2009-11-14

Ditt och datt

Senator Ken Bailey Hutchison sa tidigare att hon skulle lämna sin plats i senaten nu när hon utmanar den sittande guvernören, Rick Perry. Nu kommer andra uppgifter från hennes läger, hon tänker behålla sin plats i senaten ett tag till. Kanske har hon fått kalla fötter efter en opinionsundersökning som gav Perry ledningen med

David Broder, på Washington Post, ser inte att president Obama har något annat val än att följa general McChrystals förslag och skicka de 40 000 nya soldaterna till Afghanistan.

National Journal skriver om USA:s cyberattack på terrorister i Irak som hjälpte till att vända kriget. Genom att hacka sig in i deras datorer och mobiler kunde de bland annat lura terrorister rätt in i gapet på amerikanska trupper. Terroristerna hindrades också från att koordinera sina attacker och sedan lägga ut filmer på nätet för att rekrytera nya terrorister.

Obama-administration kommer ta sig an immigrationsfrågan nästa år, säger Janet Napolitano, minister för Homeland Security.

Vita huset kommer nästa år fokusera på att minska budgetunderskottet och på jobbskapande. Därmed kan frågan om klimtatet och en sådan lagstiftning skjutas på framtiden.

Tim Pawlently har fått uppleva att det inte är helt lätt att ge sig in politiken på nationell nivå. Som möjlig presidentkandidat nagelfars allt du gör och säger. Nu skrivs det en del om att Pawlently gör samma misstag som Mitt Romney gjorde när han försökte skapa en delvis ny bild av sig själv, för att tilltala de konservativa väljargrupperna.

Republikanska partiet i South Carolina är inte nöjda med deras senator Lindsey Graham. Han borde inte försöka få igenom en klimatlag, menar de.

Greg Craig, Vita husets toppjurist, avgår, eller får sparken, vilket man nu föredrar. Framförallt är det hans hantering av stängningen av fånglägret Guantanamo Bay som ligger honom i fatet.

Marco Rubio blir inledningstalare vid CPAC nästa år. Något som ytterligare bekräftar den nationella uppmärksamhet som racet i Florida får och kommer att få.

USA slår rekord i underskott för oktober, 176 miljarder dollar. Totalt stannade underskottet för budgetåret 2008-2009 på 1,4 biljoner dollar eller 1400 miljarder dollar.

Chefåklagare Martha Coakley leder klart i demokraternas primärval i Massachussetts, för vem som ska ersätta Ted Kennedy i senaten.

Eric Cantor är en stigande stjärna, spekulerar CNN i.

Senator Chris Dodd såg ut att repa sig något i opinionen under sommaren, men nu faller han tillbaka igen.

Ward får en konkurrent mindre, och en mer

Vaughn Ward, kandidat till kongressen för republikanerna i Idahos första distrikt, som jag blev bekant med i Nevada då han jobbade som state director för McCain-kampanjen där, har både blivit av med en konkurrent och fått en ny.

Motståndaren Ken Roberts har hoppat av racet, bland annat efter problem med att få in tillräckligt mycket pengar. Han sa vid avhoppet att han visste att ytterligare en kandidat var på gång in i racet, en man med "strong conservative credentials", som Roberts uttryckte det.

Den mannen heter Raul Labrador och är kongressledamot i Idahos representanthus. Labrador är bara inne på sin andra mandatperiod men har redan hunnit skaffa sig en profil som motståndare till en föreslagen bensinskatt och hans röster i representanthuset borde gå hem hos konservativa väljare, tror Idaho Statesman.

Ward får dock fortfarande anses vara favorit. Han fick tidigt stöd av John McCain och har nyligen fått endorsements från Eric Cantor, republikanernas nummer två i representanthuset i Washington, och inte minst från American Conservative Union. USA:s äldsta och största konservativa gräsrotsrörelse. Det är dom som anordnar CPAC, årets viktigaste träff för konservativa i USA.

Frågan är nu om Bill Sali, republikanen som förlorade mot demokraten Walter Minnick förra året, kommer försöka sig på en rematch. Han är välkänd i Idaho efter att ha suttit länge i Idahos representanthus, men hann bara med en period i representanthuset i Washington. Även om de konservativa väljarna vet var de har honom, måste han övertyga dom om att han faktiskt kan slå Minnick den här gången.

Harry Reids nya TV-reklam

Harry Reid har problem med väljarna i Nevada, det har jag skrivit om flera gånger tidigare. Det har gjort att han tidigt gått med TV-reklam och det råder nu, med den tredje reklamfilmen, ingen som helst tvekan om vad ett av hans viktigaste huvudbudskap är: Harry Reid är mäktig och att han är mäktig innebär att han kan göra mer bra saker för Nevada än någon annan.


2009-11-12

Republikanerna i ledningen igen

Efter Bushs seger och republikanernas kontroll av hela kongressen 2004 pratade många om en permanent republikansk majoritet. Två år senare var den borta. När Barack Obama vann 2008 hade demokraterna motsvarande sits med kontroll över hela kongressen och Vita huset. Mycket riktigt pratade folk då om ett mycket långvarigt demokratiskt maktinnehav.
Så kan det naturligtvis bli, men saker och ting ändras snabbt inom politiken. De tidigare uträknad republikanerna är nämligen tillbaka på banan.

Gallup ställer i sina mätningar frågan till väljarna om de skulle rösta på den republikanska eller den demokratiska kandidaten. Demokraterna har länge varit i ledningen, men nu har republikanerna kommit ifatt och förbi. I juli sa 50% att de skulle rösta på demokraten och 44% på republikanen. Nu leder istället republikanerna med 48 mot 44%.

Det stora tappet hittas hos mittenväljarna, från ett likaläga 43-42 i juli till 52-30% idag.

2009-11-11

President Obamas tal i Fort Hood

President Obama har fått starkt positivt gensvar på sitt tal i Fort Hood, där han talade på minnescermonin för de 13 militärer som sköts ihjäl där. Det är ett riktigt bra tal:


2009-11-09

Club for Growth stödjer Rubio

Som sagt, de mest konservativa republikanernas nästa tänkta offer är Charlie Crist, Floridas guvernör som vill bli en av Floridas senatorer. Club for Growth är ett nätverk som jobbar för ekonomisk frihet, frihandel, friskolor och lägre skatter i allmänhet. De kan kanalisera mycket pengar till de kandidater de bestämmer sig för och mot de som de vill besegra. I New York 23 bidrog det med 450 000 dollar till den konservativa kandidaten och spenderade drygt en halv miljon på TV-reklam.

De har redan attackerat Charlie Crist för att han stödde Barack Obamas stimulanspaket och lägger nu officiellt sin tyngd bakom utmanaren i senatsracet, Marco Rubio. Det gör att den nationella uppmärksamheten kring racet ökar ytterligare, vilket gynnar Rubio som fortfarande är tämligen okänd bland väljarna i Florida. Han får naturligtvis också pengar till sprida sitt budskap.

Men Crist ska inte räknas ut.

Stu Rothenberg radar upp en mängd anledningar till att inte kommer låta sig plockas lätt. Crist har en avgörande fördel i jämförelse med republikanen i NY23, han är socialkonservativ: pro-life och pro-gun. Som tidigare chefåklagare i delstaten har han dessutom ett tungt record inom brottsbekämpning. Saker som går hem hos konservativa väljare.

Inte heller saknar han ammunition att beskjuta Rubio med. Denne gick med att höja momsen (visserligen mot att en annan skatt sänktes, men det behöver ju inte Crist tala om i sin reklam) och lät dekorera om sitt kontor för skattepengar när han var talman.

Crist största styrka är hans finansiella muskler. Han har 6,2 miljoner dollar i kassakistan och ett klart övertag. Det gör att han kan försvara sitt eget record samtidigt som han pucklar på Rubio.

2009-11-08

Framgång för Pelosi och Obama

Det pågick förhandlingar och påtryckning in i det sista, men tillslut var den klubbad, representanthusets sjukförsäkringsreform. Det blev en liten marginal, 220-215, med bara en republikan som röstade för och 39 demokrater som röstade mot.

Trots det är det en stor seger framförallt för talmannen Nancy Pelosi, som fick igenom en ganska liberal lagstiftning vilket ökar hennes styrka i de kommande förhandlingarna med senaten. Självklart är det också en seger för president Obama när hans största politiska fråga detta år - och troligen denna mandatperiod, och kanske hela hans presidentskap - tog ett avgörande kliv framåt.

Representanthusets variant är dyrare än den Max Baucus förslag i senaten, 1,2 biljarder dollar över tio år, mot 900 miljarder dollar.

Blickarna vänds nu unisont mot senaten och majoritetsledare Harry Reid. Nästa steg i processen är nämligen att senaten antar sin variant av reformen, och för att en sådan blir till och klubbas igenom ansvar Reid. Sen, det sista steget är att representanthusets och senatens versioner förhandlas ihop till en och klubbas igenom i båda kamrarna. Det återstår med andra ord en hel del arbete, men en mycket viktigt steg togs inatt.

2009-11-06

Nästa strid: Marco Rubio

De personer inom republikanska partiet som vill stärka de konservativa inslagen valde att ställa sig bakom Doug Hoffman i New Yorks 23:e distrikt, istället för den republikanska kandidaten som de tyckte stod alldeles för nära demokraterna. De fick republikanen att hoppa av, men förlorade valet mot demokraterna. Nu är det dags för nästa symboliska kamp: Den i Florida mellan sittande guvernören Charlie Crist, som de socialkonservativa inte gillar, och hans utmanare i kampen om vem som ska ta hem den republikanska nomineringen till en plats i senaten, Marco Rubio.

Från början verkade Rubio chanslös och Crist populär och urstark. Den bilden börjar förändras nu efter att Rubio hamrat skoningslöst att Crist står nära Obama. Under sommaren ledde Crist med runt 30 procentenheter, nu är ledningen nere i 14-15. För ett par dagar sedan kom han med denna bild:


Och Club för Growth, som la ner en miljon dollar i NY23 mot den republikanska kandidaten, attackerar nu Crist på samma tema som Rubio i en reklamfilm:


Pressad påstår nu Crist att han aldrig stödde president Obamas stimulanspaket:

"I didn't endorse it. I didn't even have a vote on the darned thing."

Igår fick Rubio dessutom stöd av socialkonservativa Family Research Center.

Det kan nog bli en hård strid mellan Crist och Rubio, och inte bara symbolisk. Vi kommer se många sådana här strider inom det republikanska partiet om vilken falang som ska ha övertaget. Ytterst avgörs det i vem som blir partiets presidentkandidat.

2009-11-05

Fler valresultat

Det hölls fler val igår än de fyra jag rapporterat om tidigare. Några folkomröstningar och en massa borgmästarval.

Väljarna i Maine vill inte tillåta homosexuella att gifta sig, men marijuana för medicinskt bruk blir lagligt. I Ohio ska det byggas fyra kasinon och två demokratiska borgmästare som stödde det förslaget, i Cincinnati och Cleveland, blev omvalda. Borgmästen i Pittsburgh är blott 29-årige Luke Ravenstahl som fick ta över när företrädaren avled. Nu har han vunnit sin första hela period, men har suttit sedan 2006.

I Detroit fick tidigare NBA-stjärnan Dave Bing fortsätta som borgmästare, efter att ha tagit över efter den avsatta Kwame Kilpatrick. Borgmästaren i Minneapolis, RT Rybak, blev omvald och funderar nu på att ställa upp i guvernörsvalet.

Approval över valresultat är ingen bedrift

De senaste dagarna har jag både sett, hört och läst några gånger kommentarer om att det ändå går hyfsat för president Obama, eftersom hans approval rating ligger på eller över valresultatet. Per Anders Engler sa det i SVT och den annars påläste och duktige Martin Gelin för fram det märkliga argumentet, både i sin blogg och i SvD:

"Gallup har siffror för Obama som visar hur stödet i olika sakfrågor minskat under året, men ett år efter valet är det generella stödet för Obama (51% "stöder hans jobb", 56% "tycker om" Obama) i stort sett identitskt med antalet som faktiskt röstade på honom – 52,9 %."

Om vi jämför Obamas approval med andra presidenters (sedan Eisenhower) genomsnittliga approval efter kvartal tre så kommer Obama näst sist. Om jag inte missat något så låg dessutom samtliga presidenter efter kvartal tre över sitt valresultat i approval rating.

Av detta ska man inte dra för långtgående slutsatser. Rimligen har debatten kring sjukförsäkringsreformen kostat Obama en del approval, han har så att säga investerat sitt politiska kapital. Går reformen igenom och tas emot väl av folket så borde investeringen betala sig i ökad approval rating.
Trots det så är det ändå ett mycket märkligt argument som Martin Gelin och andra framför. Historiskt är president Obamas approval rating efter tredje kvartalet nära botten.

2009-11-04

Om Obama hade varit Bush, eller McCain

Det som skulle bli ett nytt, betydligt vassare, Kyoto-avtal i Köpenhamn kommer i bästa bli en intet förpliktande överenskommelse. Ansvaret för det ligger till allra största del på USA.

Om EU och USA hade varit överens hade pressen på Kina och Indien blivit stor och en vass överenskommelse hade varit betydligt mer sannolik. Men president Obama väljer att, trots retorik som påstår motsatsen, att inte ta på sig ledartröjan. Så här sa han till exempel för ett år sedan, efter att han blivit vald till president:

“Now is the time to confront this challenge once and for all. Delay is no longer an option. ... any nation that’s willing to join the cause of combating climate change will have an ally in the United States of America.”

Trots detta så är reaktionerna från svenska media oerhört svaga. Fördömanden verkar helt utebli. Det får mig att fundera på hur reaktionerna hade sett ut om samma sak hade hänt under president Bush eller en president McCain. Det är naturligtvis upp till var och en att bedöma, men jag är tämligen säker på att de hade varit väldigt mycket starkare. Istället är det nu ursäktande. Obama undantas nästan helt ansvar och konstigt nog likaså det demokratiska partiet. Istället skylls det på "den amerikanska senaten". Vilka är det som styr senaten? Svar: Demokraterna. Republikanerna kan inte ens stoppa ett lagförslag eftersom de bara har 40 röster. Det krävs 41 röster för att göra det. Makten är alltså till ett hundra procent i demokraterna och president Obamas händer. Vill de driva igenom en klimatlag kan de göra det, redan igår.

Ändå skriver exempelvis Sydsvenska Dagbladet så här:

"Det klimatpolitiska förslag som det demokratiska partiet och president Obama står bakom bygger på ett system med utsläppsrätter, cap-and-trade. ... Motståndet är starkt i senaten även om lagförslaget i ett EU-perspektiv framstår som allt annat än radikalt. ... För att vara säker på att förslaget går igenom och inte stoppas av en republikansk filibuster – en debatt som dras ut i oändlighet och förhindrar att en lag antas – krävs dessutom stöd från en kvalificerad majoritet: minst 60 av senatens 100 ledamöter. Det kan bli mycket svårt att nå utan att lagförslaget vattnas ur till oigenkännlighet."

Kolla vad som står där. Det står att demokratiska partiet "står bakom" det förslaget. Det står att senaten strävar mot. Och man lyckas till och med nästan lägga skulden på republikanerna trots att de inte kan filibustra om demokraterna är eniga.


"Den amerikanska senaten kommer förmodligen inte att hinna ta ställning till det förslag om klimatpolitik som ligger på deras bord före Köpenhamnsmötet."

"Inte att hinna"? Det är klart dom hinner, det handlar om att inte vilja. President Obama och de demokrater i senaten som vill ha en ny lag förmår inte driva igenom den - eftersom andra demokrater bromsar. Hittills är det bara i representanthuset som det varit någon verkstad, där har ett förslag klubbats igenom, för ganska länge sen nu. Men senaten måste också agera.

Utan tvekan är det så att republikanerna jobbar mot förslaget, det underlättar såklart inte. Jag tycker inte, om man nu vill ha ett avtal i Köpenhamn, att republikanerna ska slippa undan kritik. Men det är en oerhört mjäkig ton mot Obama som faktiskt har makten att göra något. Det går inte att skylla ifrån sig.

Det är den här typen av media som gör att svenskars bild av amerikansk politik blir så skev.

Tunga vinster för republikanerna, men inte bara segrar

Att republikanen Bob McDonnell skulle vinna i Virginia har varit klart ett tag och han vann också överlägset, 59-41, men i New Jersey var det dött lopp i opinionen, men segern blev ändå hyfsat övertygande för Chris Cristie (R), 49-45, över sittande Jon Corzine (D).

I New Yorks 23:e distrikt höll demokraterna ställningarna. Den republikanska kandidaten hoppade ju av under helgen och stödet gick till en konservativ kandidat från ett tredje parti. Opinionen var osäker och Bill Owens (D) seger blev knapp, 48-46.

Det blev även en förvånansvärt knapp seger för borgmästare Bloomberg i New York, tidigare republikan men numera oberoende, med 51-46. I opinionen har han lett stort, men visserligen tappat något på slutet.

I Kaliforniens 10:e distrikt blev det som väntat demokratisk seger, John Garamendi (D) ser ut att slå David Harmer (R) stort, 55-40, när 50 procent av rösterna räknats.

2009-11-03

Opinionen inför avgörandet

Vi klarar av Virginia först eftersom det är minst spännande. Det kom två undersökningar igår, i den ena leder republikanen McDonnell med 14% och i den andra med 18%.

I New Jersey är det som bekant betydligt mer spännande, vilket också syns i antalet opinionsundersökningar, sex stycken bara igår. Sittande guvernören Jon Corzine (D) leder i tre av undersökningarna med mellan 2 och 4%. Cristie leder i de övriga tre med mellan 2 och 6%. Att singla slant låter som en vettig metod för att bäst gissa utgången. Sammantaget har Cristie i alla fall ledningen med en procentenhet i RCP:s genomsnitt.

Så till New York 23. Två undersökningar kom igår, i den ena leder Doug Hoffman med 17% och i den andra med 5%.

2009-11-02

Val på tisdag

Om Virginia har varit symbolen för det demokratiska maktövertagande i USA, så kanske delstaten också kan bli en symbol för en republikansk comeback. Demokraten Mark Warner tog över guvernörsposten 2002 och sedan dess har det mesta gått deras väg. Han efterträddes av Tim Kaine 2007 och flyttade själv vidare till senaten, där en annan demokrat, Jim Webb, sitter sedan 2006. Innan hade republikanerna båda platserna.
Nu ser det dock ut som om republikanerna är på gång tillbaka. Bob McDonnell leder klart över Creigh Deeds och endast ett mindre mirakel skulle hindra honom från att bli guvernör.

I New Jersey, platsen för årets andra guvernörsval, är det betydligt jämnare och mycket pengar har pumpats in. Republikanen Chris Cristie ledde inledningsvis stort, men en tuff kampanj från sittande guvernören Jon Corzine har fått ner hans siffror. Nu är det dött lopp med en aningens, aningens fördel för Cristie.

I New York händer det intressanta saker. Borgmästarvalet verkar avgjort till sittande Michael Bloombergs fördel, men i distrikt 23 är det turbulent. Den republikanska kandidaten Dede Scozzafava har anklagats för att vara alldeles för liberal och en konservativ kandidat har seglat upp till höger om henne, Doug Hoffmann. Denne Hoffman har fått stöd av flera tunga republikanska namn som Sarah Palin, George Pataki, Rick Santorum och Tim Pawlently och i helgen meddelade Scozzafava att hon hoppar av valet och istället stödjer demokraten i racet, Bill Owens. Republikanska partiet stödjer nu istället officiellt Hoffman. Valet ser ut att bli tight, men är mycket svårt att bedöma eftersom avgörande händelser inträffat under helgen och ännu inte syns i opinionsundersökningarna. I den senaste undersökningen leder Hoffman med 17 procentenheter, men i tidigare undersökningar har Owens haft en knapp ledning. I sista stund åker idag vicepresident Joe Biden dit för att kampanja för Owens.