2004-07-23

Trampa vatten

Idag bemöter jag och Haralampos Karatazas, civilekonom och medlem i liberala ungdomsförbundet, en debattartikel från den lokala Attac-avdelningen. De tycker att kommunen ska köpa tillbaka vatten- och avloppsverksamheten, som såldes för några år sedan.

De hänvisar till ett examensarbete från KTH som har undersökt vad som har hänt med vattnet sedan privatiseringen. I arbetet säger VDn för bolaget att de tänker försöka göra vinst på verksamheten. Tänk vilket chockerande hemskt beteende. Försöka göra vinst på något de har köpt för sina egna pengar. Skandalöst!

Hur som helst så borde de ha läst hela examensarbetet. Där står nämligen att privatiseringen har varit en succé, att priserna har gått ner (jämfört med övriga landet) trots att det har gjorts investeringar och förbättringar i verksamheten. Detta var anledningen till att kommunen sålde, de hade stora skulder och hela vattensystemet behövde rustas. Det är alltså gjort och vi har fått billigare vatten, och Sydkraft gör vinst. Alla är glad utom Attac.

"Att Attac Norrköping i sin insändare inte kommer fram någonstans, trots att de citerar Holmqvists arbete, får Attac själva stå för. Det är faktiskt fullt tillåtet att trampa vatten."

Inga kommentarer: