2008-12-30

Blagojevich tänker utse ersättare till Obama

Illinois guvernör Rod Blagojevich är antingen dummare än någon tidigare trott, eller så smart att jag inte fattar det. Han arresterades den 9 december misstänkt för att ha försökt sälja Barack Obamas plats i senaten, som han lämnar, till högstbjudande. Bevisningen verkar vara solid med bland annat telefonavlyssning där "Blago" babblar på om vad han erbjuds och inte.

Trots detta har han inte avgått och tänker nu alltså använda den makt han har att ändå utse en ersättare för Obama. Enligt uppgifter i amerikansk media är det en man vid namn Roland Burris, tidigare chefåklagare i Illinois.

Ingen kan hindra Blago från att utse Burris, däremot kan de andra senatorerna vägra att formellt ge honom hans plats i senaten. Majoritetsledaren Harry Reid har sagt att så kan bli fallet i ett brev till guvernören:

"Please understand that should you decide to ignore the request of the Senate Democratic Caucus and make an appointment we would be forced to exercise our Constitutional authority under Article I, Section 5, to determine whether such a person should be seated."

Jag undrar vad Blagojevich vill uppnå. Kanske är han bara ute för att jäklas. Burris är nämligen färgad vilket ingen annan senator är nu när Obama lämnar. Det gör det naturligtvis svårare att stoppa honom. Dessutom ställde Burris upp i guvernörsvalet 2002 mot just Blagojevich och stöddes av dåvarande delstatssenatorn Barack Obama.

2008-12-28

Ditt och datt

Majoritetsledaren i senaten Harry Reid oroar sig lite om han kan bli omvald 2010. För fyra år sedan förlorade dåvarande majoritetsledaren, Tom Daschle, sin plats i senaten. I år blev republikanska ledaren, Mitch McConnell, knappt återvald. Tidiga opinionsundersökningar i Nevada visar att Reid inte sitter säkert och han har nu börjat intervjua kampanjmanagers och trappat upp sin fundraising.

Familjen Obama har huvudsakligen hållit en mycket låg profil under semestern på Hawaii. Inga restaurangbesök eller utflykter. Men häromdagen fintade de presspoolen och gick på nöjespark och käkade glas. Ja, det är nyhetstorka.

Karl Rove menar att president Bush för tredje året på raken förlorat boktävlingen mot honom. Tävlingen började då Rove som nyårslöfte lovade att läsa ut minst en bok i veckan. De två hetsade varandra men Rove vann med 110 böcker mot presidentens 95. Rove säger att Bush lamt försökte skylla ifrån sig med att han förlorade för att han varit upptagen med att vara ledare för den fria världen.

Jeb Bush, son till en president och bror till en annan och tidigare guvernör i Florida, funderar på att ställa upp i senatsvalet 2010 eftersom republikanska senatorn Mel Martinez inte ställer upp för omval. Han har ringt runt till de betydelsefulla i Florida och tydligen fått grönt ljus från de flesta. Kanske dröjer det inte så många år innan vi ser en ny Bush i Washington och kanske rätt snart också i Vita huset.

2010 ska platserna i representanthuset och elektorsrösterna omfördelas. De fördelas utifrån befolkningens storlek, det totala antalet är dock detsamma. Prognoserna har kommit och bekräftar den långsiktiga trenden; att nordöstra USA krymper till förmån för södern och västra USA. 538.com har en utmärkt genomgång hur antalet platser i representanthuset kan komma att ändras. Till exempel New York (-2), New Jersey (-1) och Pennsylvania (-1-2) ser ut att tappa och Texas (+3-4), Arizona (+2) och Nevada (+1) få ny platser.

Barack Obama är en väldigt flitig gymbesökare. I minst 48 dagar på raken har han besökt ett gym, även nu under semestern på Hawaii, då han gymmat på en militärbas.

Caroline Kennedys väg till senaten är inte alls klar. Hon får mycket kritik och tufft motstånd. Väljarna är delade om hon är kvalificerad att bli senator, 41 % tycker det, 40 % tycker det inte.

President Bush firade julen med sin familj på Camp David. Där han har faktiskt firat jul tolv gånger. Åtta som president och fyra som son till en president.

Howard Wolfson var Hillary Clintons talesman under presidentkampanjen. Han satsar nu istället på en annan New York-bo och tar anställning hos borgmästare Michael Bloomberg som satsar hårt för att bli vald till en tredje mandatperiod.

Barack Obamas egen undersökning visar att hans stabschef Rahm Emanuel var den enda av i hans personal som pratade med Rod Blagojevich, den korruptionsmisstänkte guvernören i Illinois. Men inget fel ska ha begåtts av Emanuel.

Den bibel som Abraham Lincoln svor sin presidented på har inte använts sedan dess. Men nu tas den till heder av en annan Illinois-bo. Barack Obama kommer svära eden med handen på den bibeln 20 januari.

2008-12-24

God jul!

Jag har börjat fundera så smått hur jag ska sammanfatta det här året, men det får vänta till nyår. Nu vill jag bara passa på att önska alla er fantastiska läsare en riktigt god jul!
Får ni tråkigt efter Kalle Anka (eller under) så kan ni klicka runt på den här rätt skojiga bilden, som jag fick skickad till mig av herr Frykman: www.palinaspresident.us.

2008-12-23

Kort ditt och datt

Caroline Kennedy kampanjar för att guvernör Paterson i New York ska utse henne att ersätta Hillary Clinton i senaten. TheFix argumenterar för och emot att hon ska utses.

Obama-familjen är på Hawaii för en 13 dagars semester (inte en vecka som jag skrev tidigare) och en paparazzi har lyckats fånga dom i mindre kläder än vanligt. För er som undrar hur Barack Obama ser ut i bara shorts, ja, ni behöver inte undra längre.

Nu när Obama är på Hawaii har Joe Biden klivit fram i rampljuset efter att knappt ha sagt ett ord sedan han blev vice president-elect. Bland annat har det kommit fram att han ska leda en "middle class task force". De ska se till att förbättra förhållandet för denna stora väljargrupp som Obama pratade mycket om i valrörelsen.

Alyssa Mastromonaco är nog den minst kända personen i Barack Obamas inre krets. Hon har organiserat det praktiska kring hans framträdanden och resor. Nu ska hon bli Obamas grindvakt i Vita huset. En doldis men ändå stor makthavare. Washington Post berättar historien om henne.

Obamas semester är välförtjänt (det kanske var dagens understatement med tanke på att han nu kampanjat och arbetat non stop i tre år) eftersom han passade på att slå rekord innan han åkte. Efter elva veckor hade George H. W. Bush utsett 26 personer till de högsta positionerna, Richard Nixon 25 personer. Efter sju veckor har Barack Obama utsett 69 personer.

2008-12-20

Ditt och datt

Obama-familjen brukar alltid spendera julen på Hawaii, så också detta år. En vecka i the Aloha state blir det, men ingen riktig ledighet för Barack. Han kommer jobba en del.

Igår presenterade Barack Obama de sista personerna i hans regering. Ytterligare en republikan blev det (förutom försvarsminister Gates) i form av Roy LaHood som infrastrukturminister. Till handelsminister (trade representative, eg. inte någon minister tror jag) utsåg han en person med stark frihandlarbakgrund, Ron Kirk, tidigare borgmästare i Dallas. Enligt uppgift fick Obama nej från kongressledamoten Xavier Becarra eftersom han inte ansåg att handelsfrågorna skulle vara prioriterade hos Obama. Som arbetsmarknadsminister blev det som motvikt en person med stark anti-frihandelbakgrund, Hilda Solis. Hela listan hittar ni här.

Av finanspaketet på 700 miljarder dollar finns det nu bara 350 miljarder kvar. De första 350 gick åt på 77 dagar alltså. CNN kollar vad de gick till.

I will fight, säger Rod Blagojevich, den korruptionsåtalade guvernören i Illinois. Lycka till, får man väl säga då.

Barack Obama blir Time Person of the Year. Det innebär att han får pryda omslaget på tidningen. Något han är van vid. Under 2008 fanns hans ansikte där inte mindre än 14 omslag.

De första planerna för trupptillbakadragande från Irak har presenterats för president-elect Obama. 7-8000 man i månaden under första halvåret 2009 och sedan ett lugnare tempo. Om planen skulle bli verklighet kommer inte Obamas mål om trupperna ska vara hemma i maj 2010 att nås.

President Bush ska ordna middag med alla tidigare levande presidenter och president-elect Obama i januari. Obamas stabschef Rahm Emanuel har redan fått träffa tidigare stabschefer på en frukost i Vita huset. Rådet från en gammal ärrad veteran var: "You have to control your vice president." Veteranens namn: Dick Cheney, stabschef för Gerald Ford.

28 januari ska republikanerna välja en ny ordförande och striden om platsen är hård. Sex kandidater söker alla uppdraget inklusive den sittande ordföranden Mike Duncan. Politico har en utmärkt genomgång av de sex kandidaterna och hur de försöker få ett övertag över de andra.

Washington Post har ett reportage om Barack Obamas 27-årige talskrivare Jon Favreau, den yngste någonsin att bli utnämnd till chief speech writer i Vita huset.

Rick Warren är en av de mäktigaste pastorerna i landet. Det märktes inte minst när han fick båda presidententkandidaterna till en direktsänd utfrågning i TV mitt under brinnande valkampanj. Nu har Barack Obama utsett honom att anföra bönen när han svärs in som president. Det har fått bland annat gayaktivister och andra liberala grupper att gå fullständigt bonkers. Warren motsätter sig bland annat abort och en del rättigheter för homosexuella.

En av de allra största inom den konservativa rörelsen, Paul Weyrich, har gått bort, 66 år gammal. När den konservativa rörelsen och republikanerna låg i det närmaste ruiner på 70-talet efter Nixon var han huvudarkitekten bakom den mäktiga socialkonservativa rörelse som tagit så starkt grepp om amerikansk politik.

Det har länge sett ut som om Norm Coleman får sitta kvar i senaten från sin plats i Minnesota. Men nu leder faktiskt utmanaren Al Franken i omräkningen av rösterna.

Stu Rothenberg lyfter en varningens finger för de opinionsundersökningar som tittar fram mot 2012. De säger inte mycket, menar han och pekar på historien. I december 2004 hade inte ens Barack Obama svurits in i senaten ännu och Sarah Palin var en fd borgmästare i Wasilla.

Årets politiska blogg?

amerikanskpolitik.se är nominerad till årets politiska blogg tillsammans med en massa andra bloggar. Ni kan rösta hos Bloggen Bent.

2008-12-18

Sarah Palin - rätt sorts kvinna?

Igår på morgonen presenterade jag en rapport hos Timbro som jag jobbat med under hösten: Sarah Palin - rätt sorts kvinna?
Den behandlar svensk medias hantering av Sarah Palin. Först ska sägas att mycket som skrivs om Palin är bra och korrekt. Men det går ändå att urskilja ett mönster i hur beskrivs, vilket ofta är kopplat till att hon är kvinna.

Hon kallas till exempel rätt ofta för "fembarnsmamma". Ett sådant epitet kan ju vara relevant när man skriver artiklar om just Sarah Palin, när hon beskrivs för läsarna. Däremot inte när Palin gör ett utspel och säger något om Barack Obamas politik.

I mycket större utsträckning än hos de andra kandidaterna beskrivs också hennes åsikter. Det är ju inget fel i sak med att beskriva åsikterna, tvärtom. Men det blir konstigt när hennes åsikter lyfts fram men inte McCains, Obamas eller Bidens.

Dessutom, vilket diskuterades vid seminariet igår, finns ett hyckleri hos många feminister. De påstår sig verka för att fler kvinnor ska uppnå fler maktpositioner i samhället. När det väl kommer till kritan gäller det dock inte, då måste det vara kvinnor med en viss sorts åsikter. Liza Marklund sågar exempelvis Palin längs fotknölarna på ett oärligt sätt. Att hon skrivit en bok med titeln "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra", blir ju lite ironiskt.

