2004-08-31

Republikanernas konvent 2004

I natt inleddes republikanernas konvent och Rudy Giuliani och John McCain höll varsitt tal. Jag har nu lagt upp min specialsida om konventet och kommer där kommentera talarna och republikanernas strategi för att Bush ska få fortsätta ytterligare fyra år.

Ni hittar sidan på http://www.mathiassundin.se/gopconvention.html

2004-08-30

Konvent

Inatt börjar republikanernas konvent i New York. Ikväll talar New Yorks förre borgmästare och nationalhjälten Rudy Giuliani och nästan lika populära senatorn John McCain. Ni kan följa deras tal och resten av konventet helt gratis via C-SPAN.

Imorgon lägger jag upp en specialsida om konventet och kommer fortlöpande kommentera framförallt talarna.

Vattenkriget

I fredags publicerades vårat svar till Rodi Ailert (v) angående återköp av den privatiserade VA-verksamheten i Norrköping. Rodis föregående inlägg hittar ni här och tidigare debattinlägg finner ni här.

Mainstreamblogg

Svenska Dagbladets politiske chefredaktör PJ Anders Lindner har idag startat den första mainstreambloggen, om ni ursäktar mitt nya ord. En blogg på SvDs hemsida som mestadels kommer att kommentera politik. Som det ser ut så kommer hela ledarreaktionen uppdatera bloggen, även om den heter PJ just nu.

Verkligen kul att de stora drakarna tar upp kampen på det här området, det blir ett bra komplement till oss vanliga bloggare.

2004-08-26

Paus i bloggandet

Det kommer bli sparsamt med bloggande till på söndag. Hoppas vi ses då igen. På måndag startar republikanernas konvent, en av talarna är allas vår Arnold. Läs gärna det utmärkta reportaget om honom och hans politik i Wired.

Info om konventet hittar ni på http://www.gopconvention.com/.

2004-08-25

Sänkt skatt ger fler jobb

Vem säger det tror ni? Måste ju vara någon riktigt nyliberal typ, för det är ju knappt att borgarna vågar säga så numera. Nej då, det är Bosse Ringholm som vill sänka inkomstskatten med 13 miljarder 2005 och 2006, med huvuddelen, 8,5 miljarder, år 2005.

"Det skulle kunna stärka konsumtionskraften och öka möjligheten att få fler jobb i samhället."

Ja just det. Fortsätt att sänka skatten då så får vi ännu fler jobb, ännu fler som betalar skatt, så kan vi upprepa det igen, och igen, och...ja, ganska många igen blir det i det här landet.

Något att minnas i valrörelsen.

Håll i er!

Vänsterpartiet säger nej till en höjd skatt! Däremot kan man gå med på att straffa dom som kör stadsjeepar.

Inga tecken på social turism

Säger RFV. Kan ingen få Göran Persson att käka upp det här? Ska man få komma undan helt när man har haft så fruktansvärt fel?

Sportvänstern

Nu ligger sig plötsligt Sportbladet i debatten om Irakkriget. Simon Bank skriver om det irakiska fotbollslandslaget som har gjort succé i OS. Laget leddes tidigare av Saddams son Uday som bland annat piskade spelarna om de inte vann. Några spelare i laget är ändå inte nöjda med situationen eftersom de befinner sig under ockupation. Om de inte var och spelade i OS skulle de vara hemma och kriga i Falluja mot amerikanerna.

"Man kan inte tala om ett lag som står för frihet. Vi har inte frihet i Irak, vi har en ockupationsmakt."

Nej, visst har de inte full frihet idag, men under Saddams regim kunde ingen spelare uttalat sig på det här sättet, då hade de inte bara blivit piskade utan även dödade. Dessutom är friheten på väg, i januari kommer fria val hållas. Och att slåss i Falluja mot amerikanerna verkar fruktansvärt korkat. Al Sadr är ingen demokrat, han kommer införa samma diktatur som Saddam.

Jag förstår att det inte är ett dugg kul att vara ockuperade men det går ju tydligt att se att USA håller på att lämna över makten till det irakiska folket. Det går inte att göra på en dag, då blir det ännu mer kaos. Men det är på gång.

2004-08-24

Mattias Bengtsson slutar på Timbro

Timbros chef Mattias Bengtsson har meddelat att han avgår. Spontat känns det väldigt tråkigt. Jag har inte haft så mycket med Bengtsson att göra men han har deltagit en del på Stureakademin och jag har fått ett positivt intryck. Lyssnar man på de anställda verkar det som han varit en mycket bra chef som hellre knuffar fram dem i rampljuset än att ta åt sig äran själv.

Dessutom har Timbro blivit en rejäl kraft att räkna med. Som det står i pressmeddelandet:

"Timbro har gått från att importera den utländska idédebatten till Sverige, till att bli ett ideologiskt kraftcentrum som exporterar idéer."

Vad Bengtsson ska syssla med nu vet jag inte men får säkert reda på det i helgen då det återigen är dags för några dagar med Stureakademin.

Vem ska ta över då? Jag skulle gärna se vice chefen Maurico Rojas på posten. Han har dock ett par år kvar i riksdagen och han behövs där också.

Dags för The Apprentice igen

Ikväll kl 21.55 är det dags för andra avsnittet av The Apprentice på Kanal 5. Första avsnittet var rätt lovande, de delades in i två lag och fick tävla genom att sälja lemonad på gatan. De tolv deltagarna verkade vara framgångsrika och högutbildade men minst sagt olika personligheter. Donald Trump är riktigt kul och hans lägenhet i New York var riktigt grotesk. Men det är hans pengar och han gör vad han vill med dem.

Kul att det är kompetenta deltagare i en dokusåpa och att vara duktig i affärsvärlden primeras före att vara rolig när man super. Har inget emot Big Brother heller, men ändå roligare med den här sortens dokusåpa.

Kerry vs. SwiftVets tar rejäl fart

Jag ska försöka sammanfatta lite vad som har hänt i SwiftVets-storyn under de senaste dagarna. Som ni kanske minns så gick Kerry-kampanjen tillslut till motattack i slutet av förra veckan. De anklagade SwiftVets för smustkastning och att Bush-kampanjen låg bakom det hela. Det är förbjudet i amerikansk lag att presidentkandidaternas kampanjer samordnar sig med övriga påtryckargrupper, sk 527-grupper, som anti-Kerrygänget SwiftVets och anti-Bushgänget MoveOn.org. Kerry anmälde därför Bush-kampanjen för samröre med SwiftVets.

SwiftVets verkade dock bara ha väntat på den här attacken och kontrade dagen efter med att presentera ytterligare en reklamfilm där Kerry uttalar sig om krigsförbrytelser i Vietnam, varvat med att krigshjältar säger att hans anklagelser var värre än den tortyr de utsattes för i fånglägren. Jag är osäker på hur effektiv den här filmen är, men den berör en gammal stridsfråga i USA. Säkert kan de reta upp en del veteraner så att de går och röstar, och de är huvudsakligen republikaner. Men det är smart på det sättet att här finns inga faktafel eller lögner att hitta. Det är omöjligt för Kerry att bara avfärda det. Han sa de här sakerna och uppenbarligen har det gjort en del krigshjältar mycket ont. Amerikanerna gillar sina krigshjältar.

Att publicera den precis dagen efter Kerrys motattack är naturligtivs också mycket smart. Den får maximal uppmärksamhet. Tänk om det är så att SwiftVets med flit började med två anklagelser (Kerry i Kambodja och hans Purple Heart) varav en är sann och den andra inte. På det sättet får de garanterat ett svar från Kerrys kampanj om den icke-sanna, media tar upp det och då kan de lansera nästa del i sin kampanj - som är omöjlig att attackera ur ett faktamässigt perspektiv. Smart kampanjande är det hursomhelst.

Under helgen kom så Kerry-kampanjen med ett bra motdrag. SwiftVets har sagt att Kerry inte förtjänar sin Silver Star. Nu gick den person som var tillsammans med Kerry vid händelsen ut och försvarade Kerrys utmärkelse.

Under helgen kom Washington Post med en granskande artikel, som jag efterlyst ett tag. De granskar olika dokument för att se om de olika sidorna har fakta att backa upp sina påståenden.

Under helgen satte också både Kerry och Edwards (här tex) press på president Bush att ta avstånd från SwiftVets anklagelser. Edwards sa att det här var ett sanningens ögonblick för Bush. Dessutom lanserades en reklamfilm innehållandes republikanen John McCain som uppmanar Bush att ta avstånd från anklagelserna och jämför dem som Bush-kampanjen riktade mot honom under primärvalen inför presidentvalet år 2000.

Under söndagen fick Ken Cordier sparken från Bush-kampanjen eftersom han medverkat i SwiftVets senaste reklamfilm. Därmed blev kopplingen mellan Bush-kampanjen och SwiftVets tydligare och Kerry-kampanjens anklagelser som samröre mer trovärdiga.

På måndagen fick så Bush göra någon sorts reträtt. Han har tidigare inte velat fördöma reklamfilmerna men sa nu att han var kritiskt mot alla så kallade 527-grupper, och uppmanade Kerry att också kritisera dem, något han hittills inte gjort.

