta sig över 40% av rösterna. Romney tvåa med 35%.

Så trots att inga delegater utses direkt utifrån valresultatet (se mitt inlägg från igår) så råder det ingen tvekan om att Rick Santorum är kvällens stora vinnare. Han har nu en verklig chans att bli Romneys huvudutmanare. Lägg därtill att Newt Gingrich hade en riktigt bedrövlig kväll, med 13% i Colorado och 11% i Minnesota, så stärker det ytterligare Santorums position.

Långsiktigt är Mitt Romney fortfarande favorit, men jag tror att Santorum är svårare att brotta ner än Gingrich. Hittills har kritiken inriktats mot att han tagit mot och sökt massa så kallade earmarks under tiden som senator. Det är på långa vägar inte lika tungt som Gingrichs baggage. Vi får se nu var Romney-kampanjen laddar artilleriet med.

Den 11 februari får vi reda på resultatet i Maine (som röstar mellan 4-11/2) och sedan får vi vänta ända till 28 februari Arizona och Michigan har primärval, där delegater utses. Santorums segrar ger honom pengar och media att på allvar ställa upp i dessa två delstater och kanske även att bygga organisationer i de delstater som röstar på supertisdagen 6 mars.

DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, Ekot.

2012-02-07

Inget på spel, mycket på spel

I kväll röstar Colorado, Minnesota och Missouri, men inga delegater står på spel. Ändå kampanjar Romney, Paul, Santorum och Gingrich för fullt. Alltså står ändå något på spel. Låter det rörigt? Det är det.

Kvällens möjliga segerherre inspekterar sweater vests i Minnesota.

Låt mig försöka reda ut det lite.

Alla tre delstater har icke bindande omröstningar i kväll. Det finns ingen garanti att kvällens valresultat återspeglas i de delegater som delstaten skickar till konventet, som formellt nominerar en presidentkandidat. Trots den likheten mellan de tre, finns det ändå skillnader:

Colorado:
Delegaterna till konventet utses på ett partimöte senare under våren. Ombuden på mötet är "bundna av heder", enligt det lokala republikanska partiet, att partimötet ska återspegla valresultatet. Därför är det troligt, men inte garanterat, att resultatet från partimötet kommer vara snarlikt valresultatet.

Minnesota:
Utser också sina delegater senare på ett partimöte senare under våren, men dessa är inte ens "bundna av heder" till kvällens valresultat. Så trots kvällens resultat är det oklart hur många delegater partierna kommer få från delstaten.

Missouri:
Valresultatet har ingen som helst påverkan på vilka delegater som utses. Delegaterna kommer utses i ett nomineringsmöte (caucus) den 17 mars. Kvällens resultat är alltså enbart en skönhetstävling, det ger rätt att kryssa av en vinst och man får positiva omdömen i media, men det gör inget för det faktiska antalet delegater.

Läget i delstaterna

Mitt Romney har satsat hårdast på Colorado och han leder i opinionsmätningarna. Han har även besökt Minnesota, men när det kom mätningarna som pekade på att Rick Santorum kunde vinna där ställde de in ytterligare planerade besök och fokuserade helt på Colorado. Romney-kampanjen jobbar dessutom hårt på att nedvärdera betydelsen av kvällens omröstningar.

Förutom Minnesota så ligger Santorum bra till i Missouri, där Newt Gingrich inte ens finns på valsedeln.

Newt Gingrich ligger på tredje plats i Colorado och Minnesota.

Ron Paul, som är den som satsat mest kampanjtid på dessa delstater, ligger fyra i samtliga. I Minnesota ligger han nära Gingrich på tredje, och vi har sett att Paul har haft en tendens att överprestera mot mätningarna i de delstater han satsat på.

Varför satsa, när det ändå inte ger några delegater?

För Rick Santorum är det en chans att vinna något igen. Att slå sig tillbaka i matchen, få positiv media och passera Gingrich som huvudalternativet till Romney. Och för Romney handlar det såklart om att förhindra Santorum och de andra det.

Kvällens tider

Colorado är sist ut och börjar rösta klockan 03 svensk tid. Så valresultaten kan nog dröja till tidig morgon.

2012-02-05

Kingen glider in

Mitt Romney blev som väntat kung - eller king som det heter på svenska nu för tiden - i Las Vegas och Nevada. Om det var tack vare eller trots Donald Trumps endorsement låter jag vara osagt. 

Rösträkningen är visserligen inte klar, och märkligt seg, men alla mätningar inför, entrance polls och det inledande valresultatet säger samma sak: Romney kommer vinna stort.

Det intressanta som återstår att se i Nevada är om Ron Paul eller Newt Gingrich kommer tvåa. Mätningarna inför pekade på Gingrich för andraplatsen, men entrance polls - när folk går in till caucus-lokalerna - visade att Paul kan ta hem den istället.

Från entrance polls kan vi hitta lite annat smått och gott:

  • 44% tycker att "can defeat Obama" är viktigast hos den kandidat de väljer. 74% av dom röstade på Romney.
  • 17% tycker att "true conservative" är viktigast hos kandidaten. 45% röstade på Paul, 5% på Romney.
  • 20% tycker att "strong moral character" är viktigast hos kandidaten. 1% röstade på Gingrich.
  • 26% av de röstande var mormoner. 91% av dom röstade på Romney.
Mitt Romney var återigen i sitt vinnartal helt fokuserad på president Obama. Ron Paul och Rick Santorum var inte ens i delstaten och Newt Gingrich höll en presskonferens istället för traditionellt rally.


Gingrichs har haft få events i Nevada och istället suttit i möten kring den långsiktiga strategin för kampanjen. Han säger att han ska fortsätta kampanjen ända till Tampa, där det republikanska konventet hålls.
Vad hans nya strategi har jag inte lyckats utröna från nyhetsrapporteringen. Media verkar också förvirrade. Eller så är det Gingrich-kampanjen:

Gingrich sa att han vid tiden för primärvalet i Texas så kommer han vara front runner. The Fix påpekar att ingen just nu vet exakt när primärvalet i Texas kommer hållas.

Under den kommande veckan tänker han i alla fall kampanja i Colorado och Minnesota, som röstar på tisdag. Sedan åker han till Ohio, som röstar på supertisdagen, för en tvådagars bussturné. Efter ett par dagars vila i Washington blir det Kalifornien, som röstar i juni(!), i tre dagar.

Detta låter i mina öron som en tämligen bisarr strategi. Varför i herrans namn åka till Kalifornien? Det är bara fånigt. Om Gingrich fortfarande har en chans i juni så kommer tre dagar i februari vare sig göra till eller från. Om han hade allt tid i världen, visst. Men det har han ju som bekant inte.

Gingrichs chans består i att kriga på till den 22 februari och hoppas på en homerun i debatten och att Rick Santorum lägger ner sin kampanj någon gång innan supertisdagen.

DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, Ekot.

2012-02-04

Nevada blir en munsbit för Romney

Newt Gingrich har trappat upp attackerna ytterligare mot Mitt Romney. Men hans egen kampanj i Nevada verkar vara något av ett haveri. Romney däremot är väl förberedd sedan lång tid tillbaka, med stark organisation och stöd från lokala politiker. Dagens caucus blir en munsbit för Romney.

Romney med Brian Krolicki, Lt. Gov., i norra Las Vegas. I just sådana här områden runt Las Vegas knackade jag 3-4000 dörrar i presidentvalet 2008

I opinionsmätningarna har Romney en överlägsen ledning. Två mätningar har publicerats de senaste dagarna. I den ena leder han med 50% av rösterna, i den andra med 45%. Gingrich ligger i båda på 25%. Paul på 15% och 11%, Santorum på 11% och 8%. Nevada har 28 delegater som fördelas proportionerligt.

Romney spenderar del av dagen i Colorado, men avslutar i Las Vegas, Santorum är i Colorado hela dagen och Ron Paul i Minnesota. Var Newt Gingrich håller hus har jag inte lyckats få reda på. Hittar ingen information i Politicos Candidate Tracker och på hans hemsida ligger bara event för igår uppe.
Det kanske säger en del om hans kampanj i Nevada. Flera medier har rapporterat om småkaos kring event som flyttas, ställs in och nu verkar de dessutom ha blivit ganska få. Det verkar också ha varit hans egen kampanj som läckte nyheten om att Donald Trump skulle endorsa Gingrich - bara för att senare se hur Trump gav sitt stöd till Romney.

I motsats till det har Romney under veckan fått artiklar likt denna, där hans starka stöd och väloljade maskineri beskrivs. Men Romneys senaste dagar har ju som bekant inte varit problemfria. Hans kommentar om "the very poor", som jag skrev om häromdagen, har han nu helt backat från och säger att han "misspoke".
Dessutom verkar det har varit lite gurgel i kampanjen kring nya debattcoachen Brett O'Donell. Han fick mycket av äran för Romneys framgångar i debatterna i Florida. Men har nu inte längre något jobb i Romneys kampanj.

CNN sänder från kl 01 i natt svensk tid. Jag finns på @MathiasSundin och #ampol på Twitter. Det lär inte bli särskilt spännande, men ändå intressant att se talen och höra kommentarerna. Dessutom - kommer Gingrich ringa Romney denna gång och gratulera? Han har inte gjort det tidigare, eftersom Romney inte förtjänade det, som han sa i en intervju.


2012-02-02

Foten i munnen - igen

När jag hör Mitt Romneys senaste verbala groda - "I'm not concerned about the very poor" - kommer jag att tänka på det Texas tidigare guvernör, Ann Richards, sa om den första president Bush: "Poor George. He can't help it - he was born with a silver foot in his mouth."

(För övrigt, när ska någon använda den mot Romney? Den är ju extra genial nu med tanke på att man får in ordet "poor").

Det börjar bli nu ett uppseendeväckande stort antal grodor som har hoppat ur Mitt Romneys mun (så många att det börjar produceras listor). Kampanjen och han själv kan hävda att de tas ur sitt sammanhang - vilket de gör - men har inte riktigt med saken att göra. Grejen är just att försöka undvika sådant som kan tas ut sitt sammanhang.

Över en hel kampanj - eller liv - är det naturligtvis omöjligt att undvika det. Tänk själv på allt du sagt som en motståndare skulle kunna klippa ihop till attack ads. Men i Romneys fall börjar det som sagt bli lite väl många, och de är dessutom av en, för honom, extra olycklig karaktär - de förstärker den bild som hans motståndare försöker sätta: en rik elitist utan koll, eller känsla, för vanligt folks vardag och problem (John Kerry någon?).

Lägg in bilden där Romney står med dollarsedlar instoppade i kläderna, addera hans 10000 dollars bet, "I like to fire people", "Corporations are people, my friend" och "I'm not concerned about the very poor" så har du en effektiv attack ad.

Till sist, vad försökte han säga? Att hans huvudfokus i kampanjen är medeklassen:

 
"I'm not concerned about the very poor. We have a safety net there. If it needs a repair , I'll fix it. I'm not concerned about the very rich.... I'm concerned about the very heart of America, the 90-95 percent of Americans who right now are struggling."


2012-02-01

Game Change - the movie

Game Change blev den mest uppmärksammade boken om presidentvalet 2008. Inte minst för att författarna påstod sig veta en hel del vad som pågick kring Sarah Palins roll i kampanjen.

Ed Harris? John McCain?
Mitt intryck av boken var att den var skriven med ett visst mått av fantasi. En del saker de påstår kan de helt enkelt inte veta, eller ha några källor till. Och det var just det som gjorde boken väldigt underhållande, vilket säkert filmen också blir.

Så här skrev jag om boken förra året:

"Köp boken, ta en nypa salt, läsk och popcorn så har du en underhållningen fixad en helg."

Känns som ett råd som mycket väl kan gälla filmen också, även om filmen troligen inte varar hela helgen.



Överlägsen Romney-seger i Florida

Det är den största segern hittills för en kandidat. Newt Gingrich vann stort i South Carolina, men Mitt Romneys seger i Florida är ännu större. Det gör att uppförsbacken för hans motståndare är större än någonsin.

Nomineringsstriden ändrar nu karaktär. Visserligen har vi kvar Nevada bland de fem första, men kort därefter följer flera andra delstater. Nu blir det inte bara en delstat i taget där allt fokus ligger. Detta gör organisation och pengar ännu viktigare än tidigare. Om dessutom alla tre motståndare till Romney fortsätter - vilket de verkar göra - så blir det ännu svårare att slå honom. Skulle motståndet samlas till en enda kandidat vore chansen större.

Apropå pengar kom nyheten nyss att den super-PAC som stöder Romney, Restore Our Future, drog in totalt 30 miljoner dollar 2011. 17,9 av dessa under de senaste sex månaderna. Vid nyår hade de 23,6 miljoner i kassakistan. En hel del av dessa pengar är nu spenderade i South Carolina och Florida, men det borde finnas gott om resurser kvar att satsa.


Här är något av det jag hittade i vallokalsundersökningen i Florida:

Gingrich vann "very conservative" 43%-29% över Romney. Samma sak med de som anger "strongt support" för Tea Party-rörelsen, 46%-33%.

Men Romney vann den viktiga grupper som han förlorade i South Carolina, de som tycker ekonomi och budget är viktigaste frågorna. 62% sa att ekonomin är viktigaste frågan, 52% av dessa röstade på Romney. Han vann även gruppen som tyckte budgetunderskottet är viktigast (23%), men underpresterade något med 40% mot Gingrichs 35%.

Väljarna tyckte också att Romney var den kandidat som har störst chans att slå Obama, även detta till skillnad från South Carolina. 45% sa att detta var viktigaste egenskapen hos kandidaten, och 58% röstade på Romney.

Ron Paul har vunnit de yngre hittills. Inte så i Florida. Han kom tvåa i den gruppen med 25%, men Romney tog 41%. Det är ingen konstigt. Paul har knappt varit i Florida och istället byggt stöd i Maine, Colorado, Nevada och de caucus-stater som följer efter Florida.

Till sist: Newt Gingrich lovade en bas på månen. Blev det någon månbaseffekt? Den så kallade Space Coast ligger i valdistriktet Brevard. I hela Florida vann Romney med 46% mot Gingrichs 32%. I Breyard fick Romney 43% och Gingrich 33%. Så en liten månbaseffekt såg vi!

DN, SvD.