2004-12-29

Gör som Jörn?

Dick Erixon gillar människornas iniativ i Jörn utanför Skellefteå. Landstinget la ner deras vårdcentral, men byborna själva samlade ihop pengar till ett aktiebolag och lyckades få ett avtal med landstinget. 200 000 kr till aktiebolaget, en årlig avgift på 50 kr för att vara med och i våras fick de pumpa in extra pengar för att hålla företaget från konkurs.

Jag tycker visserligen att det är bra med privata iniativ, som det här, men egentligen är det helt fel.

De här människorna betalar världens högsta skatt. Utöver det måste de bidra med extra pengar för att få vård närmare sig. Med världens högsta skatt ska de inte behöva göra det tycker jag. Är skatten lägre är det inte konstigt att människor måste bidra med extra pengar för extra service. Men vi har ett annat system.

Jag tycker inte om det systemet, och undrar om detta lappande och lagande och att människor står ut och fixar själv leder till att det gamla systemet, som Dick vill ha bort, lever längre.

Jag kan inte uppmana människorna i Jörn att göra något annat, de anpassar sig till situationen och ser till att få vård nära sig. Bra med människor som gör något istället för att bara gnälla. Men från en principiell ståndpunkt är det fel.

1 kommentar:

Bulten i Bo sa...

Ur DN:s ingress: "I dag är Jörnborna stolta aktieägare och driver både hälsomottagningen och tandhälsan. Vinsten är trygghetskänslan."

Märkligt att inga rättrogna liberaler har skrivit till byborna i Jörn och förklarat för dem vilka farliga vägar de nu är inne på. Ett projekt som enbart syftar till att leverera "trygghet" åt medborgarna och inte klart syftar till att skapa arbetsfri vinster åt aktieägarna, det är ju KOMMUNISM vi talar om här. Med en Ahlmarksk deterministisk historiesyn är det ju nu bara en tidsfråga till taggtråden börjar spännas upp kring Gulag-lägren i Jörn!