2007-08-28

Resa

I morgon lunch åker jag på en resa och är hemma igen natten till lördag. Vet inte hur mycket jag kommer kunna vara uppkopplad, förhoppningsvis finns det internet på hotellen. Men om inte så vet ni varför det blir tyst här.

Ditt och datt

USA:s justieminister har som bekant avgått. Demokraterna säger att det borde ha skett för länge sen, bättre sent än aldrig säger John Edwards. Republikanerna säger att det var rätt av honom, men passar samtidigt på att hylla honom för hans tjänst i det offentliga. Ingen verkar sakna honom allt för mycket.

Mitt Romney har fått problem men en supporter. Det är Idaho-senatorn John Craig, ordförande för Romneys senatsgrupp, som erkänt sig skyldig till förargelseväckande beteende på en herrtoalett. Craig har avgått från sin position inom Romneys kampanj.

Chris Dodd kan få ett välbehövlig stöd från brandmännens fackförening (de som gav sig på Giuliani) IAFF. Brandmännen var den första fackföreningen som stödde John Kerry 2004.

Barack Obama får beröm från ett ställe han inte vill ha beröm ifrån - från Kuba. Statsstyrda (som allt annat på Kuba) tidningen Granma rapporterar om Barack Obamas åsikter och avslöjar att det var Pentagon tillsammans med CIA, maffian och exilkubanska gangsters som mördade John och Robert Kennedy.

Thompsons kampanj fortsatt turbulent

Nu har ytterligar ett toppnamn fått sluta i Fred Thompsons kampanj (som ännu inte är någon kampanj). Det är Linda Rozett, kommunikationsdirektör, som får gå. Förra veckan för det pressekreteraren Burson Snyder som lämnade.

Personligen tycker jag inte det är så konstigt. Thompson kom först i våras på att han skulle ställa upp. Innan dess stöttade han John McCain. Att alla delar inte är på plats är inte konstigt, även om det såklart inte sänder några positiva signaler kring kampanjen. Han behöver officiellt tillkännage att han är kandidat nu och sätta igång lite seriöst kampanjande.

2007-08-27

Liberal Debatt på nätet

Nu ligger hela temanumret av Liberal Debatt ute på nätet. Här hittar ni min artikel om republikanerna.

White man can't jump

Men Barack Obama kan lira basket:



Tydligen lirade han på college, här hittar ni en film med klipp från en match.

2007-08-26

Ny Kubapolitik med Obama

Han är inte feg, Barack Obama. Inför exilkubaner i Miami, Florida presenterade han en ny Kubapolitik. Han vill ta bort restriktioner på att resa och skicka pengar till Kuba. Hans förslag möttes av högljudda burop och protester. Jag tror inte de protesterar i störst utsträckning mot förslagen, utan mer mot att Obama i en debatt tidigare sagt att han som president kunde tänka sig att förutsättningslöst träffa Fidel Castro. Det är nog i det ljuset som exilkubanerna buar.

Efter hans svar i debatten om att träffa Castro och andra diktatorer vacklade kampanjen någon dag i vilket väg de skulle välja. Sen satte de ner foten och har hållit den linjen sedan dess. De hoppas att hans raka linje ska visa att Obama som president verkligen kommer innebära en skillnad mot Bush och Hillary Clinton. Om det funkar? Ja, väljarna kommer se att Obama innebär något nytt och annorlunda. Är det ett sånt nytt och annorlunda de vill ha? Jag är tveksam, men som sagt, han är inte feg.

DNC slår hårt mot Florida

Florida som bröt mot partireglerna när de flyttade sitt primärval till den 29 januari straffas nu hårt av partiet. I en nästan enhällig omröstning kommer Florida bli av med alla sina delegater - och därmed tappa all betydelse - om de inte flyttar till inom rätt datumgräns. 30 dagar har de på sig, sedan går beslutet igenom. Kampanjerna är försiktiga i sina kommentarer.

Frågan är nu hur republikanska partiet kommer göra.

2007-08-24

Liberal Debatt

Tidningen Liberal Debatt som damp ner i brevlådan idag är ett temanummer om presidentvalet. Flera riktigt bra artiklar. Har inte hunnit läsa alla ännu, men kan så här långt verkligen rekommendera Jan Kallbergs och en om det lilla Libertarian Party. Undertecknad har med en artikel om de republikanska kandidaterna. So far finns ingen av artiklarna på nätet.

Expressen om Obama och Rudy

Del tre i Expressens serie om presidentkandidaterna, denna gång Barack Obama.

Jag missade visst del två i serien, om Rudy Giuliani. Den här artikeln är, till skillnad från de andra två, fullproppad med negativa saker om Giuliani. Framgångar bemöts med motargument eller andra åsikter och vad sägs om en objektiv mening som denna:

"Sjukvården vill han förbättra genom att försöka pressa priserna på privata sjukvårdsförsäkringar. Men Gud förbjude att samhället tar totalansvar, som i Frankrike eller Storbritannien – eller Sverige."

Eller detta:

"Han använder välfärd som ett skällsord"

Welfare i amerikansk politik står inte för samma sorts välfärd som vi menar när vi pratar om det i Sverige. Welfare är socialbidrag i USA.

Tänk att det ska vara så svårt att ha samma ton i artikeln om Giuliani som i de om Clinton och Obama. De innehåller också kritiska spynpunkter eller negativa åsikter om kandidaten, men inte alls i samma utsträckning.

Dessutom jämförs Rudy Giuliani med Göran Persson. Det vore väl kanske inte mitt val, men lite roligt är det.

I artikeln om Hillary så ska en anledningen till att hon får svårt att bli vald vara att hon "som kvinna riskerar hon att stöta bort högern." För det första så kommer inte högern i alla fall att rösta på henne vilket alltså inte påverkar valresultatet. För det andra, har högern något speciellt problem med kvinnor? Vi pratar alltså om samma höger som så envetet tjatat på svarta kvinnan Condi Rice att ställa upp i presidentvalet.

