2006-12-23

John Edwards

Ålder: 53 år
Parti: Demokraterna
Hemmastat: North Carolina
Politiskt uppdrag: Inget
Bakgrund: Skadeståndsadvokat, senator, vicepresidentkandidat
Hemsida: http://www.johnedwards.com/

Johnny Reid Edwards föddes i South Carolina, son till textilarbetaren Wallace och postarbetaren Bobbie. Familjen flyttade runt en del när John var ung men slog sig så småningom ner i North Carolina, där John fortfarande bor. John blev först i familjen med att gå på college där han utbildade sig till jurist och jobbade sedan i ungefär tjugo år som skadeståndsadvokat. På universitetet träffade han Elizabeth som han gifte sig med och skaffade två barn, en son och en dotter. Sonen dog 16 år gammal i en bilolycka och paret bestämde sig för att skaffa två barn till, också en son och en dotter.

Som skadeståndsadvokat blev han mångmiljonär, hans förmögenhet ska landa någonstans mellan 12 och 60 miljoner dollar. Inte minst var det hans retorik han förlitade sig på för att övertala jurys att rösta till förmån för hans klient.

Inte så långt efter sonens död gav John upp sin karriär som advokat och gav sig istället in i politiken. Helt oerfaren på området slog han 1998 sittande republikanska senatorn Lauch Faircloth. I senaten tjänstgjorde han i underrättelsekommittén och justitiekommittén. Han är abortförespråkare, för positiv särbehandling och dödsstraff. Han var också mot president Bushs skattesänkningar men röstade för att ge Bush möjlighet att invadera Irak och även den av många utskällda Patriot Act. Idag har han uttalat att han ångrar sin röst för Irakkriget.

I januari 2003 skapade han en så kallad exploratory committee och i september 2003 blev han officiellt presidentkandidat. Kampanjen gick inget vidare, men ett par veckor innan det första primärvalet i Iowa började han klättra i opinionsundersökningarna. Han slutade på en överraskande andraplats i Iowa, kom sedan fyra i New Hampshire, vann i South Carolina därefter men förlorade i övriga stater mot Kerry och Wesley Clark. Den tidigare front runnern Howard Dean drog sig ur och likaså Clark. Därmed återstod bara Kerry och Edwards men efter storstryk i Super Tuesday där Kerry vann klart så drog sig även Edwards ur.

Han valdes sen så småningom till Kerrys running mate, dels tackvare hans framgångar i primärvalen, men också troligen för att han länge höll sig från att kritisera Kerry. Dessutom utgjorde hans hemvist i Södern en bra motvikt mot Kerrys nordöstra hemmastat Massachusetts.

Men det hjälpte inte, Kerry och Edwards fick stryk av Bush och Cheney, och Edwards vann inte ens sin hemstat North Carolina.

Nu stod Edwards utan politisk plattform, han hade valt att inte ställa upp för omval till senaten utan istället koncentrera sig på presidentkampanjen. Efter ett tag antog han ett erbjudande om ett jobb på North Carolina University på en institution som jobbade med forskning om fattigdom. Det har sedan dess blivit hans huvudsakliga politiska fråga. Hans kommitté One America driver frågor om fattigdom och ökade minimilöner.

Namnet One America kommer från hans kampanjtema som handlade om två Amerika, ett för de rika och välbeställda, ett annat för de hårt arbetande och fattigare.

Efter kampanjen har Edwards dels ägnat sig åt sitt jobb på universitet och inom kommittén, men inte minst har han försökt ompositionera sig för ett nytt försök på presidentposten. Han har också jobbat i de tidigare primärvalsstaterna för att behålla och stärka stödet där.

Ger hans sig in i kampen kommer pengar inte vara ett problem denna gång heller. Skadeståndsadvokater är mycket penningstarka och stöttade helhjärtat honom senast det begav sig. Hans stora nackdel är väl den svaga presidentkampanjen med Kerry. Att han inte ens lyckades vinna sin egen hemmastat sågs inte med blida ögon.

Ställer Hillary Clinton och Barack Obama båda upp kommer det att bli trångt med utrymme för de övriga, men John Edwards ligger då bäst till av dessa. Han verkar ha ett starkt stöd i Iowa vilket kan bli avgörande för hans framgång även denna gång. Förra gången slutade han tvåa i Iowa och blev vicepresidentkandidat, denna gång kanske han vinner i Iowa…

Läs mer om John Edwards på hans utmärkta hemsida: http://www.johnedwards.com/.

Inga kommentarer: