2009-02-26

Ditt och datt

Idag kommer president Obama presentera sitt budgetförslag. Inför det har Vita huset läckt information om åtta nyckelprinciper för reformeringen och expansionen av sjukförsäkringen. En del av den ökade kostnaden kommer betalas med skattehöjningar för de som tjänar mer än 250 000 dollar per år.

John McCain och demokraten Russ Feingold har samarbetat många gånger. Nu vill de driva igenom ett så kallat line item veto för utgiftsökningar och så kallade earmarks. Alltså att presidenten kan lägga in sitt veto mot vissa delar av exempelvis en budget. Vita huset är positiva.

52 miljoner såg president Obamas tal till kongressen.

En portugisisk vattenhund blev det. Familjen Obamas nya vovve. "En vattenhund är mycket tålmodig mot barn och andra djur, vilket gör den lämplig som familjehund," skriver svenska rasklubben för portugisisk vattenhund. Det låter ju bra.

Gary Locke, tidigare guvernör i delstaten Washington, har nu formellt nominerats till jobbet som handelsminister av president Obama.

John McCain är kritisk och orolig över situationen i Afghanistan: "When you aren't winning in this kind of war, you are losing. And, in Afghanistan today, we are not winning."

President Bush har installerat sig i sitt nya hem i Dallas och ger sig nästa månad ut på en föreläsningsturné i Kanada, Europa och Asien.

Hans administration har identifierat två biljarder dollar i utgiftsminskningar som går att genomföra de kommande tio åren, säger Barack Obama.

Enligt uppgifter kommer president Obama på fredag tillkännage planen för att dra tillbaka trupperna från Irak. 19 månader kommer det ta, enligt en källa på Pentagon. 16 månader var hans löfte i valrörelsen. Efter tillbakadragandet kommer troligen runt 50 000 trupper ändå finnas kvar, men delvis i en annan roll.

2009-02-25

Obama och Jindal

Barack Obama höll i natt sitt tal till kongressen, det som brukar kallas State of the Union de år som det inte varit presidentval innan. Louisianas guvernör Bobby Jindal höll det republikanska svarstalet. Nedan hittar ni båda två.

President Obama:



Guvernör Jindal:

2009-02-17

Ditt och datt

Vad innehåller stimulanspaketet? Wikipedia har en utförlig sida, bland annat med lite information om Buy American-klausulen.

President Obama har givit verbala käftsmällar till direktörer i bilföretag som flyger runt i privatjet, eller som köper nya privatjet mitt under brinnande kris. Nu måste han själv ta ställning till inköp av 28 nya presidenthelikoptrar som var och en kostar mer än det senaste Air Force One.

Stimulanspaketet var en dålig början för president Obama, säger den i sammanhanget opartiske John McCain. Samme McCain har nu börjat samla in pengar till sin omvalskampanj, bland annat med hjälp av hans gamla maillista från presidentkampanjen.

Hillary Clintons första utrikesresa som utrikesminister går till Asien, med första stopp i Japan. Relationen Japan-Clinton har varit sisådär sedan Bill Clinton besökte Asien som president och spenderade en lång tid i Kina, men inte ens stannade en minut i Japan.

Presidentens brorsa, Jeb Bush, tidigare guvernör i Florida, gillar det svenska skolsystemet:

The idea that somehow Sweden would be the land of innovation, where private involvement in what was considered a government activity, is quite shocking to us Americans. But they're way ahead of us. They have a totally voucherized system.

Påminner om det jag sa till McCain när jag träffade honom.

En annan som uttalar sig om Sverige är president Obama:

"Sweden, on the other hand, had a problem like this. They took over the banks, nationalized them, got rid of the bad assets, resold the banks and, a couple years later, they were going again. So you'd think looking at it, Sweden looks like a good model. Here's the problem; Sweden had like five banks. [LAUGHS] We've got thousands of banks."

Visserligen, men de minskar i rask takt. Hmpf!

Judd Gregg som hoppade av jobbet som handelsminister kommer troligen inte ställa upp för omval i New Hampshire 2010.

2009-02-14

Paketet är klubbat

Nu återstår det för president Obama att skriva under beslutet i kongressen så sätts hans och demokraternas stimulanspaket i sjön. Det blev dock endast tre republikanerna som röstade för. Eftersom sju demokraterna i representanthuset rösta mot, var det fler demokrater mot än republikaner för paketet. Det kan jämföras med 2001 då Bushs skattesänkningar röstades igenom. Då röstade 28 demokrater i representanthuset för och 12 senatorer.

Jag tror vi kan komma att vänta oss en hel del stridigheter mellan partierna framöver. Republikanerna har vädrat morgonluft igen och börjat komma på fötter i och med stimulanspaketet. Dessutom kommer det fler förslag framöver där det kan komma att gå en skiljelinje i hur mycket man tycker staten ska göra, vad staten ska göra och hur mycket det får kosta. De 50 senaste årens huvudsakliga stridslinje i amerikansk politik alltså.

Vi ska då komma ihåg att USA under en ganska lång tid huvudsakligen har delat republikanernas uppfattning om statens roll. Det kan alltså vara värt att lyfta blicken då och då och fundera på om den uppfattningen har ändrats i demokratisk riktning, eller inte.

2009-02-13

Another one bites the dust

President Obama har verkligen inte flyt just nu. Judd Gregg, som nominerats till handelsminister av Obama, meddelade igår att han hoppar av. Gregg, som är en fiscal conservative, säger att det beror på att de inte håller med varandra om stimulanspaketet och folkräkningen, som republikaner menar att Vita huset politiserar. Det spelar roll eftersom antalet elektorsröster och platser i representanthuset avgörs utifrån hur många som bor i de olika delstaterna.

Det sägs också att Gregg var upprörd över att republikanerna har stängts ute från förhandlingar om stimulanspaketet.

Vita huset säger sig vara förvånade, eftersom det var Gregg själv som kom till dom och visade intresse för jobbet.

Självklart är det här negativt för president Obama. Hans nomineringar av ministrar börjar se fumligt ut. Samtidigt ska man inte dra för stora växlar av en enskild händelse. Ingen väljare kommer komma ihåg just det här om fyra år. Det blir först ett verkligt problem om det blir ett mönster, om Obama fortsätter att fumla.

2009-02-12

Ditt och datt

Bill Richardson låg bra till för att bli utrikesminister och blev sedan erbjuden jobbet som handelsminister. I New Mexico, där han är guvernör, har han varit väldigt populär. Nu har skandalen som hindrade honom från att ta jobbet som minister också allvarligt skadat hans karriär. Hans popularitetssiffror sjunker och härvan kring honom blir bara värre.

Sarah Palin kommer inte medverka på årets träff konservativa i USA, CPAC. Hon var inbjuden som öppningstalare.

Chris Dodd är en annan fd presidentkandidat som har problem. Sedan det framkom att han fått ta del av speciellt fördelaktiga lån, kanske pga sin position, har hans popularitetssiffror dalat. Dodd är uppe för omval 2010.

Bobby Jindal, guvernör i Louisiana och populärt spekulationsobjekt inför nästa presidentval, kommer hålla svarstalet efter president Obamas tal till kongressen. Det som icke-valår kallas State of the Union.

En annan möjlig presidentkandidat 2012 är Minnesotas guvernör Tim Pawlenty. Han lider, som alla guvernörer, av bristande erfarenhet av utrikespolitik. Kanske är det därför han besökte utrikes- och säkerhetskonferensen i Tyskland, som även besöktes av vicepresident Joe Biden.

Joe Scarborough förnekar nu att han kommer ställa upp i senatsvalet i Florida 2010.

Kompromiss klar, men inte över blockgränsen

Demokraterna i senaten och representanthuset har förhandlat sig fram till ett paket på 790 miljarder dollar, alltså bantat både från senatens och representanthusets ursprungliga förslag. Detta har gjort en del tunga demokrater upprörda, som nu begärt extra tid för att ordentligt hinna läsa igenom hela paketet. Det blir därför omröstning tidigast imorgon fredag.

Någon uppgörelse över blockgränsen blev det inte och hittills är det bara tre republikaner som har röstat för stimulanspaketet. Hur många det blir i den slutliga omröstningen återstår att se, men det skulle förvåna mig om det blir fler då. John Boehner, ledare för republikanerna i representanthuset, säger att demokraterna lyckats göra ett dåligt förslag ännu sämre. Intressant blir också att se om några demokrater kommer rösta mot det, i första omgången var det elva stycken. Så fler demokrater har röstat mot, än vad republikaner har röstat för.

Vem som förlorar på detta, republikanerna eller demokraterna, återstår att se. Den som har mest att förlora på att partierna inte lyckas göra upp är i alla fall president Obama. Han har haft samma budskap i minst fyra år nu. Att man måste bedriva politik på ett nytt sätt. Då kan man inte bara säga att det är de andras fel att det inte blir något samarbete. Det har han inte sagt, men väljarna förväntar sig nog att han anstränger sig rejält för att ena landet. Istället har han på senare tid angripit republikanerna.

På kort sikt är president Obama fortfarande stark och populär. Men fortsätter splittringen och väljarna tycker att det delvis är hans fel kan domen bli hård. Å andra sidan har väldigt många presidenter lovat att förändra Washington, och så har det blivit som vanligt i alla fall. Både Clinton och Bush lovade det, men blev ändå återvalda trots misslyckanden på det området. Frågan är dock om Obama inte har surrat sig ännu mer vid den masten, och har mer att förlora.

2009-02-10

Ett avsteg från Bush?

Jag noterade för ett tag sedan en notis från TT om president Obamas beslut att fortsätta med president Bushs faith-based initiatives. En myndighet som ger pengar till bland annat kyrkor för att de ska utföra socialt arbete. En del av Bushs compassionate conservatism, som han pratade mycket om i valkampanjen 2000.

Notisen lyder så här:

Barack Obama skapar en myndighet för trosfrågor med uppgift att råda presidenten i politiska frågor och hålla kontakt med religiösa grupper. Beslutet är ett viktigt avsteg från föregångaren Bushs politik. (TT)

Det är framförallt den sista meningen som är mycket märklig. Hur är detta "ett viktigt avsteg" från Bushs politik? Obama expanderar den verksamhet som Bush inrättade.
Kanske är det något i beslutet som är ett avsteg från Bush, men det framgår i så fall inte av notisen. Märkligt.

Ditt och datt

Joe Scarborough som leder MSNBC:s Morning Joe, funderar på att ställa upp i senatsvalet i Florida. Han har tidigare varit republikansk kongressledamot från Florida.

Filmskådisen Val Kilmer funderar på om han ska ställa upp i guvernörsvalet i New Mexico.

Meg Whitman har funderat klart, hon ställer upp i guvernörsvalet i Kalifornien. Whitman är tidigare VD för eBay och var ekonomisk rådgivare åt John McCain under hans presidentkampanj. Arnold Schwarzenegger kan inte ställa upp för ytterligare en period.

Ignorant motherfuckers, sa Barack Obama. Inte till trilskande republikaner, utan när han läste in sin bok som ljudbok. Någon har naturligtvis lagt upp hans svordomar på nätet. (Via Ledarbloggen).

Michael Steele, republikanernas nye ordförande, ska få republikanerna på banan när det kommer till teknikområdet och börjar sitt ordförandeskap med ett "tech summit".

NY Times skriver om den längst sittande kongressledamoten i historien, John Dingell. Han har suttit där sedan 1955.

Washington Post berättar hur general David Petreus lyckades med konststycket att både vända kriget i Irak och samtidigt få stöd för det i den alltmer fientliga politiska miljön i Washington.

Freshman Year heter en ny dokusåpa där två nya kongressledamöter följs under ett år.

Barack Obama 2? Det kanske är denne karismatiske man från New Jersey, Cory Booker, borgmästare i Newark.

Varannat år ungefär tror republikanerna att nu, i år, kommer vi att vinna i New Jersey. Så blir nästan aldrig fallet. Men i år kanske?

Esquire skriver om en person man inte bör spela poker med, David Plouffe, Obamas kampanjmanager.

Striden fortsätter

Igår röstade senaten för ett stimulanspaket på 838 miljarder dollar. Bara tre republikaner röstade för, Susan Collins och Olympia Snowe från Maine och Arlen Specter från Pennsylvania (som alla ensamma har fått sitta ner med presidenten i Ovala rummet).
Idag ska ytterligare en omröstning hållas, och sedan skickas paketet till representanthuset igen (kongressens regler är verkligen obegripliga).

President Obama jobbade på sin kant hårt för att återta kontrollen över debatten kring paketet, genom ett kampanjframträdande i Indiana och en livesänd presskonferens på kvällen.

Det pågår en debatt bland förståsigpåare på opinionsundersökningar om Barack Obama har tappat stöd på grund av debatten kring stimulanspaketet, eller om det bara är en naturlig nedgång som inträffar efter att den inledande smekmånaden är över. Bloggen 538.com har flera bra länkar och ett resonemang kring saken.

En undersökning från CNN tror jag sammanfattar amerikanska folkets inställning rätt bra. De är positiva till ett stimulanspaket, men tycker det kostar lite för mycket.

2009-02-08

McCain, Steele och Summers om stimulanspaketet

John McCain har klivit fram som stimulanspaketets största motståndare, menar programledaren i Face the Nation. McCain kritiserar bland annat att paketet, trots löften om motsatsen, inte alls tagits fram genom samarbete över blockgränserna. Han liknar president Obamas arbetssätt med president Bushs:

"In the interest of full disclosure, that's the way the Bush administration [operated] when we Republicans were in charge. That's the way we did business, but I thought we were going to have change, that change meant we work together."

Se McCains 68:e framträdande i Face the Nation, vilket gör honom till mesta gästen någonsin.

Michael Steele, republikanernas nya ordförande, medverkar i This Week och pratar om stimulanspaket och anklagelser från tidigare kampanjer som förts fram i Washington Post.

Larry Summers, ekonomisk rådgivare till president Obama, medverkar också i This Week för att prata om stimulanspaketet.

2009-02-06

Mitten eller vänster för Obama?

Jag har läst en del om Bill Clintons presidenttid. Då är några av Dick Morris' böcker en guldgruva. Han jobbade nära Clinton under många år, under tiden som guvernör och en del av tiden i Vita huset. Morris har på senare år spårat ur när det kommer till paret Clinton, men på vissa områden är han intressant.

I böckerna beskriver han hur Bill Clinton i början av sin presidentperiod inte vågade stanna i mitten, där han kampanjat till stor del. Han sökte skydd till vänster och fick stöd av demokraterna. Han var rädd för om han gick för långt åt mitten så skulle han tappa stödet hos för många demokrater, och samtidigt ändå inte få stöd av republikanerna. Resultatet av att han gick till vänster blev att han tappade stöd hos allmänheten och demokraterna åkte på storstryk i kongressvalet 1994. Efter det bytte han strategi, gick raskt mot mitten och genomförde stora delar av republikanernas vallöften.

När det sedan var dags för val igen hade republikanerna inte mycket att gå till val på och Clinton hade stärkt sin ställning hos allmänheten - och vann presidentvalet tämligen enkelt.

Nu menar Morris att Barack Obama är i en liknande situation:

"So what should Obama do? He should move to the center. ... if Obama uses his popularity to force his party to accommodate enough Republicans to govern from the center, he will have a successful presidency. The logic of bipartisanship will lead him to make decisions that are popular with the voters as a whole, even if they strain his support on the left.

Whichever decision he makes - to move to the center or to the left - will set in motion a self-fulfilling prophesy. It will determine the course of his presidency. If he chooses wrong, he will wind up where Clinton did in 1994, losing Congress and his popularity."

Jag instämmer med Morris. Obama (och alla presidenters) styrka ligger i populariteten hos allmänheten. USA är ingen center-vänster-nation, den genomsnittlige väljaren är center-höger. Att gå för långt åt vänster innebär att du förlorar deras stöd och får gå i andras ledband.

Det är kampanj igen

Det råder ingen tvekan om att president Obama har fått ganska stora problem med sitt stimulanspaket. Det handlar inte om han ska få igenom det i senaten eller inte, det handlar om med hur stort stöd han ska få igenom det med - och vad folk kommer tycka om det.

Republikanerna från förr går plötsligt att känna igen. De slåss frenetiskt mot det de kallar "pork" i paketet, alltså onödiga utgifter som inte leder till jobbskapande. Den bilden har de blivit allt bättre på att få ut, och Vita huset och demokraterna har svårt att värja sig. På två veckor har andelen gånger ordet "pork" nämns i en nyhetsartikel tillsammans med stimulanspaketet fyrdubblats. Republikanerna syns mer i radio och tv än demokraterna för att prata om paketet. Politico skriver om varför Obama förlorar kriget om budskapet.

Igår valde president Obama att byta tonläge. Från en rätt mild ton och lyssnade ton, till något som lät som kampanjen:

“I don’t care whether you’re driving a hybrid or an SUV. If you’re headed for a cliff, you have to change direction. That’s what the American people called for in November, and that’s what we intend to deliver.”

Det har hittills inte minskat republikanernas kamplust. John McCain utkämpar den fight han trivs allra bäst med, mot pork barrel spending. Han har använt sin gamla maillista från kampanjen för att motarbeta paketet och gav Obama en verbal snyting i debatten i senaten om paketet:

“The whole point, Mr. President, is to enact tax cuts and spending measures that truly stimulate the economy. There are billions and tens of billions of dollars in this bill which will have no effect within three, four, five or more years, or ever. Or ever.”

Nästa vecka kommer Obama ge sig ut och kampanja igen. På måndag besöker han Indiana för att pusha för stimulanspaketet.

2009-02-04

Ministrar kommer, ministrar går

Den övergång som till en början rullade på så smidigt och imponerande har stött på en del problem på senare tid. Igår kastade tidigare majoritetsledaren i senaten, Tom Daschle, in handduken och ställer inte upp för att bli minister med ansvar för sjukförsäkringsfrågor. Daschle hade inte betalat skatten ordentligt, precis som finansminister Tim Geithner och Nancy Killefer. Geithner klarade sig, men inte Killefer, som även hon igår kastade in handduken. Hon skulle ha blivit "chief perfomance officer" och skulle göra regeringen "more effective, more efficient, and more transparent".
Det är nu alltså tre personer som utsetts av Obama som haft skatteproblem, den rättmätiga frågan börjar nu ställas: Who's vetting these guys?

Tom Daschles beslut kom som en chock för många demokrater. Han är högt aktad som politiker och som kunnig inom sjukförsäkringsfrågor. Enligt uppgifter från Vita huset och andra källor så var beslutet enbart Daschles eget. Han orkade inte med en stor strid, säger en källa till ABC. Nu omges president Obamas reform av sjukförsäkringen av ett stort frågetecken.

En minister som kommer är republikanska senatorn från New Hampshire, Judd Gregg. Han nominerades igår av president Obama till commerce secretary. En plats som blev tom när Bill Richardson fick kliva åt sidan tidigare. Det skulle kunna ge demokraterna de efterlängtade 60 platserna i senaten, eftersom New Hampshires guvernör är den som utser en efterträdare och guvernören är demokrat. Gregg har dock gjort det klart att han inte accepterar att en demokrat efterträder honom och Vita huset och guvernören har accepterat.
Platsen fylls därför av Bonnie Newman, som bland annat jobbat som Greggs stabschef och i Vita huset under president Reagan.

2009-02-03

Det krävs nog en vilja av stål

Först vill jag be om ursäkt. Jag skrev en nästan färdig artikel om republikanernas val av ny ordförande. Tänkte slutföra den på tåget. Tyvärr fanns inget internet och därmed hann valet vara långt över innan jag kunde skriva något. Så vi lämnar det och tittar lite noggrannare på vem den nye ordföranden är.

Michael Steele, 50 år gammal, tidigare viceguvernör i Maryland 2002-2006, även då den första svarta person på den posten. 2006 försökte han bli senator, men förlorade. Han hade dock redan blivit ett rätt känt ansikte i USA och var redan då påtänkt som ny ordförande i partiet, men blev istället ordförande för GOPAC. En organisation som rekryterar och utbildar republikanska kandidater. Han fortsatte dessutom att synas, bland annat genom framträdanden på Fox News. Sean Hannity, ankare på kanalen, har hela tiden stöttat hans kandidatur.

Innan han gav sig in i politiken studerade han teologi i tre år och bytte sedan bana till juridiken där han tog en examen och jobbade några år inom finansbranschen innan han bytte till politik. År 2000 valdes han till ordförande för republikanerna i Maryland, även då som den förste svarte person på posten.

Ordföranden utses av ett antal delegater. I första röstningsomgången vann sittande ordföranden Mike Duncan med 52-46 över Steele, med de andra tre kandidaterna en bit efter. Det var överraskande bra för Steele och motsatt för Duncan. I nästa omgången, fortfarande med fem kandidater, knappade Steele in, 48-48, mot Duncan. Tredje omgången innehöll fortfarande fem kandidater, men nu tog Steele ledningen, 51-42, där även Katon Dawson plockade upp en del röster från Duncan. Inför fjärde omgången hoppade Duncan av och Dawson tog ännu fler av hans röster, 62 för Dawson, 60 för Steele. Femte omgången slutade med att Steele återigen tog ledningen, efter att Ken Blackwell hoppat av och endorsat Steele, 79-69 över Dawson. Så till sist, sjätte omgången, kvar var bara Steele och Dawson efter att Saul Anuzis hoppat av, 91-77 till Steele.

Vad innebär valet av Steele? En hel del tror jag. Hans hudfärg har naturligtvis betydelse, för likt Obamas skickar det en signal. Republikanerna blev i det senaste valet allt mer ett parti för vita män. Steele är även från en traditionellt demokratisk delstat, vilket också är en viktig signal. Amerikanska partiordförande har inte alls samma ställning som svenska, men Steele kommer i alla fall den närmaste tiden troligen få en framskjuten ställning. De ledande republikanerna i kongressen är inte direkt några under karisma och utstrålning, men det har Steele gott om.

Vad han sedan kan åstadkomma förutom sin egen personlighet återstår att se. Han sa direkt att man nu satsar hårt på att en republikan ska ersätta Kirsten Gilibrand i representanthuset, som i sin tur ersätter Hillary Clinton i senaten. Andra viktiga val under 2009 är guvernörsvalen i Virginia och New Jersey. Han signalerade också direkt ett motstånd mot president Obamas stimulanspaket:

“If my mom knew how to balance the budget, I’m sure the rest of the folks out here on the other side should know how to do that as well.”

Steeles anförande efter vinsten: