2012-03-24

Kan Romney vinna i Louisiana?

Enligt de senaste mätningarna kommer det bli en klar seger för Rick Santorum i natt i Louisiana. Han leder med +14, +12 och +13 procent i de tre senaste. Men The Fix hävdar ändå att Louisiana är Mitt Romneys bästa chans i Södern.

The Fix pekar på att delstaten är mindre konservativa än exempelvis Alabama och Mississippi, mindre evangelikansk och befolkningen bor i mindre utsträckning på landet. Katoliker utgör en tredjedel av väljarna, och Santorum - som ironiskt nog är katolik - har förlorat samtliga fem delstater där det har varit så.

Det som talar emot Romney - förutom opinionsmätningarna - är att trots Louisiana har lägre andel evangeliska väljare än så ligger andelen ändå på 57%. Romney har förlorat alla delstater där andelen varit över 50%.

Så antingen kommer Santorum bryta sin negativa trend med katoliker, eller så kommer Romney bryta sin med hög andel evangelikala.

Både Santorum och Romney har trampat snett i veckan. 

Santorum antydde att han kanske skulle rösta för Obama om Romney vann nomineringen, vilket han senare kraftigt förnekat: "Över min döda kropp!"

Romney trappade personligen inte snett, utan det var en av hans närmaste medarbetare Eric Fehrnstrom som jämförde kampanjen med en Etch A Sketch (vad heter en sådan på svenska?).
Fehrnstrom sa att i höst blir det något helt annat, att det är en som Etch A Sketch, man trycker på knappen och raderar det man ritat och ritar något nytt. Newt Gingrich och Rick Santorum skickade allt sitt kampanjfolk till närmaste leksaksaffär och höll glatt upp leksakerna på nästa kampanjmöte.

Det här är ett klavertramp som sannolikt kommer förfölja Mitt Romney för alltid. Den blir så stark eftersom den spelar in i bilden av Romney som en kandidat som ändrat åsikter och säger det som krävs för att bli vald. Etch A Sketchen är en perfekt illustration av det och kommer såklart upprepas tusentals gånger av motståndare, men även i historieskrivningen om Romney.

Hur som helst så kommer Rick Santorum sannolikt vinna i Louisiana ikväll, men bara 20 av de totalt 46 delegaterna står på spel och resultatet kommer inte mycket i utgången av valet.

2012-03-21

Symboliskt tal i Gettysburg?

Rick Santorum hade förlagt sin valvaka till Gettysburg, där det berömda slaget utkämpades 1863. Om han med det vill peka på någon sorts symbolik har jag svårt att tänka mig ett dummare val.

Slaget i Gettysburg innebar vändningen i det amerikanska inbördeskriget. Det var då Syd började förlora mot Nord. Att dra paralleller till Santorums framgångar i primärvalen i syd mot Romneys framgångar i nord ligger inte långt bort. Dessutom förlorade ju Santorum just i en sådan nordlig delstat, Illinois, vilket bara gör symboliken ännu bättre, eller sämre då ur Santorums synvinkel.

Det blev en klar seger för Mitt Romney i Illinois, med 47%. Han tar hem 43 delegater mot Santorums 10, som fick 35% av rösterna. Ron Paul kom trea med 9% och Newt Gingrich sist med 8%. Inga delegater för de båda herrarna.

Nu väntar Louisiana, där Santorum har ledningen, men sedan kommer april där Romney rimligen borde vinna flertalet delstater.

När media tittar tillbaka på Mitt Romneys seger i den republikanska nomineringsstriden så kan de mycket väl komma att peka på Illinois som början på slutet för Rick Santorum. Jag gissar att hans valvaka i Gettysburg kan komma att nämnas.

2012-03-20

Briljant!

Land of Lincoln röstar

USA:s största president genom tiderna var republikanen Abraham Lincoln. I kväll går hans hemmastat, Illinois, till val för att välja vem de ska nominera som presidentkandidat i år. Det mesta tyder på Mitt Romney.

De senaste mätningarna (+15, +9 och +6) visar på en hyfsat tydlig seger för Mitt Romney. Men även om han vinner i kväll så väntar Louisiana i södern om fyra dagar, där Rick Santorum leder.

Jag tycker mig dock börja ana en viss skillnad i media, där artiklar som denna, i New Yorker, dyker upp. Romney har under flera veckor haft det riktigt tufft i media. Nästan allting som han gjort eller som har hänt har tolkats negativt. Inte ett bra sätt att vinna en kampanj (även hans ledning är så i praktiken ointaglig). Kanske, kanske ser vi slutet på den mediavinkeln nu. Då kan medias blickar riktas mot Santorum och frågan ställas hur han egentligen tänker sig kunna vinna.

Totalt står 69 delegater på spel i Illinois, men vad jag förstår så fördelas inte alla utifrån kvällens val, utan det handlar om 66 delegater. Enligt AP har Romney redan stöd från 2 av 3 de tre kvarvarande delegaterna.

Så förmodligen en klar seger för Romney ikväll, men kom ihåg att Santorum ofta har överpresterat i valen jämfört med mätningarna.

2012-03-19

Santorum nollad i Puerto Rico

Rick Santorum borde ha kampanjat mer och solat mindre i Puerto Rico
Det blev 22 delegater till Mitt Romney, 1 till Newt Gingrich och 0 till Rick Santorum och Ron Paul när den lilla ön Puerto Rico röstade i natt.

Romney har blivit öarnas konung, eller något sånt, och har plockat upp ett antal delegater på ställen som Virgin Islands, Guam, Hawaii och nu Puerto Rico.

Egentligen var det bara 20 delegater som fördelades i valet igår. 3 delegater är personliga varv 2 går till Romney och 1 till Gingrich, enligt AP. Eftersom Romney tog över 50% av rösterna tillfaller samtliga 20 honom.

Jag har påmint er flera gånger om att detta handlar om delegater, men att segrar i media och därmed momentum naturligtvis också är väldigt viktigt (det ena ger det andra, och vice versa). Segern i Puerto Rico är nog både och. Ytterligare en delegatseger för Romney, men en som också skickar en signal i media om att Rick Santorum har en rejäl uppförsbacke.

Santorum kan återta momentum genom en seger i Illinois, vilket vore ett hårt slag mot Romney. Men storförlusten i Puerto Rico ökar inte chanserna.

SvD, DN, Expressen, Aftonbladet.

2012-03-16

Dåliga nyheter för Santorum

Eller?
Newt Gingrichs väljare tycker lika bra om Mitt Romney som Rick Santorum. Stämmer det är Santorum chanslös, även om Gingrich hoppar av.

Santorums enda chans att komma ifatt Romney är om Gingrich hoppar av och nästan alla hans väljare går till Santorum. Enligt Gallup är så inte fallet.

De har frågat vilka Gingrichs väljares andraval är:

Mitt Romney 40%
Rick Santorum 39%
Ron Paul 12%

De frågade också hur väljarna skulle rösta om de inte fick välja Gingrich.

Mitt Romney ökade från 34 till 40%.
Rick Santorum ökade från 28 till 33%.
Ron Paul ökade 11 till 13%.

Rick Santorum måste vinna 65% av de kvarvarande delegaterna för att nå 1144 delegater, den gräns som krävs för att vinna nomineringen. Han inser att han inte kommer göra det. Det är troligen därför hans super-PAC har slutat uppmana Gingrich att hoppa av. Om han gör det kommer det visserligen bli aningen lättare för Santorum att nå gränsen, men ännu lättare för Romney.

Santorums chans är att Romney inte når 1144 delegater och det hela avgörs på annat sätt, innan eller på konventet. En sådan strid skulle öka president Obamas omvals chanser drastiskt. Om Santorum inte tar in avsevärt på Romney, i antal delegater, kommande veckor så kommer också republikanska väljare se att så är fallet.


Hur skulle svenskar rösta i presidentvalet?

Det kommer opinionsföretaget YouGov presentera på tisdag nästa vecka. De har frågat hur svenskar, britter, norrmän och danskar skulle ha röstat i presidentvalet.

Det föregås av en presentation av YouGovs opinionsexpert i USA, Brad Palmquist, ska försöka sig på en gissning av hur det går i valet. Därefter kommer Erik Sundström och jag själv diskutera siffrorna och valet i allmänhet.

