2004-12-31

Gott nytt år!

Den här bloggen firar sitt första nyår idag och vill passa på att tacka alla besökare som av någon anledning vill läsa det som står här.

Ni bidrar ofta med intressanta kommentarer och mail och det är väldigt roligt. Tack! För bloggens ego är det också väldigt roligt att antalet besökare ökat varje månad.

Ett riktigt gott nytt år önskar jag er!

2004-12-30

SJ!

Med en naturkatastrof i Asien så känns det faktiskt skönt att bli förbannad och gnälla på gamla hederliga Statens Järnvägar.

Jag hoppade på tåget i dag i Hallsberg. Ett par minuter efter avgångstid meddelar föraren att vi ska invänta ett tåg från någonstans där det finns folk som vill åka med oss. Ingen ursäkt, bara ett kallt konstaterande.

Jag sitter nära konduktörens hytt och han pratar med föraren på sin radio. De pratar som de hade all tid i världen:

"Tror du alla är med nu?"
"Vet inte, kan kolla."
"Jag kan ringa annars..?"
"Nä, jag kollar, det är inte långt."
"Okej."

Han lufsar iväg en bit bort och kommer tillbaka efter nån minut.

"Vi väntar lite till."
"Okej."

Inga fler kommer, så efter åtta minuter rullar vi iväg. Föraren konstaterar återigen att vi är lite försenade. Punkt. Ingen ursäkt.

Sen kommer lite information på någon tavla, som anger hur mycket försenade vi är till de olika stationerna. Ingen ursäkt.

Slött, lojt, ingen ursäkt, det här händer hela tiden varje dag - är deras sketna inställning. Men okej, de är ärliga iallafall. De är inte ett dugg ledsna att de är sena och de bryr sig inte heller, då vore det falskt att be om ursäkt.

Bra exempel

Kritiken mot regeringen är fortsatt hård, från flera håll. Jag har själv klagat på det jag upplevt som brister.

Norrköpings kommun verkar dock vara ett föredöme. De inrättade väldigt snabbt en krisgrupp och drog igång den plan som fanns för krissituationer. De har nu också skickat en buss till Arlanda för att köra hem Norrköpingsbor, trots att de inte vet om någon finns med på planen.

Alldeles rätt inställning. Kanske skickas bussen helt i onödan och när krisplanen sattes i verket, kunde det ha varit helt i onödan. Men hellre en gång för mycket, än en gång för lite. Den hållningen borde regeringen och alla kommuner ha.

2004-12-29

Gör som Jörn?

Dick Erixon gillar människornas iniativ i Jörn utanför Skellefteå. Landstinget la ner deras vårdcentral, men byborna själva samlade ihop pengar till ett aktiebolag och lyckades få ett avtal med landstinget. 200 000 kr till aktiebolaget, en årlig avgift på 50 kr för att vara med och i våras fick de pumpa in extra pengar för att hålla företaget från konkurs.

Jag tycker visserligen att det är bra med privata iniativ, som det här, men egentligen är det helt fel.

De här människorna betalar världens högsta skatt. Utöver det måste de bidra med extra pengar för att få vård närmare sig. Med världens högsta skatt ska de inte behöva göra det tycker jag. Är skatten lägre är det inte konstigt att människor måste bidra med extra pengar för extra service. Men vi har ett annat system.

Jag tycker inte om det systemet, och undrar om detta lappande och lagande och att människor står ut och fixar själv leder till att det gamla systemet, som Dick vill ha bort, lever längre.

Jag kan inte uppmana människorna i Jörn att göra något annat, de anpassar sig till situationen och ser till att få vård nära sig. Bra med människor som gör något istället för att bara gnälla. Men från en principiell ståndpunkt är det fel.

Kritik mot kritik

Bloggaren Josephzon kritiserar mig för min kritik mot regeringen (se nedan).

Jag misstänkte att någon skulle vräka ur sig något i stil med att "gör något själv" och "det är inte så lätt".

Jag personligen kan inte göra så mycket mer än att ge pengar till Röda korset, vilket jag gjort.

Regeringen däremot kan göra bra mycket mer, det är faktiskt deras viktigaste uppgift, att göra mycket mer. Inget överstiger en stats ansvar att skydda sina egna medborgares liv.

Journalister (och bloggare) ska granska om staten och regeringen gör det. Därför är det inte konstigt att den här typen av kritik och den här typen av frågor kommer när det verkar som att saker händer för långsamt.

Det bloggare Josephzon glömmer är kritiken har ursprungligen kommit från människor på plats i katastrofområdet, sedan har journalister och bloggare följt upp det här hemma. Det verkar som att andra regeringar har hunnit göra mer, och tex börjat flyga hem sina medborgare. Det har inte svenska staten gjort ännu.

Jag påstår inte att det är lätt och jag försöker vara nyanserad i min kritik. Men dör människor som den svenska staten kunnat rädda blir jag heligt förbannad.

2004-12-28

Feltänkt av Fred

Fred Kindle, tillträdande VD för ABB, varnar för att vi i Västeuropa kommer få sänkt levnadsstandard och längre arbetsdagar, som en följd av konkurrensen från bland annat Asien.

Han kan ha rätt, om det är så att vi tuffar på som nu. Men jag tror hans resonemang bygger på ett feltänk som anti-globaliseringsmänniskorna också gör. Att allting är ett nollsummespel och att vi måste bli fattigare för att någon annan ska bli rikare.

Vi kommer inte behöva sänka våra löner, jobba längre eller sänka vår levnadsstandard för att kunna ha låg arbetslöshet i Europa. Men däremot måste vi ha ekonomier som skapar nya jobb. Om vi ska konkurrera om fabriksjobb så kan vi till viss del göra det med bra teknik och hög produktivtet, men de kommer i fatt där också. Ska vi behålla dom jobben så får vi göra som Fred Kindle säger. Men det verkar ju ganska dumt, när vi kan göra som vi alltid gjort, och sett till att skapa nya jobb.

Webmaster fanns inte för 50 år sedan och fabriksarbetare fanns inte för 500 år sedan.

Luftbro på gång

Laila Freivalds säger nu att en luftbro är på gång, som ska flyga hem svenskar.

Bra! Sätt fart!

Ingen hjälp från ambassaden

Hörde precis i Aktuellt att svenskarna på plats i Thailand upplever att de inte får tillräcklig hjälp från ambassaden. Bland annat stängdes den enda tillgängliga telefonlinjen. De anhöriga fick själva organisera hjälpen. Jag tror inte det är ointresse från ambassadens sida, de klarar säkert inte av allt med den personal de har.

Här kunde regeringen gör nytta och skicka fler personal till ambassaden, och satellittelefoner eller något, om det är problem med de vanliga.

Hittade en debattartikel i Aftonbladet som också uppmanar regeringen att skicka plan för att hämta hem svenskar.

Hörde igår Laila Freivalds svar på en fråga om regeringen skulle skicka flygplan. Hon gled undan genom att säga att det var resebyåernas ansvar. Skit i vems ansvar det är eller vem som ska ta kostnaden, det kan vi bråka om sen. Nu gäller det att rädda liv.

Vakna!

Nu börjar det koka i ådrorna, vad gör egentligen regeringen för att hjälpa svenskarna Asien? Nu vädjar ett par svenska läkare om att skandinaviska patienter ska flygas hem, annars är risken stor att de dör på sjukhusen som är proppfulla och där infektionsrisken är mycket stor.

Sverige skickar, via Röda Korset, 25 personer till området. Det låter helt sjukt lite.

Jag förstår att det inte bara är att ösa på och att alla länder får panik och skickar allt de har, men regeringen borde verkligen se till att flyga hem svenskar för vård i Sverige. Det hjälper svenskarna som kommer hem, men inte minst de som blir kvar, genom att de får bättre plats och det blir färre personer att ta hand om.

Svenska regeringens uppgift framför alla är att skydda svenska liv. Gör det!

Själv har jag satt in pengar till Röda korset, gör det ni också:

Du kan ge ditt bidrag till de drabbade via vår on-linetjänst. Klicka här!
Du kan ringa vårt gåvonummer 020-213 213
Du kan skänka bidrag via SMS - numret är "Asien 721 05". Skriv "Asien" i textmeddelandet och sänd ditt SMS på telefonnummer 721 05. Du betalar 30 kronor, av vilka 20 kronor går till Röda Korset.
Du kan ge ditt bidrag via pg 900 800-4. Märk talongen "Flodvågornas offer"

Bill Clinton - My Life

Jag håller på med att ta mig igenom en julklapp, Bill Clintons bok My Life. Som alla vet som har sett boken så är den tjock, inte mindre än 950 sidor drygt. Jag har läst ett tag men det känns som jag inte kommit någonstans alls.

Det största felet med boken är att jag inte kan läsa den i badet, jag blir så förbaskat trött i armarna.

Antingen har han ett helt enastående minne, eller så skriver han dagbok, för detaljnivån är ibland otroligt hög. Han kunde utelämnat en del, men det är ändå mycket intressant att följa en blivande presidents väg genom livet. Det blir en del om hans familj, vänner och bekanta, men också mycket politik.

Clinton antyder att han träffade en hel del tjejer under sina unga år (också), men utelämnar alla detaljer. På det sättet känns den lite tillrättalagd och politisk korrekt.

Så här långt en bok att rekommendera, men jag ska återkomma med ett slutomdöme, när jag är klar med den. Det lär ta ett tag.

Site feed

Jag har hittills haft site feed i enbart Atom, nu tror jag det finns i RSS också. Jag kan inte ett dyft om sånt här men nu går feeden i alla fall via feedburner.

Den nya feeden finns på: http://feeds.feedburner.com/IChydeniusFotspar

och den gamla Atom-feeden finns kvar på: http://www.mathiassundin.se/atom.xml

2004-12-27

Utveckling

Dagens Industri har ett reportage om ett tolkföretag som förre näringsministern Björn Rosengren är ordförande för, Transvoice.

De har erbjudit sig att ta över tolkuppdragen i Borås kommun till en mycket mindre kostnad mot tidigare. Affärsidén är tolkning via telefon.

Med andra ord kan tolken sitta var som helst i världen, bara det finns bra telefonförbindelser.

Jag har suttit i en del tingsrättsförhandlingar med tolk och ser inga problem i att tolka via telefon. Tiden som tolken används kommer bli mycket mindre. Idag ska de ta sig till och från förhandlingen, sitta där och vänta och kosta pengar.

En mycket smart lösning som kommer spara massvis med pengar åt offentlig sektor och åt företag. Svenska kommuner köper tolktjänster för en halv miljard varje år.

Självklart är sossarna och kommunisterna mot förslaget (det är ju inte bara privat, det är ett Stenbeckföretag!), men i Borås är det borgerlig majoritet 38 mot 35.

Teknik och nya idéer utvecklar och effektiviserar områden vi aldrig trodde var möjliga. Häftigt.


Orange seger

Enligt den första rapporten från rösträkningen så leder Jusjtjenko med 57,7 % mot Janukovytj 38,7 %, med drygt 23 procent räknade. Vallokalsundersökningarna visar på liknande resultat.

Helt fantastiskt. Frihetsviljan hos människan är så stark så jag blir nästan rörd. Grattis Ukraina och välkommen till demokratins förlovade land.

2004-12-24

God jul!

Hoppas alla läsare av denna blogg får en speciellt god jul.

Vill ni ha koll på när tomten kommer så kan ni följa hans resa tillsammans med det amerikanska försvaret. North American Aerospace Defense Command (NORAD) spårar tomten, och har så gjort i 50 år. Det är bara att logga in på deras site. Only in America.

Ho ho ho.

2004-12-23

Rekommenderad blog

The Adam Smith Institute rekommenderar bloggen Global Growth, och efter att ha läst på den så kan jag inte göra något annat jag heller.

"GGO is a UK based non-governmental organisation (NGO) promoting free trade to raise living standards and reduce poverty worldwide."

Det är en frihandelsblogg från en organisation i Storbritannien som har den klassiskt liberale Richard Coben som förebild. Så här har Coben bla sagt:

"I see in the Free Trade principle that which will act on the moral world as the principle of gravitation in the universe - drawing men together, thrusting aside the antagonisms of race, and creeds and language, and uniting us in the bonds of eternal peace."

2004-12-22

Julklappstips

Jag tror inte speciellt många svenska bokhandlar har den, men ni kan alltid beställa Bob Woodwards Plan of Attack och läsa i mellandagarna.

Är ni intresserad av hur det verkligen gick till när Bush-administrationen planerade invasionen av Irak så är nog det här så nära man kan komma sanningen, utan att själv vara med. Bob Woodward vann Pulitzerpriset efter han grävt fram Watergrateskandalen och fortsatt i samma spår sedan dess. I Plan of Attack har han djupintervjuat 75 personer iblandade i händelserna fram till att kriget inleddes. Bland annat har han suttit över tre timmar med president Bush och ännu längre med försvarsminister Donald Rumsfeld.

Boken visar tydligt hur framförallt vicepresident Dick Cheney var livrädd för att Saddam Hussein skulle förse terrorister med massförstörelsevapen och tryckte på hårt för en invasion, även om det inte fanns några bevis för vapen. Men hans logik går visserligen inte att angripa. Saddam kunde inte tala om var en hel del av vapnen hade tagit vägen, och det fanns månda indicier som pekade på att de fanns kvar. Varför skulle han inte annars bara tala om hur de hade gjort sig av med dem, frågade sig Cheney?

Colin Powell ville gå mycket försiktigare fram, men det verkar som han iallafall till viss del var övertygad om att Saddam hade massförstörelsevapen kvar. Men några hundraprocentiga bevis fanns inte, och frågan president Bush fick ta ställning till var om krig skulle inledas iallafall.

Donald Rumsfeld framstår som en hal ål. Han talar sällan om sin åsikt och fullständigt bombarderar sina underordnade med frågor som de fick reda ut en efter en. Det var han som slimmade insatsen från över en halv miljon soldater till runt tvåhundratusen, mot bla Colin Powells motstånd.

De som tror att president Bush hade bestämt sig långt innan han ens blev president att anfalla Irak, får nog tänka om. Han verkar seriöst ha övervägt alla alternativ men blev också mycket hårt pressad och nästan knuffad i riktning mot kriget av framförallt Dick Cheney.

Det blir också klart att den nationella säkerhetsrådgivare Condolezza Rice står Bush mycket nära. Hon är med på nästan alla möten, och framförallt Colin Powell hade väldigt svårt att få träffa presidenten på egen hand.

Mycket välskriven och intressant bok som troligen ger en bra bild av verkligheten. Bob Woodward tar ingen sida och skriver om både positiva och negativa saker för Bush-administrationen. Intressant för både de som är för och de som är mot kriget i Irak.

Ardalans nya namn

SSUs ordförande heter Ardalan Shekarabi, men kallas numera Ardalan Shäka-gratis inom SSU, skriver MUFs nye ordförande.

70.000 döda i Darfur

FN uppskattar antalet döda i Darfur, Sudan, till ca 70.000. Rädda barnen lämnar området för de kan inte garantera säkerheten för sina arbetare. Kofi Annan uppmanar säkerhetsrådet att göra något. Säkerhetsrådet svarar några timmar senare att de aktivt övervakar situationen och funderar vad de ska göra.

Huvudanledningen att inget händer är att Kina, med oljeintressen i landet, blockerar alla försök till en lösning. Visst är det fint när världens största diktatur dikterar villkoren så här.

2004-12-21

Freedom in the World 2004

Organisationen Freedom House rankar varje år länder utifrån en mängd olika kriterier som mäter deras grad av frihet. Den stora nyheten för 2004 är att Ryssland nedgraderas från delvis fri till icke fri. Nedgraderingen kommer sig av Putins koncentration av makt, trakasserier av media och politisering av rättsväsendet. Situationen är den värsta i Ryssland sedan Sovjetunionens fall.

Även Vitryssland, vår närmaste diktatur, tog ett steg bakåt under 2004.

Överlag är det dock positivt, 26 länder blev friare mot 11 länder som blev mindre fria.

89 länder med 2,8 miljarder invånare (44 procent av världens befolkning) rankas som fria. 54 länder med 1,2 miljarder invånare (19 %) är delvis fria. 49 länder med 2,4 miljarder invånare (37 %) är inte fria.

Freedom House ser också en svag positiv trend i Mellanöstern och Nordafrika. Inget land fick ändrad status men förbättringar skedde i Jordanien, Qatar, Marocco och Egyptien.

Åtta länder i världen får sämsta betyg både i politiska och mänskliga rättigheter: Burma, Cuba, Lybien, Nordkorea, Saudiarabien, Sudan, Syrien och Turkmenistan.

Hur var det Tove Fraurud, det går inte att kalla Kuba diktatur så där rätt av bara?

Freedom House har också tittat på terrorism. 70 procent av alla terroristattacker mellan 1999 och 2003 utfördes av terrorister från icke fria länder. Endast åtta procent från fria länder.

"This suggests that the expansion of democracy and freedom is an important component in the international effort to rid the world of the terrorist scourge."

Lettare att vara filippin

DNs Peter Wolodarski skriver idag att LO inte alls lever upp till det de själva slår sig på bröstet för. Så här säger avtalssekreteraren Erland Olausson:

"Vi ska aldrig tillåta att människor får olika lön på grund av nationalitet eller etniskt ursprung."

Men fackförbundet SEKO gör just det när de tillåter att filipiner jobbar för lägre lön och andra villkor på svenska båtar på svenskt territorium.

Svar till SSU

Idag har jag och Karin Granbom ett svar till SSU i Norrköpings Tidningar. Killarna i SSU försökte på alla möjliga och omöjliga sätt att bortförklara det som folkpartiet kom fram till i sin rapport "Utanförskapets karta".

Jag tycker det är dags att sossarna försöker ta lite ansvar och slutar skylla på den borgerliga regeringen. De har 2006 styrt Sverige i 65 av 74 år, att ens antyda att problemen i dagens samhälle beror på något annat än sosseregeringar är pinsamt. Men det är vad de gör om och om igen.

Det ska börjas i tid

Om man ska bli en riktig sossepamp så måste det börjas i tid.

2004-12-20

Kris i skolan?

Jag tror det är tre undersökningar nu som pekat på samma sak, att svenska elever blir sämre jämfört med elever i andra länder. Den signalen ska tas på allvar, men samtidigt får vi inte bara slå bakut utan att tänka först. Reaktionerna vid den här typen av krissignaler är ofta att "nu jävlar, nu måste det bli som det var förr, då var det ordning och reda".

Vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt, annars kan vi förstöra mycket av det bra som finns.

Den ena tanken är de problem som finns, minskad läsförståelse och minskad kunskap i t.ex. matematik. Den andra tanken är den del av läroplanen som är bra, den del som innebär att svenska skolor idag har en otroligt stor frihet, bara de jobbar mot kunskapsmålen.

En svensk skola går nästan att bedriva hur man vill. Du behöver inte ha vanliga lektioner, med 40 minuter SO och 60 minuter svenska. Det går att istället jobba i teman, har veckoscheman, inga scheman alls, stora klasser, små klasser, föreläsningar, gruppuppgifter, enskilda uppgifter, inga lärarledde lektioner utan bara handledare osv osv.

Detta möjliggör en enorm kreativitet inom skolvärlden, jag skriver möjliggör, för den finns inte alltid där. Oftast inte faktiskt. Men på sikt borde det leda till att många olika modeller testas och de bästa lever vidare, men framförallt får vi en utveckling som pågår hela tiden. Skolan är inte låst och bunden till en läroplan som styr i detalj, utan en som sätter upp ramar och mål. Väldigt bra.

Men uppenbarligen finns det också problem, eftersom elevernas kunskap sjunker. De som testas nu har under hela sin skolgång gått i en skola som är styrd av denna läroplan, från 1994.

En möjlig förklaring är att friheten blev för stor, alldeles för snabbt och att lärarna samtidigt inte klarade av att hantera forskning om lärande. Låt mig förklara.

Så kallad katederundervisning har många insett inte är speciellt bra, inte som enda lärosätt i alla fall. Eleverna måste själva kunna lära sig saker, inte bara genom att en lärare säger hur det är. Tyvärr har det ofta tolkats så att eleverna själva ska söka sin kunskap, nästan helt utan hjälp från läraren. Eleverna är inte experter på att ta reda på fakta själva, eller lära sig själva. De behöver lära sig hur de lär sig. I en mer individualiserad skola är det just det som är lärarens uppgift. Att lära dem hur man lär sig. Det gör man inte genom att de helt själva ska klara av allting. Det är en lärprocess precis som allt annat.

I och med att den nya läroplanen tillät skolorna att göra nästan hur de ville, så blev det fel när lärarna inte längre skulle vara som de var tidigare, men inte heller fattade hur de skulle vara nu. Det kräver väldigt mycket mer av en lärare att kunna handleda en sådan process i eget lärande, mot att föreläsa från katedern.

Skulle detta fungera så skulle det också det blir lugn och ordning. Att jobba självständigt och få kunskaper om sitt eget lärande är inget flum som skapar kaos. Det är precis tvärtom. Men det blir väldigt lätt flum om man inte gör rätt.

Vad ska vi göra då? Ja, jag ska fundera lite och återkomma senare i veckan. Kommentera gärna så länge.

Amerikabrev

Idag publiceras mitt amerikabrev som berör lite av det jag upplevde på min resa till USA före och efter presidentvalet i november.

Jag känner en kille, som känner Karl Rove, heter det och finns på amerikabrev.nu.

2004-12-19

Utvisningen av egyptierna

Just nu diskuteras utvisningen av egyptierna i Agenda. Jag missade större delen av UDs förklaring men förstod att typ ingen visste någonting och speciellt inte regeringen och Göran Persson.

Bra att den här frågan blir hetare och hetare.

Lite konstigt är det att debatten inte handlar om USAs agerande. Anti-USA-lobbyn brukar ta varje chans att puckla på allt USA gör. I det här fallet skulle det dessutom vara berättigat. Att hämta folk och skicka dom till länder som använder tortyr som förhörsmetod passar sig verkligen inte i en demokrati. Inte i Sverige och inte i USA.

2004-12-18

Powell 08?

Colin Powell slutar som utrikesminister om en månad, men han har inte bestämt sig vad han ska göra hädanefter. Det skulle inte förvåna mig om han satsar på presidentvalet 2008. Han är visserligen 71 år då, men verkar pigg och fräsch så det tror jag inte stoppar honom.

De flesta trodde att Powell skulle ställa upp 1996 mot Bill Clinton. Republikanernas primärval kan innehålla en ruggig line up med namn som Rudy Giuliani, John McCain, Colin Powell, Condi Rice och kanske kanske Arnold Schwarzenegger.

Marknadsdiktaturkramare

Det är jag det. I alla fall om man får tro RKU som är måttligt nöjda med att Ungdomsstyrelsen nu inte beviljar dem några nya statsbidrag:

RKU uppfyller de skärpta kraven ofantligt mycket bättre än en våldsdyrkande och marknadsdiktaturkramande organisation som Liberala ungdomsförbundet. Det är inte vi som förespråkar statsterrorism och arbetsköparenvälde.

2004-12-17

Citat från kollektivavtalsdebatten

I dagens riksdagsdebatt om kollektivavtalen så kom ordföranden i arbetsmarknadsutskottet Anders Karlsson med ett par riktigt fina citat:

"Vi vill använda EU:s utvidgning för att höja levnadsstandarden i de nya länderna, de vill använda den för att sänka löner i Sverige, det är vad det handlar om."

Och hur höjer vi levnadsstandarden i Lettland, om vi tvingar deras arbetare att jobba till mer än hälften så dåliga löner där jämfört med här. För om letterna skulle tvingas att jobba för svenska bygglöner, skulle de inte ha fått något avtal om att bygga i Vaxholm, och tvingas jobb i Lettland, till mycket sämre löner. Solidaritet är ett ord ni brukar svänga er med Anders Karlsson. Slå upp det ordet innan du tar det i din mun nästa gång.

Så till den riktiga tiopoängaren. Anders Karlsson svarade efteråt på frågan vad han jobbade med på nittiotalet:

"Jag var ombudsman för Byggnads."

Buuu moderaterna!

Moderaterna ställer sig bakom skrivningen att EU ska verka för att vapenembargot mot Kina hävs. De säger att det inte nödvändigtvis kommer innebära att embargot hävs, om tex inte de mänskliga rättigheterna i Kina förbättras.

Det här är ett sätt för EU att gå Kina till mötes utan att få för mycket kritik från hemmaopinionen. Men det är ett första steg mot att häva embargot och pengar gick före mänskliga rättigheter.

Värdelöst av alla länder i EU och värdelöst av moderaterna. Jag är för handel med diktaturer för det är på sikt bra. Får människor ekonomisk frihet blir deras möjlighet att kräva andra friheter större. Men vapen behöver vi verkligen inte sälja till diktaturerna.

Ur en säkerhetspolitisk aspekt så verkar det också fruktansvärt dumt. Hjälper vi Kina att bygga upp sin militära makt blir deras totala makt än större. Jag vill inte att världens största diktatur också ska ha världens största makt. Bra jobbat (m)...

UPPDATERING kl 14:20
Faktiskt ska det buas ännu mer mot sossarna som sitter vid förhandlingsborden i Bryssel och kan påverka. Men moderaterna splittrar nu borgerligheten i frågan och gör att (s) får majoritet i EU-nämnden.

Polissamarbete är bra

Thomas Bodström tycker att polissamarbete är bra, och hänvisar till utlämnandet av de två egyptierna. Han menar att frågan om polissamarbete har kommit bort i debatten och att det faktiskt är viktigt och bra med sånt.

Ok.

Och, hur definerar Thomas Bodström polissamarbete kan man stilla undra. Att vägra människor juridisk hjälp, sen lämna ut dem till tortyr med hjälp av en utländsk underrättelsetjänst, kanske?

Jävla idiot.

2004-12-16

Leijonborg gillar Chydenius

Johan Norberg har snappat upp att Lars Leijonborg nu har Anders Chydenius som en av sina tre favorittänkare, tillsammans med Karl Popper och John Stuart Mill.

Kul tycker I Chydenius fotspår som naturligtvis också har Chydenius som favorit. Duh.

2004-12-15

Lönedumpning

Pierre på obunden.se hävdar att de svarat på mina frågor, men det har de faktiskt inte.

Nu fortsätter Chadie att skriva om Byggnads konflikt med det lettiska företaget:

"Du får sparken - vi importerar arbetare som tar halva din lön.
Vad skulle du säga om du plötsligt fick detta besked?"

Jag skulle skitförbannad och svära och jag skulle bli tvungen att försöka hitta ett annat jobb och förmodligen på sikt omskola mig till ett annat yrke. Jag skulle inte gilla det och det tror jag inte någon gör som får kicken.

Om vi låtsas att jag är spinnerska på typ 1700-talet, som jobbade hemifrån, så får jag beskedet att jag får sparken och blir ersatt av en maskin som någon typ kommit på, som spinner snabbare, billigare och bättre än jag - vad skulle jag säga då?

Jag skulle bli lika förbannad som i det tidigare fallet och om jag vore lagd åt det hållet så skulle jag kanske tom försöka förstöra maskinen, eller i alla fall våldsamt protestera mot den.

Så gjorde många människor när Spinning Jenny uppfanns.

Teknisk utveckling gör att människor blir arbetslösa, men vi vet att i andra änden skapas nya jobb tackvare ökade ekonomiska resurser och därmed nya behov. Och så fortsätter det.

Om vi låter lettiska arbetare bygga saker i Sverige så kommer en del svenska byggarbetare bli utan jobb. Men det kommer också leda till att vi får hus byggda för mindre pengar. Dessa pengar kan användas till annat och så skapas jobb i andra änden.

Dessutom är det väldigt bra för letterna som tjänar minst dubbelt så mycket som de gör i Lettland. De kan få ett bättre liv, bygga upp sitt land, komma upp till vår standard och börja köpa prylar och tjänster från Sverige.

Det gör inte att byggarbetaren som får kicken blir gladare. Men det är viktigt att vi faktiskt ser hela den stora bilden och inte låser fast oss vid ett särintresse, oavsett vem de representerar.

Rapport från nämnden

Inte för att ni bryr er kanske, men eftersom jag skrev om nämndsammanträdet tidigare så tänker jag berätta hur det gick.

Det var ett mycket intressant möte. Flera punkter som tydligt visade skillnaden mellan blocken. I frågan om loppmarknaden sa vi i det borgerliga gänget att vi inte ville att kommunen ska driva loppis men vi tänker inte hindra någon från att försöka hyra kommunens mark för ändamålet. Ska de vara på nuvarande ställe så måste problemen med parkeringen lösas.

Sossarna klubbade igenom att vägra någon att vara på det gamla området, även om alla gamla problem skulle lösas. Punkt.

I övrigt togs det upp om hur ett fritidsområde kommunen äger ska användas i framtiden efter att nuvarande arrendet går ut. Sossarna klubbade igenom att utreda en sammankoppling med gymnasieskolorna så eleverna ska jobba på anläggningen. Vilket om man hårddrar det kommer innebära att kommunen kommer konkurrera med näringslivet med hjälp av gratis barnarbete.
Vi ville att en försäljning skulle tittas närmare på, men icke sa Nicke.

Sossarna klubbade också igenom att kommunen ska köpa mark i ett gammal marmorbruk för att kunna upprätta ett museum där. Den inledande investeringen är liten men det döljer sig större kostnader framöver, som blir mycket svårare att säga nej till när projektet är igång. Det finns stora privata aktörer med på tåget, som Kolmårdens djurpark, men dom vill självklart att kommunen ska ta risken med skattebetalarnas pengar.
Vi yrkade på avslag, men icke sa Nicke.

Jag kan inte låta bli att häpna över sossarnas glädje att få driva allting i kommunal regi. Saker som utan problem skulle kunna drivas av privata aktörer. Maktskifte 06 behövs.

Estland inför euro 2007?

EUs ekonomikomissionär säger idag att det inte finns några ekonomiska hinder för att Estland inför euron.

Estland har inget budgetunderskott, hög tillväxt och högst investeringstakt från utländska investerare. Och en flat tax på 20 procent.

Snart är Estland förbi oss. Ge dom 15 år max.

Ideologi på olika nivå

Som bloggare med intresse för internationell och svensk politik och fritidspolitiker i kommunens kultur- och fritidsnämnd, gäller det att kunna röra sig mellan frihetskampen i Ukraina och den lokala hockeyklubbens eventuella konkurs, mellan utanförskapets Sverige och bidrag till en klättervägg och mellan presidentvalet i USA och loppmarknadens framtid.

Kanske låter det som jag raljerar, men alla dessa frågor är viktiga, på olika sätt. Ideologi och demokratisyn är tydlig i frågan om Ukrainas framtid, men den finns också i den nu aktuella frågan om loppmarknadens dito. Tyvärr missar fritidspolitikerna ofta det.

Idag är det möte i kultur- och fritidsnämnden och sossarna har lagt förslaget att loppis ska flyttas. Moderaterna tänker ta strid och hävdar att den måste få ligga kvar där den alltid legat. Var ligger ideologin i det? Nej, den finns inte. Ideologin ligger i om man tycker att en kommun ska driva en loppmarknad eller inte.

Nu ser moderaterna chansen att ta lite politiska poäng, och det är väl inget fel i det. Men de kunde tagit poängen och ändå drivit frågan utifrån sin ideologiska övertygelse och istället tyckt att någon privat aktör kunde drivit den och fått hyra mark var de velat, t.ex. av kommunen.

Ibland får ideologin kliva undan för att klara av verkligheten i en kommunal vardag, men förvånatsvärt ofta går den också att få in och då blir besluten både bli bättre och tydligare.

2004-12-14

Stureakademin 2005

I morgon den 15 december är det sista dagen för att söka till nästa års Stureakademin. Läs mer om vad jag skrivit om utbildningen tidigare, och läs hur ansökan görs hos Timbro.

Rivalerna

Jag har inte hunnit se mycket av Rivalerna hittills, men ikväll lyckades jag se nästan hela avsnittet. Det är ärligt talat ingen höjdare.

Hela programmet känns amatörmässigt och kvällens uppdrag var rent tråkigt att följa, inget som helst spänningsmoment. Styrelsen består visserligen av rätt tunga svenska makthavare, men de verkar mesiga. Frågorna är enkla och de ställs inte mot väggen som Donald Trump och hans styrelse alltid lyckas göra i The Apprentice. Ikvällens program satt en av deltagarna och sov på Johan Stael von Holsteins föreläsning. Holstein blev knappt arg. The Donald hade sparkat honom rätt av.

Det verkar inte som om programmet blivit någon framgång. Inget syns på Aftonbladet eller Expressen, vilket brukar vara måttet på om en dokusåpa är lyckad.

Jag tycker det är väldigt synd för Sverige skulle verkligen behövt ett lyft för näringslivet och framförallt för entreprenörer. Det hade varit ett helt annat go i serien om Jan Stenbeck levat och deltagit, eller om hans dotter Christina hade medverkat. Eller varför inte PG Gyllenhammar som numera finns i Kinneviksfären. Och gamle näringsministern Björn Rosengren. Och Tele2s Lars Johan Jarnheimer. Herregud, Kinnevik vimlar av starka personligheter, och så väljer de Vigo Carlund. Boooring.

Försäkrade s-ledamöter

Regeringen och s-riksdagsledamöterna har skaffat sig en försäkring som skyddar mot förtal i massmedia. Känner de sig förtalade så får de hjälp av en advokat om de vill driva processer mot massmedia.

Den här kommentaren från partikassören avslöjar kanske det verkliga motivet:

"Det kanske kan få en del journalister att tänka till innan de skriver."

Försäkringen faller inte ut om inte personen utsätts för något som skulle kunna leda till fällande dom för grov kränkning. Men bara tanken påverkar skribenten.

Om jag nu t.ex. skulle skriva att det här är sossemaktspel på hög nivå och försäkringen är bara till för att skrämma skiten ur journalisterna, så de blir snällare mot sossarna, så kan det säkert inte leda till åtal för grov kränkning. Men tanken gick igenom mitt huvud.

Bäst jag tar tillbaka det.

De tänker säkert bara på sina partimedlemmars bästa. Inget annat.

Go home, go home

Som ni säkert läst på någon annan blogg så försöker nu Byggnads fysiskt hindra de lettiska arbetarna att komma in på sin arbetsplats och skriver "go home, go home", till dom.

UPPDATERING kl 13:18: de skriker till arbetarna, inte skriver...

Det behövs väl knappast kommentaras, det är fullständigt vidrigt och Byggnads snack om att de gör det för letternas egna skulle känns minst sagt inte så trovärdigt längre.

Jag undrar vad vänsterfolket på obunden.se har att säga om saken? De har skrivit en hel del om Byggnads, hittills i enbart positiva ordalag.

Jag upprepar också min önskan om att de ska svara på mina frågor till dom. Här och här.

2004-12-13

Ett slag i luften

Idag presenterar Utredningen för kvinnofridsuppdragen sitt resultat på DN Debatt. Den bygger på en feministisk grundsyn och menar att våldet beror på den könsmaktsfördelning som finns i samhället.

Utredningen ger en rejäl känga till regeringen som säger att ministrarna presenterar flera år gamla förslag och i praktiken står handfallna.

De presenterar också en rad förslag:

* En nationell expertgrupp bestående av representanter för myndigheter, forskare och kvinnojourer med ansvar för att upprätta handlingsplaner.
* Specialenheter på varje berörd myndighet.
* Kommunala enheter som ska driva det praktiska arbetet med mäns våld mot kvinnor.
* Ökade resurser till kvinnojourerna som fortfarande är de som drar det tyngsta lasset.
* Ett självständigt forskningscentrum och ett forskningsprogram.
* En undersökning om de samhällsekonomiska konsekvenserna av mäns våld.
* En utredning om mäns våldsansvar.

Några av punkterna låter konstiga, men kanske förklaras bättre i utredningen. Nationella expertgrupper ger jag inte så mycket för, och en utredning om mäns våldsansvar låter konstigt. Är det alla mäns ansvar menar de?

Forskning kan vara bra om de forskar på rätt saker. Förståelsen för de utsatta kvinnorna måste öka, vilka processer de går igenom när de tar sig ifrån dessa män. Många förundras över varför de inte lämnar dem direkt, och kvinnorna själva har ofta svårt att förklara vad det är de går igenom. Tyvärr kan de ofta framstå som rent korkade som stannar kvar, när det egentligen handlar om otroligt starka psykologiska fenomen.

Jag får inte känslan att några större underverk kommer uträttas om utredningens förslag går igenom. Resurserna ökar troligen lite grann, men troligen är det en del lagändringar som behövs och helt enkelt en mer proffsig organisation som fångar upp kvinnor som blir misshandlade.

Faktiskt är det här riktigt illa. Mer resurser kommer tillföras och regeringen kan säga att de gjort något. Men där tar det slut, utan att det just blivit något bättre. Kvinnorna fortsätter bli slagna, men inget mer kommer göras på ett bra tag.

Det låter väl som en definition på ett slag i luften?

Undersökningen av skolan

Enligt OECDs undersökning så tappar vi placeringar mot andra länder i bland annat läsförståelse och matematik. På ett seminarie idag diskuterade vi kort denna rapport (jag läser till lärare).

Någon kom omedelbart med invändning att vi kan inte jämföra oss med Finland (som toppade flest kategorier) eftersom vi har haft en större invandring och det påverkar resultatet inom tex läsförståelse. Det är visserligen ett vettig synpunkt som undersökningen troligen inte tagit hänsyn till och det visar på att alla sådana här undersökningar har brister.

Men så påpekande någon något väldigt sant. När vi låg bättre i position i denna undersökning, eller toppar en annan lista, så inte fasen försöker vi hitta anledningar varför andra länder kanske missgynnas i undersökningen. Då är vi bara bäst. Punkt.

2004-12-12

Positivt om Irak!

Oj! Nyss sändes ett väldigt positivt reportage om Irak i Rapport. Bengt Norborg besökte en stad i södra Irak där lugn rådde och de såg fram mot demokratiska val i januari.

En hel del har gått snett i norr och runt Bagdad. Men det finns hopp och jag är positiv över Iraks framtid som en demokratisk nation. Jag kan vara positiv för jag försöker läsa de positiva nyheter som faktiskt finns om Irak. Då blir det också lättare att urskilja vad som är de riktigt dåliga nyheterna.

Bra Rapport.

Svara gärna

Jag har gett mig på obunden.se ett par gånger, och uppmanat dem att svara, tom på deras egen site. Jag tror att iallafall någon av dom läser mig blogg, och det vore roligt med svar, antingen här är eller på obunden.

Här och här är inläggen det handlar om.

2004-12-11

Folkpartiet får en ny medlem

Mauricio Rojas kandiderade till riksdagen som oberoende liberal, men på en folkpartilista. Nu ska han dock bli medlem i partiet.

Han var tvungen att välja säger han, att engagera sig och knyta sig mer till partiet eller sluta i riksdagen 2006. Tidigare har han sagt att han ska sluta då, men har ändrat sig och blir nu medlem. Han är sedan en tid tillbaka talesman i integrationsfrågor för partiet.

Personligen tycker jag det är synd. Det har rört om en hel del i grytan att Rojas inte varit medlem. Det har varit en markering om att det behövs förändring inom partierna.

I och med att den borgerliga alliansen tog form och chansen till en valseger 2006 ökade, så insåg säkert han att möjligheten att bli integrationsminister ökade rejält. Och för att komma dit var han tvungen att bli medlem.

Jag ser gärna Mauricio som integrationsminister, men det hade varit otroligt häftigt om han blivit det utan att ha varit medlem i ett parti.

Schyman poppis

DN/Temos undersökning visar att var femte väljare kan tänka sig att rösta på Gudruns feministparti. Jag ger visserligen inte mycket får sådana här undersökningar, det verkliga utfallet brukar bli rejält mycket mindre, men det ger ändå en vink.

De tio procentenheter som jag hävde ur mig, verkar inte helt orimligt.

Håller vi tillbaka kritiken?

Bengt O kritiserar de liberala bloggarna för att inte skriva lika mycket kritiskt om Svenskt Näringslivs behandling av Johnny Munkhammar, som om SVTs av Per Gudmundson.

Jag personligen har varken fördömt vare sig SVT eller Sv. Näringsliv. Mest för att jag inte hunnit.

Bengt O. antyder att det är för att det är just näringslivet mot den statliga tvn, som kritiken är mildare. Till viss del kan det vara sant, men det har nog väldigt liten betydelse. Det är nog ytterst få liberala bloggare som känner någon värme för organisationen Sv. Näringsliv. Det är precis tvärtom. Sv. Näringsliv under Ebba Lindsös ledning är föraktat hos bloggare för att de inte längre driver opinionsbildning utan käkar mazariner med regeringen.

Så visst har Bengt rätt i att det skrivits något mindre om Johnnys fall bland liberala bloggare, men det har det också gjort hos bloggare med annan politisk färg.

Men visst ska inte liberala bloggares vilja att trycka till SVT underskattas, men ingen vill heller skydda Sv. Näringsliv.

Märklig dom mot Berlusconi

Domen mot Silvio Berlusconi kommer fram till att han mutat en domare för 13 år sedan, men han får inget straff för preskriptionstiden sänks från 15 till 7,5 år.

Hans advokats kommentar är obetalbar:

"Domen betyder att Italien leds av en ärlig man som inte korrumperat någon och att väljarna gjorde rätt som röstade på honom."

Hur Berlusconi kan sitta kvar nu överstiger min fattningsförmåga. Det spelar ingen roll om han underslipper straff. Han har mutat en domare. Punkt slut. Jag blir allvarligt orolig för Italien om han inte tvingas bort från sin post nu.

2004-12-10

Eneurojobb

Intressant artikel i dagens DN om såkallade eneurojobb i Tyskland. Arbetslösa kan jobba med samhällsnyttiga saker, som att hjälpa pensionärer handla, för en lön mellan en till två euro i timmen. Den lönen ger några kronor extra i fickan utöver arbetslöshetsersättning.


Jag blir så förbannad!

Obunden.se är en bra vänsterblogg, men Pierre Anderssons senaste inlägg gör mig riktigt förbannad. Han skriver att var femte sekund så dör ett barn någonstans i världen på grund av hunger. Och så fortsätter han med att skriva att samtidigt sitter vi i de rika länderna på våra feta rumpor och bygger tullmurar.

Så långt är jag med. Jag avskyr tullar och utan dem skulle färre barn svälta ihjäl.

Sen i nästa inlägg på bloggen skriver Pierre att 80 procent av svenska folket stödjer Byggnads blockad mot det lettiska företaget i Vaxholm. Vilket han tycker är bra.

Det är här jag spårar ur och tycker hyckleriet når riktigt höga höjder.

Ena minuten vill Pierre tillåta import av billigare produkter som kommer konkurrera med svensktillverkade produkter. Men andra minuten hyllar han Byggnas blockad som hindrar lettiska arbetare från att konkurrera med svenska arbetare.

Ärligt talat, Pierre, hur fan går det ihop?

2004-12-09

"Rojas är ett jävla svin!"

I går i kammaren gick tydligen Anders Karlsson (s), ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, runt och sa att "Den där Rojas är ett jävla svin".

Bland annat Carl B Hamilton (fp) och Stefan Attefall (kd) blev vittne till uttalandet.

Sossarna är rejält pressade nu. Folkpartiets utspel om utanförskapet i Sverige är inte lätt att hantera. I går gick SSU Östergötlands ordförande till angrepp mot fps rapport, på ett mycket märkligt sätt. Jag håller på och skriver ett svar och ska kommentera det här också.

2004-12-08

Schyman

Jag tycker det är roligt att Gudrun Schyman hoppar av. Det är ett hårt slag mot vänsterpartiet och det rör om rejält i grytan. Det försvagar också vänsterkartellen just nu, och kan försvaga den rejält i valet 2006.

Just nu för att det blir en salig röra av allting och det kommer spekuleras hej vilt om när hon ska starta feministpartiet. Om, eller snarare när, hon gör det så finns det några tänkbara scenarier. Antingen den dröm som Lidaker.se skissar på, att v delas i tre delar och snor röster från varandra och mp, så att de alla hamnar under spärren. Eller det som jag tror är troligare, att hennes feministparti blir en stor framgång och tar väljare från vänster och inte minst från sossarna. 10 procent är långt ifrån en omöjlighet. Det gör livet osäkert för vänsterkartellen och väldigt svårt för dem att stå upp mot en enad Allians.

Det är kul med svensk politik just nu.

Munkhammar till Timbro

Jag hade nöjet att träffa på Johnny Munkhammar i USA och tog en öl eller två med honom. Jag skrev till honom när ryktena satte igång om bråket med Ebba Lindsö, och sa att han skulle skaffa sig ett annat jobb. Det gjorde han igår.

From nyår slutar han på Svenskt Näringsliv och börjar istället på näringslivets tankesmedja Timbro. Otroligt roligt!

Nu ska jag iväg till skolan en sväng, men mer kommentarer kommer i eftermiddag. Det händer ju en del i världen.

2004-12-06

Maktskifte 06

Adressen www.maktskifte06.se nylanseras nu med snyggare layout och ett rikare innehåll. Läs gärna Johnny Munkhammars krönika.

Nordman om fps utspel

Nej, inte dom Nordman, utan Robert Nordman, moderat politiker från Norrköping. Han är mäkta imponerad och verkar rent lyrisk över utspelet. Även om jag inte tror att det omedelbart kommer ge stort utslag i opinionsundersökningarna så tror jag det här är en vinnande fråga för folkpartiet och Alliansen.

Premiären för Rivalerna

Jag missade större delen av programmet, men reagerade på att det var hela en timme långt. I övrigt fick jag intrycket att det verkade seriöst.

Var det någon som såg det och var har ni för kommentarer? Skriv gärna en kommentar här eller skicka ett mail.

2004-12-05

Där kom utspelet

Per Gudmundson frågade sig, innan han slutade blogga, när folkpartiets nästa utspel inom integrationsområdet, skulle komma. Jag sa måndag, men det blev visst idag.

Rivalerna

Imorgon kl 19.00 i TV3 är det dags för Sveriges svar på USAs The Apprentice, Rivalerna.

I USA har The Apprentice med Donald Trump i spetsen blivit en enorm framgång. Jag har kollat både den första säsongen, som avslutades förra veckan i Sverige, och säsong två som närmar sig slutet i USA. Tidernas bästa dokusåpa, utan tvekan. Dels för att den handlar om något som faktiskt är viktigt, näringslivet, och dels för att inga löjliga regler gör att den bäste inte vinner.

Det är Donald Trump som bestämmer vem som ska sparkas varje vecka, och den som blir sist kvar får ett toppjobb i hans koncern. Därför är det i hans intresse att den bäste vinner och därmed finns inga regler som gör att otur, eller smarta pakter kan få ut den bäste. Jag hoppas TV3 har tagit till sig det, och till exempel inte låter folket rösta om vem som ska vinna.

Den svenska varianten har mer formen av en skola, medan den amerikanska är som en lång anställningsintervju full med uppdrag. Johan Stael von Holstein är rektor för skolan och Vigo Carlund, vd för Kinnevik, ska försöka vara Trump.

Lite besviken på att den sänds måndag till torsdag, ofta svårt att hålla uppe intresset i en sån såpa.

Jag hoppas serien blir en succé. Det skulle kunna betyda mycket för entreprenörskapet i Sverige. Om ungdomar plötsligt tyckte det var lika hippt att bli företagare som att bli musikartist så har vi vunnit mycket.

Läs mer i SvD.

Dagens dummaste

Finlands president Tarja Halonen, har idag kläckt ur sig något av det dummaste jag hört på länge. Hon är för en så kallad placeringsskatt i u-länder. Företag som investerar pengar i ett u-land ska betala en speciellt skatt som sedan ska användas i landet för utveckling.

Det låter väl fint? Ja, men det är dumt, dumt, dumt!

Tror Tarja att företag blir mer eller mindre positiva till att investera i ett u-land om det är dyrare där än i ett annat land?

Tror Tarja att investeringar i u-länder är bra eller dåligt för landet?

Herregud, att företag investerar i u-länder är det bästa som kan hända dom. Det ger jobbtillfällen och människor behöver inte jobba längre i jordbruket, utan kan istället börja köpa sin mat, vilket gör att jordbruket effektiviseras ytterligare, fler jobbar i företag, de får pengar till andra varor än mat och så är den positiva spiralen igång. Det har hänt i många länder hittills. Sverige till exempel.

Tarja borde skaffa sig ett exemplar av Johan Norbergs bok, Globaalin kapitalismin puolustus!

Bunden obunden

Sverige såg för några veckor sedan en ny blogg, obunden.se. Det är en gruppblogg av några vänsterbloggare som samtliga driver förträffliga bloggar på egen hand också. Bland annat hittar vi Chadie där som jobbar på LO, så värst obunden kanske hon inte är, men det spelar ingen roll. Bloggen rekommenderas hur som helst.

De har skrivit en del om Byggnads blockad mot det lettiska företaget i Vaxholm. I det första inlägget finns ett försvar för Byggnads agerande. Det ena argumentet är att vår arbetsmarknad bygger på kollektivavtal och det systemet skulle hotas om utländska företag agerande här och följde lagarna från det egna landet.

Jag vill se ett annat system, men har respekt för det argumentet.

Det andra argumentet kan jag dock inte förstå.

Letternas sak är vår, skriver de. De ska inte tvingas jobba till sämre lön och sämre förutsättningar än svenska arbetare. Nej, det låter ju fint. Men det är precis samma sak som att säga att de inte ska jobba här alls. För om de inte kan konkurrera med lägre lön kommer det bli oerhört mycket svårt för dem att få några uppdrag i Sverige. Och lönen är ju inte låg, den är hög. Den är dubbelt så hög som i Lettland. På vilket sätt hjälper facket letterna genom att tvinga dom att jobba till halva lönen mot vad de har idag? Jag skulle gärna få det förklarat för mig av någon på obunden.se.

2004-12-04

Köttberg

Personligen tyckte jag att Pär Nuders uttalande om 40-talister som köttberg, var ganska roligt. Det är visserligen inte komik i den högre skolan, men för att komma från en finansminister och när man varit van med Boring Ringholm i ett antal år, så var det rätt skoj.

Fredrik Reinfeldts allvarsamma stämma funkade verkligen inte. Blir så uppenbart att det bara är för att ta politiska poäng så det blir pinsamt.

Köttberget himsjälv, Göran Perssons, kommentar om att han tagit ungtuppen i örat, och den lätta rodnad som spred sig över Nuders vackra anlete när han tittade strängt på honom, är också ganska roligt.

Men faktiskt otroligt häpnadsväckande. Tänk om Bildt talat så om Wibble, om Palme sagt så om Feldt eller Erlander om Sträng. Vem som vara chef i denna regering, inga tvivel råda.

Terrorväder

Alicio i Underlandet har hittat ett alster från TT som på ett mycket träffande sätt visar hur de definerar terrorism:

Det fjärde tropiska ovädret, orkanen Nanmadol, drog bort från Filippinerna efter kulmen på torsdagskvällen lokal tid.

Hoppets stjärnas Maria Tresson berättar för TT om det plötsliga lugnet efter ett dygn med vädrets terror mot människorna. Hon hoppas att förödelsen inte blev lika svår som av stormen Winnie i måndags.

Räddningsarbetet går fortfarande fruktansvärt trögt. Och när en rebellgrupp sköt ihjäl åtta militära räddningsarbetare avbröts arbetet.

2004-12-03

Granskande bloggar

Bloggarnas makt växer hela tiden. I USA fällde tillslut bloggarna nyhetsankaret Dan Rather efter hans påhittade falska dokument om president Bush. I Sverige gjorde Stockholm Spectator processen kort med en plagierande DN-journalist. Daniel på Subjektiv.se håller sig på mer lokal nivå i sitt avslöjande, men det är inte mindre viktigt för det.

Han har granskat ett bokcafé i sin hemstad Jönköping, som påstår sig vara politisk obunden och mottar pengar från kommunen. Ändå säljer de baseballträn, rånarluvor, slangbellor (att använda under kravaller), och en Usama Bin Laden-badge.

Storyn spred sig till radio och tidningar som fräckt nog påstår att de bara råkat hitta nyheten samtidigt som Daniel.

Det här visar på två saker. Dels vikten av att olika delar av samhället ständigt granskas. Och att mainstream-media inte klarar den uppgiften fullt ut. De måste sno nyheter från bloggare och som Johan Hakelius påpekade i en morgonsoffa i morse, så ägnar de så mycket tid åt att kolla kvitton från statsrådsberedningen att det inte hinner skriva om att regeringen lämnar ut folk till CIA på Bromma flygplats.

Lite körigt

Ursäkta mitt uteblivna skrivande de senaste dagarna, det har varit lite körigt. För en gångs skulle har det varit lite jobb i skolan och mina hemska kamrater i arbetsgruppen har tvingat mig att vara i skolan kl 08.00 varje dag.

Alla sitter där på morgonen och är så svintrötta att ögonen går i kors. Ändå ska vi träffas så tidigt, trots att vi utan problem kan träffas en timma senare. Det plus lite annat att göra har gjort att bloggandet fått stryka på foten.

Men nu är jag tillbaka, full av energi (vi började kl 9 idag!).