2007-07-15

Inuti McCains kampanj

Washington Post har ett bra grävande reportage från John McCains kampanj där de försöker ta reda på vad som har hänt. Om vi ska tro tidningen, och mycket tyder på att de har i huvudsak rätt, så har en kamp pågått inom kampanjen mellan två grupper. Den ena med gamla McCains lojalisten och strategen John Weaver som var den som fick McCain att plocka in Bushs politiska direktör under presidentvalet 2004, Terry Nelson. En stigande stjärna inom republikanerna. På deras sida verkade också Mark Salter finnas, McCains tidigare stabschef i senaten. Han beskrivs som nästan en son till McCain. På den andra sidan fanns McCains kampanjmanager från 2000, Rick Davis, tidigare medarbetare till Ronald Reagan.

Redan i januari gick Weaver, Nelson och Salter till McCain och sa att måste göra det klart att det var Nelson som skötte kampanjen och ta ifrån Davis hans inflytande. McCain ville inte göra det och striderna mellan de två grupperna fortsattte.

Strategin som kampanjen jobbade med var liknande den som Bush använt sig av. När McCain 2000 ställde upp i presidentvalet var han underdogen med små resurser. Nu var han front runner och skulle likt Bush använda sig av overwhelming force. Fundraisingmålet sattes till smått otroliga 154 miljoner dollar. Det justeras ner till 137 miljoner och sedan till 100 miljoner. I mars, när den dåliga fundraisingen var ett faktum, justerades den ner ytterligare, till 78 miljoner.

De tänkte sig också, utifrån de första målen, bygga upp en jättelik organisation i stora delar av USA. En sådan stor organisation byggdes inte, men den blev ändå stor och dyr vilket gör att McCains kampanj just nu nästan saknar pengar i kassakistan.

Detta är en naturligtvis en jättemiss som kampanjen måste rätta till. Men McCains problem är mycket mer än bara pengar. Hans tapp i opinionen kom under maj och juni när immigrationsdebatten rasade. McCains position är inte populär hos republikanska väljare.

Vad McCain behöver göra nu är att återigen bli underdog. De flesta har redan räknat ut honom. Han borde plocka fram en annan fråga som går hem bra hos republikanska väljare och köra den stenhårt ett tag. Kan opinionen vända lite kan även små framgångar lyftas till skyarna och McCain kan vara på rätt spår igen.
Det förvånar mig oerhört hur de första fundraisingmålen kunde vara så löjligt stora. Barack Obama som drar in rekordsummor kommer inte vara i närheten av dem. Varför skulle McCain, som visserligen vid tillfället låg bra till i opinionen men under många år retat många inflytelserika personer, kunna dra in så fruktansvärt mycket mer. Det är för mig ofattbart och om Rick Davis var med på den budgeten, vilket han själv säger, borde inte heller han vara kvar.

Inga kommentarer: