2005-11-30

36 guvernörsval nästa år

Förutom val till senat och kongress är det val om guvernörsposten i inte mindre än 36 delstater. I 22 av dessa är det republikaner som ska försvara sin position, och i 14 är det demokrater. I åtta delstater är det öppna race där ingen sittande guvernör finns med.

SurveyUSA har återigen kollat guvernörernas job approval rating i samtliga delstater och där kan konstateras att republikanerna har de fyra populäraste guvernörerna, och också de tre minst populära. Jodi Rell i Conneticut är populärast och Bobt Taft i Ohio minst populär. Han kommer avgå nästa år.

Med så många val nästa år kommer det finns gott om arbete i kampanjerna, i fall någon funderar på att åka över.

Enligt RCP Blog så är det tio guvernörer med en JA under 50 procent som ska upp till val nästa år, fyra republikaner och sex demokrater. Mest kända av dessa tio är Arnold Schwarzenegger som ligger femma från slutet i popularitetsrankingen.

Korkat Orback

Jämställdhetsminister Orback tar återigen upp frågan om att lagstifta mot sexistisk reklam. Det bådar verkligen inte gått. Det är möjligt att det är ett problem med den typen av reklam, men allt kan inte lagstiftas bort. Då inför vi censur igen, eller utökar den eftersom vi inte har total yttrandefrihet. Anders Chydenius tog bort censuren 1766, den ska inte återföras och utvidgas av Jens Orback 2006. Var så säkra.

Ett högerspöke inspirerar

Jag läste under helgen ut Sture Eskilssons bok "Från folkhem till nytt klassamhälle - ett högerspöke berättar", utgiven på Fischer & Co.

För det första var det roligt att lära sig mer om den man som gett namn till den akademi jag genomgick förra året och som gör att jag numera kan kalla mig Stureakademialumni, men det var också en ytterst inspirerande bok. Under året i Stureakademin insåg jag vilken roll idéer spelar. Hur idéer, hur människor med idéer och skarp penna kan förändra en hel värld, både till det bättre och till det sämre. Men idéer behöver de som för ut dem också, genom sig själv, eller genom andra, det är där Eskilsson kommer in.

Jag har svårt att minnas tiden när det bara fanns SVT och SR, det var inget jag tänkte på när jag var liten och när jag blev större så kom TV4 och reklamradio och samhället öppnades upp, inte minst genom internet. Det är därför viktigt att inse att det för dryga 20 år sedan bara var nära att hela det svenska näringslivet togs över av LO, genom löntagarfonder. Att Sverige hade blivit ett genomsocialiserat samhälle som med snabba steg hade gått mot ruinens brant. Det är inte långt tillbaka i tiden, och därmed så behöver en liknande utveckling inte heller gömma sig långt i framtiden.

Sture Eskilsson är i högsta grad delaktig i att jag och vi andra i Sverige nu lever i ett sånt fritt samhälle som vi gör. Men vi kan inte stanna där. Det finns en hel del kvar att göra och som Eskilsson uttrycker det i slutet av boken när han analyserar nuläget så menar han att debatten i de övre luftlagren, det mellan debattörer och intellektuella, där blåser frihetens vindar starka. Men nere i vardagen, där är det sämre med den sortens vindar.

Det är också roligt att Eskilsson uppskattar bloggarna och att han verkligen förstår fenomenets styrka. Hittills har bloggarna mest hållit till i de övre luftlagren, men rör sig raskt nedåt. Bloggläsande blir en allt vanligare syssla hos internetsurfare och då når de så småningom fram till oss som inte accepterar Sveriges Radios rapportering från New Orleans eller TT:s omskrivna telegram, eller vänsters floskelargument och plattityder.

Så funderar du på att bli opinionsbildare, eller bara vill lära dig lite om vår närhistoria, läs Eskilssons bok. Och om nu Sture läser bloggar, kanske han läser detta, i så fall - hej Sture och heja Sture!

Kloka ord från Ekdahl

Niklas Ekdahl på DN:s ledarredaktion sa nyss något mycket vettigt i SVT:s morgonsoffa.

"Förr i tiden låstes homosexuella in, så att säga, med kyrkan som starkt drivande kraft. Det är ingen framgång om vi nu skulle göra tvärtom."

Expressen om jobb-bluffen

Bra att Expressen lyfter fram bluffen med den ljusnande bilden på arbetsmarknaden. Det är jobb betalda med skattepengar, inget annat. Egentligen går arbetslösheten upp enligt chefekonomen på Nordea.

2005-11-29

Positiv utveckling på arbetsmarknaden?

Denna nyhet från SR Östergötland säger väl precis allting om läget på arbetsmarknaden:

"Nästa år blir det bättre än i år på arbetsmarknaden i länet. Det anser man på länsarbetsnämnden i sin prognos för 2006."

Låter bra! Hur många fler jobb blir det? [min kommentar]

"Antalet sysselsatta på arbetsmarknaden i Östergötland kommer öka med 3 500 personer i länet nästa år enligt prognosen."

Oho, inte illa! Men...

"Tusen av dem visserligen i så kallade plusjobb som egentligen räknas som arbetsmarknadsprogram och tvåtusen i andra program."

Så...eh...det är alltså 3 000 av 3 500 som är låtsasjobb? Jobb som betalas med skattemedel. 500 riktiga jobb alltså. WOW!

Bra dom i Greenfallet

Jag har visserligen inte satt mig in i detaljerna runt det juridiska, så jag kan inte säga om domstolen verkligen tolkat lagarna på ett riktigt sätt - men min åsikt är att sånt som Åke Green sa måste man få säga. Green verkar vara en särdeles korkad snubbe, men det får man vara. Sånt som han säger bemöts bäst i en öppen debatt.

Jag tror visserligen att hans ord och andra som säger sådant kan öka antalet så kallade hatbrott, men lösningen är inte att förbjuda dem att säga så. Tvärtom har vi andra ett ansvar att bemöta det så att det inte får den negativa effekt det annars kan få.

Närpolisen

Idag har jag också José Kimenga besökt närpolisen i Norrköping. Det var mycket intressant för någon närpolis finns inte, förutom till namnet. Tanken med närpolisen är just det som namnet menar, att polisen ska finnas i medborgarnas närhet. När jag var i New York så kände jag mig väldigt trygg, just därför att det ständigt fanns poliser i närheten. Så känner jag inte i Norrköping eller Stockholm. Inte ens när jag gick på fotbollsmatch och råkade hamna mitt i AIK-klackens tåg mot arenan så fanns det poliser i närheten.

Närpolisen i Norrköping ska ha cred för att dom inte gnölade om mer resurser, utan menade att hela polisen måste bli effektivare. De var också fullt medvetna om att det inte fanns något när i deras närpolis längre, om det någonsin funnits. 30-40 procent av alla landets poliser kallas närpoliser, men få jobbar verkligen på det sättet.

Jag vill kunna gå hem på kvällen och känna mig trygg, för det behövs det en effektivare polis som inte slösar bort skattebetalarnas pengar, men det behövs också fler poliser. Världens troligen mest framgångsrika polis, NYPD, har 34000 poliser. I Sverige finns det 16500. Invånarantalet är ungefär detsamma. Statistiken ser också mycket bättre ut:
New York 1 875 våldtäkter och Sverige 2 565. Grov misshandel: 18 764 i New York mot 65 177 i Sverige. Inbrott: 29 207 i New York och 122 700 i Sverige.

2005-11-28

Måltjuven Bodström

Jag kan inte låta bli att tycka det ser så himla roligt ut när justieminister Thomas Bodström vräker sig fram framför den i fyra månader kämpande Niclas och slår bollen i mål mot Djurgården. Det är FCZ jag pratar om, ni som missat det, har verkligen missat något.

I helgen var det säsongsfinal på programmet där 15 nördar som aldrig sett en fotboll hårdtränats av Glenn Hysén, i form av ett möte med svenska mästarna Djurgården. Som extra förstärkning kallades tidigare AIK-spelaren Thomas Bodström in. Han glider in på en räkmacka och snor helt fräckt målet för en av killarna i FCZ. Håll med om att det är hejdlöst kul hur företrädaren för det solidariska partiet häver sig fram och FCZ-spelaren Niclas försiktigt efter matchen erkänner att han är lite sur på Bodström. Men du kan alltid rösta bort honom Niclas!

Rätten till allt

Det finns förslag om att man som arbetstagare ska ha rätt till att jobba heltid. Det finns också förslag om att man ska ha rätt att jobba deltid. Båda förslagen har tagits emot positivt av regeringen. Med andra ord - du som arbetstagare ska ha rätt diktera för arbetsgivaren precis hur du ska jobba.

2005-11-26

Är du student, och motståndare till kvotering?

Surt för dig då. För Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, är positiva till kvotering och driver just nu en kampanj för att införa kvotering på högskolor och universitet. Och du som student är med och betalar den kampanjen genom din kåravgift, oavsett du vill eller inte. Det finns kårer som inte är med i SFS så det enda du kan göra är att försöka få din kår att gå ur SFS. Att gå ur kåren kan du som bekant inte.

Gunnar Strömmer och Luciano Astudillo skriver i Aftonbladet mot positiv särbehandling och annan kvotering.

Möjlighet att välja

Att ha frihet att välja är helt avgörande i min ideologiska uppfattning. Det ger mig och andra möjligheten att själva bli vår lyckas smed. DN har en artikel om kampen om eleverna i Stockholm. Denna bit säger mycket om nyttan av att kunna välja:

"Jag känner oro för våra barns framtid och upplever att de som har makten i förorterna, som förvaltningsfolk och rektorer, tar mind­re hänsyn till befolkningens åsikter än på andra håll i Stockholm. Därför valde vi Engelbrektsskolan för Pierre. Vi vill skapa andra kontaktytor utöver dem som Kista erbjuder våra barn, säger Juan Fonseca."

Juan Fonseca kan välja något som han tycker är bättre för sina barn. Andra människor kan göra samma sak. Är det då inte synd om dom som inte kan välja, som inte har föräldrar som hjälper dem att välja något bättre, som har så stora problem med sig själva att de inte är några bra föräldrar - är det verkligen inte synd om dom? Jo! Det är väldigt synd om dom. Men att ta bort valfriheten hjälper dem inte ett dugg. Dessa människor ska få stöttning på annat sätt, men inte lindas in i bomull och daltas med, det mår ingen bra av. De måste få verktyg att själva ta sig ur sina problem.

Will the real McCain, please stand up

För er som är intresserade av senatorn och troliga presidentkandidaten John McCain bör läsa denna artikel i The Nation. Den tar avstamp i den nuvarande situationen och analyserar McCains chanser att vinna 2008.

McCains problem ligger inte i att kunna slå en demokratisk utmanare utan att få tillräckligt stort stöd i det republikanska partiet för att kunna bli deras presidentkandidat. Artikeln tar sin börjna i hans hemmastat Arizona där han under augusti fick åka ut och möta arga republikaner som tyckte att han struntade i deras hjärtefrågor, bl a gällde immigration och gaygiftermål. Men de gick hem från mötet betyligt mer nöjda än när de kom dit. Han hade precis innan stöttat förslaget att lära ut så kallad intelligent design i skolorna tillsammans med evolutionsteorin och stödde ett förbud mot gaygiftermål i Arizona. Däremot är han mot ett federalt beslut om att gaygiftermål i hela USA ska förbjudas, utifrån respekt för staternas självbestämmande.

McCains problem är att han inte gillas av den grupp som framförallt stödjer Bush, republikaner med starka värderingar i sociala frågor som just gaygiftermål och abort. Den gruppen måste han i alla fall delvis vinna i primärvalen om han ska ha någon chans. Han kommer aldrig bli deras favorit, men de måste gilla honom tillräckligt mycket för att inte ta avstånd från honom. Att som han sedan 2004 tydligt stöttat president Bush ger just den effekten. För att nå denna och framförallt de grupper inom republikanerna som vill ha en liten regering så jobbar han mycket hårt mot "valfläsk", pork, i budgetarna. En annan av hans fördelar som också kan övertyga de socialkonservativa är hans möjlighet att slå en demokrati valet. I alla opinionsundersökningar slår han Hillary Clinton klart.

Kan McCain få denna Bushtrogna grupp att gilla honom tillräckligt mycket så har han en mycket god chans att bli USA:s nästa president. Men misstänksamheten mot honom är stor. John McCain kommer anta utmaningen, ställa sig upp och säga vem han är - om väljarna tror honom är en annan sak. Svaret får vi om knappa tre år.

2005-11-25

Jobben bakom s-uppgång?

Ja, det tror Marita Ulvskog är en del av förklaring till sossarnas framgång i senaste TEMO-undersökningen:

"Men arbetslösheten är väl i stort sett oförändrad sedan förra månaden?

- Ja, men jag tror att många upplevt att det gått åt rätt håll de senaste månaderna, fler får jobb även om det kanske inte syns i statistiken."

Vad är det för jobb då Marita, svartjobb?

Rising star

Det är gott om artiklar om avgående guvernören i Virginia Mark Warner, senaste i Washington Post som resonerar om vad för motstånd han ställs mot. Demokraterna kan komma att ha en ganska hyfsad line up av guvernörer om Bill Richardson, Tom Vilsack och Warner ställer upp i valet. Samtliga är guvernörer i stater som Bush vann 2004.

Tidningen påpekar också det jag funderat på tidigare, hur mycket kriget mot terrorismen kommer påverka. Annars har guvernörer ett bättre utgångsläge än senatorer för de kan faktiskt prata om vad de har åstadkommit, inte bara hur de har röstat. Men samtidigt saknar de "utrikeserfarenheten" som troligen kommer vara viktig 2008. Som jag tidigare nämnt så borde senator och tidigare guvernören Evan Bayh därför ligga bra till, sett ur den aspekten.

Dreamhack

Just nu pågår världens största LAN, eller datorfestival som de kallar det, i Elmiahallen i Jönköping - Dreamhack. Sextusen personer samlas för några dagars nästan oavbrutet dataspelande, moddande och allt vad de pysslar med. Tillställningen är drog- och våldsfri. Visst är det hemskt med allt detta dataspelande som gör ungdomar asociala! Tänk vad bra det vore om de istället söp ner sig på någon fest i helgen!

TT hittar fler demonstranter

Bloggen Frihet & Välfärd har jämfört ett TT-telegram med ett från AP och lustigt nog konstaterat att TT hittat sextusen ytterligare demonstranter och dessutom tolkats deras budskap med anti-Bush. Mycket oväntat!

2005-11-24

Kommunistbashing

Ägnar sig Daniel på Subjektiv åt på ett lysande sätt, läs bara detta:

"Esbatis blogg är, förutom hans egna texter, fyllda av fantastiska kommentarer från de allra skäggigaste kommunisterna i landet, med Marx så långt uppstucken där bak att han kommer ut ur munnen."

Är det dina riktiga tänder?

Den typen av frågor fick förmodade presidentkandidaten Mark Warner när han besökte viktiga primärvalsstaten New Hampshire i helgen. Journalisten undrade eftersom de är så stora. En annan fråga var naturligtvis om han kandiderar i presidentvalet. På fråga A svarade han ja (varför skulle man skaffa större tänder?) och på fråga B svarade han undvikande. Han vill vara med i den nationella debatten och så vidare. Alltså, han ställer upp om han bedömer chansen tillräckligt stor att lyckas. Bara det faktum att han besöker New Hampshire talar sitt tydliga språk, dit måste alla kandidater åka, ju förr dess bättre.

Mark Warner kommer ställa upp i presidentvalet. Var så säkra.

Nästa val för Arnold

Guvernör Schwarzenegger åkte ju på en svidande förlust senast i folkomröstningen, men måste direkt ladda om för guvernörsvalet om ett år. Hittills har inga republikanska utmanare dykt inför primärvalet i juni, men ett par demokratiska politiker har sagt att de kandiderar, Phil Angelidis och Steve Westly. Dessutom har det pratats mycket om skådisarna Warren Beatty och Rob Reiner, ingen av dom har dock sagt att de ställer upp.

Enligt en färsk opinionsundersökning är ingen av skådisarna speciellt populära. Om Arnold har 38% en positiv uppfattning och 54% en negativ, alltså ett minus på 16 procentenheter. Motsvarande siffra för Beatty är minus 32 procentenheter och för Reiner 16. De två demokratiska politikerna är tämligen okända hos väljarna, bara ca en tredjedel har en uppfattning om dem, medan 95% har det om Arnold. Uppfattningen bland dessa få är dock positiv, för Angelidis plus 13 och Westly plus 7.

Idag skulle Arnold förmodligen vinna ett val mot var och en av dessa kandidater. Men valet är inte nu, utan om ett år och den demokratiske utmanaren kommer få ett starkt stöd, inte minst av fackförbunden som pumpade in stora pengar i folkomröstningen.

Jag väntar

Sara.

Är detta demokraternas strategi?

I New York Daily News uttalar sig demokratiske senatorn från New York Chuck Schumer om valet nästa år. Han menar att det till 75 procent kommer bli en folkomröstning om president Bushs sätt att leda landet och alla misstag han gjort och att demokraterna kraftigt kommer gå framåt. Schumer är inte vilken senator som helst, han leder deras kampanjkommitte och sitter i den grupp bestående av fyra personer som lägger upp demokraternas strategi i senaten.

Uttalandet ger understöd åt det som min republikanske vän i USA menade skulle bli demokraternas stora misstag i nästa års val. Att de skulle ta i för mycket i frågan om olika skandaler som nu omger Vita huset. Om stormen av olika anledningar har ebbat ut nästa år och Vita huset befinner sig i ett bättre läge så kan en stor del av demokraternas strategi ha fallit. Jag tycker det verkar farligt att så starkt basera en valframgång på motståndarens svaghet. Självklart måste demokraterna utnyttja läget när Bush är svag, men kan inte stå och falla med det.

2005-11-23

Respekt i den undre världen

Jag gissar att det finns någon sorts rangordningen i den undre världen. I ena änden borde de riktigt tuffa maffiatyperna finnas som inte syns men är effektiva och kallblodiga. I samma ände ligger väl vissa motorcykelgäng. Men i andra änden - dom här kanske?

Haha vilken fåne

Bosse Ringholm tar väl pris i kompetens. Snubben glömmer att lägga på luren igen, och försöker dessutom skämta bort det med ett kasst skämt om att han lät bli att lägga på med flit, så han kunde avlyssna redaktionen. Han utgår alltså från att alla är lika korkade som han själv och inte lägger på luren efter avslutat samtal.

2005-11-22

Svar från SR-reporter

Jag mailade följande till SR:s reporter Sara Stenholm som står för rapporteringen från New Orleans:

"Om jag förstår rätt utifrån nedanstående pressmeddelande så fortsätter man bl a
att betala för hotellkostnader under det så kallade Public Assistance program,
eller har jag fel?


http://www.fema.gov/news/newsrelease.fema?id=20758"

Och fick svaret:

"Hej, imorse [idag] blev det klart att FEMA ska betala till den 15 december för dom som är evakuerade till andra delstater. Datumet för hotellbetalning för dom i New Orleansområdet + Mississippi är 7 januari.
Dessförinnan gällde dom datum som sas i ekot."


Och svarade:

"Tack för ditt svar. Jag ser fram emot rapporteringen om detta."

Så nu väntar jag.

SR om New Orleans

Antingen ljuger de medvetet eller så är de förbaskat dåliga på research. Igår skrev jag om att SR nu måste vara glada när det får en chans att skriva om orkanoffren i New Orleans igen, så de kan slippa skriva om Frankrike där normalläge med hundra brända bilar per natt intagits igen.

Som en uppmärksam läsare påpekar så har troligen SR tagit sin nyhet från detta AP-telegram, eller från detta pressmeddelande (17/11) från FEMA. Där står att FEMA snart slutar betala hotellkostnaderna för de ca 150 000 personer som bor där nu. För det första andas artikeln ondska, USA är onda och struntar i om folket hamnar på gatan. Men för det andra och viktigare är att det inte är som SR rapporterar. Rapporten publicerades 05.55 måndag morgon den 21 november, igår morse alltså. FEMA gick själva ut och meddelade att den federala staten fortsätter stå för 100 procent av kostnaderna, bl a för hotellen, den 19 november, i detta pressmeddelande. Det står inte uttryckligen men som jag förstår det så ingår hotellkostnader i det så kallade Public Assistance program.

Två dagar efter att FEMA själva meddelat att folk får bo kvar, så meddelar SR att dom ska kastas ut. Om jag har missförstått pressmeddelandena så får ni gärna påpeka det, till skillnad mot andra medier ändrar jag mig om jag har fel.

Dessutom kan noteras att SR inte rapporterar något positivt, istället fortsätter de med kritiken och menar att pengarna snart är slut. Det låter ju väldigt troligt och kommer med 100 procents säkerhet inte inträffa. Jag menar inte att FEMA skött det här bra, det vet jag för lite för att uttala mig om, men SR rapporterar endast det negativa. Är det inte t ex fantastiskt att det organiserats så att 150 000 personer kan bo på hotell, istället för under bar himmel eller i tält?

Sagt om Pagrotsky

På fps nomineringsmöte i helgen klev en gammal riksdagsman upp i talarstolen, knackade på mikrofonen och frågade om han hördes, eller, sa han, som Pagrotsky brukar säga: "Syns jag?"

Gå på den, ni som kan

Jag skulle gärna gå på Ohlininstitutets föreläsning den 1 december, men har väl inte möjlighet att åka till Stockholm bara för det. Det är Sydsvenskans chefredaktör och briljant skribent Per T Ohlsson som föreläser om Sveriges relation till USA.

Teknikföretagens Aula, Storgatan 5, intill Östermalmstorg, kl 18-21.

2005-11-21

TT och källor

En läsare tipsar mig om denna artikel där TT och Stefan Hjertén i vanlig ordning är ute på hal is.

Pagrotsky startar priskrig

Känns den rubriken klockren i en påstådd marknadsekonomi? En minister startar priskrig. I det här fallet på digital-tv-boxar som ministern dessutom tvingat alla att köpa. Är det inte fint att han då tar sitt ansvar och försöker se till att boxarna blir så billiga som möjligt.

Äntligen kan de skriva om onda USA igen

Nu rapporterar Sveriges Radio att nu kommer de ondskefulla amerikanerna kasta ut 150 000 personer på gatan. Dessa har hittills bott på hotell, men nu påstår SR att de ska kastas ut från hotellen eftersom FEMA inte tänker betala längre (obs de onda amerikanera har hittills sett till att alla haft taket över huvudet till en kostnad av två miljarder!). Och man kan väl säga så här, om folk skulle ställas på gatan skulle SR rapportera det, om de inte gör det (vilket de inte kommer göra) så kommer SR inte rapportera det. Någon som vill slå vad?

Vad skönt det måste kännas att kunna rapportera lite om USA nu igen när de har pratat så mycket om Frankrike. Just det problemet verkar numera helt ointressant nu när normalläget inträtt igen och det bara bränns 100-200 bilar per natt.

Junilistan tappar

I senaste undersökningen från Ruab tappar Junilistan hälften av sina väljare från förra undersökningen och når inte över fyraprocentsspärren. Det kommer krävas något helt annorlunda av Junilistan i det här valet jämfört med det till Europaparlamentet. Dom ska absolut inte räknas bort, jag tror de har stor potential, men det går inte att hoppas på haussen runt ett nytt spännande parti. Vi såg lite av den igen nu när de meddelade att de ställer upp i valet, men sedan dess har det varit ganska tyst och väljarna har försvunnit. När alla andra partier drar igång sina stora kampanjorganisationer gäller det att Junilistan kan svara. Partierna är inte så värst intresserade av EU-parlamentet så där la man inte så mycket krut, det blir helt annat nu.

För övrigt så leder Alliansen klart i den här undersökningen.

2005-11-20

Yttrandefrihet i Sverige - moln på himlen?

Så här skriver Aftonbladets chefredaktör (varför heter det inte chefsredaktör, nu när alla skriver chefsekonom, vilket egentligen är en ekonom för chefer) Anders Gerdin:

"Sverige är ett av världens mest öppna samhällen. Men det finns moln på himlen. Under de senaste åren har regeringen på flera områden begränsat medias möjligheter."

Vet någon vad han menar? Vilka områdena har regeringen inför begränsningar på?

Spelet i Washington går vidare

För ett par veckor sedan utnyttjade demokraterna en regel för att ha senatsdiskussion bakom stängda dörrar där inte media får närvara. Ämnet som diskuterades var en rapport om upprinnelsen till Irakkriget som demokraterna tyckte drog ut på tiden. Att stänga ute media var naturligtvis för att skapa intresse och få det hela att se skumt ut, som om republikanerna skulle ha något att dölja. Inte så snyggt, men snyggt, om ni förstår.

Demokraterna har också blivit alltmer kritiska mot Irakkriget och president Bushs hanterande av frågan. Särskligt har det slagits upp i svenska medier så fort någon halvkänd politiker uttalat sig. Men en snygg kontring från republikanerna gör det nu svårare att fortsätta som tidigare för demokraterna. De tvingade fram en omröstning om trupperna i Irak omedelbart skulle tas hem. Det blev 403-3 för att de skulle stanna kvar. Alltså bara tre som röstade för att omedelbart ta hem dem.

Jag tycker helt klart man kan vara kritisk till hur situationen i Irak sköts och om den hade hanterats bättre hade vi haft en mycket bättre situation där. Men låt oss inte heller glömma alla framsteg, som att det nu faktiskt råder demokrati i landet. Demokraterna har dock gått för långt, det är ingen som helst konstruktiv kritik, så jag tycker det var ett bra drag att tvinga dem att rösta. Konstigt att detta inte blivit rubriker i svensk media.

Irak fjärde friaste land i Mellanöstern

The Economist Intelligence Unit har undersökt friheten hos länderna i Mellanöstern. Utifrån 15 indikatorer har de fått en poäng mellan 1 och 10 där 1 är sämst och 10 bäst. Israel toppar med 8.20 följt av Libanon (6.55), Marocco (5.20) och Irak på plats fyra med 5.05 poäng.

Tänk vad mycket bättre det hade varit med Saddam kvar vid makten, då hade snarare Irak funnits i andra änden av listan med Libyen, Syrien och Saudiarabien.

2005-11-19

Svansbo till riksdagen

Jag försöker låta bli att tråka ut er med fp-nyheter, men idag är jag för glad för att kunna låta bli. Vi har haft nomineringsmöte idag i fp-Östergötland där riksdagslistan fastställs. På tredje plats, som toppnamn från Norrköping, finns min vän och bloggarkollega Erik Svansbo. Stort grattis!

Otroligt roligt också med fjärdenamnet José Kimenga som började mötet som föreslagen på plats 17.

Dawit är free!

Det finns många människor som verkligen har lagt ner själ och hjärta för att få den svenska journalisten Dawit Isaac friad. Han har suttit fängslad i Eritrea för att han använt sig av sin mänskliga rättighet att yttra sig. Men nu är han friad och all ära ska gå till dessa människors kamp! Själv har jag skrivit några blogginlägg om saken så jag delar glädjen men inte äran. Välkommen hem Dawit!

2005-11-18

Prioriteringar

Polisens största(?) satsningen och även en av samhällets större satsningar under ett tag är den så kallade nollvisionen. Inte nollvision mot brott, utan mot dödade i trafiken. Inget fel i det i och för sig, men samtidigt så drabbas folk av brott som ingen utreder, brottslingarna tas inte i tid och blir bara grövre och grövre i sitt agerande och folk kan inte bo kvar i vissa områden för att det är för mycket våld. Närpolisen som borde vara polisens viktigaste gren skärs ner.

Kort sammanfattat kan man säga att polisens resurser läggs på att haffa Svensson som kör 30 km/h för fort, men inte på rånare som prejar värdetransporter av vägen och spränger dem i luften. Låter det som en bra prioritering?

2005-11-17

Digital divide

Den stora anledningen som flera länder inom FN förde fram för att få USA att dela med sig av makten över internet är det de kallar digital divide, typ "den digitala klyftan". Och så fort det handlar om klyftor så ska det lösas genom att dom som har mer ska ge till dom som har mindre, aldrig att dom som har mindre själva ska få chansen att skaffa sig mer.

Naturligtvis gällde samma sak här. Genom att USA skulle ge från sig makt så skulle på något sätt de fattiga länderna få större tillgång till internet. Vilket nonsens! Det finns inget, absolut inget i form av regler eller lagar från USAs sida som hindrar fattiga länder från att "bli uppkopplade". Däremot så hindrar makthavarna i dessa länder detta, det är allt från diktatorer till mer eller mindre auktoritära typer och det är bristen på ekonomisk liberalism. Marknadsekonomi, kapitalism, att kunna starta företag, att kunna exportera och importera. Där är både USA och EU medskyldiga genom sina tullmurar och subventioner, men trots det om dessa fattiga länder blev friare och öppnade sina ekonomier så skulle människor få bättre ekonomi och bättre levnadsstandard och inget skulle då hindra dem från att koppla upp sig.

Ja, som sagt

På lite samma tema som nedanstående är denna nyhet. Individuella programmet i Stockholm är största gymnasieprogram. Programmet är till för de som inte klarat godkänt i svenska, engelska och matematik. Med andra ord så går det inte så bra just nu i Stockholms skolor. Vad säger Mikael Damberg (s) då:

"att det nu görs extra satsningar på de utsatta delar i Stockholm där elever behöver extra stöd."

Dom verkar ha funkat fint hittills! Så ös på bara!

Öh

En utredning visar att segregationen ökar i utanförskapsområdena. De som får jobb drar illa kvick därifrån, och de som flyttar dit saknar ofta jobb. Ändå säger Jens Orback:

"Vi kan inte ha något annat mål än att alla områden ska vara bra områden. Därför måste vi fortsätta den satsning som vi har gjort."

Det verkar ju onekligen himla korkat att fortsätta en satsning som leder till negativa resultat. Vad kallas sånt? Ja, kanske bara korkat. Okej, det här går skitkass så om vi fortsätter med ännu mer av det så borde det bli bättre.

Phew

Det som kunde ha börjat hända med internet hindrades, i alla fall hittills. FN:s konferens om informationssamhället har föregåtts om bråk hur internet ska styras. Idag ligger ansvaret på ICANN som är en privat organisation som fungerar genom ett kontrakt med USA:s regering. Alltså har USA stort inflytande över internet, vilket andra länder följaktligen inte har, och också följaktligen tyvärr vill ha.

Det känns oerhört obehagligt när länder som Kina, Iran och Saudiarabien är de som driver på hårdast att FN ska få mer att säga till om. Generalsekreterare Kofi Annan lovar och försäkrar att FN inte vill ta över internet. Det är säkert sant, men hade FN fått inflytande hade det varit en början.

I en organisation där Lybien leder och länder som Kuba deltar i FN:s kommission för mänskliga rättigheter, så finns det ingenting som säger att FN:s internetkommission inte skulle ledas av Kina med Iran och Saudiarabien som ledamöter. Bara det att den nuvarande FN-kongressen om informationssamhället pågår i Tunisien talar sitt tydliga språk. Tunisien är ett land som inte respekterar mänskliga rättigheter och som förföljer och stänger ner webbsidor med regimkritiskt material.

Det är naturligtvis inte helt perfekt att ett land kan ha så stort inflytande över internet som USA har idag. Nu funkar det utmärkt för USA fattar nyttan med internet och låter ICANN hållas. Men säg att det blir en annan president, som beslutar sig för att överlåta mer makt till FN eller på något annat sätt sabbar det som är så bra med det fria informationsflödet. ICANN kanske kunde bli en fristående stiftelse, eller något i den stilen, istället.

2005-11-16

Men fräscht!

Här sitter man och äter frukost och tittar på morgon-TV. Vad passar de på att visa då, jo bilder inifrån tjocktarmen. Visst, berätta ni forskningsresultat, men det känns rätt onödigt att visa bilder inifrån tjocktarmen bara för att man pratar om den. Sadister.

2005-11-15

Oj, kommentarerna

Jag har funderat varför alla slutat kommentera, men så insåg jag att det hade ni inte alls det, men jag måste godkänna alla kommentarer. Jag ändrade lite i inställningarna men har uppenbart gjort fel. Ska genast ändra till det normala vilket har funkat bra.

Risken för demokraterna

Det ligger mycket i vad Carlyle Gregory säger i min intervju med honom, om att demokraterna kan komma att ta i för mycket (over-reach). De verkar enade och har haft framgångar hela hösten, nu senaste i form av vunna val, och tidigare i form av problem för Bush, Vita huset och republikanerna. Men baserar de för mycket av sin enighet, för mycket av sin kritik och för mycket av sin politik på republikanernas problem så kan de stå där med skägget i brevlådan när det vänder. Om åtalen mot ledande republikaner inte mynnar ut i något mer, så försvinner en stor del av problemen för republikanerna. Demokraterna måste också forma en politik och bereda sig på att ta en debatt, som den kommande om illegal immigration, eller den nuvarande runt domare Alito. Och också ta greppet i debatten, själva börja styra den.

Stormen efter vågen

Snart kommer kommissionens slutrapport och Expressen rapporterar:

"Av slutrapporten kommer därför att framgå att flera personer ljugit - medvetet eller omedvetet."

Ska bli intressant att se hur många minstrar som ljugit och ändå självklart sitter kvar på sin post.

En trejde Bush?

George W. Bushs bror Jeb Bush är guvernör i Florida och många är det som tjatat på honom att han ska ställa upp i presidentvalet 2008, men hans nej är definitivt, och de flesta verkar tro honom. Nu lämnar han dock dörren öppen för ett senare försök. Jag vet inte så värst mycket om Jeb Bush, förutom att han är ganska populär i Florida och att en del verkar tycka att han skulle bli den bästa presidenten av de tre. Men den stora anledningen att jag tycker att han borde ställa upp i framtiden, är att det skulle reta gallfeber på vänstern. Oseriöst? Japp! Men kul!

2005-11-14

Intervju med amerikansk politisk konsult

I Virginia finns det gott om politiska konsulter. Washington D.C. ligger i staten vilket kanske förklarar saken. En av dessa är Carlyle Gregory och jag passade på att skicka några intervjufrågor till honom med anledning av guvernörsvalet i Virginia. Carlyle är republikan och har bl a jobbat i Vita huset under Reagan vilket han har fotobevis på och tidigare studiekamrat med Karl Rove. Nåväl, till intervjun:

Vad var din position i Kilgores kampanj?

"Oskyldig åskådare. Jag jobbade som konsult till tre kampanjer till House of Delegates, så jag var tvungen att hantera samma frågor och vinna i disktrik där Kilgore inte vann. Jag känner personligen Kilgores kampanjmanager och flera konsulter i kampanjen."

Varför förlorade Kilgore?

"Det är mer komplicerat än en första blick antyder.
1. Virginia är inte en säker stat i ett guvernörsval. Virginia är mindre republikanskt i frågor rörande staten, än i federala frågor. Till exempel så har Virginia bara en gång röstat på en demokratisk presidentkandidat sedan 1965, men har valt fyra demokratiska guvernör under samma tid.
2. President Bushs nedgång i popularitet har skadat avsevärt. Stöd för republikanerna har minskat med så mycket som 14 procentenheter i vissa disktrikt.
3. Kilgore är en lantis (country boy) som låter som en lantis, vilket gjorde att stadsborna som anser sig mer sofistikerade, inte trodde att han skulle klara jobbet.
4. Kilgore gjorde väldigt dåligt ifrån sig i debatterna (som tog plats på landet) och det förstärke intrycket att han var för korkad och ignorant för att göra ett bra jobb som guvernör.
5. Folk är generellt nöjda med hur saker och ting går i Virginia (varför byta?) och Warners [avgående guvernör] popularitet skadade inte."

Kommer valresultatet i Virginia påverka nästa års val?

"Ja och nej. Ja om Bush fortsätter att uppleva politiska katastrofer och tar dåliga beslut. Nej, för trots det du läser, så är han inte korkad och gör bra val. Han kommer få sina nominerade valda i Högsta domstolen och situationen i Irak fortsätter att förbättras. Dessutom så kommer kongressen behandla frågor som kommer gynna honom, som illegal immigration."

Vad tror du om Mark Warners framtid, kommer han ha någon chans i presidentvalet?

"Hans förmögenhet garanterar honom en plats i racet, men han är för liberal för att bli vald av hela folket, och för konservativ för att bli vald av demokraterna i primärvalen. Han är dessutom inte så värst bra som politiker (även om han har förbättrats). Hans första år som guvernör var han pinsamt dålig, han räddades av stridigheter inom republikanerna år två, annars hade han aldrig fått igenom sin budget."

Vad ska republikanerna göra för att vända trenden inför nästa års val?

"Ena sig, förstärka basen (valdeltagande i Virgina var bara 46%, vilket tyder på att en del republikaner stannade hemma) och få några framgångar på det nationella planet (domare, ekonomi, skatter etc)."

Hur mycket kommer nomineringen av domare Alito hjälpa Bush tillbaka i sadeln?

"En del. Vilken vinst som helst är bra just nu. Om ekonomin håller uppe farten, och om kriget inte går sämre och om demokraterna tar i för mycket [over-reach] (vilket dom älskar att göra), så kommer Bushs popularitet öka till den punkt att han iallafall inte är ett sänke för republikanska kandidater."

"En fråga som du inte frågade... Hur kommer de olika undersökningarna kring diverse skandaler påverka presidenten och nästa års val?

På ett positivt sätt. När det gäller senator Frist, Cheneys stabschef Scooter Libby och Tom DeLay är jag positiv. Det är här demokraterna tar i för mycket [over-reach], och när dessa fall antingen kastas ut, läggs ned eller de förklaras oskyldiga, så kommer det hjälpa oss.

Du hörde det här först."

Lidåker om Bayh

Annan möjlig presidentkandidat förutom Mark Warner som jag skrev om häromdagen är senatorn och f.d. guvernören Evan Bayh. Oskar Lidåker skriver om honom.

Godmorgon, Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt har vaknat ur sin dvala som han verkar ha legat i de senaste veckorna när vi andrat diskuterat kravaller i Frankrike. Han ryter till mot Junilistan som tassar in på borgerlig mark med förslag om skattesänkningar. De kopierar Alliansens förslag om skattesänkningar till låg- och medelinkomsttagare, men har glömt bort hur det ska finansieras. Han babblar om effektiviseringar i landstingen, men det har väl inte speciellt mycket att göra med statsbudgeten.

Bra att någon börjar debattera med Junilistan, dom har stått nästan helt oemotsagda hittills under sin livstid. I opinionsundersökningarna verkar de ha stabiliserat sig på 4 procent, eller strax därunder.

Arbete eller lotteri

En insändare som är på pricken rätt:

"Häromdagen kom det ett brev från Kombilotteriet som i sin annons skriver att detta är 'Sveriges största chans att bli miljonär'. Vem är då avsändaren, jo socialdemokratiska arbetarpartiet? Här får man svart på vitt att i socialdemokraternas Sverige så är största chansen att bli miljonär inte genom arbete utan genom att köpa lotter."

2005-11-13

I vilken värld finns Agenda Europa?

Programledare Erica Bjerström meddelade i början av programmet att man ska diskutera om den franska regeringen tappat greppet om integrationspolitiken. Om, man tappat greppet? OM? Hallå? I över två veckor har tusentalsbilar brännts i kravaller!

Om?

Rebellerna

Bosse Lindquists dokumentär om den svenska rebellrörelsen som stödde Mao Tse Tung och planerade en revolution i Sverige, inte bara i teorin, utan förberedde sig på riktigt är en skrämmande timme som visar på det livsfarliga med all sorts fundamentalism. Jag har tidigare fått berättat för mig av f.d. marxister om den känsla som marxism ger människorna som tror på den, en känsla av att förstå allting i världen, att stå över allt annat och plötsligt fatta hur allt hänger ihop. Den kunskapen är så viktig att inget får stå i vägen. Inget och ingen.

Rebellerna i dokumentären var vanliga människor som plötsligt var beredda att göra vad som helst för sin tro. Det är en mycket otäck egenskap hos mänskligheten. Hos medlemmar hos Svensk-kubanska föreningen finns precis samma mycket obehagliga känsla. Skulle läget uppkomma skulle flera av dem kunna döda liberaler som jag själv bara för att vi står i vägen för deras drömrike. Det kanske låter överdrivet, men jag rekommenderar då er att gå på en debatt där SVEK deltar.

Detta är denna egenskap hos en del av mänskligheten som gör kommunism eller annan fundamentalism så livsfarlig. Om någon hävdar att de har svar på allt, är de illa ute.

Mark Warner for President

Tim Kaine vann valet i Virginia och blir guvernör där i januari 2006. Då avgår nuvarande guvernören Mark Warner efter bara en mandatperiod, vilket är gränsen i Virginia. Han avgår som den populäraste guvernören i undersökningsföretaget Mason-Dixons tjugoåriga historia, med en job approval rating på över 70 procent. Han har som demokrat regerat mycket framgångsrikt i en republikansk stat där två av två senatorer och åtta av elva kongressledamoter är republikaner, där väljarna röstat på en republikansk presidentkandidat sedan 1948 och där statens senat har klar republikansk majoritet, och har haft länge. Han vände ett budgetunderskott på sex miljarder dollar till ett överskott på 500 miljoner dollar och statens inkomster ökade från 19 till 30 miljarder dollar. 2004 utsåg Government Performance Project Virginia till den bäst skötta staten i USA.

Med ett sånt trackrecord är han naturligtvis en av favoriterna inför presidentvalet 2008. Lägger vi dessutom till att han är från södern, vilket de tre senaste demokratiska presidenterna har varit, och att Virginia tillhör södern, så ökar favoritskapet. Han är en mittenkandidat, precis som Bill Clinton var, och nådde landsorten bl a genom sitt intresse för NASCAR.

Hans stora svagheter är naturligtvis det att han bara suttit fyra år på sin post, att han inte har någon som helst utrikeserfarenhet och inte är så känd runt om landet. Det senare kan han åtgärda och har redan börjat åtgärna genom ordförandeskapet i National Governors Association. Utrikeserfarenheten kommer troligen vara viktigare 2008 än vad det var 1992 när Clinton vann som guvernör för en liten söderstat, men samtidigt är det svårt för en guvernör att skaffa sig den erfarenheten. Där ligger senatorerna före men det hjälpte inte John Kerry eftersom senatorer traditionellt har väldigt svårt att bli valda. Eftersom Warner snart inte har något politiskt uppdrag så kan han jobba heltid inför presidentvalet och där också hitta något sätt att skaffa sig den utrikespolitiska erfarenheten.

Det råder ingen tvekan om att Warner tänker försöka. Han har satt upp en så kallad political action comittee (PAC) som har rätt att samla in pengar. Hans PAC har nu tio anställda och har börjat fundraising runt om i landet. Förutom hans stora personliga förmögenhet på ca 100 miljoner dollar som han tjänade ihop inom telekombranschen så har han ett bra kontaktnät vilket kommer hjälpa hans fundraising.

Mark Warner ser ut som en mycket bra kandidat för demokraterna och kan komma att ge Hillary Clinton en rejäl match i primärvalen.

Läs mer:
MSNBC
Washington Post
Wikipedia
DraftMarkWarner.com

2005-11-12

Det var en gång en man

Mannen var på väg hem från krogen, klockan var runt ett på natten. Det var ganska kallt så han tog en liten genväg. Visserligen hade han läst reportagen i tidningarna om det inträffade mycket rån i området, men, tänkte han omedvetet, det händer aldrig mig.

Plötsligt stod rånaren framför honom med pistolen i handen. Han väste något mellan tänderna och mannen lyfte fånigt armarna över huvudet. Rånaren tog ett snabbt kliv framåt och slog honom hårt i magen. Luften gick ur honom och han sjönk stönande ner på gatan. Rånaren grep tag i honom, fortfarande med pistolen riktat mot hans ansikte. Han grävde med den andra handen i mannens innerficka där han hittade plånboken. Efter en välriktad spark gav sig rånaren småspringande iväg.

Mannen kravlade sig upp efter en stund och gav sig av mot polisstationen, som faktiskt inte låg speciellt långt bort. Väl där berättade han vad som hänt. Polisen stirrade ilsket på honom och frågade va fan han gjorde på den gatan mitt i natten? Hade han inte läst i tidningarna? Surt tog polisen emot hans anmälan samtidigt som han läxade upp honom och förklarade att han minsann var tvungen att skydda sig bättre.

Dagen därpå ringde vår uppretade man till tidningarna och berättade sin historia. De reagerade direkt och skrev om polismannens utskällning. Men justieministern ryckte direkt ut till polisens försvar och sa att han krävde krafttag hos medborgarna så de bättre skyddade sig mot rån. De kunde till exempel investera i ny teknik, som pepparspray för att stoppa rånare.

Saga eller sanning? Både och.

Vad säger valresultaten om framtiden?

Demokraterna vann guvernörsposten i Virginia som röstade Bush både 2000 och 2004. I New Jersey fick den tidigare demokratiske guvernören avgå förra året på grund av en skandal och korruptionsanklagelserna haglade runt demokraterna, ändå vann demokraten Jon Corzine guvernörsvalet där. Och i Kaliforninen led Arnold en svidande förlust i samtliga fyra omröstningar. I demokratiska New York vann visserligen en republikan, men en ganska liberal sådan, som till och med har höjt skatten.

Borde då inte detta starkt tala för en kommande förlust för republikanerna i senats- och kongressvalen nästa år? Jag skulle inte vilja påstå det. Det finns visserligen en hel del som pekar på det, men inte just dessa resultat. Guvernörsval är lokala, inte nationella. Där gäller lokala frågor, inte nationella. Självklart har det inte hjälpt att Bush just nu är impopulär och att ledande republikaner i Washington har problem, men inte heller har det stjälpt speciellt mycket. Valresultaten i New Jersey och Virginia är ungefär desamma som för fyra år sedan, då två demokrater slog två republikaner.

I Virginia kan dock en del lärdomar dras av både republikaner och demokrater. Tim Kaine (som vann) är motståndare till dödsstraffet som hans motståndare Jerry Kilgore fåga förvånande försökte vända mot honom i en stat där 75% stödjer dödsstraff. Men Kaine hänvisade till sin kristna tro, men meddelade också att han skulle respektera statens lagar och genomdriva dödsstraff om nödvändigt. På samma sätt, med sin tro, försvarade han rätten till abort. Republikanerna har varit skickliga på att prata tro och värderingar, men Kaine visar nu att demokraterna också kan göra det, och dessutom försvara för dem viktiga frågor med just den hänvisningen.

Men inte heller ska vi underskatta Vita husets och Bushs problem. Så här skriver E.J. Dionne:

Republicans, Warner [avgående guvernör, demokrat] said, once wanted to ask voters: "Let's compare how things are going in Washington versus how things are going in Virginia.'' ... "We'll take that comparison any day of the week!''

Republikanen Bloomberg som vann i New York försökte inte på något sätt bli ihopklibbad med president Bush, han motsatte sig till och med John Roberts som chefdomare i HD. Ett högst okontroversiellt val som många demokrater röstade för i senaten.

Arnolds förlust i Kalifornien har nog också mycket lite att göra med Bush. Jag tror han underskattade motståndet från fackföreningarna och överskattade sin egen popularitet. Dessutom drev han en kampanj som påminde mycket om den framgångsrika kampanj som vann honom guvernörsjobbet, men folk börjar bli trötta på alltför välregisserade framställningar. Arnold måste våga möta väljarna på ett annat sätt. Han är intelligent och skulle klara det utmärkt. Om han lär de rätta läxorna så kan förlusten här vara nyckeln till återval nästa år.

Den största påverkan de här valresultaten kommer ha är dels att demokraterna kan lära av Kaine i Virginia, men framförallt ge dem lite välbehövligt självförtroende. De har gått på offensiven under vår och höst, hållit ihop och sett hur Vita huset gått på mina efter mina. Nu kom en valframgång i form av två vunna val. Det gör dem mer taggade att fortsätta på den inslagna linjen.

Men Vita huset är på motoffensiv i form av nomineringen av Alito till HD. Vi har ett spännande år framför oss.

Läs mer:
Michael Barone, US News
James Pinkerton, Newsday
Fred Barnes, Wall Street Journal
Robert Novak, Chicago Sun-Times
Thomas Oliphant, Boston Globe
David Yepsen, DesMoines Register
David Corn, The Nation

Sossarna + Hamas = sant

Idag skriver Fredrik Malm och Makan Afshinnejadpå DN-debatt om sossarnas inbjudna Hamas-talare:

"Genom att bjuda in den ledande Hamasideologen Azzam al-Tamimi, som förordar självmordsattacker mot civila, till sitt seminarium i dag har Broderskapsrörelsen och socialdemokratiska studentförbundet lierat sig med de grupper som bekämpar viktiga reformer inom det muslimska samhället."

2005-11-11

Segregering pga seg regering

Dick har fått ett mail, men något mycket fyndigt och ännu mer sant.

Omvänd logik, Kamali

Inte helt förvånad blir jag när jag läser att Masoud Kamali är mot förslaget att öka antalet närpoliser i utanförskapsområdena i Sverige. Han är en av Sveriges mest sossevänliga och folkpartihatande professorer, och såklart utredare åt regeringen.

"Det där skulle bara ytterligare stigmatisera invånarna i dessa områden."

Brottsligheten är ofta hög i dessa områden. Har man fler poliser på plats så minskar brottsligheten. Det här handlar om närpolis, inte kravallpolis. Om poliserna kan arbeta upp ett förtroende i områdena och utreda och hindra de små brotten, som är vägen in i tyngre kriminalitet så kommer det bli tryggare att bo där, och många människor kan räddas från att bli tunga brottslingar.

Men med Kamalis listiga logik så borde vi rimligen minska antalet poliser i områdena, så att invånarna där känner sig mindre stigmatiserade. Bra idé.

Missa inte!

Ni får absolut inte missa en av årets starkaste och bästa artiklar, till råga på allt i DN Kultur! Undrens tid är inte förbi!

"Lars-Göran Bromander är inte en Sverigedemokrat med fritidsbekymmer. Han är ombudsman i Bygg­ettan."

Byggnads försökte tvinga på de lettiska arbetarna ett avtal där företaget skulle betala dem bättre än många svenska Byggnads medlemmar, 145 kr/tim. Snittlönen är 133 kr/tim, vilket i sin tur är betydligt högre än minimilönen i avtalet på 112 kr/tim. Alltså ett avtal de visste att företaget inte kunde skriva på. För dom skulle ut, det var hela poängen. Men utåt var det såklart med omtanke om de lettiska arbetarna, trots att dom aldrig någonsin pratade med dom. Bara skrek "Go home!".

Allt med den socialdemokratiska regeringens fulla stöd.

Smart politik

Visst känns det som otroligt väl spenderande 5 miljarder som det kostar att lägga ner Barsebäck. Om jag hade något hår skulle jag rivit det.

Svartmåla var det ja

Jens Orbacks vanligaste svar på uttalanden om hur det är i de utanförskapsområden som finns runt om i Sverige är att man svartmålar. Nu är det hans egen partikamrat Nalin Pekgul som svartmålar så till den milda grad att hon flyttar från Tensta, för att det är, som hon påstår, för mycket våld där.

2005-11-10

Vänstern har inget svar

Mycket intressant bloggpost hos Johan Norberg där äntligen en vänsterdebattör håller med om ett grundläggande problem hos vänstern/socialismen.

2005-11-09

The voters are girle men

Ju fler röster som räknades, desto mer negativt blev det och när slutresultatet var klart visade det sig att väljarna röstat nej till samtliga åtta förslag som fanns att rösta om, varav fyra stöddes av guvernör Schwarzenegger. Ett rejält bakslag för Arnold, men det ska bli intressant att följa kampen fram till valet om guvernörsposten nästa år. Demokraterna vädrar naturligtvis morgonvind och fackföreningarna kommer stå på deras sida. Det blir tufft och spännande.

Även om inte Arnold skulle våga säga att väljarna är girlie men, så är det så. Det var bra och rimliga förslag och Kalifornien hade tjänat på att rösta ja. Men sådan är demokratin.

Valresultat folkpartiet Norrköping

Det var inte bara i USA det var valtider, även i folkpartiet Norrköping hade vi en omröstning igår kväll. Jag blev framröstad till nytt oppositionsråd och tillträder min tjänst i vår. Men hav förtröstan, bloggandet fortsätter som vanligt!

Valresultat USA

Från Kalifornien har det ännu inte kommit helt säkra resultat, men det ser ut som om Arnold har vunnit i två av fyra fall. Frågan om fackförbunden måste fråga medlemmarna om de får använda deras pengar i politiska kampanjer ser Arnold ut att vinna, likaså frågan om att lärare ska ha längre prövoperiod innan de blir godkända. Däremot så verkar det bli nej till budgettak och valkretsarna ska inte utformas av oberoende domare, utan av politiker.

I New York vann såklart Mike Bloomberg, i New Jersey vann demokraten Jon Corzine och i det mer spännande valet i Virginia vann också en demokrat, Tim Kaine med siffrorna 51,6-46,1.

UPPDATERING kl 07.30
Med 40 procent av rösterna räknade så förlorar Arnold tre av fyra omröstningar, det blir vinst endast i fackföreningsfrågan. Budgettaksfrågan ser klar ut för nej med 60-40 och likaså valkretsfrågan 56-44. Däremot är det jämnare i lärarfrågan, 52-48 för nej. Det är också jämnt i fackföreningsfrågan, 51-49 för ja.

2005-11-08

Val i USA

Idag är det val i USA, som läsare av denna blogg inte missat. Två av valen är riktigt spännande, guvernörsvalet i Virginia och folkomröstningen i Kalifornien där Arnold Schwarzenegger har fyra förslag som han vill att medborgarna röstar ja till.

I Virginia så fortsätter demokraten Tim Kaines positiva trend, i den senaste undersökningen så leder han med 5 procentenheter. Som jag tidigare har skrivit så avgörs valet av vilka som får flest väljare att gå och rösta, något som båda parter är mycket medvetna om. Republikanerna är skickligare i den grenen, men det kan jämnas ut av Kaines momentum.

I Kalifornien så ser det som sagt ganska mörkt ut för Arnold. Nu har det dock kommit två nya undersökningar. Dom komplicerar bilden, med nästan jämnläge i frågan om lärarna i den ena undersökningen och den andra att frågan om fackföreningarnas möjlighet nu skulle gå igenom. Men skillnaden mellan undersökningarna är inte mindre än 14 procentenheter. I budgettaksfrågan och valkretsfrågan så är nej-sidan klart större, så där borde det bli nej.

I de andra två stora valen är det sedan tidigare redan klart. Guvernörsvalet i New Jersey kommer vinnas av Jon Corzine, snittavståndet till motståndaren Doug Forrester är 6,4 procentenheter. I New York är det solklar vinst för sittande borgmästare Bloomberg, han leder i snitt med över 30 procentenheter.

2005-11-07

Sök Stureakademin!

Då är det åter dags att söka till en ny omgång av Timbros Stureakademi. Det känns ju extra passande efter som den fått namnge akademin ger ut sin biografi här i dagarna, Sture Eskilsson.

Jag gick Stureakademin förra året och det är något av det bästa jag gjort, så jag rekommenderar er varmt att söka. Det är ett krävande år men proppat med intressant läsning, intressanta diskussioner och föreläsare i absolut toppklass. Jag hoppas framförallt att många bloggare och läsare av denna blogg söker!

Så här skriver Timbro själva om utbildningen:

"Nu kan du ansöka om att få delta i Timbros utbildningsprogram Stureakademin 2006.

En liten grupp kommer att väljas ut och erbjudas plats i en unik utbildning som pågår på kvällar och helger under ett års tid. Tanken är att ge unga, lovande personer med starkt intresse för ett friare Sverige en möjlighet att växa idémässigt och komma i kontakt med det nätverk av etablerade liberaler som Timbro är en del av. Programmet varvar eget skrivande med ett antal helgseminarier och återkommande föreläsningar med framstående forskare, författare, journalister, politiker och andra opinionsbildare.

Stureakademin är en nybildad del av den långsiktiga diskussion kring liberalismens idéer som är nödvändig för att hålla idéerna levande i samhällsdebatten. Ambitionen är att förnya intresset för och kunskapen om den klassiska idégrund och ideologi som praktiska reformförslag bör baseras på. Akademin är uppkallad efter Sture Eskilsson, som i början av 1970-talet skisserade den långsiktiga näringslivsstrategi för ett friare samhälle som bland annat ledde till att Timbro bildades 1978.Stureakademin erbjuder ett kvalificerat utbildningsprogram som ställer höga krav på sina deltagare, men som också ger mycket tillbaka. Deltagarna förväntas läsa en hel del litteratur, producera ett antal artiklar och essäer kring de teman som diskuteras under kursens gång och skriva ett längre examensarbete. I gengäld får man ta del av en föreläsningsserie av mycket hög klass och knyta kontakt med några av Sveriges främsta liberala tänkare. Dessutom kommer man i sitt examensarbete handledas av någon av dessa etablerade liberaler.

Examensarbetet diskuteras sedan i december vid ett seminarium i ett varmare land; 2004 ägde det rum i Barcelona, 2005 i Nice. Efter programmet kommer också några av deltagarna att ges möjlighet till en kortare period av studier eller praktik i USA.

Bland talarna 2005 märks Johan Norberg, Torbjörn Tännsjö, Göran Greider, Mauricio Rojas, Nigel Ashford och Anders Isaksson.Att delta i Stureakademin kostar 1 000 kronor per termin.

Det finns möjlighet att ansöka om stipendium. Timbro står bland annat för kurslitteratur, resa, kost och logi vid fem helgseminarier och ett antal diskussionskvällar. Programmet startar måndagen den 30 januari 2006 och håller på till mitten av december.

Utbildningen riktar sig i första hand, men inte uteslutande, till den som är universitetsstudent och 20-25 år gammal.

Sista ansökningsdag är 7 december.

Information om hur du ansöker hittar du på http://www.timbro.se/stureakademin
Frågor besvaras med glädje på 08-587 898 02 eller kristiank@timbro.se."

Arnold går mot förlust

Den senaste opinionsundersökningen (genomförd mellan 2-5 nov) visar på förlust för Arnold Schwarzeneggers samtliga förslag som det ska röstas om imorgon. Förutom förslaget om att begränsa fackföreningarnas möjlighet att använda medlemmarnas pengar i politiska kampanjer så känns det inte som några kontroversiella förslag. Egentligen borde det naturligtvis inte heller vara något kontroversiellt att fackföreningarna borde behöva fråga medlemmarna vad de ska göra med pengarna, men å andra sidan kan man ju undra varför staten ska tvinga dem till det, rent principiellt är det fel av staten att lägga sig i så - och det är även fel av fackföreningarna att göra som de nu gör. Övriga förslag går ut på att lärare ska ha fem istället för två års prövoperiod, att det ska införas ett slags budgettak så att inte utgifterna automatiskt ökar även om intäkterna minskar och att det ska vara oberoende personer som ska avgöra hur valkretsarna ser ut, inte politikerna själva.

Men som det ser ut nu blir det alltså förlust i samtliga, bäst till ligger Arnold i frågan just om fackföreningarna, 49-48 till nej-sidans fördel. I övrigt är det övervikt för nej med 7 procentenheter i lärarfrågan, 16 procentenheter i budgettakfrågan och 11 procentenheter i valkretsfrågan.

Lite ironiskt är det att fackföreningarna är de som spenderat mest (av medlemmarnas pengar) mot Arnolds förslag och nu funderar på att fortsätta sin samverkan för att lobba för framtida reformer, som de kallar det. Deras samlade styrka är såklart stor, men kan begränsas om de förlorar imorgon.

Det som talar mot en vinst för Arnold är just fackföreningarna, det var dessa som ofta överraskade republikerna genom att få väljarna att gå och rösta på valdagen, rösta demokratiskt alltså. Så även om det såg jämnt ut i opinionsundersökningarna så kunde demokraterna vinna ganska stort på valdagen. Under Karl Rove har republikerna blivit mästare i denna gren, men nu är alltså fackföreningarna mer involverade än någonsin. Det kan avgöra till deras fördel.

Jag hoppas att Arnold vinner i samtliga omröstningar. Framförallt har jag förstått att gerrymandering, alltså att politikerna utformar valkretsarna så att det blir majoritet republikerna respektive demokrater i dem, är ett problem. Det är väldigt svårt att få några större skillnader från val till val.

Ska bli spännande att se valet imorgon. Min känsla är att Arnold kan komma att överraska, men logiken säger något annat. Helgarderd, så jag kan säga att jag hade rätt imorgon.

När kommer det hit?

Nu har kravallerna i Paris spridit sig till Berlin där fem bilar stacks i brand i natt. Frågan är nu, när kommer kravallerna och stridigheterna till Sverige, och var blossar de upp först? Som jag påpekat tidigare har vi redan sett samma sak här, då i form av skottlossning och upplopp i Ronna och skadegörelse i Malmö. Jag gissar på att om detta inte stoppas i Europa så kommer vi se en brinnande bil inom en vecka, då troligen i Malmö. Det är en av Europas mest segregerade städer och har närhet till kontinenten.

Så trött, jag blir så trött

Fackföreningarna börjar verkligen gå mig på nerverna. Nu när någon driftig typ öppnar tandläkarklinik där man får vård för halva priset så kommer LO naturligtvis med hot om blockad mot företaget. Varför? Jo, för att det inte är svenska tandläkare som ska jobba på kliniken, utan polska. Dessa kommer jobba för en lägre lön, som de faktiskt går med på helt frivilligt. Det har inte - obs inte! - kidnappats i Polen och sedan transporerats hit i en låda. De ser detta som en chans att förmodligen tjäna bättre pengar än i Polen, även om lönen är lägre än svenska kollegors.

Jag har inget mot fackföreningar i sig, tvärtom kan det vara väldigt bra att människor samarbetar i olika organisationer för olika saker de vill uppnå. Det som är farligt är när en organisation får för mycket makt och när organisationen liksom blir till för sig själv, mer än sina medlemmar. LO har blivit en sådan organisation, de har plats i regering och riksdag som driver deras åsikter. Fackföreningar är ett särintresse, och särintressen får aldrig få för stort inflytande i ett samhälle, oavsett vad deras inledande syfte är.

Särintresset i detta fall, LO, vill hålla utländska arbetare borta från den svenska marknaden så att deras medlemmar inte utsätts för någon lönekonkurrens. Denna lönekonkurrens skulle dock ge, i det här fallet, fattiga människor möjlighet att gå till tandläkaren och slippa limma fast sina tänder som Expressen skriver om.

Jag blir också tvärförbannad på det språk som LO använder:

"Vi får en apartheidarbetsmarknad".

Det är inte bara korkat, det är framförallt föraktfullt. Dessa polacker kommer hit helt frivilligt, för att det ger dem möjlighet till något bättre. Bättre lön, en spännande och nyttig erfarenhet av att jobba i ett annat land och för det är de beredda att ha lägre lön än svenska kollegor. Men de har ju ändå högre lön än i hemlandet. LO låtsas samtidigt värna om dessa människor, vilket gör mig ännu mer förbannad. LO värnar om sina medlemmar och de får de såklart göra, men när de gör sig till talesmän för dessa personer som om de vore några mindre vetande varelser så går de för långt. Om LO fick bestämma skulle aldrig de här polackerna få ett jobb i Sverige och tvingas jobba för sämre lön i Polen. Det mina LO-vänner, är inte solidaritet.

Lydiga medborgare

Efter min uppmaning i fredags att folk skulle använda kort istället för kontanter så har kortanvändandet ökat kraftigt under helgen. Detta bevisar bloggarnas stora inflytande i samhället.

En annan, mindre trolig, teori är att det ökande användandet beror på att det var slut på kontanter i bankomaterna.

2005-11-06

Europa

Agenda Europa var precis så äckligt självgott som man kunde misstänka. De dumma amerikanarna hade till slut fattat hur bra vi är i Europa, att dom behöver oss mer än vi dom, att det är europeiska trupper som bevakar freden på Balkan och förhandlar framgångsrikt med Iran. Allt det där är naturligtvis felaktigt, det var USA som stoppade blodbadet på Balkan när EU stod med nävarna i byxfickorna samtidigt som det pågick folkmord i grannbyn och förhandlingarna med Iran kan väl knappast benämnas som framgångsrika när Iran lugnt meddelar att de tänker fortsätta med sin kärnkraftsutveckling. Vi ligger mil ifrån USA både ekonomiskt och militärt och vårat inflytande i världen är betydligt mindre.

Det betyder inte att allt vi gör här i Europa är kass. Tvärtom så har vi byggt en fantastiskt samarbete under 50 år och precis inlemmat tio gamla diktaturer som nu är fungerande demokratier, bl a tack vare EU. Jag är hängiven anhängare av själva EU-tanken, den som säger att vi ska samarbeta om sådant vi inte kan lösa själva. Miljö, terrorism, internationell brottslighet med mera. Men EU är tyvärr så mycket mer än så, jag behöver bara nämna jordbrukspolitiken. En gemensam marknad, fri rörlighet och samarbete kring de stora gränsöverskridande frågorna räcker rätt bra för ett samarbete.

Författaren Mark Leonard stod för den extrema självgodhet som jag tror fäller Europa, som gör att vi inte ser problemen för vi är så upptagna med att dunka varandra i ryggen. EU är inte klubben för inbördes beundran. Samtidigt har han poänger i det bra i EU-tanken, men vi får samtidigt inte glömma att det inte bara är själva EU-samarbetet som gjort att vi nu ligger långt ifrån ett stort europeiskt krig. Det är framförallt demokratisering som minskar våld och krig inom och mellan stater och där har EU idag sin största förtjänst i form av den demokratisering som sker i länder som vill bli medlemmar. Men hade vi haft stabila demokratier i Europa utan ett formellt samarbete så hade risken för krig och våld mellan stater också varit minimal. Risken för ett krig mellan USA och EU är minimal, trots att vi ibland kan vara rejält förbannade på varandra. Handeln mellan länder är också avgörande, varför den gemensamma marknaden är så viktig. Men det behövs inte en enorm byråkrati för att sköta frihandel. Ta bort tullarna och låt marknaden ha sin gång.

Agenda Europa och intervjun med statminister Göran Persson var full av den värdelösa diskussion som vi måste komma från. "Hur ska vi göra EU populärt?" Kanske genom att sluta tjata om just det och istället faktiskt diskutera själva sakfrågorna. Hur blir vi av med jordbrukspolitiken, vad har vi för vision för EU-samarbetet, hur tar vi från EU den byråkratiska makt som lägger sig allt från stort till smått, hur ser vi på utrikespolitiken och så vidare, och så vidare.

Agenda Europa

Ikväll 21.20 är det dags för det första Agenda Europa, där statminister Göran Persson medverkar och talar om hur EU:s kris ska lösas. Dessutom debatterar Anna Ekholm från SACO med Robin Charter från federationen för Europas arbetsgivare om hur vi ska behålla jobb och välfärd. Det låter något märkligt, om vi nu ska titta framåt så borde det väl vara hur vi ska få en arbetsmarknad som skapar jobb och så vi därmed kan förbättra en sliten välfärd, eller om man så vill hur vi inte skapa tappa ännu fler jobb och få ännu sämre välfärd.

"Agenda Europa har också besökt USA:s lobbyister som nu öppnar kontor i Bryssel. USA har insett att Europa är en växande maktfaktor. "

Jag hoppas inte mina farhågor besannas men av denna beskrivning så kan programmet bli ett "vi är så jävla bäst i Europa". Vi får se.

Senaste från Virginia

I Virginia är det nu slutspurt i valkampen mellan demokraten Tim Kaine och republikanen Jerry Kilgore. Det är nästan lika i opinionsundersökningarna men ett litet övertag för Kaine och framförallt en trend som pekar i Kaines riktning. Men eftersom det är så jämnt så kommer det avgöras av vem som får sina väljare att gå och rösta. Demokraterna har traditionellt varit mycket duktiga på det, men på senare år under Karl Roves ledning har republikanerna tagit över som klassetta. Kaines momentum talar dock för att många av hans anhängare kommer gå och rösta. Något som blir mer och mer vanligt i USA är omräkningar av valresultatet, och båda kampanjer har förberetts sig på ett sådant scenario.

Tidigare har Jerry Kilgore hållit sig långt borta från George W. Bush men nu tar han honom till heders när presidenten kommer på besök imorgon, bara tio timmar innan vallokalerna öppnar. Kaine välkomnar presidenten och säger att han gärna står bredvid den väldigt populära avgående guvernören Mark Warner och frågar väljarna vilket de tycker funkar bäst, det sätt Warner har skött Virginia eller det sätt Bush sköter nationen. Kaines kampanj har jobbat hårt de senaste veckorna för att klistra ihop Kilgore med Bush.

Läs mer hos RCP.

Gynnar bloggutmaningen sossarna?

Några har även gjort bilder i bloggutmaningen och det är naturligtvis mycket välkommet. Den här från dibbuk.se är rolig, med tanke på tidigare medlemsfusk:

I samma post har dibbuk sammanställt vilka som hittills bidrag med förslag. Jag är imponerad över folks kreativitet! Bloggen Orakat anar dock ugglor i mossen och påpekar att sossarna kanske är ganska nöjda trots allt, deras slogan hamras ju in även om den också förlöjligas. Visst, så funkar det, men allt beror på hur bra de är. I presidentvalet mellan Barry Goldwater och Lyndon B. Johnson använde Goldwater följande slogan: "In your heart you know he's right." Johnsons kampanj vände den skickligt mot honom och utnyttjade det dåvarande läget då det diskuterades om Goldwater skulle starta ett kärnvapenkrig: "In your guts you know he's nuts."

Skickligt spel av demokraterna

Demokraterna i USA spelar just nu ett skickligt, men kanske inte så snyggt spel. George W. Bush har haft det rejält tufft i ett par månader, speciellt slutet av oktober där hans kandidat till Högsta domstolen drog sig tillbaka, där antalet döda amerikanska soldater i USA nåde det magiska talet 2000 och en hög tjänsteman i Vita huset blev åtalad, bl a för mened. Men han gjorde snabbt comeback i måndags med nomineringen av Samuel Alito till HD, en konservativ domare som funkar bra med hans väljarbas och som garanterat kommer leda till en ganska hyfsad fight. Bush har också gjort de finansiella marknaderna nöjda genom att nominera Ben Bernake till ny Fed-chef efter Alan Greenspan. Många var rädda för att det skulle bli en "Harriet Miers", en gammal polare till Bush med för dålig kompetens.

Men demokraterna agerar för första gången på mycket länge skickligt tillsammans för att hindra Bush och republikanerna att komma in i en positiv spiral. De tvingade under veckan fram en sluten förhandling i senaten för att skynda på en undersökning om hur Bushadministrationen använde underrättelserapporter för att öka trovärdigheten för ett krig mot Irak. Att köra ut media och diskutera bakom lyckta dörrar gör det hela naturligtvis mer hemlighetsfullt, som om republikanerna har något att dölja. Kritiken mot Irakkriget är stark just nu i USA, och kan användas för att minska republikanerna redan taskiga rykte.

Som jag tidigare påpekat kommer inte demokraterna med några egna idéer och visioner, inget de för fram i alla fall. Det kan tyckas dåligt, men just nu vore det rent korkat att göra det. Kongress- och senatsvalet är först om ett år och demokraterna måste prestera något positivt innan dess, men nu är alldeles för tidigt. När republikanerna gick framåt 1994 så var de under en lång tid emot allt Bill Clinton gjorde och presenterade ingen positiv vision fören några månader före valet.

Nomineringen av Alito har hittills varit lyckad och den kan komma att ena republikanerna, men Bush behöver göra mer för att vända den just nu negativa trenden. Det ska bli intressant att se hur republikanerna kontrar demokraternas enade front. Man måste också sätta den nuvarande situationen i sitt sammanhang och se till att så gott som alla presidenter har problem sin andra period. Läget kan vara helt annorlunda om tre år, eller faktiskt om ett år i valen, även om jag tror att demokraterna kan ha en ganska hyfsad framgång då, om de fortsätter som de börjat nu.

2005-11-05

Ekots bloggkrönika lyfter bloggutmaningen

Idag i Ekots bloggkrönika tar den bloggutmaning som jag och Erik Svansbo drog igång här i veckan upp ungefär halva krönikan, bl a detta:

"Den socialdemokratiska partikongressen gav under veckan upphov till ett väldigt bloggande både av kongressdeltagare och kongressjournalister om vad som hände såväl framför som bakom kulisserna. Bloggkrönikan uppmärksammar dock en annan kreativ explosion på bloggosfären och som visserligen har att göra med s-kongressen även om den i grunden är kritisk. Fenomenet var en sorts bloggstafett där bloggare utmanade varandra i att komma med kritiska variationer på socialdemokraternas slogan: ”Alla ska med. Så enkelt är det”.
Utmaningen utgick från Mathias Sundin på bloggen I Chydenius fotspår och så här lyder hans egen variant:


'Vi vet bättre än du. Så enkelt är det.
Alla ska rösta på oss. Så enkelt är det.
Alla lettiska arbetare ska ut. Så enkelt är det.
Alla gömda flyktingar ska ut. Så enkelt är det.'"

Tyvärr kan bloggkrönikören inte uttala den svenska liberalismens faders namn. Han uttalar det Kydenius, inte Sydenius som det ska uttalas. Schydenius är inte heller ovanligt.

8 november III

På tisdag är det val i USA som jag skrivit om tidigare (bla här och här). Borgmästarvalet i New York är klappat och klart, där kommer Mike Bloomberg vinna. Guvernörsvalet i New Jersey är troligen också klart, Jon Corzine leder med 7-8 procentenheter. Däremot är det betydligt mycket mer spännande i Virginia och i Kalifornien.

I Virginia har demokraten Tim Kaine hämtat upp ett knappt underläge och gjort det till ett knappt överläge, så trenden pekar på en vinst för Kaine. Han lyfts bland annat av det faktum att avgående guvernören demokraten Mark Warner har en approval rating på 70% och att de jobbat ihop i administrationen. Samtidigt sänks republikanen Jerry Kilgore av republikanernas problem i Washington, som ligger i Virginia. När Bush höll tal i Virginia var Kilgore på lunch långt därifrån. Valrörelsen är den dyraste i statens historia med över 40 miljoner dollar spenderade hittills. Dödsstraffet hade kunnat vara en viktig detalj för Kilgore i en stat där 3/4 är för dödsstraff medan demokraten Kaine är mot. Men Kilgore gjorde möjligen bort sig med en mycket hetsig annonskampanj i frågan där han tog till överdrifter mot Kaine. De som sett annonsen har blivit mer tveksamma till Kilgore, även om de håller med honom om inställningen i dödsstraffsfrågan. Läs mer i USA Today eller hos RCP.

I Kalifornien svänger det rejält i opinionsundersökningarna som inte känns ett dugg trovärdiga längre. Svängningar på 30-40 procentenheter sker inte från vecka till vecka. Om man dock ska tro de som är genomförda nu så ser det illa ut för guvernör Schwarzenegger. Men osvuret är bäst. Noterbart är att väljarna i Kaliforninen inte tror Schwarzenegger när han säger att förslagen de ska rösta om är för att han vill reformera staten, utan att det handlar om partipolitik. 55 procent mot 36 säger att inte kommer rösta på Arnold för en ny mandatperiod. Det verkar som om Arnold underskattat motståndet från bl a fackföreningarna, de har drivit en mycket hård kampanj under en lång tid mot honom. Totalt har det spenderats över 300 miljoner dollar i valkampanjen, med övervikt på motståndarna. Lärarnas fackförbund själva står för 56 miljoner dollar. På grund av kampanjlagar har Schwarzenegger själv inte kunnat satsa mer än 7,5 miljoner. Lustigt nog handlar ett av förslagen om att begränsa fackföreningarnas möjlighet att använda medlemmarnas pengar i politiska kampanjer.
Läs mer hos RCP.

Inga bögar i kyrkan

Aftonbladet skriver om prästen Yngve Kalin som startat uppropet mot att Svenska kyrkan nu tillåter välsignelse av homosexuella. Han säger:

"Vi har inget mandat i Bibeln att välsigna homosexuella parrelationer. Svårare än så är det inte även om det är svårt att säga i Sverige i dag."

Påminner om en viss kampanjslogan. Men hur som helst. Det är just det här argumentet som gör mig så förbannad. ANTINGEN så tolkar man Bibeln helt bokstavligt och lever PRECIS som det står där, inga som helst undantag får göras, ELLER så gör man som man vill och då får man finna sig i att saker ändras. Visst har gubbstrutten Kalin rätt att tycka som han vill, men han kan banne mig inte hänvisa till Bibeln. Han kan säga att han tycker inte att vi ska ändra så mycket i Guds ord, eller att bögar är äckliga, eller något annat argument. Men inte bara att det står si, eller inte står så i Bibeln.

Dessutom behöver inte Yngve Kalin viga några bögar om han nu tycker så illa om det, kyrkomötet beslutade att det är frivilligt.

Nyhetsvärde

DN.ses förstasida toppas nyheterna av en stor bild från Sydamerika där några protesterar mot Bush som befinner sig där på ett toppmöte med andra ledare från regionen. Lite längre ned finns en artikel, visserligen med bild, om kravallerna i Paris som går in på nionde eller tionde natten. Som någon läsare har skrivit till Dick Erixon: Tänk om det hade varit i USA!

Ja, vi hade inte hört något annat på TV eller kunnat läsa något annat i tidningarna och framförallt skulle alla som vilat på pennan efter Katrina krypa fram ur sina hålor och säga, ja, så går det när man pysslar med kapitalism. Varför säger dom inget nu för?

2005-11-04

Hur farligt kan det vara?

Präst efter präst skriver på uppropet startat av nån gammal knöl i Göteborg mot att Svenska kyrkan nu beslutat att välsigna homosexuella par. Hur farligt kan det vara att säga något fint till en man och man eller en kvinna och en kvinna? Tänk vilken förnedring att stå så nära två bögar, uj uj uj, bäst att skriva på ett upprop. Som ni märker har jag noll förståelse för dessa idioter till präster.

Vadå "kan inträffa"?

En del påpekar att upploppen vi ser i Paris också kan inträffa i Sverige. Vadå kan? Det har redan inträffat! I Ronna sköt man till och med på polisstationen med automatvapen. Visst vi har inte sett kravaller nio nätter i rad, men vi har exakt samma problem här i Sverige. Det är som om alla plötsligt glömmer sånt.

Bra fråga

"Expressens Anna Dahlberg ställer den fullt berättigade frågan hur det kan komma sig att man i Sverige får 1,5 års fängelse för att på fyllan köra ihjäl två människor, 3,5 år för att sparka och stampa ihjäl ett dagisbarn och 14 års fängelse för att man förvarar stora mängder Cannabis."

-Johan Ingerö, Right Online

Fyll aldrig mer på bankomaterna!

Visserligen kan jag instämma i Dick Erixons inlägg om att vi inte får ge efter för de kriminella, men jag tycker detta med att ta ut pengar och betala med är förbaskat korkat. Vi har ju kort som funkar utmärkt! Istället för att syssla med det kostsamma och uppenbarliga farliga i att hantera kontanter så bör vi helt gå över kort. Idag funkar det ganska bra att leva utan kontanter, själv hade jag ingen kod till mitt bankkort i över ett år och klarade mig utmärkt. Ibland behövde jag ta ut pengar och gjorde då det när jag handlade, men om alla bara tillät kort och dessutom gjorde det enklare så man inte behövde skriva på en slipp så ofta så vore det helt perfekt. Kontakter tillhör stenåldern, eller något ditåt i alla fall.

Skolkonspirationen

Håkan Jacobsson har en mycket intressant konspirationsteori om skolpolitiken det kan ligga en hel del i:

"I måndags skulle kongressen ge stöd åt skolminister Ibrahim Baylans plan att införa nationella prov redan i årskurs tre. ... Dagen därpå skulle Skolverket släppa en rapport (pdf)som på många sätt innebär en tvärvändning jämfört med vad som sagts i svensk skolpolitik under decennier."

Lyckad bloggutmaning

Kul att se att så många har nappat på bloggutmaningen och en del slogans är riktigt strålande. Jag har samlat några nedan och länkat till dem som jag hittat. Extra cred till Jonas Morian som trots, eller kanske på grund av, sin s-tillhörighet har bidragit med några riktigt bra, som "Alla ska betala skatt. Så häftigt är det", "Allan Larsson ska få en bra fallskärm. Okej, det är kanske inte så enkelt men vafan..." och "Alla barnen ska med. Utom Sufit. För han var inte med i parti't."

Henrik Alexandersson om Laila Freivalds: "Alla skall gå på teater. Så enkelt är det."

Håkan Jacobsson: "En höjd skatt är en bra skatt. Så enkelt är det."

Andreas Bergh som först kan tyckas felaktig, men inte alls dum med tanke på Baylans nya skolpolitik (som han nu visserligen inte får driva för s-kongressen): "Jan Björklund rockar fett. Så enkelt är det."

Fredrik Krohn: "Bosse Ringholm borde nog ha slutfört gymnasiet. Så enkelt är det."

Fredrick Federley: "Partistyrelsen åkte på stordäng. Så enkelt är det."

Erik Svansbo: "Vi skickar folk till tortyr. Så enkelt är det."

Felira: "Byggjobb är viktigare än städjobb. Så enkelt är det."

Det är så många som har skrivit så jag har garanterat inte koll på alla, men här är några till:
Karolina Lassbo
Oskar Lidåker
Louise P
Sänd mina rötter regn
Niklas Frykman
Egon Motwahls
Jefferson

2005-11-02

Vänster inte lika med socialist?

Vänsterpartiets talesman i ekonomiska frågor Lars Bäckström skrev dagen efter Lars Ohly slutade kalla sig kommunist i min lokala s-tidning Folkbladet en mycket intressant artikel med rubriken - Vänstersocialist, ja visst.

Han beskriver där ordet vänsters ursprung, att det inte alls är samma sak som socialist:

"För mig står begreppet vänster för varje människas rätt till frihet i tanke och handling."

Och eftersom Bäckström kallar sig vänstersocialist så står han också för socialismens tanke:

"Socialism är för mig målet att bredda makten över kapitalet till hela folket och för insikten att de som inte äger mycket måste sluta sig samman i kollektiv för att hävda sin rätt."

Sen redogör han för ordet vänsters ursprung:

"Begreppet vänster går tillbaka till den franska revolutionen 1798. Det var en revolution mot staten, en stat där kungen sa - staten det är jag. Det var en revolution för den enskilde individens fri- och rättigheter. De som ville gå snabbast fram i omvandlingen satt till vänster i nationalförsamlingen och de konservativa som ville förändra så lite som möjligt satt till höger.

När arbetarrörelsen formades i slutet av 1800-talet möttes de socialdemokratiska partierna och fackföreningarna av hårt motstånd. ... Det var en strid där arbetarrörelsen kämpade för allmän rösträtt och fackliga rättigheter mot kapitalet och de konservativa. I den striden fick arbetarrörelsen stöd av partier till vänster d v s liberalerna. Så det blev också en strid mellan vänster och höger."

Kommunismen får sig en rak höger, och blir också till höger i hans artikel:

"När sedan Lenin uppmanade sina anhängare att bilda revolutionära kommunistiska partier så skapades ännu mer centralstyrda partier. Kommunisterna talade om demokratisk centralism och socialism genom ledaren och staten. I den meningen stod kommunisterna till höger om den franska revolutionens individuella frihetsideal."

Bäckström räknar också upp några exempel på borgerliga partier som heter Venstre, Radikale Venstre och den liberala organisationen Svensk vänsterpress. Sen menar han att det på 1960-talet växte fram en ny vänster i Sverige, som tog avstånd från Lenins centralstyrning:

"En vänster som lite förenklat krävde mer socialism men också mer individuell frihet."

Han avslutar med:

"Det är när vi förmår att utveckla dessa två sidor ur vår historia, kampen för friheten och socialismen, som vi bäst kan möta framtiden. Därför säger jag, vänstersocialist javisst."

Detta är alltså inget som Lars Ohly ansluter sig till, mer än i delar. Den här typen av vänster är mycker mer tilltalande än den som Lars Ohly och Ali Esbati m fl representerar. Sen tycker jag personligen att det är en motsägelse med mer individuell frihet samtidigt som man har socialism, men vi behöver fler partier i Sverige som också kämpar för olika individuella rättigheter. Det går inte att kombinera med förstatligande av näringslivet och att det mesta styrs via stat och kommun i den offentliga sektorn, som vänsterpartiet idag står för. Men Lars Bäckström verkar bra mycket vettigare än hans partiledare.

Sossarna för ökad kvotering

Oavsett om man lyssnar på Berit Andnor från partistyrelsen eller Nalin Pekgul från s-kvinnor så innebär s-kongressens beslut en ökad kvotering. Enligt Andnor så fort man har råd att öka antalet månader, och enligt Pekgul fler pappamånader under nästa mandatperiod oavsett ökning - men inte en helt kvoterad försäkring, ännu.

2005-11-01

Bloggutmaning!

På lunchen idag satt min fp-kollega och jag och skämtade om olika alternativa slogans istället för sossarnas "Alla ska med. Så enkelt är det." Erik har några förslag på sin blogg, t ex:

“Alla ska med. Utom de som bor i segregerade områden. Så enkelt är det.”

Här är några andra förslag från mig:

"Vi vet bättre än du. Så enkelt är det."

"Alla ska rösta på oss. Så enkelt är det."

"Alla lettiska arbetare ska ut. Så enkelt är det."

"Alla gömda flyktingar ska ut. Så enkelt är det."

Nu utmanar jag fem andra bloggare att komma på alternativa slogans åt sossarna, och sedan utmana fem andra bloggare att göra samma sak. Här kan ni läsa för inspiration.

Jag utmanar:
Erik Svansbo
Henrik Alexandersson
Oskar Lidåker
Jefferson
Niklas Frykman

Har du ingen egen blogg så skicka ett mail till mig eller posta i kommentarerna.