2007-08-23

Opinionen

Hos demokraterna så krymper skillnaden mellan Hillary Clinton och Barack Obama igen. Hon drog ifrån till ett 20 %-igt försprång efter deras debatt om utrikespolitik. Det har senaste veckan rört sig neråt igen och ligger på runt 15 %. John Edwards ligger stilla på runt 11-12 %.

Rudy Giuliani åker upp och ner med några procentenheter men har en svagt positiv trend sedan mitten av sommaren. Han leder i snitt med 10 %, sedan juli är det en dubbling. Tvåan Fred Thompson har tappat sedan Mitt Romney vann Ames Straw Poll i Iowa. Mitt har sedan dess ökat. Före Ames låg han på runt 10 %, idag ligger han på 13-14 %, bara 3-4 % efter Thompson.

Rudys medieteam

Väljarna kunde inte bry sig mindre om vilka personer som jobbar i kandidaternas medieteam. Men vilka spelare man får med där sänder signaler till de partiaktiva. Vad jag förstår så är Rudys medieteam, som han presenterade idag, ett team som sänder positiva signaler. Marc Ambinder skriver att Rudys team är fullt av konservativa tungviktare och att:

"When Giuliani entered the race in March, it's probably safe to assume that not a single member of his team would have felt comfortable joining the campaign of a pro-choice, pro-gay rights cultural liberal from New York City.

But priorities have shifted. Giuliani has withstood a fairly intense round of criticism. He is messaging on national security and economic growth. John McCain's prospects have fallen. Fred Thompson is a question mark."

2007-08-22

Ditt och datt

Marc Ambinder resonerar kring vad ett minskat antal delegater för Florida skulle innebära för racet.

Joe Biden gör förändringar i sitt fundraisingteam. Han petar upp gamle trotjänaren Dennis Toner till toppositionen och förstärker teamet med några nya namn. Toner var med på den gamla goda tiden, 1987, då Biden ställde upp för första gången i presidentvalet.

Michigans senat har nu röstat för att göra valet till ett primärval istället för ett caucus och för att flytta det till den 15 januari. Det måste dock godkännas av representanthuset innan saken är biff.

Expressen har inlett en serie artiklar om presidentvalet. Hillary Clinton är först ut, Barack Obama och Rudy Giuliani ska följa.

Ytterligare datumförändringar

Arizona flyttar nu sin omröstning till den 5 februari där en klar majoritet av delstaterna har landat. I januari råder nu mer eller mindre kaos när ingen vet när de olika delstaterna ska rösta. Michigan rör om ytterligare genom att förbereda att flytta sitt primärval till den 15 januari. Det gör att New Hampshire kan rösta först den 8 januari. Om Iowa också vill ha en vecka till New Hampshire måste de rösta direkt efter nyår. Iowa har gjort klart att de inte vill flytta till mitten av december innan jul- och nyårshelgen.

Nu försöker DNC, det demokratiska partiet, stävja lite i flyttandet, vilket de nog borde gjort långt tidigare. De träffas i dag för att bestämma vilket eventuellt straff Florida ska få för att de bröt mot partiets regler när de la sitt primärval den 29 januari. De kan bland annat minska antalet delegater som Florida får skicka till konventet där en presidentkandidat nomineras. Minskat antal delegater innebär minskad betydelse. En person i DNC säger att det troligaste är att ta bort samtliga delegater vilket naturligtvis kommer tvinga Florida att flytta till februari. Men det är troligen inte vad exempelvis Hillary Clinton vill, hon leder klart i Florida och är en av de som har råd att verkligen satsa på den stora delstaten. Sånt påverkar såklart.

Jag hoppas de kan landa hyfsat snart i ungefär vilka datum som gäller. Det är ganska svårt att planera en resa under såna här förhållanden. Men det är det väl inte så troligt att de kommer ta hänsyn till.

Real World New York

Fred Thompson skriver på hans hemsida att han gillar mycket med New York men inte vapenlagarna som Rudy Giuliani stod bakom:

"When I was working in television, I spent quite a bit of time in New York City. There are lots of things about the place I like, but New York gun laws don’t fall in that category."

Rudy Giulians kampanj tycker i en sur kommentar att Thompson ska leva i den verkliga världen:

"Those who live in New York in the real world - not on TV - know that Rudy Giuliani's record of making the city safe for families speaks for itself. No amount of political theater will change that."

2007-08-21

Bidens första reklamfilm

Joe Biden kör nu sin första reklamfilm. Den heter Cathedral och ska köras i Iowa. Han är i bild nästan hela tiden och berättar in i kameran om hans fjärde resa till Irak och menar att han är den enda kandidaten med en plan för att ta hem trupperna från Irak. Ni hittar den här.

Obama vann

Surret efter demokraternas debatt i Iowa handlar om att Barack Obama gjorde riktigt bra i från sig. Tidigare har hans framträdanden varit lite skakiga men både Frank Luntz fokusgrupper pekar ut Obama som vinnare precis som flera andra tidningar, bland annat Time.

Wall Street Journal
och Washington Post skriver om debatten.

2007-08-20

Ekot: Fox News är konservativa

Jag ifrågasatte häromdagen Ekots epitet "konservativa" på Fox News. Jag undrade vad de grundade detta påstående i. Efter en mailväxling med Ekots utrikeschef, Christina Gustafsson, är jag inte så mycket klokare, men lite. Vi analyserar det hela nedan men här är mailen, min fetstil:

Till Ekot

Hejsan

Jag läser på er sida en nyhet om att Vita husets talesman Tony Snow slutar (http://www.sr.se/Ekot/artikel.asp?artikel=1543735).

Ni skriver i nyheten "konservativa tv-kanelen Fox News". Jag undrar vad ni grundar epitetet "konservativa" på? Om andra amerikanska tv-kanaler skriver ni just "amerikanska tv-kanalen" CBS, NBC osv.

Hej Mathias
och varmt tack för ditt mail. Fox News ägs av mediamagnaten Rupert Murdoch och anses vara en nyhetskanal med tydlig konservativ eller pro-republikansk inriktning. Att använda epitetet konservativ är, enligt min mening, inte värdeladdat utan en korrekt benämning v g Fox News.
Vänliga hälsningar

Christina Gustafsson
Utrikeschef SR Ekot
Sveriges Radio

Hej Christina

Tack så mycket för ditt svar. Jag är medveten om att många anser att kanalen är konservativ, men om man följer debatten i USA så anser precis lika många, eller fler, att tex ABC, NBC osv är "vänstervridna". Om det kan man såklart ha olika åsikter men vad är det som gör att ni slår fast att just Fox News är konservativa? Vad grundar ni det på? Att många anser det vara så bör inte vara ett argument för då måste ni börja kalla andra kanaler liberala eller vänster - eftersom många anser det också. Är det bara Rupert Murdochs ägande eller är det också annat ni grundar det på?

Mvh Mathias Sundin

Hej igen,
det har delvis med Rupert Murdoch som ägare att göra - flera av de tidningar han har köpt har fått en klart konservativ profil efter uppköpet - dock inte alla. Som du kanske har sett så har debatten kring hans köp av Wall street journal handlat om just den farhågan - att WSJ skulle tappa en sorts kvalitetsmärke som oberoende och objektiv tidning.
Rupert Murdoch ansåg att de redan existerande kanalerna var liberala och startade Fox News som en motvikt. Beteckningen konservativ för Fox News är vedertagen och jag har inte uppfattat den som ifrågasatt någonstans men vi använder det inte i några andra sammanhang än där vi bedömer det som en relevant och förklarande upplysning.
mvh
Christina Gustafsson

Låta oss bena lite i detta. Först ska jag slå fast att jag inte kan bedöma om Fox News är konservativt i sin nyhetsrapportering eller om ABC, CBS osv är det. Jag ser kanalerna alldeles för lite för att kunna säga det.

Det jag däremot har bättre koll på är själva debatten. Fox News får där mycket kritik från demokratiskt håll att kanalen är alldeles för pro-republikansk. Men, det som Christina Gustafsson och Ekot verkar ha missat är den stenhårda kritik från republikanskt håll mot de övriga tv-kanalerna, men Ekot kallar inte de liberala eller vänster för det.

Dessa republikaner, och en del andra, hävdar också att Fox News inte alls är partiska utan opartiska i nyhetsbevakningen. Att Ekots utrikeschef inte uppfattat att Fox News konservatism har ifrågasatts "någonstans" säger ganska mycket vilka medier hon läser eller följer. Det går till exempel att läsa i boken The Republican Noise Machine, skriven av demokraten David Brock. Där visar han vilken kritik som länge förts från höger mot mainstreammedia och från vänster mot exempelvis Fox News.

Kritiken finns alltså från båda håll, jag vet inte om någon sida - eller båda - har rätt, men Christina Gustafsson har bara sett den ena sidan. Därför anser hon att det är "vedertaget" att Fox News är konservativa.

Intressant är också hur hon hänvisar till debatten kring Murdochs köp av Wall Street Journal. Det hon skriver är korrekt, en del - OBS, en del! - framförde den kritiken. Andra menade att det var nonsens. Christina Gustafsson verkar dock bara ha uppfattat kritiken från vänster.

Hennes mail är trevliga och jag uppskattar att hon svarar mig. Hon visar dock att hennes blick stadigt är riktad åt vänster. På vilket sätt gör det då henne och Ekot bättre än det Fox News som hon kallar konservativt, och därmed inte opartiskt.

2007-08-19

Debatt igen

För vilken gång i ordningen vet jag inte, men nu är det debatt igen. Denna gång för demokraterna i ABC med tidigare Bill Clinton-medarbetaren George Stephanopoulos som programledare. En annan som verkar tycka det blir för många debatter är Barack Obama. Hans kampanj meddelar nu att de inte tänker tacka ja till fler debatter förutom de fem som officiellt sponsras av demokraterna samt tre ytterligare i Iowa och New Hampshire.

Vi ska inte läsa in för mycket i Obamas beslut, det tar naturligtvis mycket tid från annan kampanjande att ständigt förbereda sig och delta i debatter. Men naturligtvis är det så att om Obama hade varit den kandidat som glänst i debatterna hade han gärna lagt den tiden. I stället har debatterna varit där Obama trampat snett och hans senaste tapp i opinionen kom från ett sånt tillfälle.

Samtidigt som demokraterna debatterar så åker Karl Rove runt till de olika politiska morgonprogrammen. Ni kan se honom i Meet the Press, Face the Nation och Fox News Sunday.

2007-08-18

Ditt och datt

Michael Bloomberg avvisar nu kategoriskt att han kommer ställa upp i presidentvalet 2008. Enligt NY Times har han i en intervju med Dan Rather svarat tydligt nej på frågan om han kommer ställa upp i valet.

En Gallup visar att Mitt Romney har tagit ett rejält kliv framåt i opinionen på det nationella planet. Från 8 % i senaste undersökningen i början av augusti till 14 % idag. Rudy Giuliani leder med 32 % före Fred Thompson på 19 %.

Det ligger något i det Mike Huckabee säger:
"But they kept their marriage together. And a lot of the Republicans who have condemned them and talk about their platform of family values, interestingly, didn’t keep their own families together."

The one and only. Nej då, det finns fler journalister i Sverige som skriver sakligt om valet i USA. Men Per Gudmundson i Svenska Dagbladet gör det bättre än de flesta:
"Den som enbart följer svensk press kan lätt få intrycket att det amerikanska presidentvalet står mellan demokratiska partiets Hillary Clinton och Barack Obama. Men det är minst lika sannolikt att nästa president är republikan."

Är detta en nyhet i Sverige?

Ekot rapporterar följande:

Vita husets talesman Tony Snow kommer att sluta på sitt jobb innan president George Bushs mandatperiod löper ut i januari 2009.

Är detta verkligen en nyhet som är av intresse i Sverige? Att Karl Rove, som är så pass känd och inflytelserik slutar, det är en nyhet även långt här borta. Men det är ju något som kan läggas till raden av negativa nyhter om president Bush.

I Ekots nyhet står också detta:

När han förra året blev president Bushs talesman lämnade han ett bättre betalt jobb på den konservativa tv-kanalen Fox News.

Det råder ingen tvekan om att många anklagar Fox News för att inte alls vara opartiska och objektiva utan just istället konservativa. Men den som följer debatten i USA vet också att väldigt många andra medier anklagas minst lika hårt för att vara liberala, alltså vänster.

Så man kan ju undra vad Ekot grundar sitt epitet "konservativa tv-kanalen" på. Har de liknande epitet på andra tv-kanaler? Skriver de "liberala tv-kanalen" eller "vänster tv-kanalen" om exempelvis CBS som var i riktigt blåsväder 2004 när Dan Rather drogs in en smutskastning av president Bush. En sökning på Ekots hemsida visar att CBS hela tiden kallas "amerikanska tv-kanalen". Samma sak med NBC och ABC.

Jag påstår inte att Fox News inte lutar åt höger eller de andra åt vänster. Jag undrar bara varför Ekot har bestämt sig för att sätta en ideologisk stämpel på en kanal som säger sig vara oberoende och inget epitet på andra som säger sig vara lika oberoende. Får maila och fråga.

2007-08-17

Undersökning från Nevada

Trots att Nevada röstar tidigt så har ändå väldigt lite fokus hamnat på delstaten. För några dagar sedan kom nyheten att John Edwards minskar sin kampanj där och i stället satsar hårdare i Iowa och New Hampshire. En som dock ser Nevada som viktig är Bill Richardson. Delstaten ligger nära hans hemmastat New Mexico och han behöver vinna en delstat tidigt om han ska ha någon chans.

Research 2000 har kollat opinionen hos demokraterna och republikanerna. Bill Richardson har ökat, från 3 % i mars till 11 % i dag. Men han kommer med det bara fyra. Hillary Clinton ökar från 32 till 33 %, Barack Obama minskar lite från 20 till 19 % och John Edwards ökar från 11 till 15 %.

Hos republikanerna gör Mitt Romney ett jätteskutt upp från 4 % till ledning med 28 %. På delad andraplats hittar vi Fred Thompson med 18 %, som inte var med i mars-undersökningen, och Rudy Giuliani, som fallit kraftigt från 38 % i mars. John McCain tappar också kraftigt, från 18 till 8 %.

Ditt och datt

Om något är bättre för en demokratisk presidentkandidat än att bråka med Bushs Vita hus så är det att bråka med Karl Rove. Han har pucklat på Hillary Clinton nu i dagarna. Det spekuleras i vad han egentligen vill. Tror han att hon kommer vinna demokraternas nominering och vill försvaga henne i presidentvalet, eller vill han stärka hennes chanser i nomineringsprocessen.

Giuliani vill att väljare och media ska låta hans familj vara i fred. Det sa han till en kvinna som undrade varför hon skulle rösta på honom när inte hans barn gör det. Hans dotter fick uppmärksamhet för ett tag sen när hennes sympatier för Barack Obama blev kända.

En av författarna till boken Boy Genius om Karl Rove skriver i National Journal med anledning av att han lämnar Vita huset.

Mitt Romney vann Illinois Straw Poll, vilket inte alls har samma tyngd som Iowas men ändå innebär fler positiva nyheter för den gode Mitt.

Så har president Bushs ena tvillingdotter, Jenna, förlovat sig med en ung herre vid namn Henry Hager. Han har bland annat jobbat som assistent åt Karl Rove.

2007-08-16

"Bush djupt impopulär"

DN:s ledare handlar idag om president Bush och det republikanska partiet. De plockar upp de olika sorternas kritik mot Bush. Mycket stämmer och Bush har problem även i det egna problemet, långt mycket större än vi har behandlat i svensk media. Men ofta på ett annat sätt än vad som beskrivs här.

De skriver bland annat så här:

"President Bush är djupt impopulär också i de egna leden."

Det stämmer. Det finns flera böcker från republikaner om hur Bush svikit partiet och den konservativa rörelsen. Men - och det är detta men som är viktigt att komma ihåg - republikanska väljare stödjer fortfarande honom. Exempelvis, i senaste CBS News undersökning är det 64 procent av republikaner som "approve" av det jobb han gör. Att jämföra med 29 procent av samtliga.

2007-08-15

Rove

För att balansera upp svensk medias rapportering om Karl Rove - där de bland annat kör en artikel om att demokraterna inte gillade Rove och nu är glada att han försvinner (chock!) - så kanske denna artikel kan vara av intresse. Där resoneras (i högervridna Washington Post...) om att att Hillary Clinton är "The Rove Candidate of 2008". Faktum är att nästan hela boken "The Way To Win" handlar om de två mest skickliga politiska strategerna i USA och likheterna mellan dem - Karl Rove och makarna Clinton. När läste ni det senast i svensk media?

Karl Rove är säkert ett präktigt arsel på många sätt. Han har säkert kört en hel del fulspel genom årens lopp. Utan jäkligt hårda nypor och ett generöst samvete kan du inte bedriva en presidentkampanj i USA (eller på så värst många andra ställen heller). Detta kan komma som en chock för många i svensk media, men demokrater är precis lika tuffa och fula när de bedriver kampanjer.

Karl Rove har utvecklat kampanjandet på många nivåer. Det huvudsakliga handlar inte om vad president Bush ska tycka i olika frågor, utan det enorma arbetet för att lokalisera och mobilisera väljargrupper. Karl Roves kanske största bedrift är att han fick folk att gå och rösta. Det brukar vi normalt sätt tycka är något bra i Sverige.

Som sagt, Karl Rove är ingen ängel. Så ser det ut i toppolitiken, hos republikaner och demokrater. Karl Rove är varken värre eller bättre än de andra. Däremot är han skickligare än de flesta. Svensk media bidrar till demoniseringen av honom. Det är varken opartiskt eller objektivt. Men vem är förvånad?

Reklamvåg

Mängden reklam i TV och radio från kandidaterna ökar kraftigt just nu.

Rudy Giuliani har en ny radioreklam kallad "Fence" där han pratar tufft om immigration.

Mitt Romney tackar Iowa för att de röstade på honom i Ames i en reklamfilm för TV.

Barack Obama kör en radioreklam på spanska, riktad mot den stora gruppen hispanics i Nevada. Han pekar bland annat på att hans far är invandrare och att han själv är en "Christian man".

Bill Richardson lanserar två nya tv-reklamer i New Hampshire. "Focused", där han visar vad han åstadkommit i New Mexico, samt en ny i hans "Job Interview"-serie, med samma budskap som den första.

Tack, Mr. President

Vita huset kritiserar Hillary Clintons reklamfilm (se nedan). I den anklagar hon president Bush för att inte se människor utan sjukförsäkring osv. För Hillary kunde inget vara bättre än att få kritik av Vita huset. Hon får extra mycket uppmärksamhet för sina reklamfilm och inget peppar demokrater mer än lite bråk med Bush.

2007-08-14

Mitt Romney, miljardär

Innan Mitt Romney bidde OS-general i Salt Lake City och guvernör i Massachussetts var han affärsman. Och ingen dålig sådan. Enligt en redovisning till myndigheterna visar det sig att hans förmögenhet uppgår till någonstans mellan 190 och 250 miljoner dollar. Miljardär i svenska kronor alltså. Värdeökning förra året låg på mellan 17 och 69 miljoner dollar (exakta siffror...) och han fick mellan 7 och 15 miljoner i utdelning 2006 och 2007. Romney har i år pumpat in några miljoner dollar i sin kampanj och som man brukar säga, there's more where that came from.

De andra kandidaterna är inga fattiglappar de heller. Rudy Giuliani redovisar tillgångar på 18-70 miljoner dollar, John Edwards på 30 miljoner och Hillary Clinton och make på 10-50 miljoner.

2007-08-13

Hillarys första tv-reklam

Hillary Clinton är sist ut av de tunga demokraterna att producera en reklamfilm för TV. Den ska sändas i Iowa.

Den är förbaskat bra måste jag säga. De har lyckats skapa en känsla av en mycket medmänsklig Hillary som verkligen lyssnar på människor, bryr sig och känner med dem. Och inte kommer att glömma bort dem. Trots massa bilder på söta barn känns det inte oäkta. Sånt här gulligull blir ju annars lätt det. Riktigt, riktigt bra. Jag vill också få en kram av Hillary!

Märkligt svar från DN.se

Jag mailade DN.se och ifrågasatte rubriken "Bushs hjärna avgår". Här är mitt mail och deras svar:

Hejsan

Tycker ni inte att er rubrik "Bushs hjärna avgår" är att ta i? Det är ett epitet av de som vill håna president Bush och Karl Rove. Är det så rubriken ska uppfattas, eller är det DN:s uppfattning att Karl Rove är Bushs hjärna?

"Vi slår vakt om objektivitet och en oberoende verksamhet på alla plan."

Så står det på er hemsida om erat uppdrag. Hur stämmer det med rubriken i fråga?

Mvh Mathias Sundin

DN:s svar:

Hej!
Rubriker är till för att locka till läsning och det är inte DN som har
hittat på beteckningen.

vänligen
Mats Areskoug
DN.se

Då antar jag att "objektivitet" inte gäller rubriker i DN. Rubriker ska locka läsare, inte vara korrekta och objektiva. Och så länge som inte DN har hittat på beteckningen så kan man kalla folk vad som helst. Som sagt, till och med Expressen.se tyckte det räckte med att kalla Rove för Bushs rådgivare.

Men snälla nån

Tycker inte DN att det är lite under deras värdighet att använda ett rent förnedrande epitet för att beskriva Karl Rove? "Bushs hjärna" står det i deras rubrik. Det är ett smeknamn som används av de som vill håna både president Bush och Karl Rove. Att beskriva i artikeln att det är ett av hans smeknamn och han är en kontroversiell figur är väl en sak, men i rubriken. Det är under deras värdighet.

SvD har den betydligt mer korrekta rubriken "Bushs rådgivare avgår". Till och med Expressen använder "rådgivare" i rubriken.

Karl Rove slutar

"Boy genius", "The architect" och många andra mindre smickrande saker har han kallats - Karl Rove heter han på riktigt. En av tidernas tyngsta politiska strateger, vars stjärna fallit betydligt efter valförlusten 2006, drar sig tillbaka rapporterar Wall Street Journal.

Bara en Thompson kvar (typ)

Förra guvernören och förra sjukvårdsministern i USA, Tommy Thompson, sa att han skulle överge sin kampanj för att bli president om han inte vann eller kom tvåa i Ames. Han slutade som bekant först på sjätte plats och meddelar nu att han kastar in handduken.

Då var de bara nio...(som snart kan bli tio igenom om/när Fred Thompson officiellt ger sin in i racet).

2007-08-12

Talen vid Ames

Varje kandidat fick sin stund i solen och chans att övertyga väljarna i Ames om att rösta på dem. Time har sammanfattningar och videos på de flesta kandidater:

Sammanfattning 1, Romney och Tancredo.
Sammanfattning 2, Paul, Huckabee och Hunter.
Sammanfattning 3, Thompson och Brownback.

Romney och Huckabee vinner i Ames

Mitt Romney tog en övertygande seger med 31,6% av rösterna, men mest positiv var nog dagen för Mike Huckabee. Han kom på en stark andraplats med 18%. Före hårdsatsande Sam Brownback på tredje med 15%.

Romneys resultat var en tiondels procentenhet högre än Bushs 1999, men då var konkurrensen hårdare. Nu hade de tre som ligger först i de nationella undersökningarna bestämt sig för att skippa Ames. Segern är hur som helst väldigt viktig för Romney. Det befäster honom som en av toppfyra-kandidaterna.

Men som sagt, segern är nog ännu viktigare för Mike Huckabee. Han har kämpat för att ta sig ur bottenträsket och bli en seriös utmanare. Den starka andraplatsen här blir hans första riktiga genombrott och möjlighet att börja klättra. Ger sig inte Thompson in i valet snart kanske hans väljare börjar se sig om efter någon annan, och denna någon annan kan då mycket väl bli Huckabee.

För Sam Brownback var det ett rejält nederlag att komma trea. Han kan nog kasta in handduken nu. Trots att han satsade mycket mer än Huckabee kunde han inte klå honom. Inte heller kan han rubba Mitt Romney trots ständiga attacker på honom.

Tommy Thompson kommer troligen dra sig ur nu. Han sa att om han inte slutade etta eller tvåa skulle han göra det. Det bidde en sjätteplats för honom. Efter Ron Paul, som ligger efter Thompson i nationella undersökningar. För honom är resultatet i Ames och svagt positivt. Men han skulle nog ha behövt slå Tom Tancredo som nu slutade fyra på 13,7%.

Hela listan:

MITT ROMNEY 4,516 röster 31.6%
MIKE HUCKABEE 2,587 röster 18.1%
SAM BROWNBACK 2,192 röster 15.3%
TOM TANCREDO 1,961 röster 13.7%
RON PAUL 1,305 röster 9.1%
TOMMY THOMPSON 1,039 röster 7.3%
FRED THOMPSON 203 röster 1.4%
RUDY GIULIANI 183 röster 1.3%
DUNCAN HUNTER 174 röster 1.2%
JOHN MCCAIN 101 röster .7%
JOHN COX 41 röster .3%

14,302 totalt antal röster

TT rapporterar också! På ett sakligt sätt dessutom. Fint!

2007-08-10

Rudy om Romney i Iowa

Washington Post har kommit över en intern PowerPoint-presentation från Rudy Giulians kampanj där de tittar på konkurrenterna i Iowa, främst Mitt Romney. Den visar på styrkan i den operation Romney byggt upp i delstaten och slår fast att de inte kommer komma ifatt honom pengamässigt i delstaten. Han hade vi månadsskiftet spenderat nästan två miljoner dollar på betald media och hade 85 anställda kampanjarbetare. Hans get out the vote-arbete (att få väljarna att gå och rösta på valdagen) klår Bushs GOTV 2004. Det vill inte säga lite.

Men de menar också att Rudy är på gång. 2800 aktiva kampanjare i Iowa, 11 heltidsanställda kampanjarbetare, 56 av 99 lokala ordförande utsedda osv.

Att kolla igenom den här rapporten visar på vilken enorm organisation som byggs bara för en enda delstat. Mitt Romney har snart satsat lika mycket på reklam i Iowa som folkpartiet gjorde i förra årets val. Det var då i alla fall Sveriges tredje största parti.

Ames Straw Poll

Imorgon smäller det för en av de största och viktigaste händelserna för de republikanska presidentkandidaterna, Ames Straw Poll. Om jag har förstått det rätt så kan det liknas vid en stor festival om politik. Republikaner från hela Iowa åker dit, knallar runt till de olika kandidaternas evenemang och så avslutas det hela med en omröstning. Att vinna eller placera sig bra i den är avgörande för kandidaterna, i alla fall de mindre.

1999, när det senaste begav sig, vann och befäste George W. Bush sin ledning i racet. Lamar Alexander och Dan Quayle hoppade av direkt efter, på grund av deras dåliga resultat. Elizabeth Dole och Pat Buchanan drog sig ur en månad senare.

Mitt Romney satsar stort på att vinna i Ames. Efter att både Rudy Giuliani och John McCain meddelat att de inte ställer upp i omröstningen så har pressen ökat på Romney att vinna, och vinna stort. Det ser ut som han kommer göra det. Speciellt eftersom Fred Thompson inte heller ställer upp, han är ju inte kandidat ännu.

Störst roll spelar nog Ames för de mindre kandidaterna. Vem kommer placera sig tvåa efter Romney? Vem kommer placera sig i botten och därmed i princip vara rökt? Skulle till exempel Mike Huckabee komma på en stark andraplats så kan det göra honom till en utmanare till kvartetten Romney, Thompson, McCain och Giuliani.

Ames är make or break för många kandidater. Det blir en spännande omröstning imorgon.

2007-08-09

Surt

För mig att South Carolina nu flyttar sitt primärval från 2 februari till den 19 januari. Detta eftersom Florida lagt sitt primärval den 29 januari. Detta innebär att New Hampshire nu kommer att flytta sitt primärval från den 22 till den senaste den 12 januari. En lag i delstaten säger att deras primärval måste komma minst sju dagar för nästkommande. Varför är då detta surt för mig? Jo, för att jag har bokat hotell i NH runt den 22:a. Bara att boka om, men till vad?

Ron Pauls tv-reklam

Ron Paul kör sin första tv-reklam och den rullar såklart i Iowa inför Ames Straw Poll nu i helgen. Ni hittar den här på YouTube.

2007-08-08

The Romney Girls!

Först kom Obama Girl, sen Giuliani Girl och nu - The Romney Girls!

De är tre till antalet, identiska trillingar: Frightening Romney Girl, som gillar vad Romney stod för på 1980-talet. Athletic-y Romney Girl som gillar vad Romney stod för på 1990-talet. Och Infant Romney Girl som gillar vad Romney står för idag.

De tre utmanar nu Obama Girl och har gjort sin opposition research på henne, och lanserer nu denna video:

Mitt laddar för Ames

I helgen är det dags för en av de viktigaste politiska händelserna för de republikanska kandidaterna i år: Ames Straw Poll. Jag ska skriva mer om den lite senare. Mitt Romney laddar hårt och måste vinna stort för att inte få negativ press. Han kör därför ut en tv-reklam som uppmanar folk att komma till Ames och rösta (på honom). Ni kan se den här (kan inte kopiera in den direkt, för stor).

Demokraternas debatt

Det är debatter varje dag nu känns det som. Igår var det demokraternas tur igen. Denna gång från Chicago inför fackföreningen AFL-CIO och 15 000 av dess medlemmar. Washington Post, New York Times och MSNBC rapporterar. Det verkar bli mer och mer debatt mellan kandidaterna, eller iallafall jabbar mot varandra. Flera kritiserade Obama för hans uttalande om Pakistan och han dem för att de röstat för invasionen av Irak. Obama gav sig på Clinton för att hon tar pengar från lobbyister. Dennis Kucinich var den enda som helt tog avstånd från frihandelsavtalet NAFTA, men flera andra menade att det måste fixas till.

Här har ni första delen av debatten och efter den är det bara att klicka för att se nästa del:

Kanadas president

Jag ber om ursäkt, det blir lite väl mycket negativt om Barack Obama nu, men det här var bara för roligt för att låta bli. I går på ett forum för stora fackföreningen AFL-CIO så fick kandidaterna frågan om de skulle skrota NAFTA. På vilket Obama svarar:

“I would immediately call the president of Mexico, the president of Canada, to try to amend NAFTA..."

Kanada har som bekant en premiärminister.

Han sa förmodligen fel bara, men det kommer minst sagt olägligt.

2007-08-07

Därför tappar Obama och ökar Clinton

Barack Obama tappar i opinion och Hillary Clinton går framåt. Ytterligare en undersökning bekräftar bilden. I Cook Political är skillnaden mellan de två nu uppe i 20 procentenheter, i likhet med de övriga undersökningarna. Men hur kan detta komma sig när hela 55 procent av demokraterna delade Barack Obamas ståndpunkt, att USA:s president ska träffa ledarna för Iran, Kuba osv "without preconditions". Han borde ju rimligen öka då.

Jag tror att många kan hålla med Obama i en del ståndpunkter när de får en direkt fråga. Men vad denna debatt och inte minst den om kärnvapen har väckt för känslor hos väljarna är hur allvarligt ett presidentval är. De har påmints om att en president kan komma att fatta mycket, mycket viktiga beslut. Till exempel om kärnvapen ska användas. Även om Barack Obama är en frisk fläkt så kanske det inte är vad man vill luta sig mot när krisen stirrar i vitögat. Då spelar erfarenhet en stor roll och det vet alla att Hillary Clinton har. Och det vet alla att Barack Obama inte har. Jag säger inte att är så att Clinton skulle klara en kris bättre än Obama, det vet inte jag. Men hos många väljare gör psykologin att just nu känns det bättre att ta det säkra för det osäkra. Obama kan komma igen om fyra eller åtta år.

Bara om demokraterna, igen

USA Today och Gallup kommer med en ny opinionsundersökning som rapporteras i svensk media. De skriver där att Clinton ökar sitt försprång. Men nämner inte ett ord om det republikanska racet trots att det ingår i samma undersökning. Allt är som vanligt, med andra ord.

Nyheten om Clintons övertag är inte ointressant, tvärtom. Den är mycket intressant med tanke på senaste veckornas debatt med Barack Obama och den trend som i denna undersökning förstärks. Att Hillary Clinton drar ifrån och att Obama trots allt gjorde ett misstag (eller flera snarare). Hillary går upp hela åtta procentenheter och Obama ner två. Det gör avståndet till 22 procentenheter och ligger på samma nivå som Rasmussen (+20%), Newsweek (+21%), NBC/WSJ (+21%) och Pew Research (+19%). Detta att jämföra med mätningarna innan debatten. Hotline/FD (+9%), ABC/Post (+11%) och Fox News (+16%).

På den republikanska sidan är det mer stabilt, även om Giuliani har en något ryckig, men ändå uppåtgående trend. I denna undersökning landar han på 33%, Thompson på 21%, McCain 16% och Romney 8%. McCains fall verkar på senare tiden planat ut, likaså Thompsons uppgång.

Se där! Jag kunde skriva om båda undersökningarna i samma artikel!

2007-08-06

Om debatten

Des Moines Register, den stora tidningen i Iowa, skriver såklart mycket om debatten som skedde i samarbete med dom:

Candidates inch away from Bush.
Yepsen: Romney finds a foothold to continue upward climb.
Candidates answers on the issues.
Dial testning measures debate messages.

Republikanska Iowa-debatten

Igår förmiddag debatterade republikanerna med varandra i ABC:s This Week med George Stephanopoulos (tidigare rådgivare till Bill Clinton i Vita huset) och David Yepsen, välkänd politisk reporter i Iowa. Jag har inte hunnit se den ännu, men enligt kommentarerna verkar den inte ha skiljt sig så mycket från tidigare debatter. Mitt Romney hade en kul kommentar när han pratade om Barack Obama:

"Han har gått från Jane Fonda till Dr. Strangelove på en vecka."

TT rapporterar (bra det) att republikanerna är redo för aktion i Pakistan. Och kanske var det inte så mycket mer som kom fram från debatten. Vi får kolla och återkomma. Här har ni första delen:

2007-08-05

President Frykman

Niklas Frykman, trogen bloggläsare, vän och fp-kollega, har också semester. Han rapporterar nu om framgångarna med att knäcka det republikanska fästet i södern. Andra läsare som spelar President Forever är varmt välkomna att dela med sig av spelrapporter.

Biased

Sundsvalls Tidning i form av begåvade skribenten Anders Rönmark (rekommenderar denna artikel om folkhögskolorna) skriver om presidentvalet och svensk medias lutning åt demokraterna. Något som ofta kommenteras här på bloggen:

"Fundera själva över hur ofta ni ser något om presidentvalet på TV, hör om det på radio eller läser om det i någon av de stora svenska tidningarna. Hur ofta rapporteras det om de republikanska kandidaterna? Den som enbart förlitar sig på den svenska nyhetsrapporteringen kan omöjligen veta lika mycket om det republikanska lägret som det demokratiska."

Så sant som det är sagt.

The Rise of Jeri Thompson

Den dramatiska rubriken har Washington Post på en artikel om Fred Thompsons fru, Jeri Thompson. Det har på senare tid framkommit att hon har ett mycket stort inflytande i makens presidentkampanj och är pådrivande för att han ska ställa upp. Bland annat sägs hon ligga bakom den shake up som ägde rum nyligen där kampanjmanagern petades. Hon är i PR-branschen och har tidigare jobbat för republikanska partiet under några år.

Inflytelserika och viktiga bättre halvor är inget ovanligt i politiken idag. Bill Clinton och Elizabeth Edwards är två exempel. Men ingen verkar ta en sån aktiv roll som Jeri Thompson. Att ha sin bättre hälft som ledande i en kampanj innebär en stor risk. Fördelen med konsulter är att de går att sparka och att de inte har samma känsolmässiga band till kandidaten. I trängda lägen är det inte alltid känslorna som ska styra. Men ingen kan ju säga att Jeri Thompson gjort ett dåligt arbete hittills. Fred Thompson har gått från ingenstans till klar tvåa i racet på bara tre-fyra månader. Det är en prestation utöver det vanliga.

2007-08-03

Obomba

Förra veckan var Obama i blåsväder för att han var för mild och naiv i utrikespolitiken. Den här veckan får han istället kritik för att han är för hökaktig - och naiv. Det ska fan vara presidentkandidat.

För ett par dagar sedan höll Barack Obama ett tal där han rullade ut sin strategi för att möta terroristhotet:

(1) get out of Iraq and refocus the battle in Afghanistan and Pakistan; (2) build partnerships with other countries to help capture and kill terrorists; (3) curb support for extremism; (4) stop compromising America's values; and (5) secure a more resilient homeland.

Och att:

"If Pakistan or any other nation won't act against bin Ladin and his cohorts, we will."

Vilket har tolkats som att han kan tänka sig att invandera Pakistan. Detta fick hans såklart kritik för från en del andra demokrater. Han fick också kritik för en story som AP körde. Till dom ska han ha sagt att:

"Democratic presidential hopeful Barack Obama said Thursday he would not use nuclear weapons 'in any circumstance."

Nu menade han tydligen just Afghanistan och Pakistan. Inte att han någonsin skulle kunna tänka sig att använda kärnvapen. Men Hillary Clinton var naturligtvis inte sen att utnyttja läget:

"Presidents should be very careful at all times in discussing the use or nonuse of nuclear weapons. Presidents since the Cold War have used nuclear deterrence to keep the peace. And I don't believe that any president should make any blanket statements with respect to the use or nonuse of nuclear weapons."

Återigen en miss av Obama, som slår just mot hans svaghet, bristen på erfarenhet.

Nehe

Inget i svensk media om resultatet för republikanerna (om inte nån har hittat nån notis nånstans? Jag har det inte.).

2007-08-02

Nu väntar vi på TT

Nu har vi siffrorna även för republikanerna och det visar sig att Rudy Giuliani ökar sin ledning nationellt över Fred Thompson. 33%-20% mot 29%-20% i juni. John McCain landar på 17% (upp från 14%) och Mitt Romney på 11% (ner från 14%).

Nu är det bara att vänta på att TT ska skicka ut en artikel (som igår) som DN.se lägger på förstasidan med en stor bild på Rudy där han håller upp armarna till en rubrik som skriker ut att han är i ledning. För inte behandlar de väl demokrater och republikaner olika?

2007-08-01

Då ska vi se

TT rapporterar plikttroget om en opinionsundersökning där Hillary Clinton utökar sin ledning. Jag förmodar att siffrorna för republikanerna släpps imorgon och då förväntar jag mig en lika utförlig artikel om det. Eller nej, det förväntar jag mig inte alls. Har hört att det är ganska varmt i helvetet.

Hur som helst, undersökningen är intressant därför att den är gjord under och efter bataljen mellan Clinton och Obama. Hillary går fram fyra procentenheter och Obama backar tre, vilket gör avståndet till hela 21 procentenheter. Vi får avvakta några veckor till och fler undersökningar för att se om de andra säger något liknande.