2013-09-11

En försvagad president

Barack Obamas beslut att be kongressen om lov att få genomföra en attack mot Syrien har skadat hans presidentskap, som redan gick knackigt i början av den andra mandatperioden.

Jag tippade att kongressen skulle ge presidenten sitt stöd, även om det skulle bli knappt. Nu kanske vi aldrig får veta, efter utvecklingen där Syrien gått med på att låta internationella inspektörer hålla koll på de kemiska vapnen. Det återstår dock en hel del innan den lösningen är i hamn och John Kerry åker imorgon för att träffa sin ryske motsvarighet, Sergej Lavrov. Men sannolikt hade det blivit ett nej i kongressen, då en majoritet av ledamöterna i representanthuset meddelat att de skulle rösta nej, eller lutande mot nej. Inte heller i senaten såg det särskilt ljust ut.

Omröstningarna är uppskjutna nu, i väntan på den ryska lösningen. Om den blir av så kan Obama rädda ansiktet och dra tillbaka begäran om auktorisation. Men det spelar inte så jättestor roll, hans presidentskap har ändå fått en hård törn. Han hade knappt kunnat samla ihop en majoritet i sitt eget parti, och pratet om att han kört fast kommer intensifieras.

Hans approval rating har haft en mycket negativ utveckling, sedan i maj. Endast 43,5% ger honom godkänt, och en majoritet, 51,1% ger honom underkänt. I slutet av maj låg han netto på plus.

Det går snabbt i Washington. Framgångar i budgetförhandlingarna, exempelvis, kan helt ändra bilden av den andra mandatperioden. Men som det ser ut är det en svagare president som kommer ut ur Syrienaffären.

2013-09-04

Presskonferensen Obama och Reinfeldt

Han hade mig vid "hej". Ett enkelt trick, men det är charmigt, och funkade i alla fall på mig. Det var en lång pressträff, uppemot en timme, och president Obama var oväntat specifik om Sverige.


Barack Obama är alltid långrandig i sina svar på pressträffar, det var inte förvånande, men att han tog så många frågor var lite oväntat. Det är tydligt att han tar de chanser som bjuds nu att forma opinionen inför Syrienavgörandet i kongressen nästa vecka.

Men först till hans kommenterar om Sverige.
Naturligtvis fanns de vanliga artighetsfraserna med, men Stockholm visade sig också från sin vackraste sida idag, med den strålande solen och glittrande vattnet. När han kom in på klimatpolitik och Sveriges roll i världen var han tämligen specifik. Pressträffen kom igång sent, efter ett, även det, ovanligt långt möte mellan Fredrik Reinfeldt och Barack Obama, som hade med sig FN-ambassadören Susan Rice. Det långa tiden tyder på att de faktiskt fick något gjort.
Obama nämnde också tonen i den politiska debatten. Att den är tämligen lugn och sansad. Något man kan förstå att han önskar sig hemmavid också.

Nyhetsvärdet i internationell media var naturligtvis Syrien. Obama var stentuff mot resten av världen och kongressen att det inte var han som dragit upp en röd linje, utan det hade världssamfundet gjort när de fördömt kemiska vapen. Det har han rätt i, även om han själv drog upp en verbal röd linje just vid kemiska vapen. Men Obama vill sätta press på resten av världen och kongressen att agera, ansvaret är enbart hans personligen.

Jag får känslan, men det är just en känsla inte fakta, att Obama och Reinfeldt kommer bra överens. De funkar personlighetsmässigt. Dessutom är Sverige ett land vars internationella bild håller på att ändras. Från en socialistisk drömstat, till en modern ekonomi med bra tillväxt, stark ekonomi och en land som ligger långt fram när det gäller miljöfrågor.


2013-09-03

Media under Obamas besök

Att USA:s president besöker Sverige är ju en verklig högtidsstund för oss USA-nördar. Det innebär såklart också en massiv mediebevakning och då får man rycka in. Här är mitt lilla schema:

Tisdag 3 september

Klockan 17.35 Studio Ett, P1.

Onsdag 4 september 

Klockan 15.30, Expressen TV.

Torsdag 5 september

Klockan 10.15, Gomorron Sverige, SVT1.