2009-09-30

Public option troligen död

Igår röstades en så kallad public option ner två gånger i senatens finansutskott. En public option är en statlig sjukförsäkring, som framförallt vänsterliberalerna vill ha som ett alternativ till de privata sjukförsäkringarna. Republikanerna har hårdnackat motsatt sig detta, president Obama har sagt att han tycker det är en bra lösningen men har signalerat att han kan tänka sig droppa det för att få igenom en reform.

Första förslaget på en public option kom från senator Jay Rockefeller (D-West Va) och röstades ner med siffrorna 15-8, alla republikaner tillsammans med fem demokrater. Det andra förslaget, något annorlunda, förlorade med 13-10, alla republikaner plus tre demokrater. Bland dessa utskottets ordförande Max Baucus.

Nu vänds blickarna mot president Obama. Han har hittills inte velat gå in i detalj i förslagen, utan hållit sig lite ovanför debatten, även om han på senare tid blivit mer detaljerad. Som ni märker står striden för tillfället inom demokraterna. Därför tycker nu många att Vita huset måste träda in och hitta en kompromiss. Senator Rockefeller är besviken på att Obama inte lagt sig i mer nu i slutet:

"I know he's strongly for it, and I know his tactic has been to let the Congress do his work and then he'll come in when the crunch really counts. What I'm saying is that the crunch is really beginning to count now..."

Som jag ser det så är en public option död. 358.com skriver att ett reformförslag med en public option kunna få över 50 röster i senaten, men knappast 60 röster som krävs för att stoppa en filibuster. Jag instämmer.

2009-09-29

Ditt och datt

Mitt Romney borde ha kunnat haft en mycket central roll i den amerikanska politiska debatten just nu. Som guvernör i Massachussetts införde han ett system som gav i stort sett alla sjukförsäkring, vilket han tidigare hyllats för. Nu är dock kritiken hård mot hans system, eftersom det är snarlikt det som Obama och demokraterna nu förespråkar.

Sarah Palin kommer ut med sin bok redan i november. Going Rouge, kommer den heta. Republikanska partiet runt om i landet är fortfarande "wild about her", skriver Politico.

Efter att ha fallit konstant i job approval sedan han tillträdde, speciellt under sommaren, har president Obamas siffror planat ut. Lite drygt 50 procent av väljarna ger honom godkänt i de flesta undersökningar.

Meg Whitman, tidigare VD för eBay, ställer upp i guvernörsvalet i Kalifornien, men har råkat i problem direkt. Lokalmedia har kollat upp hur hon röstat i tidigare val och det visade sig att hon inte ens registrerade sig för att rösta förrän 2002. På en pressträff lyckades hon dessutom trampa i klaveret ytterligare genom att inte svara på varför. Det är en hel del Bosse Ringholm över det hela. Lyssna här

Ni som vill hänga med lite bättre i lokalmedia och följa amerikansk politik på det sättet kommer ha stor nytta av TheFixs lista över de bästa lokala politiska reportrarna.

Barack och Michelle Obama ska till Danmark och lobba för att Chicago ska få OS 2016. Han passar samtidigt på att träffa drottningen och statsminister Rasmussen.

Om ni inte riktigt greppar detta med pork barrel spending och earmarks, som det pratas om en hel del i USA, så läs denna artikel. Den beskriver hur projekt petas in i stora budgetposter för att gynna politiskt allierade på hemmaplan.

President Obama satte upp 22 januari som en deadline för att stänga lägret i Guantanamo. Den tidpunkter kan komma att missas, säger Vita huset.

Paul Kirk, långtida medarbetare till Ted Kennedy, har utsetts att tillfälligt ta hans plats i senaten tills ett val har hållits i Massachussetts. Det ger återigen demokraterna 60 röster i senaten. Han är därmed den sjätte medlem i senaten just nu, som inte blivit vald dit av väljarna, utan utsedd av en guvernör.

Joe Wilson, som skrek "You lie!" till presidenten i kongressen, har nu fått in mer än två miljoner dollar i fundraising sedan dess.

Minnesotas guvernör, Tim Pawlently, T-Paw, tar ytterligare ett steg mot presidentvalet genom att starta en political action committee, PAC. Med den kan han ge ut pengar till andra kandidater och finansiera en del egna kostnader. Han attackerade också president Obama, över dennes beslut att inte bygga ett missilförsvar i Östeuropa.

John Edwards, presidentkandidat 2004 och 2008, funderar nu på att erkänna att han är far till en tidigare kampanjmedarbetares barn.

Mike Huckabee vann omröstningen hos deltagarna i Value Voters konferens. Han fick 28 procent av rösterna, mot Sarah Palins 12, samma somTim Pawlently och Mitt Romney.

NRSC, republikanernas kampanjorganisationen för senaten drog in mer pengar än demokraternas motsvarighet, under augusti, 3,1 miljoner mot 2,2 miljoner. Republikanerna har totalt 5,1 miljoner på banken mot demokraternas 3,9 miljoner.

2009-09-16

Ditt och datt

Republikanska partiet pumpar in sju miljoner dollar i guvernörsvalet i Virginia, två miljoner mer än demokraterna.

Craig Deeds, demokraten i guvernörsvalet i Virgina, fick under juli och augusti in 3,5 miljoner dollar. En halv miljon mer än republikanen Bob McDonnell, men den senare har mer pengar i kassakistan, 5,8 mot 4,4 miljoner dollar.

President Obama fortsätter offensiven inom sjukförsäkringsfrågan. Under den kommande helgen blir han intervjuad i inte mindre än fem TV-program.

Kongressledamoten Stephen Lynch som nyss meddelade att han ställer upp i senatsvalet i Massachussetts, meddelar nu att han inte alls gör det.

Max Baucus (D-Montana) reformförslag av sjukförsäkringen vinner inget stöd från de tre republikanerna i förhandlingsgruppen. Inte heller får det stöd av senator Jay Rockefeller (D-W.Va), som är den första demokrat att säga nej till det.

Kongressledamoten Joe Wilson, som skrev "You lie!" till president Obama under hans tal till kongressen, får en officiell reprimand av representanthuset. Detta har satt fart på bidragsgivarna. Wilsons motståndare nästa år har fått in 1,5 miljoner dollar och han själv en miljon.

Senator Chris Dodd (D-Connecticut) har återhämtat sig från prostatacancer och verkar återhämta sig något i opinionen. Han är nu fyra procentenheter efter utmanaren Rob Simmons.

Dodd får dock en ny utmanare att tampas med. World Wrestlings Entertainments VD, Linda McMahon ställer upp i senatsvalet i Connecticut.

Skunken vid familjepicknicken, så beskrivs vicepresident Joe Biden, av en rådgivare i Vita huset. Med det menas att han vågar stå för en egen, ibland obekväm åsikt.

I Nevada hoppar Brian Sandoval av sitt uppdrag som domare i Nevadas Högsta domstol för att ställa upp i guvernörsvalet.

2009-09-14

Vänder det för Obama?

Rasmussen Reports är det opinionsinstitut som brukar ge president Obama sämst siffror. Där syns nu en förbättring sedan hans tal till kongressen förra veckan. De uppmäter nu det största stödet hittills för hans sjukförsäkringsreform, 51% för, 46% mot. Motståndet har som mest varit uppe på 53%.

Detta återspeglar sig också i bedömningen av det arbete han utför som president. Under augusti och fram till talet har hans siffror legat på minus med 43-44% som ger honom godkänt och 51-53% som ger underkänt. Efter talet har han åter hamnat på plussidan med 51% som ger honom godkänt och 46% underkänt.


"Bottom-line views on health care reform have stabilized but failed to improve since President Obama addressed the nation ... his speech was no game-changer."

Det verkar som om Obamas tal bromsade den negativa utvecklingen för honom och demokraterna. Under de kommande veckorna får vi se om det håller i sig. Lite andrum lär det ge i alla fall och det har verkligen varit behövligt.

2009-09-08

Dagen D närmar sig

Debatten om sjukförsäkringsreformen har varit het under en lång tid, men börjar nu, om möjligt, bli ännu hetare. Kongressen återvänder idag från sommaruppehållet och imorgon ska president Obama tala till båda kamrarna. En första glimt av vad han kommer säga, och hur, fick vi igår när han talade för fackföreningsmedlemmar i AFL-CIO. Det var en kraftfull president vars stillsamma ton från tidigare i debatten var borta. Så kommer han låta när han talar till kongressen också, säger källor i Vita huset.

Samtidigt är ett färdig förslag väldigt nära i senatens finanskommitté där tre demokrater, under ledning av ordförande Max Baucus (D-Montana), och tre republikaner har förhandlat under flera månader. Ett utkast cirkulerar nu bland medlemmar i hela kommittén med det är ännu osäkert om republikanerna i förhandlingsgruppen kommer stödja det. Framförallt Chuck Grassley (R-Iowa) och Mike Enzi (R-Wyoming) är osäkra och utsätts för hård press från andra republikaner att inte kompromissa mer.

Baucus förslag kostar 900 miljarder dollar över 10 år. Källor säger att det över tid kommer böja kostnadskurvan nedåt och minska budgetunderskottet. Det innehåller bland annat en skatt på dyra försäkringslösningar, som ska kunna inbringa 180 miljarder dollar. Idag finns ett stort skatteavdrag för försäkringslösningar vilket har drivit upp kostnaderna. Många har förespråkat att skatteavdraget tas bort, men många fackföreningsanslutna har dessa dyrare försäkringar så motståndet därifrån är hårt. Därför kan även denna skatt stöta på patrull där.

2009-09-06

Ditt och datt

Colorado var symbolen för det demokratiska övertagande av makten. En delstat som under många år säkert hamnat i det republikanska lägret gick nu enkelt över till Obama och demokraterna. Nu, ett knappt år efter presidentvalet, blåsar vindarna åt ett annat håll, skriver Washington Post.

Samma tidning rapporterar från guvernörsvalet i New Jersey där båda sidor delar ut och tar emot snytingar om korruption och annat oetiskt beteende. För tillfället leder republikanen Chris Christie med tio procentenheter över sittande demokraten Jon Corzine.

Efter en tids storm kring Obamas miljö-czar, Van Jones, så avgår han nu. Van Jones anklagas bland annat för att vara kommunist och för att skrev under på en konspirationsteori kring president Bush och 9/11.

Även guvernörsvalet i Virginia har blivit hetsigt. Republikanen Bob McDonnell skrev i en högskoleuppsats för 20 år sedan att kvinnor i arbete kan försvåra för traditionella familjer, enligt CNN. Det har såklart använts av hans motståndare, men han kontrar nu med en reklamfilm där han just betonar relationerna med kvinnorna i hans liv, hans mamma bland annat.

Demokratiska partiet pumpar in fem miljoner dollar i valet i Virginia.

Kongressledamoten Stephen Lynch har meddelat att han ställer upp i racet för att ersätta Ted Kennedy i senaten.

Samma sak gör Massachussetts chefåklagare, Martha Coakley.

Valet avgörs den 19 januari, meddelar delstatens guvernör Deval Patrick.

Politico har kollat närmare på hur mycket pengar det kan gå åt i en valkampanj för att ersätta Kennedy. Minst tre miljoner dollar, menar tidningen.

Republikanerna funderar på nya namn som utmanare till president Obama 2012. Bland namnen finns TV-värden Joe Scarbourgh, som tidigare varit kongressledamot, och general David Petreus.

En ny undersökning visar att Harry Reid har problem i Nevada. Han är uppe för omval nästa år och det har tagit tid för republikanerna att få fram någon utmanare. Nu finns två på banan, Danny Tarkanian (som min kompis Mark Sprinkle jobbar för) och Sue Lowden. Hon klev alldeles nyss av som ordförande för republikanerna i Nevada, för att kunna ta ytterligare steg mot en full kampanj mot Reid. Båda två leder över Reid i en ny undersökning.

Den tidigare republikanska ordföranden i Arkansas, Gilbert Baker, har bestämt sig för att kandidera i senatsvalet nästa år och därmed utmana sittande senatorn Blanche Lincoln.

George LeMeiux har utsets till ersättare för sentor Mel Martinez från Florida, meddelar delstatens guvernör Charlie Crist. LeMeiux är en långtida allierad till Crist.

2009-09-03

Ett tal ska rädda sjukförsäkringsreformen

Retoriken har alltid varit Barack Obamas största tillgång. Han höll, som anonym lokalpolitiker, ett tal år 2002 då han sa nej till Irakkriget. Han slog igenom efter ett fantastiskt tal på demokraternas konvent år 2004. Han räddade sin presidentkampanj genom ett tal om rasrelationer, efter att hans pastors mycket kontroversiella åsikter och uttalanden hade blivit kända. För att nämna ett några tillfällen.

Nu tänker han försöka göra det igen. Nästa onsdag kallar han till sig båda kongressens kamrar för att tala till dom. Ämnet är sjukförsäkringsreformen, som är ute på ännu djupare vatten efter augustis heta debatt.

Enligt uppgift ska president Obama nu bli mer detaljerad i vad han själv vill. Han ska börja sälja en lösning, inte bara leverera ett problem. Ett sånt här otroligt högprofilerat tal innebär naturligtvis en stor risk för Obama. Han knyter sitt eget presidentskap ännu hårdare till reformen och skulle det inte bli något, blir fallet ännu hårdare. Naturligtvis är den möjliga belöningen, om reformen går igenom och blir lyckad, också stor.

Presidenten brottas fortfarande med sjunkande opinionssiffror och debatten går minst sagt het i USA. Över 20 miljoner dollar har pumpats in i TV-reklam om reformen under augusti, av olika intressegrupper.

Samtidigt dryftas en möjlig kompromiss som hamras ut mellan Vita huset och republikanska senatorn Olympia Snowe. Det innebär ett statligt alternativ, public option, om inte det privata försäkringslösningarna klarar att nå vissa uppsatta kvalitetskrav, benchmarks. Mottages förslaget väl kan det komma att vara med i Obamas tal.