2004-09-28

Dick Erixon fyller ett år

Dick Erixons blog fyller idag ett år. Ett stort grattis till Dick och även ett stort tack från min sida. Det var nämligen hans blog som inspirerade mig att starta denna blog.

Det är rätt ofta som jag helt, eller inte alls, håller med Dick men hans sätt att skriva är mycket underhållande och ibland provocerande. Läsvärt helt enkelt. Det verkade kul att blogga efter att ha läst hans blog.

Dick når 20.000 unika besökare denna månad, det är i klass med en ganska stor månadstidning. Dessutom når den ännu större spridning genom att andra bloggare kommenterar och länkar till hans sida. Ofta är det personer med ett ganska stort politiskt intresse som läser honom vilket borde göra Dick till en Sveriges mest betydelsefulla opinionsbildare. Det är en stor inspiration till för mig, och säkert för en hel del andra.

Grattis Dick!

TCO ljuger medvetet?

Peter Wolodarski på DN fortsätter granskningen av de undersökningar som TCO hänvisar till för att visa att unga inte alls har en mer "generös" inställning till att använda sjukförsäkringen.

5% av befolkningen har sjukskrivit sig någon gång utan att ha varit sjuka, säger en Sifo-undersökning som TCO lutar sig mot. TCO säger att det inte finns någon signifikant skillnad mellan åldrarna. Men siffran för de under 30 år är 17%.

Jag skulle gärna se TCOs förklaring av vad en signifikant skillnad är.

2004-09-27

"Nyfiken liberal" om Vitryssland

På torsdag den 30:e september kör liberala ungdomsförbundet i Norrköping igång sin höstserie med "Nyfiken liberal". Det är sex stycken diskussionskvällar med liberal utgångspunkt. Alla åsikter är dock välkomna att delta.

På torsdag har vi LUFs expert på Vitryssland på besök, Johan Chytraeus. Han kommer prata om situationen i Vitryssland och om den stundande låtsasomröstningen där diktatorn Lukasjenko tänker skaffa sig ännu mer makt.

LUFs kampanj hittar ni här.

Varmt välkomna!

Inför Uppdrag granskning

Lite har läckt ut från Janne Josefssons reportage om vänsterpartiets kopplingar till diktaturerna i öst. Jag ser oerhört mycket fram emot morgondagens program.

Bl.a. avslöjas det i reportaget att partimedlemmar bjöds på resor till kommunistdiktaturerna, långt in på 80-talet.

Tisdag kl 20.00.

Christer Pettersson

Bloggaren Gudmundsson berättar historien om programmet i TV3 där Christer Pettersson skulle erkänna att han mördade Olof Palme. Kul läsning.

2004-09-26

Var det tackvare helikoptern?

Rikskrims chef, Lars Nylén tar över Kriminalvårdsstyrelsen efter Lena Häll Eriksson. Det var Nylén som tog beslutet att hämta Thomas Bodström i helikopter på Gotland, när det senast begavs sig med lite rymningar. Detta trots att helikoptern hade ytterligare två timmars flygtid och kunde använts i spaningarna.

Nåja, som chef för Rikskrim borde han iallafall förstå att polisen helst slipper ta fast alla brottslingar två gånger.

2004-09-25

Kerry om Irak

Republikanerna har effektivt utmålat John Kerry som en flip flopper, som vänder kappan efter vinden. Och John Kerry har gladeligen hjälp till med uttalanden som "jag röstade faktiskt för de 87 miljarderna, innan jag röstade mot dom".

Kerrys flip floppande ska tas med en nypa salt. En senator som suttit i 20 år har röstat i tusentals omröstningar och vill du så kan du framställa vem som helst som motsägelsefull. Men trots det så får jag uppfattningen att Kerry är någon som säger det som gynnar honom just nu. Republikanernas framställning är orättvis, men något ligger det i den. Det senaste exemplet är Irak-kriget.

Kerry röstade för att Bush skulle få anfalla Irak. Nu säger han följande som verkar mycket märkligt:

"The invasion of Iraq was a profound diversion from the battle against our greatest enemy -- al Qaeda. The president's misjudgment, miscalculation and mismanagement . . . all make the war on terror harder to win. George Bush made Saddam Hussein the priority. I would have made Osama bin Laden the priority."

Jaha, så Irak-kriget tog bort fokuset på kriget mot Al Qaida. Okej. Varför röstade han då för Irak-kriget? Han skulle ha prioriterat Bin Laden före Hussein. Okej. Varför röstade han då för Irak-kriget?

2004-09-24

Uppdrag granskning

Sätt er ner och håll i er. Något mycket ovanligt kommer att hända nästa tisdag i svensk tv.

Janne Josefsson röstar på folkpartiet påstår han och jag har länge tyckt att han borde använda sin stora talang att vrida sanningen till att granska nån som jag inte tycker om. Nu ska han granska vänsterpartiet och då kommer han inte ens behöva den talangen, det räcker fint med sanningen.

"Uppdrag gransknings Janne Josefsson har, tillsammans med Lars-Göran-Svensson och Björn Tunbäck, granskat vänsterpartiets kontakter med kommunistdiktaturerna i det forna östblocket och kan avslöja ett mörkt förflutet - som sträcker sig ända in i våra dagar."

Tisdag kl 20.00 på SVT 1. Missa inte det.

Ny medlem av popvänstern

Punklegenden Joakim Thåström med låtar som "Staten och kapitalet" har nu registrerat sitt namn och namnen på hans två band, Ebba Grön och Imperiet, hos PRV. Ingen annan ska få tjäna pengar på hans namn.

Så Jocke Thåström är nu klart och tydligt medlem i popvänstern.

UPPDATERING kl 00.30
Thåström har även öppnat en shop på sin hemsida där man kan köpa prylar med Thåström-loggan på.

Free Dawit

Svenske medborgaren Dawit Isaak hade igår suttit i fängelse i tre år i Eritrea. Hans brott? Praktiserande av yttrandrefrihet.

Regeringen gör inte ett skit, EU gör inte ett skit, nästan ingen gör ett skit. Speciellt om vi jämför med svenska talibanterrorister. Folkpartiet, främst i form av EU-parlamentarikern Cecilia Malmström, och liberala ungdomsförbundet är undantagen.

Inte mycket har hörts från eller om Dawit, hittills har ingen anhörig, människorättsorganisation eller myndighetsperson fått träffa honom. I april 2002 togs han in på sjukhus för tortyrskador, hävdar den amerikanska pressorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ).

Nu har iallafall en sida startats för att uppmärksamma Dawit Isaaks öde - www.freedawit.com.

Den cyniska regeringen

DNs ledarredaktion har blivit otroligt vass i höst med framförallt Peter Wolodarski och Anders Isaksson som sprutar ur sig den ena lysande artikeln efter den andra. Igår skrev Wolodarski en mycket viktig artikel om ekonomisk frihet. Idag ifrågasätter han TCO som spottar ur sig rapporter och undersökningar, alla politiskt korrekta.

Det är dock Anders Isaksson som står för dagens bästa alster, "När cynismen regerar". Den behandlar och pulvriserar regeringens dribblande med sjukskrivningstalen och deras otroligt cyniska och otroligt strategiskt smarta upplägg. En del av strategin är att tillsätta en utredning i två delar:

"Eftersom del ett ska levereras och del två tillsättas efter valet 2006 vinner regeringen maximal handlingsfrihet: frågan hålls utanför valdebatten, partiet slipper ta ställning och står fri mot den eventuella borgerliga regering som inte bara ärver Anna Hedborgs utredning utan också kostnaderna i socialförsäkringarna."

I snitt betalar vi 30000 kr om året till sjukskrivna och förtidspensionerade.

"Ändå finns ingen enda ny tanke, ingen ny idé och inget enda förslag eller tankegång som inte tidigare cirkulerat i debatten, exempelvis ökat inslag av egenavgifter, fondering och mer ansvar för arbetsmarknadens parter.Allt är känt, genomtröskat och debatterat på både längden och tvären. Det enda som fattas är politiska ställningstaganden, just dem som regeringen hellre skjuter framför sig än tar sig an. Vem bryr sig om skattenbetalarnas pengar?"

Ska Bodström avgå?

En läsare undrar om jag tycker att Thomas Bodström ska avgå. Ja, det tycker jag. Jag tycker alla sosseministrar ska avgå. Men seriöst, ska han avgå pga rymningarna? Ja, det tycker jag också.

Som Lena Mellin skriver i Aftonbladet så stänker Lena Häll Erikssons avgång även på Thomas Bodström. Häll Eriksson har sagt att hennes huvuduppgift är att hålla reda på ekonomin och se till att budgeten är i balans. Självklart måste hon det, men hon måste också se till att folk inte rymmer från fängelserna. Anser hon att det behövs mer pengar för att förhindra det så måste hon försöka få det, och en fördel är då att tydligt tala om det. Nu säger hon inte det, och vi måste förmoda att hon tycker att pengarna räcker. Men ändå rymmer fångarna på löpande band.

Alltså fel person på fel plats och det är Thomas Bodströms fel till etthundra procent. Antalet intagna har ökat med 3000 senaste fem åren och det är proppfullt på fängelserna. Vad gör Bodström? Föreslår ett superfängelse, som sedan blir en ombyggnad och 50 extra platser. Det löser väldigt lite av problematiken och det är Bodströms fel till etthundra procent.

Som nämndeman ser jag en del av problemen både med rättsväsendet och kriminalvården. Allt är inte Bodströms fel, men samtidigt har han haft lång tid på sig att fixa det.

Varje rymning är inte Thomas Bodströms personliga fel, men den stora förändring som skulle behövas inom kriminalvården finns inte. Det är Thomas Bodströms personliga fel. Blir det bättre om han avgår och någon annan sosse kommer till istället? Troligen inte speciellt mycket, men det sänder iallafall en signal till folket att problemet tas på allvar. Så ja, Thomas Bodström bör avgå.

Hade det varit bättre med en moderat som justieminister frågar samma läsare. Nej, men med en folkpartistisk. Skämt åsido, jo, det hade det nog faktiskt. Det behövs fler platser i fängelserna och de kan inte trollas fram med knäna. Jag tror faktiskt att en borgerlig regering skulle ha prioriterat det här problemet högre oavsett om det är en folkpartist, moderat, centerpartist eller kristdemokrat. Straff och fängelser är en moderat hjärtefråga och verkar även ha blivit det för folkpartiet. Så ja, det tror jag.

Dessutom måste kriminalvården göras om och jag tror det finns större chans att det händer med en borgerlig regering. Sossarna har hamnat i det läget att de är ansvariga för hur väldigt mycket fungerar i Sverige, och har därmed svårt att göra dessa stora förändringar. Det hade varit samma situation om vi hade haft borgerligt styre i 70 år. Det behövs lite omväxling för att fortsätta förändringen.

Vänstervridna bibliotek

Johan Norberg och Björn Wallace skriver idag på DN Debatt om de vänstervridna biblioteken. De har jämfört "vänsterböcker" med "högerböcker" och funnit att det är en kompakt övervikt för vänsterlitteraturen.

"Undersökningen visar att högerböckerna finns i genomsnitt i knappt 40 kommuner medan vänsterböckerna i genomsnitt finns i mer än 155 kommuner. Om en biblioteksbesökare förutsättningslöst vill läsa in sig på ett område som nationalekonomi, feminism eller miljöpolitik, är sannolikheten fyra gånger större att hon går därifrån med en vänsterbok i handen än en högerbok."

De har jämfört tio liknande böcker från varje sida, och alltså uteslutit författare som Michael Moore och Noam Chomsky. Annars hade det blivit än värre. Moores "Korkade vita män" finns i så många exemplar att det motsvarar hälften av den liberala litteraturen tillsammans.

Ännu mer skrämmande är att det ser ännu värre ut på skolbiblioteken. Inte ens när barn och ungdomar formar sitt tänkande finns det två sidor att tillgå. Vi har mycket jobb framför oss kära liberaler.

UPPDATERING kl 15.25:
Debatt i P1 Morgon mellan Johan Norberg och Nina Wadensjö. Klicka på sändningen 07.39.

2004-09-23

Bye bye Bodström?

Ytterligare en rymning från en sluten anstalt, den här gången med en vårdare som gisslan. Det känns lite makabert att spekulera i Bodströms avgång i en gisslansituation och kanske blir det det som räddar honom. Men moderaterna är snabba att återigen kräva Bodströms avgång.

Ska bli intressant att följa det här.

UPPDATERING 9.20:
De offrade chefen Lena Häll Eriksson istället. Hennes kommentar i natt visar varför hon "avgick" var att det behövdes en chef med mer säkerhetstänkande. För att citera Jay Leno: "Well, duuuh!"

Som sagt kan det vara gisslansituationen som räddar Bodström, och han är inte sen att använda den för att slippa svara på frågor:

"Nej, nu går mina tankar till gisslan och de anhöriga."


2004-09-22

Välfärdsstatens expansion

Världens bästa sosse, Anders Isaksson, skriver mer regelbundet nu i höst i DN, det är jag väldigt glad för. Idag handlar det om en tillbakablick över välfärdsstatens expansion. Han avslutar dagens alster med:

Förr arbetade människor för att de var tvungna att försörja sig själva.
Varför kan då så många avstå från arbete i dag?

Ingen försvarsuppgörelse

Enligt Leni Björklund kommer sossarna och Alliansen inte överens. Mycket bra!

2004-09-21

The Apprentice

Ikväll kl 22 är det dags för avsnitt sex i denna jobbintervju i form av en dokusåpa. Jag gillar den här serien riktigt mycket. Har lyckats se alla avsnitt och den blir bättre och bättre, och det är inget dåligt jobb vinnaren får kan jag tala om.

Donald Trump är en man med dyr smak, men också ett stort kunnande. Han fattar bra beslut hela vägen genom serien och lyckas plocka upp de saker som gör att deltagarna inte kommer att klara av att jobba åt honom.

Jag ser fram mot TV3s motsvarighet, Rivalerna. De verkar dock blanda in lite av Fame Factory-konceptet i det hela, med en mer skolliknande miljö. I The Apprentice så förutsätts kandidaterna vara färdigkvalificerade och inte behövas läras upp.

Trumps roll blir dock svår att fylla i Sverige, men inom Kinneviksfären finns många intressanta personligheter. Bland annat kommer förre näringsministern Björn Rosengren medverka och rektor för den skolan blir ingen mindre än Icon MediaLabs grundare Johan Stael von Holstin. Synd att Jan Stenbeck är död, han hade varit rolig att se i en sån här serie.

Förhoppningsvis kommer det här vidga vyerna för en del dokusåpatittare, och visa att det kan vara bra att göra en karriär inom affärsvärlden istället för att åka på krogturnéer. Kul att människor som faktiskt är duktiga på något viktigt också lyfts fram. Helt plötsligt kanske det blir hippt att bli direktör. Näringslivet behöver lite goodwill efter bl.a. Skandiaaffären. De kan få en hel del här.

Smart affärsidé

Kan man tjäna pengar på att äta kaniner? Jodå.

Good Bye Luka

Den 17 oktober är det folkomröstning i Vitryssland, så att konstitutionen ska ändras för att Alexander Lukasjenko ska kunna sitta kvar för evigt. Allt är på låtsas förstås. Lukasjenko är diktator och styr sitt land med järnhand.

Liberala ungdomsförbundet drar nu igång en kampanj för att upplysa mer här i Sverige om vad som pågår i Vitryssland, vår närmaste och Europas enda diktatur.

Du kan faktiskt som privatperson göra något för demokratin i dessa länder - demokratiturista.

2004-09-20

Budgeten

Jag har inte hunnit med att sätta mig in något i budgeten, men har noterat en del genom att se lite rubriker och något inslag på TV-nyheterna. Det är nästan total fokus på hur mycket pengar regeringen lånar och hur mycket statsskulden ökar, ett av Göran Perssons tidigare riktigt starka kort. Kan Alliansen framstå som mer ansvarstagande så är väldigt mycket vunnet.

Det blir svårt för sossarna att ta sig ur den här rävsaxen. De måste köpa valet och har redan nu börjat sprida pengar, det lockar säkert en del väljare men ju mer de satsar desto mer måste de låna. Sossarnas räddning kan bli en mycket stark högkonjunktur men då måste också arbetslösheten sjunka rejält om pengarna ska rulla in så oppositionens kritik blir svagare.

Själv håller jag på med min första budget för Norrköpings kultur- och fritidsnämnd. 2,5 mkr ska sparas men det finns mycket mer som behöver göras än så. Imorgon ska vi se till att få ihop den lokala Alliansen. Vill ni förresten ha några siffror? Det kan vara kul att veta vad lite saker kostar i Norrköping och förmodligen i andra jämförabara städer. Alla siffror är ca.

Centralbadet 15 mkr
Konstmuséet 8 mkr
Stadsmuséet 8 mkr
Idrottsparken (fotbollsstadion) 10 mkr
Bibliotekten 30 mkr
Kulturskolan 15 mkr
Föreningsbidrag 17 mkr
Studieförbund 9 mkr

Plus en hel del annat. Totalt 176 mkr av skattebetalarnas pengar. Jojo. Det enda lagstadgade är ett bibliotek inom kommunen med avgiftsfria lån. Allt annat skulle gå att ta bort.

2004-09-19

Splittra alliansen

Det är vad s, v och mp försöker göra. Lars Ohly säger att det blir omöjligt att komma överens med m och fp men troligen med c och kd. Han har säkert rätt och därmed desto större anledning att uppmana Alliansen att hålla ihop. Det kommer att komma många sådana här test fram till 2006, och inte minst efter en vinst, så se till att klara det första.

Ahlmark stödjer Bush

Jag har missat det tidigare men Per Ahlmark skrev för några dagar sedan och förklarade varför han föredrar Bush före Kerry och varför han föredrog Gore före Bush vid förra valet. För Ahlmark är utrikespolitiken avgörande både nu och då.

Jag själv står numera som en åsna mellan två hötappar. Gillar inte någon av kandidaterna, båda har visserligen fördelar men framförallt nackdelar.

Mellan sjukt och friskt

Anders Isaksson är som vanligt väldigt bra. I dagens DN skriver han om sjukskrivningar:

"Förr blev man sjukskriven, nu sjukskriver man sig."

Läs hela.

Borgerlig ledning

Roligt och viktigt. Ser de borgerliga partierna att samarbete fungerar så ökar naturligtvis chanserna att de håller ihop. 49,1% mot 47,5% är iallafall en hyfsad ledning och den största sedan 1997.

Låt bli med en försvarsuppgörelse nu och tvinga ihop sossarna med kommunisterna.

FN-resolution mot Sudan

Äntligen har FNs säkerhetsråd röstat igenom USAs resolution som hotar Sudan med oljesanktioner om inte dödandet slutar. Resolutionen ger också stöd för ytterligare trupper och observatörer från Afrikanska unionen.

Röstsiffrorna blev 11-0 eftersom Kina, Ryssland, Pakistan och Algeriet la ner sina röster. Kina sa direkt efter omröstningen att de skulle rösta mot alla förslag till införande av sanktioner. Som av en händelse så gör Kina oljeaffärer med Sudan.

En diplomatisk framgång för USA, men ack så lite den åstadkommer. Det här visar FN från dess absolut sämsta sida. FN är värdelöst på att stoppa folkmord. Det går för långsamt, det finns för många särintressen och det finns vetorätt.

Nu gör USA som världssamfundet vill, de kör allting genom FN. Hoppas det är värt de tusentals som slaktas. Någon kanske borde fråga dom?

2004-09-18

Moderat skattepolitik

Idag presenterar moderaterna delar av sin skattepolitik. Rubriken är "Slopandet av värnskatten får vänta". Det är inte precis vad debattartikeln handlar om, den visar hur moderaterna vill sänka skatterna och var de vill börja någonstans. Kort sammanfattat så ser det bra ut. Här är de viktigaste punkterna:

* Inleder med att färre arbetar, därför lägger de om sin ekonomiska politik. "Hållbara statsfinanser" återkommer ständigt.

* Låginkomsttagarna drabbas värst av de höga skatterna.

* De är noga med att poängtera att det inte handlar om "att jobba mera" för en utsliten undersköterska, utan att fler ska jobba. (De har lärt sig läxan av Leijonborgs utspel som blev till att de som jobbar ska jobba tre timmar mer)

* Inkomsskatterna ska sänkas med 55 miljarder.

* Detta ger en extra tillväxt på 50 miljarder per år, men(!), dessa pengar får inte användas fören de verkligen finns i kassakistan.

* Höginkomsttagare får inga marginalskattesänkningar, men mellan- och låginkomsttagare får en ganska stor sådan. För någon med en lön mellan 10 - 20000 kr så blir marginalskattesänkningen 12 procentenheter.

* En barnskötare får ca 11000 kr mer kvar, en metallarbetare 15000 kr och en kvinnlig SACO-medlem 19000 kr.

* För att finansiera detta skippar de skattesänkningar på hushållsskatter (är det för hushållsnära tjänser?) på 30 miljarder och skjuter upp sänkningen av värnskatten, plus en del bidragsnedskärningar på 15 miljarder.

"Kärnan i de reformer som här skisseras handlar om att människor skall få större makt över sina egna liv."

Det är så bra det kan bli i dagens Sverige. Visst borde värnskatten bort och visst hoppas man på större skattesänkningar, men någonstans måste man börja och det är både bra för den grupp som drabbas värst av sossarnas politik (låginkomsttagare) och otroligt svårt för sossarna att angripa. De kan prata om nedskärningarna i bidragen, men det kompenseras till viss del av skattesänkningarna och jag tror att det finns rätt många som börjar få en tuffare inställning mot arbetslösa och sjukskrivna.

Framförallt ger det en mycket bra möjlighet att ta makten, och det är det viktigaste. Vi måste välja om vi vill ta makten eller enbart påverka idédebatten. Är det makten vi vill ha så är det här vägen att gå.

De som har minst frihet i dagens Sverige är låginkomsttagare, de får nu ökad frihet.

Moderaterna har blivit mästare på att få ut exakt det de vill i debatten. Jämför som sagt med folkpartiets utspel om att vi måste jobba tre timmar mer. De flesta uppfattade det som att de som jobbar måste jobba hårdare, vilket inte alls var budskapet. Men det är svårt att inte dra sådana slutsatser av ett sånt utspel om man inte läser hela debattartikeln, vilken ingen gör.

Fullt finansierat är något som moderaterna hamrar in. Idag går Sverige back varje år och den vanligaste kritiken mot moderata skattesänkningar är att de inte är "fullt finansierade". Nu kan de inte klaga över det, och inte heller använder de pengarna som kommer i form av tillväxt fören de har dem i kistan. Sossarna kommer säkert säga samma saker som vanligt, men det blir väldigt svårt att klara sig med bara det. De närmaste två åren kommer bli väldigt spännande.

RatherGate i kronologisk ordning

Eller Danron som en del tydligen kallar storyn. Bloggen Corante har ordnat händelserna i kronologisk ordning, så är du dåligt insatt i vad som har hänt, och när, så kolla in det här.

Castros sjukvård

Det vänner av Fidel Castro ofta för fram är att sjukvården är så otroligt bra på Kuba. De har så många läkare och barnadödligheten är låg. Det skulle på något sätt ursäkta att det inte finns någon yttrandefrihet, demokrati osv.

Nu har dock en kuban vid namn Luis Alberto Pacheco Mendoza fotograferat från ett ålderdomshem på Kuba. Det är vidriga bilder.

2004-09-17

PJ om samarbete med s

Så här skriver SvDs politiske chefredaktör PJ Anders Linder om förhandlingarna mellan s och de borgerliga angående försvaret (min fetstil):

"Vad händer egentligen i försvarsförhandlingarna? Går förseningen bara ut på att Göran Persson om en vecka ska kunna säga att han gjort allt han kunnat, men att borgarna var hopplösa? Jag tror inte det. Jag tror att s vill komma överens med de borgerliga och slippa att på regementsorter och orter med försvarsindustri runt om i Sverige få höra att de sålt ut verksamheten ihop med kommunisterna.

Omvänt tror jag att de borgerliga bryr sig tillräckligt mycket om försvaret för att inte kvadda förhandlingarna i syfte att kunna skylla nedskärningarna på s.

I slutänden är inte spel och poängplockande det viktiga. Det viktiga är att det inte görs kortsiktiga nedskärningar som ger oss för dålig försvarskraft."

Nej, visst, så borde det inte vara, att det viktigaste är att ta poänger från varandra, utan det viktigaste borde vara att se till att Sverige får ett bra försvar. Så kan man resonera i fråga efter fråga, och göra upp med regeringen. Men vad blir slutresultatet? Jo, det blir ett fortsatt socialdemokratiskt maktinnehav och en, i det stora hela, dålig politik. Se tidigare posten, "Viktigt med blockpolitik" för mer resonemang på den här punkten.

Det är dags att sluta ta ansvar nu, för att verkligen kunna börja ta ansvar 2006.

Viktigt med blockpolitik

Dick Erixon påpekar idag något viktigt:

"När socialdemokratin inte längre får stöd av något borgerligt parti i försvarfrågan blir det plötsligt tydligt att socialdemokraterna inte kan regera ensamma. ... De ingår som en del i ett vänsterblock tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet."

Om Alliansen håller samman i alla frågor, eller iallafall inte gör upp med regeringen, så tvingar det sossarna att göra upp med de gröna och kommunisterna - i alla frågor. Det skulle tvinga dem till beslut som kommer att uppröra många av deras egna väljare. Det kommer också innebära att mp:s krav på regeringsplatser kan bli något som sossarna måste gå med på.

Det ger väljarna två väldigt tydliga val 2006. Det är ren idioti att hjälpa sossarna behålla makten genom att göra upp med dem i diverse frågor. Varför låta ett parti styra Sverige när vi kan göra det? Det är dessutom mycket ärligare mot väljarna. De vet inte vilka frågor sossarna kommer göra upp med centern och i vilka frågor de gör upp med kommunisterna. Blir det två tydliga val vet de vad de får.

Med andra ord - håll ihop.

Hyckleri

Sossarna tar chansen så ofta den finns att gnälla på näringslivet. Förmögenhetsskatten kan inte tas bort pga av turerna i Skandia, höga löner går inte att försvara osv. Ändå tjänar cheferna i statliga företag bra pengar, självklart för att kunna locka till sig bra människor. Inget fel i det (visserligen borde det inte finnas statliga företag, men iallafall).

Däremot är det fel att tex Göran Persson säger att lönerna är för höga och svåra att förstå för "vanliga människor", som politikerna gärna kallar oss. Men som Eva Flyborg (fp) påpekar är det ett stort hyckleri. Göran Persson kan se till att cheferna inom statliga företag tjänar betydligt mycket mindre.

I Vattenfalls riktlinjer står det att lönerna ska vara konkurrenskraftiga, men inte löneledande. Regeringen kan istället skriva att Vattenfalls löner ska verka för att sänka lönenivåerna i näringslivet, att det ska ligga i bottenskiktet.

2004-09-16

Hayek om bloggar

Nobelprisvinnaren FA Hayek är tyvärr död men det han beskrev om hur en ekonomi fungerar bäst kan till viss del kopplas till bloggfenomenet. En ekonomi fungerar bäst om den inte styrs centralt med direktiv och regleringar, ingen kan sitta på så mycket information så den kan styra en ekonomi lika effektivt som om alla delar får verka fritt. I en fri ekonomi uppkommer en spontan ordning och spontana samarbeten som inte kan styras centralt.

På samma sätt uppstår spontana samarbeten mellan bloggare. Ingen kontrollerar internet och ingen kontrollerar och bestämmer vem som ska samarbeta med vem. Den kraft som då sätts igång när till slut tusentals personer gräver i en story är mycket större än vad något centralt styrt mediebolag kan uppbringa.

CBS backar - men Rather håller ut

CBS backar nu och erkänner att de dokument de använt sig av är förfalskade. Bättre sent än aldrig.

Journalisten Dan Rather skyller dock fortfarande ifrån sig. Visserligen verkar han erkänna att dokumenten är falska, men menar att anklagelserna mot Bush är sanna. Jaha, och? Hur vet han att de är sanna om han inte har några bevis?

Rather framstår som en patetisk figur som inte klara av det faktum att ett gäng helt vanliga människor, sittandes i pyjamas framför sin dator, avslöjade hans fina story.

Välkommen till 2000-talet, mr Rather.

2004-09-15

Mer om RatherGate

Andrew Sullivan skriver om det senaste i RatherGate:

"This Rather story has the potential to become huge. We can have a few ideas about what's going on behind closed doors at CBS. Rather is refusing to apologize or quit. Or he's threatening to bring others down with him. Or the sources for the forgeries are political dynamite - whether they're connected to the Kerry or the Bush campaigns - and so decisions have to be made about whether to expose them. It's like a good Washington thriller. And it has the potential to transform the election."

Läs även den här artikeln, det blir inte lätt för Dan Rather att behålla sitt jobb.

Efterlängtad kampanj

Alliansen kör nu igång en kampanj för att stoppa stopplagen med det fyndiga namnet "Aktion stoppa stopplagen". Regeringen vill alltså förbjuda sjukhus med vinstintresse. Det är dåligt på en mängd olika sätt och har sågats av flera remissinstanser. Bl.a. tvingar det landstinget att driva en socialistisk politik även om det skulle vara borgerligt styrda.

Jag ska försöka hinna med i helgen och samla lite material runt det här ämnet. Det är väldigt viktigt att stopplagen stoppas.

En ulv i fårkläder...

...eller snarare en fårskalle i ulvakläder. Marita Ulvskog alltså.

Jag är mycket nöjd med att hon är ny partisekreterare hos sossarna. Det är bara att läsa citatet nedan, det sammanfattar hennes attityd i medierna. I morse såg jag henne i debatt mot DNs utmärkte Peter Wolodarski och hon var genuint otrevligt från start till mål och lyckades tom svära när hon sa "jävla sossar".

En rejäl kontrast mot den genomtrevlige Lars Stjernkvist som ibland visserligen blev jobbigt diplomatisk. Han skrämde nog inte bort några väljare dock, det lär Marita Ulvskog göra. Eller snarare så kan hon locka en del vänsterpartister till partiet och skrämma bort en del in i det borgerliga blocket. Precis vad Alliansen behöver.

Skitsnackare

"Glöm inte bort vem Jakobsson är. Han är partisekreterare och van att snacka skit."

Sagt av Marita Ulvskog, numera partisekreterare (s), i debatt med Johan Jakobsson, partisekreterare (fp).

2004-09-14

Humanitär kris i Sudan

Den rubriken låter väl inte som någon nyhet direkt, och det är det inte heller. Men det kommer fler o fler undersökningarna som visar vad som egentligen pågår i Sudan.

WHO brukar kalla det humanitär kris om antalet döda överstiger en per 10 000 varje dag. I norra Darfur är siffran 1,5 per 10 000 och i västra Darfur 2,9 per 10 000. WHO visar också att de människor som har tvingats fly dör i tre till sex gånger så hög grad mot förväntat.

Vänsterpartiet ger sig inte

(v) fortsätter predika för att Norrköpings kommun ska återköpa va-verksamheten från Sydkraft. De erkänner i en debattartikel i Folkbladet att det hittills varit bra med Sydkraft som ägare, men att det ändå ska köpas tillbaka, man vet ju aldrig...

RatherGate

Det var journalisten Dan Rather på CBS 60 Minutes som använde sig av de förfalskade dokumenten för att visa att George Bush tjänstgöring i Nationalgardet inte var korrekt.

Nu har det startats en website som följer utvecklingen i storyn: http://rathergate.com

2004-09-13

Mer fart med enmanvalskretsar?

Dick Erixon föreslår, som ni kan läsa nedan, att riksdagen minskar till 249 ledamöter och att dessa utses i enmansvalskretsar. Det skulle troligen sätta mer fart på de som sitter där. TV4:s Nyheterna har undersökt vilka de flitigaste och lataste ledamöterna är under denna mandatperoid. I toppen hittar vi kristdemokraten Torsten Lindström med 67 ställda frågor.

Det mest intressanta är att granska de lataste ledamöterna. Det finns 38 st som inte ställt en enda fråga. Jag sa i en kommentar till Erixons förslag att det på sikt skulle bli en nackdel för sossarna för de måste ställa om partiet och hitta kandidater som inte kan gömma sig i en stor anonym massa. Jag kan berömma mig själv med att jag troligen har en poäng. Av de 38 slöaste är hela 30 socialdemokrater.

I och med den här undersökningen så tänker jag också utse riksdagens mest värdelösa ledamot. Priset går till moderaten Lennart Hedkvist från Uppsala. Han har inte ställt en enda fråga och lyckats fälla förslaget att avskaffa kårobligatoriet. Det här citat säger väl det mesta:

"Har man valt att bo i en bostadsrätt måste man vara med i en bostadsrättsförening. Är det så märkvärdigt att man måste vara med i en kår och nation om man studerar?"

Ja, det är det! En bostadsrättsförening är ingen politisk förening och det går också att välja att inte bo i en bostadsrätt. Det finns inga möjligheter att plugga på universitet som inte har kårer.

Folkpartisten Cecilia Wikström röstade också mot förslaget men hon verkar iallafall ha ställt nån fråga, så hon är bara näst mest värdelös.

6 av 10 för homovigsel i kyrkan

Glädjande siffror i den Sifo-undersökning som visar att 59% av befolkningen tycker att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan. I vissa åsikter verkar svenskarna rejält liberala, känns skönt att bo i ett sånt land.

Det finns dock stora skillnader framförallt mellan olika generationer. Av de i åldern 15-29 år så är 75% för, medan endaste en tredjedel i åldern 65+. Medlemmar i någon andra kyrkor än Svenska kyrkan är också negativa, 61% säger nej.

Så det är dags för kyrkan att sluta prata om frågan som de gjort så länge nu och införa homovigslar. 60% av deras medlemmar vill faktiskt det.

Jag borde väl egentligen inte ha en åsikt om det, för jag är inte längre medlem (bild på mig!) i Svenska kyrkan. Just pga den anledningen att kyrkan inte tar tag i situationen gällande homosexuella och de kvinnoprästmotståndare som fortfarande huserar här och var.

Sammanfattning av de förfalskade dokumenten

Slate har gjort en sammanfattning av det som har hänt runt de förfalskade dokument som presenterades som äkta i CBS-programmet 60 Minutes II.

Enmansvalkretsar

Dick Erixon har satt ihop en tabell som visar hur Sverige skulle se ut med enmansvalkretsar, där en kandidat röstat fram till riksdagen från varje valkrets.

Antalet ledamöter skulle minskas till 249 och det skulle ge valkretsar med i snitt 27 000 väljare i varje, vilket naturligtvis skulle göra kontakten lättare mellan riksdagsledamoten och de som valt denne.

Spontant är jag positiv till enmansvalkretsar. Visst finns det farhågor om att sossarna skulle permanenta sitt maktinnehav, men som Dick Erixon antyder, vad skulle vara så nytt med det? Till en början tror jag att det skulle vara till klar fördel för sossarna. Borgarna måste enas om en kandidat i varje valkrets vilket på kort sikt troligen leder till att man på en del ställen tappar röster. Många vänsterorienterade folkpartister skulle ha svårt att rösta på en moderat och tvärtom. På lite längre sikt kan dock inte sossarna leva på sitt "goda namn" och måste se till att få fram riktigt bra kandidater som inte kan gömma sig i en anonym massa och ett stort toppstyrt parti. Det blir ingen lätt sak för borgarna heller men ändå ett snäpp lättare tror jag.

Att minska antalet ledamöter till 249 är också bra. Det ger högre status, större möjlighet att påverka och chans till bättre resurser.

En annan positiv aspekt med enmansvalkretsar är att det iallafall rent teoretiskt (jag tror inte det är så vanligt i verkligheten) finns möjligheten för en person helt utan anknytning till något att parti att ta sig in i riksdagen. Lyckas du bara genomföra en riktigt bra personvalskampanj så kan du komma in i riksdagen och där verkligen representera de väljare som har valt dig.

2004-09-12

Förfalskningar från Kerrykampanjen?

Jag skrev tidigare om Bushs tjänstgöring i Nationalgardet under Vietnamkriget. Nya dokument visade att han avvek från tjänsten och blev av med sin pilotlicens pga en missad läkarundersökning och att det även hade förekommit olagliga påtryckningar för att Bush skulle få goda vitsord. Dessa dokument verkar dock vara en förfalskning. Att de har avslöjats kan Bush tacka bloggarna för.

Bloggen freerepublic.com skrev redan 19 minuter efter programmet i CBS, som presenterade dokumenten, att de inte såg helt riktiga ut. En stund senare pekade en annan person, Buckhead, på samma blogg ut fel i de tecken som användes i dokumenten, dessa fanns inte på dåtidens skrivmaskiner. Upptäckten spred sig till andra bloggar som undersökte saken förfalskningen var ett faktum. 12 timmar efter upptäckten var nyheten ute i mainstreammedia.

Bloggar är något av det bästa som har hänt yttrandrefriheten.

I slutet av artikeln i LA Times ifrågasätts om det inte är de olika kampanjerna som använder bloggarna för att sprida rykten och nyheter som denna. En konspirationsteori som fördes fram av demokraterna är att Bushkampanjen hittade på dokumenten och sedan också avslöjade dem.

"All hail Buckhead", skrivs det på en blogg.

"Here, here", skriver en annan. "But how do we know Buckhead is really not Karl Rove…. "

Säkert kan någon annan blogg avslöja det isåfall.

Skolbarn demonsterar för terrorister

Man upphör aldrig att förvåna. I helgen hade kommunisterna terrorkonferens och nu är det dags för skolbarn från Örebro att demonstera för terrororganisationen mujahedin.

En skola i Örebro fick erbjudandet att åka till Bryssel och bla delta i en demonstration. De fick delar av resan betald men har också tagit av skolans pengar (skattepengar) för att finansiera trippen. Rektorn verkar otroligt korkad och borde få avsked på grått papper:

Rektorn är medveten om att Mujahedin kallas en terrororganisation, men har hört av den nyanställde läraren att anklagelsen saknar grund.

Mujahedin är terrorstämplade av USA och EU, men vad är det väl det jämfört med en nyanställd lärare? Dessutom slåss mujahedin i Irak mot koalitionens trupper och även irakiska soldater. Avskedad på grått papper var det.

2004-09-11

Folkmord i Sudan

Colin Powell har i ett tal sagt att händelserna i Sudan ska betraktas som folkmord och försöker få igenom en resolution i FN om att införa sanktioner mot Sudan om regeringen inte stoppar mordet. Det är på tok för lite med bara sanktioner, trupper borde in i landet omedelbart, men trots det är USA det land som driver den tuffaste linjen. Och den linjen är tydligen för tuff för Kina, Pakistan och Algeriet som inte tycker det behövs sanktioner. Vad ska man göra då? Sudans regering har inte uppfyllt kraven från den förra veka resolutionen, nu har halva september snart gått och FN ska inte ens hota med sanktioner?

Skamligt.

Den rapport som Colin Powell stödjer sig på är skrämmande läsning. Personal på amerikanska UD har intervjuat 1800 personer i flyktingläger i Darfur och Chad. Siffrorna visar hur många som upplevt följande:

Dödande av familjemedlem - 61%
Dödande av icke-familjemedlem - 67%
Våldtäkt - 16%
Förstörelse av by - 81%
Förstörelse av privat egendom - 51%

De som utsatt dem för detta är en blandning av regeringstrupper och den så kallade Janjaweed-milisien.

Skamligt, otroligt, vidrigt, äckligt är ord som passar in rätt bra på hur världens länder agerar just nu. USA driver den tuffaste linjen som är på tok för klen. EU säger inte flaska och Sverige säger ännu mindre. Hur kan man som statsminister vara värd för fyra konferenser om folkmord och sedan inte säga ett pip när ett nytt folkmord pågår inför våra ögon. Hur kan en sån person se sig i spegeln på morgonen? Och varför säger inte oppositionen inte något? Glömde de att prata om Sudan i badtunnan hemma hos Maud?

Vidrigt.

2004-09-10

Mazariner och Svensk Näringsliv

Under eurovalrörelsen östes det mazariner med Ja-loggan på över det svenska folket, det hjälpte föga. Ebba Lindsö gav dock inte upp utan tog de kvarvarande mazarinerna och bjöd in Göran Persson på fika. Nu var det slut med bråken, nu skulle lösningarna tas fram i samförstånd. Svensk Näringsliv ville bla ha bort förmögenhetsskatten och föreslog själva höjda skatter på småföretag för att finansiera det.

Regeringen tackade för de nya idéerna, höjde skatterna och struntande i att ta bort förmögenhetsskatten. Peter Wolodarski skriver om det i dagens DN.

Bamse en dumsnäll humanist?

Daniel på Subjektiv.se har hunnit före mig och läst igenom hela uppsatsen om Bamses politiska åsikter. Han skriver följande i en kommentar:

Jag har läst igenom hela. Ganska intressant. I många frågor framför Bamse (eller Rune A...) en slags dumsnäll humanism. Men det finns även inslag av ultraradikalism på bl.a miljöområdet.

När det kommer till ekonomiska och fördelningspolitiska spörsmål är sinnet sådär grumligt felaktigt som det kan vara hos socialister...att folk svälter förklaras enbart med att vi i rika världen inte delar med oss, turister framställs som parasiter som tar resurser från de fattiga i länderna de besöker osv. Hans hyllning till bl.a kommunist-kina och den kinesiska revolutionen är också helt klart hårresande.

Jag har själv växt upp med Bamse, men att det var så politiskt färgat var inget man tänkte på som barn. fast jag läste ju å andra sidan Kalle Anka också och fin min dos individualism ;)

Jag blir mer och mer förbannad när jag tänker på det vidriga i att sprida politisk propaganda förklädd till en gullig serietidning. Klart att man som liten knåd blev arg på den elake Krösus Sork som bara skulle ha allting själv. Helt omöjligt att värja sig ifrån. Jag ska ta upp det här med mina föräldrar!

P.S. Läs gärna också vad Daniel tycker om hans och andras sexstress. D.S.

Bush i stor ledning

Bilden av Bushs bounce efter konventet börjar nu bli klar och den ser ut att ha blivit större än den Kerry fick. Visserligen varierar siffrorna rejält men Bush har nu ledningen i några undersökningar gjorda efter konventet med mellan 4-9 procentenheter.

CBS Bush 49% Kerry 42% (Bush ökning med 8%)
ABC Bush 52% Kerry 43% (Bush ökning med 9%)
Fox Bush 47% Kerry 43% (Bush ökning med 5%)

Det är ingen jättebounce efter konventen varken för Bush eller Kerry och det förklaras troligen med att det är rekordmånga som redan har bestämt sig hur de ska rösta. Men som sagt är Bushs bounce större än Kerrys och hans ledning verkar nu ganska betryggande.

2004-09-09

Bamse - den snälla kommunisten

Jag har hittat en uppsats om "Politiska ställningstaganden i Bamse åren 1978-1996".

Ögnat igenom den lite snabbt, bla förs det fram att kommunist-Kina var finfint och att revolution ibland är nödvändigt. Ska läsa lite mer noga så fort jag har tid.

Bra (mp) och (v)!

Tidigare i veckan hejade jag på (mp) och (v) i deras försök att få Utlänningsnämnden nerlagd och ersatt med en juridisk process. Nu har de lyckats. Bra jobbat!

2004-09-08

Zell Millers lögner

Jag var en av de som gillade demokraten Zell Millers tal på republikanernas konvent. Det innehöll dock en lögn som jag upptäckte och enligt andra så var det fler lögner i talet. Läs och döm själva.

Tack till denna anonyme läsaren som tipsade om artikeln.

Bush under Vietnamkriget

John Kerrys och George W. Bushs tjänstgöring under Vietnamkriget har diskuterats en hel del under den här valkampanjen, på senare tid framförallt John Kerrys efter attacken från SwiftVets.

Bush anklagades tidigare för att ha tagit bondpermis från en del av sin tjänstgöring i Texas Air National Guard där han flög flygplanet F-102A. Nu har AP fått ut ytterligare information om hans tjänstgöring där och det visar att han klockade 326 timmar som pilot, vilket var medel i jämförelse med de andra.

Det visar dock också att han försvann från sin tjänstgöring i april 1972 och missade en läkarundersökning i augusti samma år vilket gjorde att han blev av med sin status som stridspilot. Bush-kampanjen säger att han jobbade för en republikansk kampanj vid tillfället. Det finns dock inga dokument från militären som visar vad den utredning sa som gjordes efter att Bush missat undersökningen.

Alltså inga bevis för någon bondpermis, men nog verkar den missade läkarundersökningen och den indragna flygstatusen lite märkligt. Vi får se om det blir någon grej av det här.

Bamse är kommunist

Idag på morgonen läste jag lite i en bamsetidning (fråga inte). Jag har länge hävdat att Bamse är kommunist eller iallafall rejält mycket vänster. En av de elakaste i tidningen är den rike Krösus Sork.

Den här serien handlade om ett bäverpar som bodde i ett gammalt ruckel. Bamse sa att han kände till ett annat trädhus som stod tomt. Han slurka i sig lite honung och bar helt sonika iväg möblerna dit. Då kommer elake Krösus och säger att han äger trähuset. Bamse blir rasande:

-Men du använder ju inte huset, Krösus. Du BEHÖVER det inte!

Så sensmoralen som de små barnen tydligen ska lära sig är att om du kan göra bedömningen att en annan person inte BEHÖVER något, så är det ok att ta det, så länge som du själv behöver det.

Snipp snapp slut så var sagan slut. Simma lugnt.

Snusa på

Bra jobbat av Christofer Fjellner som igår sålde snus i Europaparlamentet efter att EU slagit fast att deras förbud mot snus är lagligt.

2004-09-07

Bush leder efter konventet

Vi har sett ett par undersökningar gjorda under konventet där Bush lett med hela elva procentenheter, nu har det kommit ett par som är gjorda efter konventet. Där är ledningen mindre, och tom en tillbakagång i den ena. Dra inte för stora växlar av det här dock, om några dagar har vi ett antal opinonsundersökningar som ger oss en bättre bild av hur mycket Bush har tjänat under konventet.

Rasmussen Bush 47% Kerry 47% (-1% för Bush)
CNN/USA Today Bush 52% Kerry 45% (+4% för Bush)

2004-09-06

Heja (mp) och (v)

"Mp och v slogs på måndagskvällen fortfarande för att överklaganden i asylärenden skall hanteras i förvaltningsdomstolar, när Utlänningsnämden läggs ned 2006."

Så står det i DN. Jag hoppas verkligen de får igenom det. Systemet med obegränsat antal nya asylansökningar är inte bra. Det är dock ännu värre att göra som regeringen vill, att bara tillåta ett försök. Införs ett domstolssystem blir det ett begränsat antal nya ansökningar, eller överklaganden, men varje fall får en mer rättssäker prövning.

Ledning för alliansen

Den borgerliga alliansen leder nu för första gången sedan 1997 i en undersökning hos Demoskop. 49.8% mot vänsterblockets 49,3%.

Samtidigt ser vi att Junilistan kan komma att satsa på riksdagen i valet 2006, vilket borde vara ett hot mot de borgerliga blocket. Frågan är dock om de inte kan komma att ta lika många sosseväljare, för valfrågorna just nu verkar otroligt ensidiga. Folkomröstning om EUs nya författning, nej till författningen och ett formellt undantag från EMU och euron. Ensidigt som sagt, men smart. Så här resonerar Nils Lundgren:

"Om det blir nej till folkomröstning och frågan ska avgöras i valet 2006 kommer något att saknas i valet. Då kommer vi att ha fyra borgerliga partier som alla säger ja. Och så två väldigt annorlunda partier – miljöpartiet och vänsterpartiet – som är emot författningen och marknadsekonomi. Och vad ska då de som vill vara med i EU men säger nej till den nya författningen rösta på då?"

Nu kunde vi se i valundersökningarna för Europaparlamentsvalet att många av de som röstade på Junilistan var mot EU, trots att Junilistan själva inte är det. Säkert kan många som är mot marknadsekonomi rösta på dem också.

Men kommer de in i riksdagen så blir det förmodligen i en vågmästarroll. De röstar troligen för en borgerlig regering, och hamnar då i en rejäl maktposition och kan kraftigt försvaga den regeringen. Om de nu inte är så smarta att de kräver en plats i regeringen. Förmodligen kan de tänka sig att ingå i både en sosseregering (Lundgren är ju sosse) och en borgerlig. Det kan bli ett intressant val 2006.

2004-09-05

Lika som bär

Per T Ohlsson på Sydsvenskan svingar som vanligt sina skrivdon med stor elegans. Den här gången jämför han USA med Sverige, Cheney med Nuder, kyrkan med Försäkringskassan.

I USA röstade 63% av de flitiga kyrkobesökarna på Bush och 61% av de som aldrig besöker kyrkan på Gore. I Sverige röstar 68% av de arbetslösa, 65% av de långtidsjukskrivna och 61% av de offentliganställda på sossarna.

"En svensk favoritbild av amerikanerna är att de inte har en susning. Att åtta av världens tio bästa universitet ligger i USA och att amerikanska forskare närmast abonnerar på Nobelpris har liksom ingen relevans. Svenskar - och framför allt svenskar med vänstersympatier - antas vara mer sofistikerade och välinformerade.

Om vi jämför partivalet bland de politiskt mest kunniga väljarna med motsvarande partival bland de mest okunniga väljarna visar det sig att socialdemokraterna systematiskt får ett starkare röststöd bland okunniga än bland kunniga."

Sätt igång och diskutera nyföretagande

Linder. PJ Anders Linder har en poäng i sin blog att det verkligen vore dags för den borgerliga alliansen att nu sätta igång och snacka nyföretagande efter GMs besked om att Saabs fabrik i Trollhättan kan komma att läggas ner.

PJ blir förresten dissad av Linda Skugge i Expressen och hon i sin tur blir dissad av Timbros Johan Norberg.

Ryska blodbad

Rysslandskännaren Leif Kihlstedt uttalar sig i DN om varför så många människor dog i skolan i Beslan och även i den ryska teatern för två år sedan.

"Från rysk sida är man i sådana här sammanhang beredd att slå till ordentligt, även om det skulle kosta oskyldiga människoliv."

I fallet med teatern menar Kihlstedt att det inte fanns tillräckliga resurser på plats för att återuppliva de nedsövda människorna och i det aktuella fallet deltog beväpnade civilpersoner i stormningen av skolan.

Jag tror han har en poäng. Det kan inte vara en slump att det ofta går väldigt illa i ryska räddningsaktioner, även om det naturligtvis är terroristerna som i grunden är skyldiga. Men minns också ubåten Kursk som möjligen kunde gått ett bättre öde tillmötes om de ryska myndigheterna försökt mörka händelsen.

2004-09-04

Terroristkonferenssammanfattning

Det var väl en enkel och fin rubrik? Anyway. Per Gudmundson har en bra sammanställning av vad som hittills har hänt runt den så kallade solidaritetskonferensen som ska gå av stapeln i Göteborg.

Bounce för Bush

Efter demokraternas konvent diskuterades den så kallade bouncen, studsen uppåt i opinionssiffrorna, eller snarare den uteblivna bouncen i Kerrys fall. Det stannade runt två-tre procentenheter och kunde antingen förklaras med att folk helt enkelt inte gillade Kerry eller att rekordmånga redan hade bestämt sig och därmed höll nere svängningarna. Skulle det se likadant ut efter republikanernas konvent verkade det vara den troliga förklaringen.

Nu kommer en undersökning från Time som är gjord under konventet, den visar på en jättebounce för Bush på tio procentenheter, och en ledning med elva procentenheter. De andra undersökningarna gjorda under konventet visar på mindre skillnad, men trenden är uppåtgående för Bush.

Vi har också en undersökning från Newsweek som är gjord sista dagen på konventet, då Bush talade, och dagen efter. Den visar också på en stor ledning för Bush med elva procentenheter.

Om några dagar kan vi se den verkliga bouncen. Skulle det visa sig att Bush har en ledning på åtta-tio procentenheter så tror jag det här är över.

2004-09-03

Terroristen smugglas in

Leila Khaled har inte fått något visum för att besöka den så kallade solidaritetskonferensen, som jag skrev om tidigare, men nu ska hon smugglas in istället. Hon har tidigare kapat två flygplan och så här ser arrangörerna på det:

"Hon har kapat flygplan tidigare och har varit ledare för och har fortfarande kopplingar till terrorstämplade PFLP. Kommentar?"

"Enligt Europa och Väst definieras det väl som terrorism, men man kan se det på olika sätt, hon har intressanta erfarenheter som vi gärna vill att hon delar med oss."

Jaha, det kan man se på olika sätt? Hur då undrar jag. Men hur som helst, har hon svårt att komma in så är det väl bara att kapa ett flygplan, så får vi se på vilket sätt svenska rättsväsendet ser på saken.

Opinionssiffror i USA

De stora medierna verkar fixerade vid hur många procent av befolkningen som tänker rösta Bush respektive Kerry. Det kan visserligen ge en fingervisning åt vilket håll det lutar men det verkligt intressanta är att se hur elektorsrösterna faktiskt faller i varje stat. Det är trots allt det som avgör. Som bekant fick ju Al Gore en halv miljon fler röster än Bush sett till hela befolkningen, men förlorade eftersom han inte vann tillräckligt många stater.

Trenden i opinionssiffrorna för hela befolkningen visar att Bush har återtagit ledningen och det visar också elektorsrösterna för första gången på länge. Bush har tidigare lett nationellt men inte ofta i elektorsröster. Nu är det dock Bush 22 fler elektorsröster än Kerry. Värt att notera är också att de här mätningarna är gjorda innan det republikanska konventet. Det finns ingen anledning att tro att ledningen kommer minska närmaste tiden.

Mer från Moore

Michael Moore säger i en intervju att han skulle vilja göra en fiktiv film. Jaha, en till.

Cheney eller Edwards?

Jag har nu kollat Dick Cheneys tal på konventet och spontant så borde han få det svårt mot den snygge och karismatiske utmanaren John Edwards. Men tänker man efter ett varv är det inte lika glasklart. Ni hittar min kommentar här.

Tro inte på det du läser i tidningarna

Jag gjorde det, och avfärde demokratiske senatorn Zell Miller som en galning. Nu har jag tittat själv på hans tal och min kommentar finns på specialsidan om det republikanska konventet.

Arnold

Nu finns det en kommentar till Arnold Schwarzeneggers tal på republikanenas konvent på specialsidan.

Fridolin hoppar av terroristkonferens

Gustav Fridolin (mp) har hoppat av den sk solidaritetskonferensen som arrangeras av KPML(r) och RKU, med stöd av bland annat SIDA som bidrar med 200 000 kr. Leila Khaled skulle vara talare på konferensen, hon är mest känd för att hon var med och kapade två flygplan på 70-talet.

Per Gudmundson har skrivit mer om konferensen och arrangörerna.

Minimize me

Radioprataren Kjell Eriksson har en kul idé, han tänker göra en omvänd Super Size Me. I orginalfilmen äter filmaren bara på McDonalds under en månad. Han fick idén när VDn på McDonalds menade att deras mat var nyttig. Kjell Eriksson tänker nu under en månad enbart äta isbergssallad.

"Alla vet att hamburgare inte är nyttigt. Men salladsbranschen hävdar att sallad är nyttigt. och jag skulle vilja testa det."

2004-09-02

Icke jämställd toalett

Jag hade idag nöjed att fika på Linds konditori i Linköping. Min blåbärsbakelse smakade gott trots att det var gårdagens till halva priset. Blev dock besviken när caffe latten hade runnit igenom och skulle ut. På den ena toalettdörren fanns en manssymbol, på den andra en kvinnosymbol och dessutom ett skötrum. Var ska män med småbarn ta vägen? Jag uppmanar alla män med bebisar att helt sonika byta om på barnen ute i konditoriet.

2004-09-01

Specialsidan uppdaterad

Då har jag hunnit titta på Rudy Guilianis tal från den första kvällen av republikanernas konvent. Ni hittar kommentaren här.

Alliansen

I Maud Olofssons Högfors har nu den borgerliga Alliansen tagit form. Hittills är jag mycket nöjd för det mesta av det jag har efterlyst finns med i detta dokument. Nu gäller det bara att genomföra det också, men so far so good.

Det börjar bra med att man radar upp några saker de ska jobba för. Mer makt till enskilda människor, det ska löna sig bättre att arbeta för vanliga löntagare och entreprenörer, jämställdhet och att Sverige ska bli en aktiv aktör i EU.

Det riktigt bra är planeringen fram till nästa val år 2006. En förvalskampanj med de fyra partiledarna under 2005 är en lysande idé. Likaså den sk äntringsstryrkan som ska sätta sig in i pågående utredningar och propositioner ska förberedas. Det visar att den här regeringen inte bara tänker sitta i fyra år. Väldigt bra att de kommer undersöka sossarnas enpartistat. Det krävs hårda nypor och viljan att riva upp mycket mer rötterna för att en borgerlig regering ska lyckas.

De sex arbetsgrupperna ger en fingervisning om hur några ministerposter kommer tillsättas. Moderaterna får finans- och utrikesminister, folkpartiet justie- och utbildningsminister, kristdemokraterna troligen socialminister eller liknande och centern näringsminister. Det ger en slags skuggregering.

Nu återstår en sak som visserligen kan presenteras senare, men som jag tror behöver bestämmas innan valet. En statministerkandidat (som borde bli Reinfeldt).