Tisdag 20 mars, kl 8-10. Välkomna!
Anmäl er här.

Proffstyckarna - White House Edition

Det har dykt upp en suveränt bra svensk blogg om presidentvalet: Aftonbladets Proffstyckarna - The White House Edition.

Den skrivs av Roland Poirer Martinsson, från republikanskt perspektiv, och Manuel Ferrer, från demokratiskt perspektiv. Båda två har järnkoll på amerikansk politik och ingen av dem faller in i det vanliga tugget om att republikerna är onda och demokraterna goda, eller vice versa.


Återfall

Svensk medias rapportering från USA är inte lysande, verkligen inte, men den har blivit bättre än för fyra år sedan. Då överväldigades de av Obama och Clinton och fokuserade väldigt mycket av sin bevakning på demokraterna. I år har de, av naturliga skäl, rapporterat mer om republikanerna, och kanske lärt sig en del.

En som normalt inte skriver om amerikansk politik är Daniel Kederstedt på Svenska Dagbladet, och när han fick skriva en artikel om Rick Santorum blev det rätt illa.

Han skruvade till Santorums åsikter rejält och skrev bland annat att Rick Santorum tycker att "alla typer av preventivmedel bör förbjudas".

Jag mejlade Daniel och frågade varifrån han hade fått det. Visserligen har jag personligen hört Santorum säga, på ett möte i New Hampshire, att han inte vill förbjuda preventivmedel, men Daniel kanske hade hittat något gammalt uttalande.

Det hade han, men som inte backade upp vad han påstod om Santorum:

"Many of Christian faith have said, `Well, that's OK. Contraception is OK,'" he said. "It's not OK. It's a license to do things in the sexual realm that is counter to how things are supposed to be. ... If it's not for purposes of procreation, then you diminish this very special bond between men and women."

Santorum gillar inte preventivmedel, men det är inte samma sak som att han vill förbjuda dem, så jag mejlade Daniel igen. Fick inget svar första gången, och påminde ett par dagar senare:

Hej igen, jag väntar fortfarande på källa till att han vill förbjuda preventivmedel. Din hänvisning gällde bara hans åsikt om preventivmedel, inget om att han ville förbjuda det. Mvh Mathias

Daniels svar:

Hej. Ja, exakt. Du har ju fått hans citat. Räcker inte det?

Jag svarade:

Du skrev att han vill förbjuda alla preventivmedel, men i citatet säger han bara att han är mot preventivmedel, inte att han vill förbjuda dem. Det är hans åsikt. Jag har personligen hört honom säga att han inte vill förbjuda. Han gillar alltså inte preventivmedel, men tänker inte politiskt agera för att förbjuda, vilket är en stor skillnad.

På detta har jag ännu inte fått något svar.

Att en journalist gör fel är inget konstigt, speciellt om man vanligtvis inte skriver om ett ämne. Men jag tycker att man då borde vara lite försiktig och inte dra iväg som Daniel Kederstedt gör. När han dessutom får veta att han faktiskt skrivit något direkt felaktigt borde det korrigeras i tidningen. Om någon har sett en sådan korrigering får ni gärna hojta till.


2012-03-14

The Candidates - föreläsning i morgon

I morgon håller jag föreläsning på Linköpings universitet. Välkomna 17.30 till sal C2.
Who will be the Republican nominee, and who will be President? Mitt Romney has had a hard time closing the deal with Republican voters, can he do it? And what about President Obama, will he be able to get reelected or go down in history as a one term president? Mathias Sundin runs the Swedish website amerikanskpolitik.se and has met all of the presidential candidates.
Jag utlovar bild på mig själv tillsammans med Rick Santorums rumpa... 

Romney fick flest delegater

När nu rösterna är färdigräknade i Alabama, Mississippi, Hawaii och Samoa står Mitt Romney återigen som segrare när det kommer till antalet fördelade delegater:

Mitt Romney
14 i Mississippi, 11 i Alabama, 9 i Hawaii och 9 i Samoa, totalt 43.

Rick Santorum
13 i Mississippi, 19 i Alabama, 4 i Hawaii, 0 i Samoa, totalt 36.

Newt Gingrich
12 i Mississippi, 12 i Alabama, 0 i övriga, totalt 24.

Ron Paul
1 i Hawaii, 0 i övriga, totalt 1.

Totalt över alla val har Romney 495 delegater, Santorum 252, Gingrich 131 och Paul 48.

Expressen, Aftonbladet, DN.


Santorum är Romneys utmanare

Det var väldigt tight mellan de tre kandidaterna innan omröstningarna i Alabama och Mississippi. Det är tight även efter omröstningarna, men ändå med en klar segrare: Rick Santorum.

Mitt Romney klarade bara av att komma trea i de båda delstaterna. Han är inte många tiondelar efter Newt Gingrich på andraplatsen, men det är viktiga tiondelar. En tredjeplats kan inte spinnas till någon styrka. Visserligen skulle man kunna säga att Rick Santorum borde vinna betydligt större och bara får 5-6% mer än Romney, som inte alls presterat bra i södern hittills. Men det är inte så media och momentum funkar. Rick Santorum vann klara segrar.

Ron Paul landade runt 4-5%.

Men jag hittar en intressant sak i AP:s delegate tracker. I Alabama vinner Santorum 17 delegater och Romney 10. Inget märkligt. I Mississippi däremot tar Romney 14 delegater och Santorum 13! Gingrich plockar 12 i båda.

Om detta stämmer är Santorums nettovinst av delegater 6 stycken.

Lägg därtill att Romney vinner alla 9 delegater Amerikanska Samoa och med 5% räknat leder i Hawaii (20 delegater) så kommer han troligen vinna en majoritet av delegaterna även denna valdag.

Som jag också skrev igår så kommer trycket på Newt Gingrich blir stort att hoppa av om han inte vinner. En andraplats kan ge honom något sorts argument för att hänga kvar, men det räcker inte långt. Pressen på honom borde bli väldigt stor nu.

Räkningen av röster på Hawaii kan ni följa här.


2012-03-13

Too close to call i södern

Ska bensinpriserna ge Newt ytterligare en comeback?

Det är oväntat jämt i Alabama och Mississippi, de två stora delstaterna i södern som röstar i dag. Men glöm inte Amerikanska Samoa och Hawaii som också röstar idag.

I mätningarna har Mitt Romney presterat över vad många förväntat sig. Det har även Newt Gingrich. De flesta trodde nog att Rick Santorum var favorit i södern, men han ligger först på tredje plats både i Alabama och Mississippi (även om det är väldigt tight). Visserligen passar väljarkåren bra för Gingrich, men det var Santorum som lämnade supertisdagen med mest momentum av de två. Gingrich har fokuserat hårt på bensinpriserna, och möjligen betalar det sig nu.

I Alabama är Gingrichs ledning sammanvägt 0,2%, i den senaste mätningen leder han med 1%, 31% totalt. Romney hittar vi på 30% och Santorum på 29%.

I Mississippi har för få mätningarna gjorts för något bra genomsnitt, men Gingrich leder senaste mätningen med 2%, 33%, mot Romneys 31% och Santorums 27%. I mätningen ett par dagar innan ledde Romney med 8%.

Ron Paul ligger i båda delstaterna på 6-7%.

Alabama och Mississippi fördelar vardera 50 delegater. Men vi ska inte glömma Amerikanska Samao (9 delegater) och Hawaii (20). Det saknas mätningar för dem, men om örikena Guam, Virgin Islands och Marinana Islands kan fungera som måttstock för dessa två så kommer Romney vinna stort även där.

Det innebär i så fall att Romney torde samla ihop kanske 29 delegater där, och landar valresultatet i Alabama och Mississippi ungefär i linje med mätningarna så kommer delegaterna fördelas med 1/3-del var till Romney, Gingrich och Santorum. Om alla dessa om och men faller ut blir Romney även denna valkväll segrare i form av delegater.

Mediamässigt är det dock såklart Alabama och Mississippi som är de stora priserna.

Vinner Gingrich har han - återigen! - gjort comeback.
Vinner Romney har han överträffat förväntningarna, visat att han kan vinna överallt i USA och pressen på Santorum och Gingrich att hoppa av kommer bli stor.
Vinner Santorum kommer han bekräfta positionen som huvudutmanare till Romney och pressen på Gingrich att hoppa kommer bli mycket stor.

2012-03-11

Det är över nu. Mitt Romney har vunnit.


Det påstår jag på Newsmill:

Den närmaste tiden kommer fyra delstater i södern rösta, där Mitt Romney har uppförsbacke. Om Romney inte vinner där kommer sannolikt mediebilden av honom som en svag kandidat förstärkas. Med media bortser från att den republikanska nomineringsstriden redan är över. Ingen annan kandidat, förutom Romney, har en trovärdig väg till 1144 delegater, som krävs för att vinna.


Name of the game: delegater

Rick Santorum tog hem en storseger i Kansas. Över 50 procent av rösterna och 33 av 40 delegater. Ändå var det Mitt Romney som i går plockade hem flest delegater, via öar vi knappt hört talas om.

Romney vann i Guam, Northern Mariana Islands och Virgin Islands, med totalt 27 delegater varav Romney fick 25. Han vann också 8 delegater i den utdragna omröstningen i Wyoming och 7 delegater från andraplatsen i Kansas. Totalt 40 delegater.

Santorum vann, förutom de 33 i Kansas, 3 delegater i Wyoming.

Så trots en uppmärksammad, och överlägsen, seger för Santorum i Kansas var det Romney som tog hem dagen delegatmässigt, 40 mot 36.

Att vinna nomineringen handlar om att nå först till 1144 delegater. Då är det bra att ta hem 40 delegater på dagar då motståndarna tar hem storsegrar.

Men naturligtvis är delegater inte det enda det handlar om. I det långa loppet ja, men segrar, likt den i Kansas, ger positiv media och ökar Santorums chanser att vinna i de delstater som röstar nu på tisdag. Samtidigt ger Romneys delegatervinst honom möjligheten att hålla tillbaka Santorums momentum och påpeka att Romneys seger är ännu närmare nu, än den var innan lördagens omröstningar.

Som ett litet tillägg kan det vara värt att påpeka att den första mätningen för Illinois har kommit. Romney leder, som väntat, men med väldigt liten marginal. 35% mot Santorums 31%. Illinois var tänkt att vara Romneys comeback efter väntade förluster i Kansas, Alabama, Mississippi och Missouri. Det kanske inte blir så lätt som många, inklusive jag själv, trott.

2012-03-09

Obama måste slå historien för att bli omvald

Jag skrev för tre veckor sedan att det ser ljusare ut för Barack Obama. Arbetslösheten sjunker och förtroendet för ekonomin ökar. Samtidigt pekade jag på att hans approval rating var tvunget att öka. Det har den inte gjort, och för att bli omvald måste Barack Obama lyckas med något ingen president i modern tid lyckats med.

Samtliga presidenter som blivit omvalda har i februari valåret haft en approval rating på minst 50%.

Det är faktiskt så att ingen president, sedan mätningarna började på Eisenhowers tid, har haft ett så dåligt utgångsläge som Obama. Samtliga sju presidenter - även Carter och HW Bush, som inte blev omvalda - hade en approval rating på 50% eller över i slutet eller början av tredje året. Något som Obama inte klarat av.

President Obama nådde senast 50% i maj förra året, efter att Osama bin Laden dödats. Under februari i år var hans genomsnittliga approval rating 45%, samma som i januari.


Trots hyfsat positiva jobbnyheter idag så ligger arbetslösheten still på 8,3%, efter att ha sjunkit ett tag. Förtroendet för ekonomin, som även det förbättrats avsevärt senaste halvåret, har vänt neråt och står nu på -25.

Så är det kört för Obama? Nej, det som jag skrev för tre veckor sedan gäller fortfarande, det ser ljusare ut för Obama. Och låt mig också besvara med en liten historia.

Två män var ute och gick i skogen. Plötsligt griper den ena mannen tag i den andra och pekar förskräckt framför sig mot en träddunge. Där står en björn. Den lyfter på huvudet, tittar på männen och börjar gå i deras riktning. Björnen ökar takten och börjar springa.
Den ena mannen sliter av sig ryggsäcken, drar snabbt av sig kängorna och tar upp ett par löparskor ur ryggsäcken och börjar snöra på sig dom.
- Vad gör du? frågar den andra mannen. Du kommer aldrig kunna springa ifrån en björn.
- Det behöver jag inte göra heller. Jag behöver bara springa ifrån dig.

Ett presidentval är ett val mellan två personer. Du behöver bara vara bättre än motståndaren för att vinna. Obama kanske inte kommer kunna vinna på sin egen prestation, men kan göra det genom att mala ner motståndaren, i stil med vad Bush gjorde med John Kerry 2004.

Om han lyckas återstår att se, vi vet i alla fall att president Obama har ett besvärligt utgångsläge. 

2012-03-07

Romney segrade, Santorum lever vidare, Newt dödsrycker


Det såg länge ut som om Rick Santorum skulle få flest röster i Ohio, men flera stora distrikt rapporterade sent och de gav Mitt Romney segern.

Tack vare stora segrar i MassachusettsVirginia och Idaho kommer han också vara den stora segraren i antalet delegater på supertisdagen.

Men Santorum gjorde tillräckligt, genom segrar i Tennesse, Oklahoma och North Dakota, för att leva vidare.

Newt Gingrich vann klart i hemmastaten Georgia, men det var nog hans sista dödsryckning.

Ron Paul? Han lever sitt eget liv.

Tennesse och Oklahoma är de två mest socialkonservativa delstaterna som röstar hittills. Över 70% av väljarna kallar sig born again christians, jämfört med South Carolinas 65% och Iowas 57%. Skulle inte Rick Santorum kunna vinna här, hade han varit uträknad. Men vinna gjorde han (dessutom tog han hem North Dakota). Det i sig ger honom en rimlig anledning till att han ska fortsätta kampanjen. Jag påminner återigen om de delstater som nu kommer rösta, det är delstater i stil med Tennesse och Oklahoma. Kan Santorum vinna där så står han stark om en 1½ vecka.

Samtidigt kan den tidsperioden vara slutet på Newt Gingrichs kampanj. Han vann som sagt i Georgia, men i övrigt kom han inte bättre än trea. Han kom till och med fyra i flera delstater. En serie vinster för Santorum måste innebära att Gingrich avslutar sin kampanj (men, det är ju Newt vi talar om, osvuret är bäst).

Men låt oss komma ihåg vad det här handlar om: delegater. Du behöver 1144 delegater för att vinna nomineringen och Mitt Romney är den stora segraren om vi tittar på delegater. Han gör rent hus med Massachusetts 41 delegater och kommer vinna nästan alla (Paul gjorde bra ifrån sig och tar tre delegater i ett distrikt) Virginias 49 delegater. En överlägsen seger i Idaho torde ge honom alla 32 delegater och han tar majoriteten delegater i Vermont, som han också vann.
Dessutom bör han vinna majoriteten av delegater i Ohio och plocka upp delegater i de delstater han inte vinner, som exempelvis 7 i Georgia.

Även om Rick Santorum vinner fyra kommande tunga delstater så kommer sedan Illinois, Wisconsin, DC, New York, Pennsylvania, Connecticut, Rhode Island, som alla borde vara gynnsamma för Romney. Naturligtvis tillsammans med några delstater mer förmånliga för Santorum, som Louisiana, men överlag blir det fördel Romney efter Alabama, Mississippi, Kansas och Missouri.

Samtidigt ska vi komma ihåg att det då är möjligt att Santorum står ensam mot Romney (om vi låtsas att Paul inte finns). Det blir intressant att se hur Gingrichs väljare fördelar sig, de torde luta åt Santorums håll. Men hur vi än vrider och vänder på det så är det delegater det handlar om - och då ligger Romney klart bäst till, med troligen 200 delegater fler än Santorum efter supertisdagen.


2012-03-06

Läget i supertisdag-staterna


Ohio (66 delegater) har länge varit fokus inför supertisdagen, och delstaten lever upp till hajpen. Mitt Romneys ledning, eller vad man ska kalla det, är 0,1%. Trenden är den att Rick Santorum ledde med nästan dubbelsiffrigt för lite drygt en vecka sedan, Romney har snabbt tagit igen, men verkar nu ha planat ut. De senaste mätningarna tyder inte på att Romneys positiva trend fortsätter.

Rick Santorum har en nackdel när det kommer till fördelningen av delegater. Delegaterna fördelas tre och tre utfrån Ohios 18 valdistrikt (plus några som fördelas baserat på antalet röster i hela delstaten). Men Santorums kampanj lyckades inte anmäla sitt delegatande i tre av distrikten vilket gör att de lämnar walk over på nio delegater. När det är så här supertight kan dessa nio mycket väl avgöra vem som lämnar Ohio med flest delegater.

Georgia (76) är Newt Gingrichs hemmaplan. Ett tag såg det ut som hans stora ledning minskade, men den har ökat igen senaste dagarna och han leder nu i genomsnitt med 19,5%.

Tennesse (58) räknades för bara några dagar sedan in som en av Rick Santorums nästan säkra segrar. Nu har avståndet till Mitt Romney raskt krympt från 20% till 2,6%. En Romney-seger här (kombinerat med seger i Ohio) vore ett mycket hårt slag mot Rick Santorums kampanj.

Virginia (49) saknar både Rick Santorum och Newt Gingrich på valsedeln, vilket ger Romney en stor ledning, runt 40% över Ron Paul.

Oklahoma (43) har inga mätningar de senaste två veckorna så vi vet lite om nuläget. 21 februari ledde Santorum med 21%. Det är väl rimligt att anta att den ledningen minskat sedan dess.

Massachusetts (41) är Mitt Romneys hemmaplan och ledningen är nästan 50%.

Idaho (32) saknar mätningar (har ni hittat någon får ni gärna skriva i kommentarerna), men vad vi vet är att det finns gott om mormoner där och dessa är väldigt lojala till Romney. Kandidaterna har kampanjat en hel del där men en gissning är att det är fördel Romney. McCain vann 2008.

North Dakota (28) saknar också mätningar. Romney vann delstaten 2008.

Alaska (27) saknar vi också mätningar för. Den enda som bryr sig om att kampanja där är Ron Paul. Romney vann 2008.

Vermont (17) ligger i nordöstra USA där Romney är stark. Inga mätningar senaste två veckorna, då ledde Romney med 7%. Kan mycket väl ha ökat sedan dess.

Ser vi ett avgörande i kväll? Indirekt är det möjligt, men jag har svårt att se ett scenario där både Newt Gingrich och Rick Santorum hoppar av (Ron Paul kommer aldrig sluta).

Om någon ger sig efter ikväll så ligger väl Rick Santorum närmast till hands, men det bygger på att han inte vinner en enda delstat. Förlorar han Tennesse och trenden har varit densamma i Oklahoma och han förlorar även där så finns det inget riktigt case för varför han ska fortsätta. Newt Gingrich däremot kan troligen luta sig mot en seger i Georgia.

Men kom ihåg vad jag skrev igår - Efter supertisdagen - de kommande delstater är mer gynsamma för Santorum och Gingrich.

2012-03-05

Efter supertisdagen

Supertisdagen blir väldigt spännande - inte minst eftersom Romneys ledning är 0,2% i Ohio och Santorums stora ledning i Tennesse nästan är utraderad - men det är inte alls säkert att nomineringsstriden avgörs då. Både Newt Gingrich och Rick Santorum har nämligen anledning att hänga kvar ett tag till.

Efter supertisdagen kommer nämligen ett antal delstater där de två har inbyggda fördelar emot Mitt Romney. Mellan 10 och 17 mars röstar Kansas, Alabama, Mississippi och Missouri.

Alabama och Mississippi är delstater i Södern, Missouri har Santorum redan vunnit en gång (i något sorts provval) och Kansas är mer socialkonservativt lutande och vanns 2008 av Mike Huckabee. Tillsammans fördelar de 182 delegater.

Några mindre röstar också - Virgin Island, Hawaii och Samao - men fördelar bara 38 delegater.

Säg att Rick Santorum vinner i samtliga fyra stora delstater, då är han tillbaka från eventuella bakslag på supertisdagen.

Det som sedan kan skifta det tillbaka till Romney är stora Illinois, med 69 delegater, den 20 mars.

Nu ska vi såklart inte räkna med att dessa delstater är automatiska segrar för Santorum eller Gingrich. Santorum hade en ledning på över 20% i Tennesse för bara några dagar sedan. I en mätning leder nu Romney med 1%. Kan Romney vinna Tennesse kan han vinna andra delstater i Södern också.

Men trots det så är ändå utgångsläget efter supertisdagen mer gynnsamt för Santorum och Gingrich än för Romney.


2012-03-04

Femte raka för Romney

Washington blev Mitt Romneys femte raka seger efter att ha vunnit tidigare i Michigan, Arizona, Maine och Wyoming. I Washington landade han på cirka 38% och Rick Santorum och Ron Paul gör upp om andraplatsen, där Paul ligger en procentenhet före - 25-24 - när rösterna nästan är färdigräknade.

Romney sa i ett uttalande att väljarna i Washington visat att de inte vill han någon Washington-insider. Vet inte om det var medvetet humoristiskt.

Washingtons delegater är inte bundna till någon kandidat, men enligt AP kommer Romney få 30 delegater, Paul 5 och Santorum 5. Det ger Romney totalt 203 delegater, Santorum 92, Gingrich 33 och Paul 25.

Det är det här malandet som till slut kommer ge Romney segern. Normalläget är att Romney vinner. De andra kandidaterna måste prestera extraordinärt för att vinna. Så fort de inte gör det, eller har speciella förutsättningar, så vinner Romney.


2012-03-03

Supertisdagen närmar sig

På tisdag är det inte vilken tisdag som helst, det är supertisdag. Tio delstater röstar och fördelar 437 delegater. 

Fast först ska vi idag klara av ett caucus i Washington, med 43 delegater. Utfallet är högst osäkert, men en aktuell mätning ger Mitt Romney en ledning på 5%.

Det kan också vara värt att påpeka att Wyomings utdragna process har slutat med Romney som segrare. Han får 10 delegater, Rick Santorum 8, Ron Paul 6 och Newt Gingrich 1.

Jämfört med supertisdagen för fyra år sedan är det få delstater och delegater på spel nu. Hos republikanerna röstade 2008 21 delstater och för demokraterna 23 stycken.

Trots det är självfallet valdagen betydelsefull. Ohio är det stora priset. 66 delegater (som fördelas tre och utifrån valdistrikt) och där striden mellan Mitt Romney och Rick Santorum rasar. Det är en swing state i höstens val, tungt med industri mitt i det så kallade Rust Belt. Inte bara delegater står alltså på spel, utan mycket momentum.
Santorum har ledningen, men den har krympt efter Romneys framgångar i Arizona och Michigan (det blev till slut 16-14 i delegater till Romney)

Georgia är ändå kanske mer spännande. Det är Newt Gingrichs hemmastat och han har en ledning i mätningarna, men skulle han förlora så ger han troligen upp. Han säger själv att han måste vinna där.

Så har kan delstaterna fördela sig kring kandidaterna:

Mitt Romney
Han kommer vinna hemmastaten Massachusetts (41 delegater) och Virginia (49) där bara han och Ron Paul finns på valsedeln. Idaho (32) har en stor mormonsk befolkning och Romneys kampanjevent har dragit mycket folk. Vermont (17) ligger i nordost och Romney leder också i mätningarna.

Rick Santorum
I Tennesse (58) har Santorum en stor ledning. Oklahoma (43) har inte haft någon mätning sedan mitten av februari, men då ledde Santorum klart över Romney, 39%-23%.

Newt Gingrich
Georgia (76) är som sagt Gingrichs hemmaplan, och han är den troligaste segraren.

Ron Paul
Inte favorit någonstans, men kanske kan han hoppas på Alaska, där han är den ende kandidaten som kampanjar.

Osäkra
Ohio (66), North Dakota (28) och Alaska (27).

Kom dock ihåg att ingen delstat har winner takes all, så supertisdagen är inte heller på det sättet lika avgörande i år som för fyra år sedan.