Kerry-kampanjen presenterade nu också tre veteraner som tjänstgjort med Kerry och stödjer honom. Kritik kom också från John Edwards som fortsatte på sitt tidigare tema och sa att Bush nu missat sanningens ögonblick och inte alls tillräckligt förömt anklagelserna mot Kerry.

Det ska bli intressant att se hur det här utvecklar sig men nu verkar det som om Kerry-kampanjen har fått grepp om situationen och satt press på Bush istället. Kopplingarna till Bushs anklagelser mot John McCain för fyra år sedan är mycket effektiva och svåra för Bush-kampanjen att värja sig mot.
Men även om Kerry-kampanjen tillslut reagerat så sprids nu SwiftVets anklagelser i alla stora medier och hur stor effekt det får vet vi först andra november.

Svar från vänsterpartiet

Rodi Ailert höll vad han lovade och har nu fått ett svar publicerat i Folkbladet. Tidigare inlägg i debatten:

Ailerts första inlägg - Vem tjänar på vårt vatten?
Och vårat svar - Norrköping tjänar på privat vatten

2004-08-23

Mycket att kommentera

Jag är hemma igen och ska snart sätta igång att kommentera helgens händelser. Kerry vs. SwiftVets har verkligen kommit igång och det är politisk kampanj på hög (eller låg?) nivå.

Dessutom har Olle Wästberg skrivit en intressant artikel på DN Debatt, som blev än mer aktuell för mig i helgen då det blev inbrott i bilen. När man rapporterar ett sådant brott till polisen är det inte för att man tror att de ska kunna gripa brottslingarna, utan tragiskt nog enbart för att försäkringen ska falla ut.

Under veckan ska jag börja ladda upp för republikanernas konvent, som börjar om prick en vecka. Det kommer bli spännande, kolla in talarlistan så förstår ni varför.

2004-08-21

Grill och bastu

Det blir en kort paus i bloggandet fram till imorgon kväll. Jag ska iväg och umgås med goda vänner, dricka en öl eller två, grilla och bada lite bastu. Syns imorrn.

Svensk media om Kerry och SwiftVets

Då har svensk media i form av Dagens Nyheter plockat upp storyn om SwiftVets anklagelser mot John Kerry. Det är lite tröttsamt att konstatera att de har vinklat det fullständigt i Kerrys favör. Så här framställer de trovärdigheten i anklagelserna:

"...en grupp som med lögner och smutskastning ifrågasätter hans insatser i Vietnam."

Artikeln nämner självklart inte att det är fullt respektabla personer med tonvis av medaljer som utgör denna grupp. Den nämner självfallet inte heller att de hade rätt i sina anklagelser om Kerrys lögn om julaftonen i Kambodja. Kopplingarna mellan Bush och denna grupp lyfts dock fram och SwiftVets är bara bittra för att Kerry anklagat dem för krigsförbrytelser.

Amerikansk media nämner åtminstonde anklagelserna, även om det är kort. Svensk media gör inte ens det. Hur kan man vara så färgad av sina åsikter så man inte ens kan försöka se lite opartiskt på det man rapporterar om. För vad tjänar Kerry på att vi svenskar gillar honom? Inte värst mycket. Ja, ingenting faktiskt.

2004-08-20

Superfängelse ingen superidé

Jag vet inte om det är jag som är dåligt uppdaterad men helt plötsligt ser jag en artikel i Aftonbladet som antyder att Thomas Bodström håller på att backa om det så kallade superfängelset.

Det är helt sanslöst hur den här regeringen alltid dribblar på det här sättet. Så fort en fråga blir het i debatten kommer ett förslag från regeringen som låter väldigt handlingskraftigt, sen när debatten har lugnat sig börjar en långsam reträtt och så småningom när alla glömt det så kan de lägga ner det helt.

Det ska bli mycket intressant att se vad oppositionen och media gör. Förmodligen precis som vanligt, nästan ingenting.

UPPDATERING
Hittills ingen officiell reaktion från något av oppositionspartierna. De har alla fullt upp med att uttala sig om Kent Härstedts förslag om sänkt spritskatt. Tänk att Bodström inleder reträtten just denna vecka...

Uppdatering om Kerry och SwiftVets

De stora tidningarna har nu skrivit egna artiklar om Kerrys motattack på SwiftVets. LA Times, USA Today och Washington Post kommer inte med några större nyheter.

De diskuterar hur Kerrykampanjen jobbar för att kontra de här anklagelserna som tydligen har skadat Kerry hos andra veteraner. Han har tappat 18 procentenheter mot Bush i den gruppen sedan konventet. De tar också upp att Kerry inte direkt bemötte anklagelserna från SwiftVets utan istället påstod att de var sammankopplade med Bushkampanjen.

NY Times berör just den frågan i en lång artikel som granskar hur gruppen SwiftVets har tillkommit, varifrån de har fått sina pengar och vilka kontakter det finns med Bushkampanjen. De driver bland annat tesen att SwiftVets ogillande mot Kerry härstammar i hans hårda kritik mot kriget efter att han kom hem till USA och hans anklagelser om krigsförbrytelser han riktade mot sina forna stridskamrater.

"I went to university and was called a baby killer and a murderer because of guys like Kerry and what he was saying," säger en av SwiftVets.

Att ogillandet mot Kerry går långt tillbaka i tiden och att Bushkampanjen finns med på ett hörn har jag tidigare spekulerat i. Även om NY Times-artikeln kastar en del skuggor över personer i SwiftVets så tycker jag ändå att deras anklagelser ska undersökas rejält. Granskningen hittills visar att de hade rätt om julen i Kambodja men det verkar betydligt mer tveksamt om deras kritik mot Kerrys medaljer.

2004-08-19

Kerry till motattack

Hittills har John Kerry och demokraterna mest duckat för SwiftVets anklagelser. Nu kommer en motattack som verkar väldigt välkoordinerad med dagens artikel i Washington Post.

Det började igår med att John Kerry fördömde MoveOn.orgs attack på president Bush om hans tjänstgöring i Texas under Vietnamkriget. Idag uppmanar han Bush att göra detsamma om SwiftVets attack mot Kerrys tjänstgöring i Vietnam. Han sa det idag under ett tal och samtidigt presenterades en 30 sekunders TV-reklam där John Rassman förekommer. Det är den kille som Kerry riskerade sitt liv för att fiska upp ur vattnet, under beskjutning.

TV-reklamen kommer sändas i de tre stater där SwiftVets har kört sin reklam. Här frångår John Kerry sin taktik med att inte köra någon reklam under augusti. När han accepterade nomineringen så fick han 75 miljoner dollar men får då inte använda några andra pengar fram till valet. Eftersom Bush accepterar nomineringen fem veckor senare så tänkte Kerry alltså hålla inne med pengar tills efter republikanernas konvent. Det visar hur allvarligt Kerrykampanjen ser på SwiftVets anklagelser.

Det verkar dock som att Kerry inte nämnde julen i Kambodja. Det skulle inte jag heller ha gjort.

UPPDATERING
Eftersom det är AP som står för artikeln om Kerrys motattack så har den spridit sig mycket snabbt. Den finns bla hos Yahoo News, CNN, USA Today, Washington Post och LA Times. NY Times har skrivit en egen artikel om ämnet.

Ser ut just nu som John Kerry lyckas hålla näsan över vattenytan, får båten på rätt köl, eller vilken annat dåligt skämt ni vill dra till med.

UPPDATERING II
Å andra sidan så kan det hör göra att de stora massmedierna riktar sin uppmärksamhet åt det här hållet och börjar gräva mer i hans tjänstgöring i Vietnam, och därmed tar upp Kambodja-storyn.

Kerry i Kambodja inte något att skriva om?

En läsare länkar till en artikel i Washington Monthly som tycker att det inte finns någon anledning för media att skriva om den här storyn, eftersom det bara är en smutskastningskampanj. Det kan de möjligen vara men trots det så har de iallafall visat att John Kerrys påstådda julafton i Kambodja inte är sann. Det har John Kerry erkänt och sagt att det inträffade senare och han inte var exakt fem miles över gränsen. Trots att minnet satt så otroligt hårt i honom som han berättade i senaten. Så någon poäng har SwiftVets även om de är bara är ute efter att smutskasta.

Och varför ska man överhuvudtaget skriva om något som hände för 30 år sedan? Jo, för att John Kerry har gjort det till det centrala temat i hela sin kampanj. Då ska varenda sten lyftas på. Jag tycker inte tidningarna ska publicera ogrundande anklagelser, men det var de inte rörande julen i Kambodja. De var i allra högsta grad sanna. Och nu när Kerry hävdar att det var senare han var där, se då till att undersöka det.

Mer om Kerry och SwiftVets

För några dagar sedan tog Seattle Times upp den kritik som Swift Boat Veterans for Truth har riktat mot John Kerry i annonser och en bok. Nu har också LA Times skrivit om det.

Anti-Bush gruppen MoveOn.org har också kommit med en motattack i form av en TV-annons som kritiserar SwiftVets och hävdar också att Bush använde kontakter för att hamna i Texas Air National Guard och inte i Vietnam. John McCain gick snabbt ut och fördömde den annonsen och hans polare John Kerry gjorde snabbt därefter detsamma.

Men fram till igår var LA Times den enda riktigt stora tidning som tagit upp nyheten. Idag skrev Washington Post om den, men först efter att man grävt fram kritik mot en av SwiftVets. Det The Post har grävt fram är visserligen intressant för det gör att en av de hårdaste kritikernas uppgifter blir mycket mindre trovärdiga. SwiftVets hävdar att det inte alls förekom någon fiendeeld när Kerry fiskade upp en av sina kamrater ur vattnet och för det fick en utmärkelse. Vid samma tillfälle har dock den här personen också fått en utmärkelse och i rekommendationspapprena står det att det förekom fiendeeld.

Men det kanske mest intressanta är ändå att Washington Post väntar med att skriva om det här tills de har hittat något som gör att all kritik riktas mot SwiftVets och till viss del rentvår John Kerry. Storyn om Kerrys julafton i Kambodja 1968 nämner de inte alls.

Mer dubbelmoral

Peter Eriksson blev igår avslöjad med att äga en bensinslukande jeep samtidigt han klagar på de som kör sådana bilar. Aftonbladet fortsätter idag granskningen och hittar tio högt uppsatta miljöpartister som kör bilar som är extra dåliga för miljön.

2004-08-18

Insnöad Peter Eriksson

"Det är orimligt att vi ska fortsätta köpa dyrare och mer bensintörstiga bilar när hela världen står inför dagens klimateffekter."

Det sa språkröret Peter Eriksson igår. Hans familj har en jeep som drar 1,3 liter milen. Oops.

Men han säger att han bara klagar på de som kör bilen i städer.

Aftonbladet har intervjuat hans fru. Riktigt kul på slutet:

Erikssons hustru Britt Johansson, kommunalpolitiker i Kalix, säger att bilen behövs då familjen är insnöad.
- Vi bor ensamma i en by utanför Morjärv. Det är fem mil till Kalix. Ibland går det inte att komma fram på vägarna på något annat sätt än med jeepen. Vi använder den i extrema fall.

Är det bara då ni är insnöade som ni använder jeepen?
- Nej, om någon av oss har den andra bilen så händer det att den andra tar den.

Ni kör den alltså ibland i Kalix?
- Ja, det händer.

Dubbeloops.

Förslag uppskjutet

Jag har idag suttit från kl 8 till 17 på möte i kultur- och fritidsnämnden. Ja, det är lika kul som det låter. Hur som helst, mitt förslag för ökad granskning av frikorten, som var tänkt att tas upp på dagens möte, är uppskjutet till kommande nämndmöte.

Vattenkrig

Vattenkriget i Norrköpings Tidningar och Folkbladet går vidare. Idag var det min och Haralampos Karatzas tur att få in ett svar till Attac, som tidare har replikerat på oss.

Jag träffade också på Rodi Ailert (v) idag, och han lovade en fortsättning på debatten i Folkbladet.

2004-08-17

Åtta terrorister åtalade

För några veckor sedan höjdes säkerheten efter att det framkommit att det planerades attacker mot stora finansiella institutioner som börsen på Wall Street och IMF.

En del ifrågasatte det hela och menade att det var en del av presidentvalskampanjen. De får nu käka upp sina ord.

Åtta personer har i Storbritannien åtalats för anstiftan till mord genom användande av radioaktivt material, kemisk gas, kemikalier eller sprängämnen. De hade bland annat ritningar över de nämnda byggnaderna.

Kul dokusåpa

Ikväll kl 21.55 på Kanal 5 börjar en rätt kul dokusåpa, The Apprentice. 16 kandidater ska klara sig i 13 veckor genom programmet och belöningen är ett toppjobb inom Donald Trumps egen koncern. Slutrepliken från Trump har blivit klassisk: You're fired!

Ännu roligare blir det sen när TV3 gör en svensk motsvarighet vid namn Rivalerna. Då är det ett jobb inom Stenbeck-sfären som hägrar.

Om mig

Jag har lagt upp en kort version om mig själv om ni vill veta vem jag är. Kommer en längre version så småningom.

Ring på kontorstid, tack

En intressant berättelse i Aftonbladet om den svenska kriminalvården. En del ropar på hårdare tag, jag tycker det räcker med att ropa på tag, för just nu verkar det som det inte kan bli mjukare.

Tjäna pengar på att spöa frugan

Ekot har undersökt hur det går för kvinnor som blir misshandlade av sina män, tilldöms skadestånd och sedan skiljer sig. Männen har då rätt till halva skadeståndet och kvinnan åker på hälften av hans skulder. I ett exempel som Ekot anger så har precis det drabbat en kvinna och domstolarna anser att mannen har rätt. Säkert finns det inga undantag i lagen så domarna är korrekta.

Men se till att ändra lagen fort som fan! Det här är vidrigt. Regeringen och justiedepartementet fick tydligen reda på det här för tre år sedan, men ännu har inget hänt... Vad ska Bodström skylla det på?

Bara vanligt vatten

Vågorna går höga i vattenglaset när Haralampos Karatzas och undertecknad debatterar privatiseringen av vattnet i Norrköpings båda tidningar. Idag har vi ett svar till Rodi Ailert (v) som skrev en insändare för en dryg vecka sedan under rubriken Vem tjänar på vårt vatten?.

Rodis vänsterparti har lagt in en motion till kommunfullmäktige om att återköpa vattenförsörjningen från Sydkraft. Utan att skryta alltför mycket så har de hittills inte presterat ett enda bra argument eller bemött ett enda av våra på ett sakligt sätt. Äran för våra argument ska gå till Haralampos, jag har mest bistått med glada tillrop och en hånfull attityd mot våra debattmotståndare.

Statsminister

Kom att tänka på en sak angående det jag skrev om förut, när jag läste Expressens ledare idag. Det enda Lars Leijonborg vägrar ge upp är tanken på att han ska bli statsminister. Se nu till att enas om att Reinfeldt blir statsministerkandidat så kommer vi bra mycket närmare en seger 2006.

Bloggar från Venezuela

Glenn Reynolds på Instapundit har hittat några bloggar från Venezuela som verkar rätt bra.

The Devil's Excrement
Caracas Chronicles
Venezuela News and Views

Werme dissar Leijonborg

Staffan Werme, fp-kommunalråd från Örebro, är en av de mest frispråkiga i folkpartiet och nu dissar han Lars Leijonborg och övriga partiledningen på DN Debatt.

En del av det han skriver är i en sosseliberal anda som jag inte gillar men hans grundläggande budskap instämmer jag i. Han menar att folkpartiet överger en stark ideologisk övertygelse för en pragmatism som ska tilltala den allmänborgerliga väljaren. Han har också en poäng i att partiledningen fattar alltför många beslut utan att någon diskussion i partiet. Det är en kritik jag också hört från medlemmar i riksdagsgruppen, att de som riksdagsledamöter blir någon sorts röstboskap. Alla resurser ligger hos partiledningen och därmed har de ett kunskapsövertag som gör att de lätt kan få igenom många av sina beslut.

Kanske finns det dock något positivt över denna pragmatism, iallafall på kort sikt. Ett maktskifte 2006 kommer allt närmare när även moderatledaren Reinfeldt har gjort sitt parti mer pragmatiskt och mer politiskt korrekt (läs socialdemokratiskt). Fyra mer eller mindre pragmatiska partiledare har säkert lättare att komma överens hemma hos Maud.

På längre sikt är pragmatism dock kass. Du gör inga större förändringar genom att ta makten och sedan knappt kunna uträtta något. Sverige behöver lägga om roder rejält, inte bara en svag liten gir. Dessutom tror jag ett parti som väldigt tydligt står upp även för impopulära åsikter får respekt med sig. Ingen väljare delar ett partis alla åsikter, men ett parti som är rakryggat och tydligt är ett sådant som man vill ska styra landet. Många väljare i USA tycker Bush verkar träig och fyrkantig, men de tror att han står fast vid sina åsikter. Det tilltalar dem.

2004-08-16

Kerry i Kambodja tar fart?

Hittills har väldigt lite skrivits i de stora massmedierna om John Kerrys tvivelaktiga uttalanden att han spenderade julen 1968 i Kambodja. Det är mycket märkligt eftersom Kerry själv har gjort sina fyra månader i Vietnam till en central punkt för att visa vilken människa han är. Då borde hans tid där granskas i sömmarna. Som någon skrev så hade ett påstående från Bush att hans tid i Air National Guard gjort honom extra bra som överbefälhavare, troligen granskats ingående.

Nu har iallafall Seattle Times plockat upp historien. Hittills har det bara blivit en story hos AP när John McCain gick ut och fördömde SwiftVets påståenden.

Chavez vann

Det verkar som att Hugo Chavez vann gårdagens omröstning om han skulle få sitta kvar som president eller inte. Det kan väl leda till två saker. Antingen så inser Chavez att han är sårbar och att det finns risk att folket inte tolerar att han knyter mer och mer makt till sig själv, eller så ser han det som ett tecken på att han snabbt som attan måste koncentrera makten så han inte riskerar fler folkomröstningar.

UPPDATERING:
Oppositionen ifrågasätter resultatet och det verkar inte vara helt huvudlösa anklagelser. Två av fem personer i "valmyndighetens" styrelse säger att alla kontroller inte har utförts.

2004-08-15

Den svenska modellen

Sydsvenskans chefredaktör Per T Ohlsson skriver om OS och politik. Hur sossarna försöker få alla svenska framgångar till att vara en del av den svenska modellen (som de, enligt dem själv, byggt upp). Och hur andra idrottsliga framgångar runt om i världen påverkat världshistorien. Läsvärt som vanligt när Per T skriver.

Högt valdeltagande

De första rapporterna från Venezuela pekar på att det är ett högt valdeltagande och att det hittills har gått lugnt till. Nu hoppas vi bara att de röstar bort Chavez, för annars är risken stor att de inte kommer få rösta i några fler demokratiska val alls.

Ni kan följa utvecklingen här.

Reinfeldts valallians

Det verkar nästan som om Fredrik Reinfeldt läser min blog. Igår presenterade han ett förslag, Allians för maktskifte, för borgerligt samarbete inför valet 2006 och det stämmer ganska väl överens med vad jag tidigare har föreslagit.

Hans förslag går ut på att de borgerliga tillsätter sex grupper som ska arbeta fram en gemensam borgerlig ståndpunkt inom det området. Den som är ordförande för gruppen blir också talesman i den frågan, mao någon slags skuggregering. Blir det sex grupper så gissar jag att m och fp får två ordförande var och kd o c en ordförande var.

Så här skrev jag i juli:

"De borgerliga partierna sätter sig ner och löser de svåra frågorna som kan spräcka en framtida regering och tar fram en grundläggande ekonomisk politik."

I sitt brev så betonar Reinfeldt att det utöver detta ska finnas skillnader mellan partierna. Så här skriver han:

"Vi skulle som partier begära ett gemensamt mandat i valet, men samtidigt också möta väljarna för att vinna stöd för våra respektive visioner om framtiden liksom för de profilfrågor som inte ligger inom ramen för manifestet. Väljarnas värdering av de olika partierna i valet 2006 påverkar sedan hur tyngdpunkten förskjuts i det framtida samarbetet."

Och så här skrev jag:

"De presenterar den grundläggande ekonomiska politiken och driver sina egna profilfrågor. De säger till väljarna att detta är grunden, den får ni oavsett vilket borgerligt parti ni röstar på. Men, ni kan också, till skillnad mot en sosseregering, välja inriktning på regeringen. Tycker ni familjepolitik är viktigt så röstar ni kd. Vill ni ha ett friare näringsliv röstar ni m. Och så vidare."

Det börjar låta som det finns en riktig vilja hos de fyra partierna att verkligen utmana sossarna 2006. Vi får hoppas att det här nu inte bara blir en papperstiger. Bra att de börjar i god tid också. Det här kan bli riktigt bra.

Omröstning idag

När det här skrivs så börjar omröstningen i Venezuela om ca 30 minuter, kl 11 svensk tid. Folket ska rösta Ja eller Nej, till om Hugo Chavez ska få sitta kvar vid makten. De som vill få bort honom måste upp i 3,76 miljoner röster, alltså minst lika många som Chavez fick i valet år 2000.

Reuters skriver om dagens omröstning.

2004-08-14

USA ger bistånd till Kuba

Relationerna mellan USA och Fidel Castro på Kuba är minst sagt frostiga och har så varit under en lång tid. De som kramar Castro, bland annat Svensk-Kubanska föreningen (SVEK), skyller precis allt ont i världen på USA. Nu visar det sig att den store satan ger bistånd till Kuba för att hjälpa dem med problemen som orkanen Charley har åstadkommit.

USA har sedan många år ett handelsembargo mot Kuba för att försvaga Fidel Castros position. Något som SVEK kritiserar hårt och här håller jag till viss del med dom. Det är rätt att sätta press på diktatorer, men ett embargo drabbar bara befolkningen och hjälper istället Castro att behålla makten. Men det SVEK aldrig säger är att medicin och mat är undantaget från embargot.

Känner ni inte till SVEK innan så läs gärna lite om dom. Galnare människor får man leta efter. Roande kan det också vara att läsa den debatt vi i liberala ungdomsförbundet hade med SVEK under förra hösten. Den kom till efter att Arbetets museum i Norrköping arrangerade en filmkväll tillsammans med SVEK men inte bjöd dit någon för att säga emot deras vidriga åsikter.

Vårat första inlägg - Fidel Castro är en diktator
Svar från Arbetets museum - Arbetets museum ska vara en mötesplats för samtal
Svar Ricardo Fackmar - Kuba är en förebild för andra länder
Och från SVEK själva - Kubanerna har rätt att själva forma sitt styre
Fredik Malms inlägg i debatten - Svensk-kubanska ägnar sig åt diktaturvurm
Andra svaret från Arbetets - Vi är mot alla former av förtryck

Unfit for command?

Just nu pågår en ganska intressant sak i USA som kan komma att visa bloggarnas inflytande över den politiska debatten. Ett gäng Vietnamveteraner, Swift Boat Veterans for Truth, har nyligen gett ut en bok, Unfit for Command, som har blivit ganska besvärlig för presidentkandidat John Kerry. Åsikterna går tvärtemot varandra och det är väldigt svårt att veta vem som talar sanning. Jag ska försöka bena upp det åt er.
Den här storyn har alltså (ännu?) inte blivit stor i mainstreammedia, men har diskuterats rejält i bloggvärlde, mest på Instapundit.

John Kerry har byggt mycket av sin kampanj runt det faktum att han spenderade drygt fyra månader i Vietnam som chef för en så kallad swift boat. Under tiden samlade han på sig en Silver Star, en Bronze Star och tre Purple Heart för sina insatser. De män som tjänstgjorde tillsammans med honom på båten har i kampanjen förekommit ganska flitigt och stöttat Kerry offentligt.

De som nu hårt kritiserar Kerry har också tjänstgjort tillsammans med honom, men inte på samma båt. Dessa båtar opererade oftast tillsammans och därmed har de ofta funnits i närheten och kunna se vad som pågick. Bland annat ifrågasätter de Kerrys första Purple Heart, som man får om man blivit skadad av fiendeeld.

Kerry säger att hans M16 hackade upp sig och att när han böjde sig ner för att plocka upp ett granatgevär så blev han träffad av fiendeeld. SwiftVets hävdar dock att han inte alls blev skadad av fiendeeld, utan var ansvarig för skadad helt själv. Han ska ha skjutit med granatgeväret för nära och blivit träffad av en metallflisa. Läkaren hävdar idag att "han sett värre skador från en rosentörn". SwiftVets hävdar också att Kerry inte fick något Purple Heart fören tre månader senare när han förflyttades till en annan division.

Den del som diskuteras mest rör Kerrys påstående att han julen 1968 satt i sin båt fem miles in i Kambodja. Han har tom påstått det i senaten 1986, alltså inget han kan ta tillbaka hur som helst.

"Mr. President, I remember Christmas of 1968 sitting on a gunboat in Cambodia. I remember what it was like to be shot at by the Vietnamese and Khmer Rouge and Cambodians, and have the president of the United States telling the American people that I was not there; the troops were not in Cambodia. I have that memory which is seared -— seared -— in me, that says to me, before we send another generation into harm's way we have a responsibility in the U.S. Senate to go the last step, to make the best effort possible in order to avoid that kind of conflict."

USA har alltid förnekat att de hade några trupper i neutrala Kambodja, och det är i det sammanhanget som Kerry har berättat sin version. Det är dock svårt att tro att det här inte skulle vara en lögn. Tre av hans besättningsmän säger att de aldrig var närmare än 50 miles från Kambodja och samtliga befäl i befälskedjan över honom hävdar att han och hans båt befann sig i basen vid tillfället, och att de aldrig utfört några uppdrag in i Kambodja.
Varför skulle hans egna besättningsmän ljuga när det stöttar Kerry i allt annat? Jag har själv inte läst i boken att de faktiskt säger att de inte var där, och tills någon frågar dom idag så får vi ta SwiftVets uppgifter med en nypa salt.

Men, varför skulle då alla dessa andra, över 250 st, Vietnamveteraner ljuga? Ja, omöjligt att säga men jag har en teori hur det här kan hänga ihop.

När John Kerry kom hem från kriget engagerade han sig direkt i Vietnam Veterans Against the War och anklagade där sina forna stridskamrater för att ha skövlat byar, huggit huvudet av civila och andra hemskheter. Något som många veteraner har kritiserat Kerry hårt för. Bland annat deltog Kerry i en debatt där de upprivna känslorna syns tydligt.
SwiftVets syn på Kerry kan mycket väl bero på den ilska de känner över att ha blivit anklagade för dessa brott. Därmed inte sagt att de ljuger rätt av, men efter trettio år borde samtliga inblandades minne vara tämligen grumligt och färgat av sina känslor. På samma sätt har Kerry använt sig av sina erfarenheter i Vietnamn för sin politiska karriär och säkert ändrat lite då och då in sina berättelser för att de ska passa tillfället. Plötsligt står du där och vet inte vad som är sant och inte.

Angående hans första Purple Heart så kan han säkert fixat en hel del för att få det, efter tre Purple Heart får man nämligen åka hem och skulle iallafall jag jobba hårt för att få ett.

Jag försöker varken försvara Kerry eller SwiftVets, båda parter har säkert både fel och rätt. Att boken kommer just nu verkar dock misstänkt, varför har de inte gjort något innan? Men för det behöver den inte vara helt felaktig, en hel del personer med lika många medaljer som Kerry lovar och svär att deras historia är den rätta. I grunden ligger nog både smart politiskt tänkande av republikanerna och ett ogillande mot Kerry för hans motstånd mot kriget och anklagelser mot sina forna stridskamrater.

Mest intressant är att se hur bloggarna grundligt har undersökt den här historien medan de stora drakarna knappt har nämnt den. Vad som behövs nu är att en del tuffa frågor ställs både till John Kerry, hans besättningsmän och veteranerna i SwiftVets.

Artikel om Venezuela

Bra artikel i dagens DN om situationen i Venezuela inför omröstningen om Hugo Chavez ska sitta kvar vid makten.

UPPDATERING:
Hyfsad artikel hos BBC och en artikel om oppositionsledaren Henrique Capriles. Läs också om valet i allmänt hos AP.

UPPDATERING II:
Bra artikel också hos Economist.

2004-08-13

Bra ny EU-kommission

Jag tyckte direkt att EU-kommissionens nye ordförande José Manuel Barroso verkade vara ett bra val, inte bara för att han ser ut som Marve Fleksnes. Barroso är marknadsliberal och har placerat liberaler på viktiga poster i den nya kommissionen, samtidigt som han knuffar undan de stora länder Tyskland och Frankrike på poster med fin titel men mindre inflytande över något viktigt område.

Han har placerat liberaler inom ansvarsområdena jordbruk, konkurrens, revision och antikorruption, hälsovård och bistånd. Dessutom Peter Mendelsohn från Storbritannien med ansvar för handelsfrågor, han är visserligen socialdemokrat men vad jag förstått ganska liberal inom detta område. Han har tidigare varit högst delaktig i Labours omformning till en mer socialliberal ideologi.

Tyskland och Frankrike får varsin vicepresident med ansvar för industri respektive transporter.

Vad gäller Margot Wallström så är det också en smart utnämning av Barroso även om jag håller med om kritiken som riktas mot posten. Den innebär inte speciellt mycket reell makt. Däremot ur kommissionens perspektiv så är den bra. Wallström får ansvar för PR och intern kommunikation. Ett jobb hon säkert kommer fixa utmärkt och dessutom kommer hon bli ett bra ansikte utåt för kommissionen, och hon kan säkert göra den populärare.

EU har ett par besvärliga år bakom sig och det behövs en riktigt bra kommission för att guida unionen genom de närmaste åren fyllda av folkomröstningar om den nya grundlagen. Förhoppningsvis kan den också skala bort en del av de riktigt dåliga delarna av unionen, som jordbrukspolitiken.

SSU stödjer diktatorwannabe

Venezuelas president Hugo Chavez största förebild är Kubas diktator Fidel Castro. Det säger väl det mesta. Än så länge har Chavez inte lyckats göra landet till ett nytt Kuba men han är på god väg. Efter väldigt många om och men, så är det på söndag dags för en folkomröstning om Chavez vara eller icke vara.

SSU Stockholm tänker då demonstrera till förmån för Chavez. Om detta skriver LUFs nyligen omvalde förbundsordförande Fredrik Malm.

Attac gillar kommunalt vatten

Attac i Norrköping driver frågan att vattenförsörjningen ska återköpas till kommunen, trots att en universitetsuppsats nyligen kom fram till att privatiseringen hittills är en succé och att konsumenterna i Norrköping har fått billigare vatten.

De skrev i juli i Norrköpings Tidningar att vattnet borde återköpas, och vi svarade på det, nu idag är det Attacs tur att svara oss.

Ett riktigt dåligt svar måste jag säga. De underbygger inte sina argument och har inte läst på i frågan. Ett exempel:

"Vad beträffar Annika Holmqvists examensarbete som nämnts i tidigare insändare har LUF bara tagit med den första meningen "So far it can thus be considered a success" och förvrängt meddelandet genom att inte ha tagit med den andra meningen där hon skriver "What the future brings remains to be seen" som visar på en större osäkerhet kring framtiden än LUF har fått det att framstå."

Jaha, det visar på en större osäkerhet, hur då? Om det hittills varit en succé, varför skulle det då plötsligt bli dåligt? Det här argumentet säger ingenting. Självklart kan ingen veta hur framtiden ser ut, men det verkar troligare med en framgång än motsatsen, om vi tittar bakåt.

Nåja, vi skriver nog ett svar som plockar itu deras såkallade svar.

2004-08-10

Långsamt bloggande

Jag har varit lite slö senaste dagarna, det är bla värmen som gör det. Kommer nog vara rätt så slött närmaste dagarna också, men en och annan post ska jag se till att få upp iallafall.

Stora frågor diskuteras i Aftonbladet

Ingvar Persson tar i Aftonbladet upp en extremt viktig fråga som kommer att dominera debatten under det närmaste året. Det här kan bli Bodströms räddning att debatten om kriminalvården begravs under denna, för Sverige, helt avgörande fråga.

Fackföreningarna Metall och Industrifacket ska slås ihop. Vad ska det nya förbundet heta?

2004-08-09

Häll Eriksson är chockad

Kriminalvårdens chef Lena Häll Eriksson är chockad över den korruption som finns bland personalen. Ett förslag för att få bukt med det är mer utbildning av personalen, så de inser vad de ställer till med...

I övrigt är det två viktiga områden som ska åtgärdas. Bättre skalskydd (murar och stängsel), vilket verkar behövas eftersom det verkar som om att dagens fängelser kan köras sönder med en Nissan. Det andra är bättre riskbedömning av fångarna.

Thomas Bodström säger också att han har fullt förtroende för Lena Häll Eriksson och att hon ska få fortsätta det arbete hon nu påbörjat.

Jag kan inte låta bli att hela tiden ställa mig frågan; varför händer något först nu? Varför har inte det här åtgärdats mycket tidigare under Bodströms tid, om han nu är så handlingskraftig som han själv säger. Och varför har ingenting hänt efter Kumla-rymningen? Och det verkar inte heller som det vidtogs speciellt många åtgärder efter Hallrymningen. Lena Häll Eriksson är ansvarig för det, varför sitter hon kvar? Hur kan man misslyckas mer som chef för kriminalvården, än att inget åtgärda fören den tredje stora rymningen inom ett halvår.

Schlaug till attack

Fd språkröret Birger Schlaug har vaknat till och går till ganska kraftig attack mot miljöpartiets politik. Han menar att mp anpassar sig till sossarna för att kunna få ingå i en regering efter nästa val. Om det är tanken eller att partiet helt enkelt "mognat" och inte längre tycker att vi kan vara helt utan ett försvar, vet jag inte. Både och säkert.

Hur som helst så är det lite synd att partier med lite radikala åsikter blir politiskt korrekta så fort de kommer i närheten av makten.

2004-08-08

Hur blev det med bouncen?

Jag försökte för några dagar sedan luska i om det blev någon sk bounce för John Kerry efter konventet. Ett hopp uppåt i opinionsundersökningarna som är vanliga efter konventen. Det visade sig att bouncen var minimal, möjligen två tre procentenheter. Nu har det kommit ytterligare några undersökningar som vi kan kolla på.

Namn på undersökare / Skillnad från förra mätningen

Fox News +4% (Kerry leder med 5%)
IBD/TIPP +1% (Kerry leder med 6%)
Dem Corps +2% (Kerry leder med 7%)

Som ni kan se så verkar siffrorna stämma med de tidigare mätningarna. Som jag nämnde så kan den dåliga bouncen bero på det rekordstora antalet väljare som redan har bestämt sig för vem de ska rösta på. Men det kan ju naturligtvis vara så också att konventet helt enkelt inte blev någon framgång. Det som motsäger det är att Kerry avancerat rejält i vad väljarna tycker honom personligen, hur de tror han kan hantera ekonomin, terrorism, irak osv.

Sveriges dummaste brottslingar

Americas dumbest criminals visas ibland på typ Kanal 5. Ikväll räcker det dock med att kolla på Rapport för att se några av Sveriges dummaste brottslingar. När de tre fångarna rymde från Norrtäljeanstalten så använde de sig av en silvergrå BMW. Den stod registrerad på en fd intern på just Norrtäljeanstalten. Inte helt svårt att lista ut att han deltog i fritagningen.

Trots att jag hörde för någon dag sedan att polisen letade efter en sån bil så åker rymlingarna fortfarande runt i bilen. Idag sågs de när de försökte tanka nånstans utanför Jönköping och polisen satte efter dom. Två av dom greps tydligen vid halv tre, inför en applåderande publikmassa. Rapport behöver inte ens lägga till skratt och applåder till bilderna alltså.

Feministparti

Kanske är det kvällstidningar som önskar det men något är i görningen inom feministrörelsen. Det kan bli ett intressant val 2006 med ett nytt feminist-vänster-parti och så tror jag junilistan, eller något liknande också försöker sig på riksdagen.

2004-08-07

Bloggarna struntar i folkmord?

Mikael Pawlo på IDG sågar både svenska och internationella bloggare för att de ägnar så lite uppmärksamhet åt folkmordet i Sudan. Han lägger in en brasklapp om att han kanske missat något inlägg. Det stämmer Pawlo, jag har skrivit om Sudan i ett antal tidigare poster, men i övrigt verkar han ha en poäng.

"Bloggaren vill ju också bli läst. Därför blir svenska bloggar lätt en spegel av vad svenska medier innehåller. Gräsrotsjournalistiken blir ingenting annat än ett annat perspektiv på den agenda som Dagens Nyheter och SVT sätter."

Det är viktigt att bloggare försöker att inte följa mainstreammedia alltför mycket. Sådant som inte diskuteras i massmedia men ändå är viktigt behöver någon lyfta fram, därför är bloggarna viktiga.
Jag försöker till exempel bidra med lite extra information och analyser av presidentvalet i USA. Visserligen är mina källor något begränsade och jag blir ofta tvungen att ta till de stora nyhetskällorna i USA. Men det ger ändå ett annat perspektiv eftersom svensk media är extremt Kerry-vänlig, eller anti-Bush iallafall.

Bloggaren Gudmundson går ofta lite mer på djupet än vad som kan hittas i en vanlig dagstidning. Dick Erixon tvekar inte en sekund inför att såga allt och alla längsmed fotknölarna. Johan Norberg skriver visserligen för en internationell publik men tar ofta upp synvinklar som missas i svenska medier. Anders ML jobbar hårt för att klara av den svåra balansgång som de socialliberala ofta får gå. Att väga saker mot varandra och försöka framhäva både för- och nackdelar saknas ofta i debatten. Då gäller det att göra sin röst hörd och säga något slagfärdigt och tydligt.

Så visst finns det lite alternativ till mainstreammedia, men det kunde ju inte skada med lite fler.

2004-08-06

Ny Bushism

President Bush råkade igår skapa en ny sk Bushism när han pratade om terrorism.

"They [terroristerna] never stop thinking about new ways to harm our country and our people - and neither do we."

Här är några till:

"So thank you for reminding me about the importance of being a good mom and a great volunteer as well."

"This very week in 1989, there were protests in East Berlin and in Leipzig. By the end of that year, every communist dictatorship in Central America had collapsed."

"See, free nations are peaceful nations. Free nations don't attack each other. Free nations don't develop weapons of mass destruction."

"Give me a chance to be your president and America will be safer and stronger and better." - I juli 2004

"Ett förtroende är antingen 0 eller 100"

Så sa Thomas Bodström om sitt förtroende för kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Lena Häll Eriksson och idag säger Expressens ledare detsamma om honom:

"Förtroendet för justitieministern är inte 100. Det är förbrukat. Han bör gå."

Så ett annat rätt kul citat från Bodström i riksdagen angående att bygga ett nytt fängelse:

”..en investering av skattemedel av den storleksordning som det nu är fråga om bör föregås av noggranna överväganden när det gäller fördelar och nackdelar samt alternativa handlingsmöjligheter.”

Noggranna övervägande... Som att helt plötsligt mitt i natten säga att nu jäklar ska det byggas ett riktigt superfängelse. Var någonstans säger du? Tjaa...det får vi se. Hur mycket det kommer kosta, undrar du? Säkerhet är inte en ekonomisk fråga, förstår du.

Att rädda regeringens populäraste statsråd är inte heller en ekonomisk fråga, tydligen.

Dåliga nyheter för Bush

Det verkar som om USAs ekonomi har börjat tappa fart efter att ha sett väldigt positiv ut för ett halvår sedan. Då skapades det jobb i en rasande fart men nu är ökningen nästan nere på noll igen. Antalet sysselsatta i juli ökade med 32000, man hade hoppats på 240000. Samtidigt skrivs tidigare månaders ökningen ner, juni från 112000 till 78000 och maj 235000 till 208000.

Fortsätter den här trenden så kan John Kerry återigen ta upp kritiken som nämndes mycket i primärvalskampanjen. Då hade landet förlorat tre miljoner jobb under Bush-administrationen. Efter det tog jobbsiffrorna fart och kritiken har mattats.

Kerry har hela tiden haft större förtroende hos väljarna i ekonomiska frågor än Bush.

Fel på uppdateringen

Något knas har det varit så posterna har inte gått att få upp på sidan. Det verkar ju funka nu dock.

2004-08-05

Bodström är desperat

För att lugna kritikerstormen måste Thomas Bodström verka handlingskraftig. Han säger därför idag att ett nytt fängelse ska byggas med extra hög säkerhet. Dessutom presenterade han några åtgärder för att göra rymningar svårare, bla ska det sk skalskyddet förstärkas.

Ok, då undrar jag följande efter som socialdemokraterna suttit vid makten i tio år och Bodström på sin post i över tre år:

Varför händer något först nu, efter tre stora rymningar inom ett halvår?
Utredningen efter Kumlarymningen kom fram till en rad brister, varför har dessa inte åtgärdats?
Varför utreds och åtgärdas inte sådant hela tiden?
Varför är våra fängelser så klena att det går att backa sönder dom med en sketen Nissan?
Varför gick Thomas Bodström tillbaka till sin semester efter Hall-rymningen? Varför jobbar han inte 24/7 med det här?
Varför har Thomas Bodström tid att kommentera fotbolls-EM halva sommaren men kan inte vara på jobbet när det är fet kris inom krinalvården?

Fortfarande "nästan folkmord"

Den svenska regeringen håller fast vid sin tydliga och klara linje att det som pågår i Darfur är nästan folkmord. Det är väldigt svårt att tolka kriterierna för folkmord, skriver Laila Freivalds och Carin Jämtin på DN Debatt.

I debattartikel beskriver de först vad som pågår i Darfur och sedan att det nästan är ett folkmord. Sen säger man iallafall att benämningen på det som sker i området inte ska påverka vad omvärlden gör för att stoppa det. Ok, bra. Vad gör då Sverige?

Jo, det förklarar Freivalds och Jämtin. Hittills har vi bidragit med 77 miljoner till olika FN- och hjälporganisationer, och planerar att ge 30 miljoner till. Bra, det behövs. Det hjälper till att lindra människornas lidande, men vad gör vi för att helt stoppa det?

Förutom att uppmana Sudans regering på DN Debatt att få milisen att sluta mördandet, så kommer regeringen att i slutet av augusti placera en diplomat i Sudans huvudstad. Regeringen stödjer också FN, EU och Afrikanska Unionen, dock oklart hur. Det borde väl utan tvekan stoppa milisen, eller vad tror ni?

Så klagar Freivalds och Jämtin på att det internationella samfundet har agerat och reagerat långsamt. Vad har Sverige gjort då? På vilket sätt har vi gått före och försökt bana vägen? Regeringen har ju inte ens skrivit på DN Debatt innan.

Och vad gör man nu? Visst man hjälper till och petar lite här och var. Men vad tycker Sverige att FN och EU ska göra sen om inte Sudans regeringen får stopp på dödandet inom 30 dagar. Vill vi att det ska införas sanktioner? Ska vi ta till militärt våld? Är då Sverige beredda att bidra med trupper? Inget får vi i deras debattartikel svar på.

Vad kan vi som litet land göra då? Inte så mycket naturligtvis, men vi kan göra vår röst hörd. Vi kan skrika högt och göra allt vi kan för att slakten i Darfur stoppas nu! Inte om 30 dagar plus sanktioner.

2004-08-04

Here we go again!

Verkar som om en väpnad fritagning precis har ägt rum från Norrtäljeanstalten. Är det sant så lär Bodström inte få det helt lätt närmaste tiden. Kanske kommer han tom tvingas till att avbryta sin semester, som han har hunnit påbörja igen efter förra rymningen.

UPPDATERING
Tre män har fritagit tre interner, enligt de senaste uppgifterna. De var beväpnade med automatvapen.

UPPDATERING 2
Hörde precis att bilen de använde för att forcera porten in till fängelset tillhör en tidigare intern på anstalten. Verkar ju vara ett riktigt ljushuve som använder sin egen bil.

UPPDATERING 3
Hittills inte ett pip från Thomas Bodström, men opppositionen upprepar sina krav på avgång som de började med vid rymningen från Hall. Jag håller med, nu börjar det faktiskt bli ganska pinsamt. Varför händer ingenting? Om vi bortser från att sossarna nu har haft makten i tio år på raken och istället tar rymningen från Kumla för ett halvår sen som riktmärke. På den tiden borde alla problem med insmuggling av framförallt mobiltelefoner ha stoppats och dessutom borde de ha börjat störta ut dem så de blir värdelösa. Alla rutiner på alla anstalter borde ha hunnits med att gå igenom på den tiden. Det borde vara bra mycket svårare att rymma idag, men det verkar det inte som.
Sen tiden från Hall-rymningen så borde iallafall de mest akuta problemen åtgärdats. En tillfällig höjd säkerhetsnivå borde införts tills dess att metalldetektorer och störningssändare mm, är på plats.
Jag vet inga detaljer men för mig verkar det inte ha hänt ett dyft.

UPPDATERING 4
En av rymlingarna, Peter Bottany, är ordförande i Nationella förtroenderådet, en organisation för fångar. Läs mer i Sydsvenskan och hos bloggaren Gudmundson.

Blev det någon bounce?

Det har pratats mycket om John Kerrys uteblivna "bounce" efter konventet, ett hopp uppåt i opinionsundersökningarna alltså. De första indikationerna sa att det inte blev mycket av den bouncen, nu har det kommit lite fler undersökningar så låt oss analysera dem. När jag skriver % menar jag procentenheter.

Namn på undersökare / Skillnad från förra mätningen

CBS News +2% (Kerry leder med 5%)
CNN/Gallup -7% (Bush leder med 6%)
ABC News +4% (Kerry leder med 2%
ARG +1% (Kerry leder med 4%)
Newsweek +4% (Kerry leder med 7%)

Kerry har alltså fått en liten bounce på två-tre % ser det ut som. Al Gore fick 8-10% efter sitt nomineringstal år 2000. Det behöver dock inte betyda att konventet och Kerrys tal var så misslyckat som det först verkar. Det är rekordmånga som redan har bestämt sig hur de ska rösta. Det finns en mängd olika siffror på hur många det egentligen är, det beror mycket på hur undersökarna frågar, men alla säger en sak jämfört med valet år 2000 - det är väldigt få som inte har bestämt sig.

Det kan möjligen förklara Kerrys klena bounce. I övrigt verkar konventet nämligen ha fungerat mycket bra för Kerry. Meningen med de fyra dagarna var att presentera honom för det amerikanska folket och de har nu fått en klart positivare bild av honom.

I frågor rörande hälso- och sjukvård, irakkriget, skatter, utbildning och ekonomi har Kerry nu större förtroende än Bush. På samtliga dessa områden har Kerry ökat mellan 10-15%. Vad gäller terrorism så leder Bush fortfarande, men nu knappt sedan Kerry tog in 15%.

Vad gäller kandidaternas personliga egenskaper så ser det bättre ut för Bush men Kerry har även här hämtat in 10-13% på varje område. Bush leder i ledarskap, säkerhet och konsistens (ej flip-floppa) och Kerry i värderingar, ärlighet och empati.

Vad gäller antal elektorsröster så ser det fortsatt ljust ut för Kerry. 26 juli ledde Kerry med 275 elektorsröster mot Bushs 220. Efter konventet har Kerry 291 och Bush 215. En ökad skillnad med 21 röster.

Så sammanfattningsvis en ganska klen bounce för Kerry vad gäller väljarstöd, men som kan ha en förklaring i det stora antalet väljare som redan bestämt sig. I övrigt har väljarna fått en klart positivare bild av honom.

Efter republikanernas konvent får vi se om det ser likadant ut där. Vi får också se hur republikanerna lyckas utnyttja den här dåliga bouncen för Kerry. Som jag nämnt tidigare så menade de innan konventet på att ledningen för Kerry nu skulle kunna vara så mycket som 15%. Att den inte blev så stor kan skapa en negativ stämning runt Kerrys kampanj. Å andra sidan så kan väl demokraterna göra om samma trick inför republikanernas konvent, och hoppas att deras bounce blir lika dålig.

Länkar:
RealClear Politics - samlar resultat från olika undersökare
Zogby - granskar battleground states

2004-08-03

"Vi har aldrig stått bättre rustade"

Det sa Göran Persson i sitt sommartal i Björkvik. Trist bara att vår arbetslöshet ökat näst mest i hela EU senaste året och att bara tio EU-länder har högre arbetslöshet än vad vi har. Plus alla sjukskrivna och förtidspensionärer då.

Claes Runheim

Vet ni vem det är, Claes Runheim? Programledare i TV? Leder fotbollsprogrammet Avspark? Claes Åkeson menar jag? Ja, det gör jag, fast han heter Runheim numera. Han har gift sig och byter till sin frus efternamn. Det är som upplagt för att bli ett herrans liv i jämställda Sverige. En man som byter till sin frus efternamn! Herregud! Expressen har frågat en varumärkesexpert(!) som ifrågasätter namnbytet.

All heder åt Claes Runheim, säger jag. Det krävs att någon går före och visar vägen för att fler ska följa efter.

Spelmonopolet

Det svenska spelmonopolet är under ständig attack från utländska bolag. Monopolet försvaras med att det ska minska spelmissbruket och överskottet ska tillbaka till bla idrottsrörelsen. Istället har det blivit en del av socialdemokraternas maktapparat (se tidigare post). DN har genomfört en föredömlig granskning av läget, mer sånt!

A-lotteriet ägs av Socialdemokratiska Arbetarpartiet och SSU och står för inte mindre än 40% av partiets totala intäkter, eller 80 miljoner kr av totalt 200. SSU är ännu mer beroende av lotterna än partiet som helhet, de står för 76% av intäkterna.

Det är ju självklart bra att partierna inte enbart lever på partistöd från staten, men om sådana här samband inte redovisas tydligt för folket så vet de inte om partiet styrs av ideologi eller egna ekonomiska intressen. På samma sätt som att bla LO:s stöd till regeringspartiet inte redovisas öppet.

Om jag driver en personvalskampanj och stenhårt propagerar för att tex en ny bro ska byggas någonstans i kommunen. Så är det så att ett byggföretag inriktat på att just bygga broar är den största finansiären till min kampanj. Är inte det då ganska intressant för väljarna att veta?

På samma sätt är det intressant för väljarna att veta vilka som bidrar till de olika partierna och det är intressant att veta att det finns bara tre bolag som har fått tillstånd av regeringen att bedriva spelverksamhet på nätet. Svenska spel, ATG och Spero, som ägs av, ja ni gissar rätt, A-lotteriet.

Ny rekommenderad blog

Jag har under ett tag läst bloggen Instapundit som skrivs av en juridikprofessor vid namn Glenn Reynolds. Hittills har jag inte begripit när Reynolds sover, han uppdaterar oavbrutet känns det som. Väldigt mycket länkar till andra sidor och mycket citat. Inte alltid så många tydliga egna åsikter, men ofta ganska roligt. En underhållande och mycket populär sida, 4,3 miljoner träffar förra månaden.

"Israel bakom attacker i Irak"

Det påstod igår Jan Samuelsson i P1 Morgon. De vill "ha ett stor-Israel från Eufrat till Nilen", har "väldigt stora resurser" enligt hans "irakiska källor". Klassiska anti-semitiska konspirationsteorier alltså.

Idag får han svar på tal av lufs ordförande Fredrik Malm. Enligt Malm så jämför också Samuelsson homosexuella med nekrofiler och tycker att våldtäktsmän ska få strafflindring om de kan åberropa att de kommer från en speciell kultur.

Att veta AB

Företaget där blivande ministern Ylva Johansson har varit VD borde ifrågasättas. Om inte företaget vore ett sådant misslyckande skulle det vara ytterligare en del av den socialdemokratiska maktapparat som byggts upp under lång tid.

Att veta AB ägs av Kommunförbundet, SKTF, Metall, Kommunal, Skandia och Lernia. Styrelsen befolkas av tre personer från Kommunförbundet (varav ordföranden och Illmar Reepalu, ordförande i Kommunförbundet), en från Metall, en från Kommunal och en från SKFT. Hur ägarförhållandena ser ut vet jag inte, men styrelsens uppdelning tyder på en dominans från Kommunförbundet. Och fram till för ett par dagar sedan så var fd (s)-skolministern VD.

Affärsidén är att sälja spel till skolor och annan offentlig verksamhet, framförallt kommuner mao.

Är det inte lite konstigt när Kommunförbundet äger ett bolag som ska sälja produkter till sig själva, närapå. Varför ska överhuvudtaget Kommunförbundet konkurrera med näringslivet? Är inte risken stor att personerna i ledningen utnyttjar sina kontakter ute i kommunerna för att få dem att köpa just dessa produkter? (Det verkar ju funka rätt värdelöst i det här fallet, det erkänner jag) Jag tycker inte kommuner ska pyssla med den här sortens verksamhet. Och en annan sak, det är våra skattepengar de slösar bort. Lämna åt näringslivet att sköta företag och sköt istället den kommunala verksamhet. Det är farligt när staten och det offentliga har sina tentakler ute överallt i samhället.

Vi säger att företaget skulle blivit en jätteframgång och dominerat försäljningen av läromedel till skolorna. Då har vi ett socialdemokratiskt företag som säljer socialdemokratiskt läromedel till socialdemokratiska kommuner. Låter som något Orwell skulle kunna kommit på.

Ministrar ute i verkligheten

Två exempel på socialdemokratiska ministrar på utflykt i verkligheten.

Enskede IK är en rätt okänd fotbollsklubb med en ökänd ordförande, Bosse Ringholm. Klubben har struntat i att betala reklamskatt. Reklamskatten ska avskaffas har riksdagen bestämt, men regeringen struntar fullständigt i det. Så kanske har Bosse blandat ihop det.

Ylva Johansson har varit VD i it-företaget Att veta, som ägs av bla Kommunförbundet, Kommunal, Metall och SKTF. Det har hittils inte varit någon lyckad verksamhet, 1,5 miljon i intäkter och 79 miljoner i förlust. Intäkterna räckte knappt till Ylva Johanssons lön på 1,1 miljon.

2004-08-02

Utgiftstaket spricker

Konjunkturinstitutet säger att de refomer som Göran Persson lovar med pengar som ännu inte finns, inte kommer räcka, utan utgiftstaket kommer spräckas. Redan i år går man fyra miljarder över gränsen.

Vad gör oppositionen av det här? Varför uppmärksammar man inte hela tiden att Perssons budgetar går fett back, att vi lånar till verksamheten. Den som är satt i skuld är inte fri, sa Persson. Varför får han inte käka upp de orden varje dag nu? Nu kan Persson istället säga att man ska använda pengar till att betala av statsskulden från de tidigare förfallsåren (läs de borgerliga). Det första han får betala av är skulderna från hans egna år.

Fight club starring Osama Bin Laden

I filmen Fight club med Brad Pitt och Edward Norton så sprängs ett antal kreditkortsföretag och ekonomiska institutioner så att allting ska nollställas, och alla får börja om från början. Ingen blir längre rik eller fattig. Nu verkar det som Al Qaida planerar något liknande, iallafall att få världsekonomin i rejäl gungning, genom att spränga en del banker och viktiga ekonomiska institutioner som Världsbanken, IMF, börsen på Wall Street osv.

Det blir väldigt tydligt hur sårbart vårat samhälle är när man tänker på konsekvenserna av den sådan här attack. Skulle den vara framgångsrik kan världen kastas in i en lågkonjunktur och spänningarna mellan olika länder skulle återigen öka. Vi måste hålla ihop och göra allt vad som krävs för att stoppa terrorismen. Det är den största anledningen att jag håller på John Kerry i höstens presidentval. Jag tror inte han kommer vara någe mjukare mot terroristerna än vad Bush är, men samtidigt finns det en bra chans att få med sig resten av den demokratiska världen, och det behövs. Men det innebär inte att vi ska gulla med terroristerna och tro att de då blir snälla, tvärtom.

Politisk reklam i TV

En intressant artikel från BBC om politisk reklam i TV, med fokus på USA och Kerry vs. Bush, men med en bra historisk tillbakablick.

Bra nyheter från Irak - del 7

Dags för senaste bidraget till Arthur Chrenkoffs följtetong Good news from Iraq - part 7. Ett par godbitar:

Irakierna nöjer sig inte med att diskutera sin egen demokrati, nu debatterar de också USAs inrikespolitik.

Nu kan irakierna få ut pass och resa som de vill utan att hindras av alla Saddams reglering. Bla så får kvinnor nu resa ensamma.

Oljeproduktionen är nu uppe på en rekordnivå, bla tack vare 20 miljarder kr i bidrag från USA.

De japanska trupperna (som terrorister försökte få ut ur landet genom att hota halshugga en japansk medborgare) har hittils reparerat 20 kilometer väg, reparerat åtta skolor och hjälpt fyra sjukhus.

2004-08-01

Frankrike del i folkmordet?

Rwandas regering ska sätta upp en kommission som ska granska franska regeringens inblandning i folkmordet för tio år sedan, då 800000 människor dödades. Tidigare har en panel i franska parlamentet rentvått regeringen från anklagelser att ha beväpnat Hutu-milisen och hjälpt dem att fly efteråt. Dock sa panelen att regeringen hade stött Hutu-regeringen under de fyra åren innan folkmordet.

Känns som Frankrike kan komma att torska en hel del internationell trovärdighet och status om kommissionen kommer fram till att de skulle hjälp hutuerna med vapen och flyktvägar.

Just nu har plötsligt Frankrike blivit ett av de länder som är mest engagerade i situationen i Darfur. Varför vet jag inte, men det är väldigt bra.

Framgång för WTO

Efter ett helt gäng om och men, så blev WTO-förhandlingar tillslut framgångsrika. De rika länderna ska minska sina jordbrukssubventioner (på sikt iallafall) och de fattiga ska släppa in industriprodukter på sina marknader. Johan Norberg förklarar anledningen till att de rika länderna helt plötsligt går med på att skära i jordbruksstödet. Anledningen är den att WTO inte längre tillåter denna sorts subventioner i samma utstreckning och därmed kan andra länder angripa dem och få det prövat i WTO. Brasilien gjorde det med USAs tullar på bomull och fick rätt. Så de rika länderna försöker nu få ut så mycket "fördelar" som möjligt genom att förhandla med att erbjuda mindre skydd av sitt eget jordbruk.

Det låter ju hemskt egoistiskt och taskigt mot de fattiga länderna, och det är det också, fast ändå inte. (Vore jag nu presidentkandidat i USA skulle jag lätt klassas som flip flopper.) Det är taskigt tänkt, att de ska försöka få så mycket fördelar ut av det som möjligt, men det blir inte taskigt i praktiken. För alla tullar, hinder och subventioner som tas bort är bra. Oavsett vem som tar bort dem. Det bästa de fattiga länderna kunde göra vore att ta bort alla sina egna tullar och subventioner, även om inte de rika länderna gjorde det. Det absolut bästa är självklart när det råder totalt frihandel i världen, men alla steg däråt är bra.

För en del kanske det låter konstigt att de fattiga länderna ska göra så. Men det gynnar inte landet att ha tullar och subventioner på sina egna produkter. Om landet A producerar mycket kläder och så börjar det komma billigare och bättre kläder från land B. Då kanske land A sätter upp tullar mot land B. Det gör att befolkningen i land A får dyrare och sämre kläder. Hade de istället släppt in kläderna från land B så hade de fått billigare och bättre kläder och kunde använda de pengar de sparar på att köpa de bättre kläderna, på andra behov. Kanske handlar det om bättre elektronik till hemmet. Då skapas ett sådant behov och land A kan istället börja tillverka och sälja elektronik. Och så fortsätter det. Levnadsstandarden höjs. Bra va?

UPPDATERING:
John Kerry dissar framgångarna i WTO och beskyller Bush för att miljoner stålarbetare förlorat jobbet. Buuu Kerry!

Come on, bounce bounce!

John Kerry är 60 år men trots det väldigt sportig, han spelar hockey bland annat. Att studsa verkar inte vara hans grej. Hans bounce efter konventet är i den första mätningen rekorddålig. Innan konventet ledde Kerry över Bush i Newsweeks undersökning med tre procentenheter. I den senaste undersökningen som gjordes två kvällar, både före och efter talet, så leder han med sju procentenheter. En bounce på fyra procentenheter alltså. Tilläggas ska göras att om man bara tittar på de som tillfrågades efter talet så är det tio procentenheters skillnad, alltså en bounce på sju procentenheter. Men urvalet blir för litet för att de siffrorna ska vara säkra, men ger iallafall en indikation.

Hur som helst så kan den här bouncen jämföras med Al Gores bounce på elva procentenheter och Bill Clintons otroliga bounce på 30 procentenheter.

I övrigt ser undersökningen ganska bra ut för Kerry. Flest väljare tror fortfarande att Bush kommer hantera kriget mot terrorism bättre, men ledningen är nu bara fem procentenheter mot 21 i mars. I frågan om hanterandet av Irakkriget så är det helt jämt mellan de två, Bush hade där 15 procentenheters ledning i mars.
Fler tror också att Kerry skulle hantera en internationell krissituation bättre än Bush (5% ledning) och vad gäller hälsofrågor leder Kerry stort (23%). Dock ses Bush som en person med starkare ledaregenskaper (7%) men är mindre "trevlig" (5% ledning för Kerry).

Vad gäller den dåliga bouncen så har republikanerna redan lagt grunden för att kunna utnyttja det maximalt. De sa innan konventet att Kerry skulle leda med upp mot 15 procentenheter. Allt under det kunde de sedan få att framstå som något negativt. Om nu det blir som i den här undersökningen, och det blir rekorddåligt så kan det få en negativ stämpel och helt ta bort det momentum som Kerry annars får av konventet. Är det sedan jämt inför republikanernas konvent så kan det bli svårt för Kerry att hämta in deras försprång efteråt.

UPPDATERING:
I USA Todays undersökning så har Kerry tom tappat efter konventet.

Barnfattigdom

DNs Hanne Kjöller har skrivit om den artikelserie som Expressen har kört under sommaren, om Sveriges fattiga barn. Lysande Hanne!