Läs hela rapporten så får ni en bättre bild och kommentera gärna.

2008-12-11

Är räddningspaketet republikanernas väg tillbaka?

Sedan valet den 4 november har republikanerna fått lite ljuspunkter i tillvaron. Saxby Chambliss blev återvald till senaten och nu i lördags vann Anh "Joseph" Cao i ett distrikt där 75 procent röstade på Kerry 2004. "The Future is Cao", skrev minoritetsledaren i representanthuset John Boehner och andra republikanska ledare hyllade honom. Anledningen att de gillar honom är inte bara att han vann över en demokrat, utan att han är den första vietnames-amerikanen i kongressen. Han kom till USA som åttaårig krigsflykting från Vietnam.

Lägg därtill skandalen kring Rod Blagojevich så har du några faktorer varför republikanerna känner lite råg i ryggen. Men det räcker knappast för att vända någon opinion. Det är ett långsiktigt arbete. Kanske kan räddningspaketet för bilindustrin vara början på vägen tillbaka?

Paketet röstades i natt igenom i representanthuset men en klar majoritet av republikanerna röstade emot. I senaten är det inte alls lika säkert att det går igenom. Republikanerna har hittills spelat sina kort väl. Mitch McConnell, minoritetsledare i senaten, lät bli att delta i förhandlingarna om paketet vilket gav bilden av en uppgörelse mellan Bush och demokraterna. Han uttryckte sig sedan negativt om paketet. Nu kommer frågan vad han ska göra. Går han med på en uppgörelse med förbättringar eller sänker han förslaget.

Det senare har stöd hos amerikanska folket. Enligt Rasmussen är 53 % av väljarna mot paketet. Kan republikanerna tydligt ställa sig på folkets sida i den här frågan så kan deras image av ett parti som försvarar väljarnas skattepengar stilla återuppväckas. Vägen är naturligtvis lång och ingen vet hur väljarna reagerar om de tre stora faktiskt skulle gå i putten på grund av republikanernas motstånd. Men ett att utan protest gå med på räddningspaketet är nog ingen lösning för republikanerna.

UPPDATERING: Precis när jag postade det här så trillade det in två artiklar om att McConnell precis har annonserat sitt motstånd mot räddningspaketet:

"We would not be serving the American taxpayer well if we spent their hard-earned money without knowing with certainty that their investment would result in stronger, leaner auto companies that would not need additional taxpayer help just a few months or weeks down the road."

Istället lägger han sitt stöd bakom senator Bob Corkers förslag.

2008-12-09

Vill du köpa en plats i senaten?

Dom är eftertraktade och guvernören i Illinois har en att sälja till rätt pris. Barack Obama har ju som bekant fått lämna sin plats i senaten för nya uppdrag och då ligger makten på guvernören att utse en ny senator tills platsen är uppe för omval om två år. Guvernör Rod Blagojevich arresterades av FBI idag för korruption.

Bloggen The Fix har letat fram godbitarna ur det 73 sidor långa dokument som ligger till grund för arresteringen. Guvernören var bland annat övertygad om Obama ville att han skulle utse Valeri Jarrett och funderade på om han kunde få platsen som minister i regeringen mot hennes utnämningen. Alternativt att få hjälp av Obama att bli utsedd till ordförande för en Labor-PAC. Han övervägde också seriöst att utse sig själv till senaten. Enligt Blagojevich har en medarbetare till "Senate Candidate 5" föreslagit att om han utser "femman" till senaten så skulle han se till att fundraisa mycket pengar åt Blagojevich. "Senate Candidate 5" är enligt Marc Ambinder troligen Jesse Jackson Jr.

Makten att utse ny senator ligger fortfarande på Blagojevich, men den andra senatorn från Illinois, Dick Durbin, tycker att man istället ska utlysa ett nyval. Det låter väl som en rätt bra idé.

Barack Obama har bara väldigt kort kommenterat det inträffade:

"I had no contact with the governor or his office so I was not aware of what was happening. As I said it's a sad day for Illinois. Beyond that I don't think it's appropriate for me to comment."

Ingen av Obama-folket verkar vara inblandat men detta är ändå ett problem för honom. Det tar fokus från hans arbete med den nya administrationen och kopplar till viss del ihop honom med Blagojevich.

2008-12-08

Ditt och datt

Så här sex veckor efter valet tycker jag det är dags att börja titta mot nästa. CNN har gjort en undersökning om vem republikanska väljare vill se som presidentkandidat 2012. Undersökningen ska såklart tas med några kilo salt, men ändå intressant att se hur de ligger till. Mike Huckabee toppar på 34 % med Sarah Palin strax efter på 32%. Mitt Romney får 27 %, Newt Gingrich 27 %, Rudy Giuliani 23 %, Bobby Jindal 19 % och Charlie Crist 7 %.

Obamas kampanjmanager David Plouffe ska skriva en bok, The Audacity to Win, om den kampanj som han byggde. Han kommer inte jobba i Vita huset eller för Obama på något sätt utan planerar att hålla en del tal och jobba som rådgivare i näringslivet.

En av de mest imponerande delarna av Obamas kampanj var naturligtvis fundrasingen. 750 miljoner dollar blev det totalt, och knappt 30 miljoner fanns kvar i kassakistan vid kampanjens slut. Från 15 oktober fram till valdagen spenderade Obama och demokraterna 161,5 miljoner dollar mot McCain och republikanernas 75,3.

Caroline Kennedy är dotter till John F Kennedy och ledde arbetet med att hitta en vicepresidentkandidat till Barack Obama. Nu kan hon komma att ta Hillary Clintons plats i senaten när hon lämnar för utrikesministerposten.

Barack Obama laddar för massiva satsningar på infrastruktur och underhåll och upprustning av skolor och sjukhus. Det kommer bli den största satsningen inom området sedan 50-talet.

Meet the Press har letts av Tom Brokaw sedan Tim Russert dog i somras. I söndags ledde Brokaw sitt sista program, som var en intervju med Barack Obama, och lämnar nu över till David Gregory.

Chris Matthews är programledare för Hardball men funderar på om han ska ställa upp i senatsvalet i Pennsylvania 2010.

Harry Reid är ledare för demokraterna i senaten och ska försöka bli omvald från Nevada 2010. Det kan bli tuffare än många trott, i alla fall enligt denna undersökning. Där får han 46 % mot möjlige utmanaren Jon Porter som får 40 %. Porter förlorade sin plats i kongressen i november. Jag hoppas det blir han som blir republikanernas kandidat. Hans kampanj satt nämligen på samma ställe som McCain-kampanjen när jag var där och kampanjade. Så jag känner hans kampanjmanager som förhoppningvis för förnyat förtroende.

Det ska utses någon att fylla Barack Obamas plats i senaten också. Politico tittar på de fem hetaste kandidaterna.

Brian Schweitzer, guvernör i Montana som fick sitt nationella genombrott genom ett lysande tal på demokraternas konvent, tar över ordförandeskapet Democratic Governors Associtation.

George och Laura Bush letar hus i Dallas-området dit de tänker flytta efter tiden i Washington.

Aaron Schock från Illinois blir den första kongressledamoten som är född på 1980-talet. Politico har träffat honom.

Jon Favreau har varit Barack Obamas numero uno talskrivare under kampanjen. Han fortsätter i den rollen i Vita huset.

George W Bush var van att använda dator och mejl, men fick sluta med det i när han flyttade in i Vita huset, på grund av säkerhetsskäl. Barack Obama kämpar nu för att kunna fortsätta använda internet och sin BlackBerry som president, men ser ut att förlora den striden.

2008-12-04

Barack Obama? Ya right! Klick

Republikanska kongressledamoten Ileana Ros-Lehtinen är inte den som tänker bli lurad av någon imitatör. Det ringde i telefonen från ett Chicago-nummer och en assistent sa att det var president-elect Barack Obama som ringde. Hon tog telefonen, förklarade att hon trodde det var en radiokanal i södra Florida som ringer och lurar folk och la på.

Efter en liten stund ringer det igen. Nu presenterar sig personen som Rahm Emanuel men Ros-Lehtinen är inte den som tänker bli lurad. Hon lägger på igen.

Det ringer en tredje gång. Nu är det Howard Berman, ordförande för utrikesutskottet i representanthuset som säger att det är faktiskt är Barack Obama som söker henne och undrar om hon kan låta bli att lägga på luren denna gång.

Obama ringer igen och den här gången lägger hon inte på.

"It is very funny that you have twice hung up on me," sa Barack Obama när han väl fick tag på henne. Hon lovade att jobba över partigränserna med honom. Ja, om han nu får tag på henne.

2008-12-03

Det blir inte 60, Chambliss vann

Demokraterna får vänta två år på chansen att nå 60 platser i senaten. De har fortfarande chansen att nå 59 om Norm Coleman förlorar mot Al Franken (omräkning pågår och Coleman leder). Den andra platsen demokraterna hade behövt vinna var Saxby Chambliss i Georgia. Men det gick inte. Chambliss vann klart över utmanaren Jim Martin inatt, 57,4-42,6.

Ett nyckeltema i kampanjen för Chambliss har varit just hotet om en obegränsad demokratisk makt i senaten. 60 röster är det som krävs för att stoppa en filibuster och utan möjligheten att filibustra kan inte minoritetspartiet stoppa förslag. Det ger som ni alla förstår stor makt åt majoritetspartiet att trumma igenom sin egen politik utan att behöva lyssna på motståndarna. I Sverige är det inte så konstigt, men i maktdelningens USA skrämmer det många väljare. Uppenbarligen dom i Georgia också.

Vi ska dock komma ihåg att Chambliss vann även den 4 november, men nådde inte över 50 procent av rösterna, vilket ledde till att det togs om.

Valet i Georgia har gjort att en del tungviktare har varit där och kampanjat. Al Gore och Bill Clinton för Martin och Sarah Palin för Chambliss. Barack Obama lyste dock med sin frånvaro.

På agendan idag är att Obama ska presentera sin Commerce Secretary, Bill Richardson.

En annan intressant nyhet är att George W Bushs bror, Jeb, tidigare guvernör i Florida, funderar på att ställa upp i senatsvalet 2010. Platsen innehavs idag av republikanen Mel Martinez, som inte ställer upp för omval.

2008-12-02

Intervju med president Bush

Det börjar bli dags för president Bush att göra lite avskedsintervjuer. Det måste kännas oerhört märkligt att lämna ett presidentuppdrag. Jag tänker på avslutningen i West Wing där president Bartlett sitter på flyget hem till New Hampshire medan den nya presidenten intar Ovala rummet. Vad känner man; tomhet, lättnad, saknad? Och vad känner Bush, han som kritiserats så hårt och är så impopulär. Han tycker säkert själv att det mesta är oförtjänt och att han gjort en hel del bra.

Obamas National Security Team

Det blev som bekant Hillary Clinton som utrikesminister, Robert Gates som försvarsminister och James Jones som nationell säkerhetsrådgivare. Dessutom presenterades Janet Napolitano som ansvarig minister för Homeland security, Eric Holder som justitieminister och Susan Rice som FN-ambassadör. Politico har en kort genomgång av samtliga personer.

Rice är den minst kände i gänget. Hon är, som de flesta andra, gammal medarbetare i Clinton-administrationen, bland annat som medlem av National Security Council och biträdande utrikesminister för Afrika. Hon var rådgivare i utrikesfrågor till Obama under kampanjen.

Hans team möter applåder från flera håll, inte minst från höger. Fred Barnes i Weekly Standard, en stark anhängare av Irakkriget:

"There's a larger point here. It's not that Obama, despite his unswervingly liberal record in the Senate, turns out to be a pragmatist. The point is he's pragmatic (so far) in one direction-rightward. Who knew? His national security choices also underscore this point."

Mona Charen, neokonservativ krönikör, i National Review:

"Superstition almost forbids me to comment on President-elect Obama's appointments thus far. The news has been so shockingly welcome that I'm almost afraid to remark on it for fear of breaking the spell."

Video från presentationen av teamet: