2009-10-30

Konsten att välja vicepresidentkandidat

David Plouffes bok, Audacity to Win, ser ut att bli en höjdare. I Time får vi läsa utdrag ur Obamas kampanjmanagers bok, bland annat om valet av vicepresidentkandidat. Svenska medier har fokuserat på att Hillary Clinton allvarligt övervägdes av Obama, men det är inte det intressanta tycker jag. Istället är det hur Obama resonerade när han valde Biden:

"My sense is — and you tell me if the research backs this up — that Barack Hussein Obama is change enough for people. I don't have to convince people with my VP selection that I am serious about change."

Jag har skrivit många gånger tidigare hur valet sker när man väljer VP-kandidat. Antingen tar man någon som kompletterar ens svagheter: George W Bush saknade utrikeserfarenhet mm och valde Dick Cheney med massa sånt. Eller så väljer man någon som förstärker ens styrkor: Bill Clinton valde Al Gore som också var relativt ung och stod för något nytt.

Barack Obama valde att komplettera, Biden hade tonvis med erfarenhet som Obama saknade. Det skulle ha kunnat slagit omkull hans trovärdighet som någon som står för change, men som ni kan läsa ovan gjorde han istället bedömningen att det inte skulle ske, eftersom han som svart kandidat med ett udda namn var förändring nog. Han behövde inte förstärka det.

2009-10-29

Dolt budskap?

Arnold Schwarzenegger svarar den lagstiftande församlingen i Kalifornien, men finns det ett dolt budskap i brevet? Läs den första bokstaven för varje rad i stycke två och tre... Klicka på brevet för större bild.

2009-10-28

Palin tappar stöd

Den opinionsundersökning jag skrev om för en vecka sedan bekräftas nu av en ny från CNN. I den förra tappade Sarah Palin sin ledning i presidentracet inför 2012 till Mike Huckabee. Samma sak sker hos CNN.

Mike Huckabee går från 26 till 32 procent, Palin tappar från 29 till 25 procent. Mitt Romney ligger, precis som i den förra undersökningen still, här på 21 procent. Tim Pawlently går från noll procent i förra till fem i denna.

Public option på bordet igen

Den allt annat överskuggande frågan i debatten om sjukförsäkringsreformen har blivit en public options vara eller inte vara. De tre förslagen från olika utskott i representanthuset har innehållet en sådan, likaså i hälsoutskottet i senaten. Senatens finansutskott röstade dock igenom ett förslag som inte innehöll någon public option, och fick därmed stöd av en republikansk röst, Olympia Snowe.

Nu har senatens majoritetsledare, Harry Reid, jobbat på en kompromiss mellan de två utskottens förslag. I hans förslag finns en public option med, men med möjlighet för delstaterna att välja att inte de inte vill ha den delen med.

Det är ett vågspel, inte bara för att han då troligen förlorar Snowes stöd, utan för att en handfull demokrater i senaten också är mycket skeptiska till en public option. Joe Lieberman, som numera är independent men samarbetar med demokraterna, har sagt att han inte stöder Reids förslag. Blance Lincoln (D-Ark.) är också skeptisk. Dessutom har Bayh (D-Ind.), Landrieu (D-Lou.), Pryor (D-Ark.) och Nelson (D-Neb.) inte uttalat något stöd för förslaget.

För att få igenom förslaget krävs 60 röster i senaten, de 58 demokraterna plus två independents som samarbetar med demokraterna. Men det finns ett alternativ, så kallad reconciliation, vilket gör att det endast krävs 51 röster för att få igenom ett förslag. Nackdelen är såklart att stödet för förslaget inte blir lika stort och att man förlorar på det i den efterföljande debatten. Reid utesluter inte att använda reconciliation, vilket såklart sätter press på de senatorer som tvekar. Väljer Reid den vägen får de ingen påverkan på slutversionen av förslaget.

Att Reid väljer att lägga in en public option gör naturligtvis att han får förhandlingsutrymme. Exempelvis kan man välja en public option där delstaterna får välja om de ska gå med, inte som nu välja att de inte ska vara med. Eller så kan de tillslut tas bort helt för att nå tillräckligt stöd för hela reformen.

2009-10-20

Huckabee, Romney, sen Palin och sist T-Paw

I juli, precis dagarna efter att Sarah Palin meddelat att hon skulle avgå som guvernör i Alaska, hamnade på hon tätt efter Mitt Romney i en opinionsundersökning, om republikanska favoritkandidaterna inför presidentvalet 2012. Romney fick 25%, Palin 24% och Mike Huckabee 22%.

Nu är läget annorlunda. Bara 18 procent säger sig stödja Palin, medan Huckabee skjutit upp till 29 procent - nästan exakt lika mycket som Palin tappat. Mitt Romney finns på andra plats, med nästan oförändrade 24 procent.
Den fjärde av dessa fyra troliga kandidater, Tim Pawlently, fick bara en procent i juli och ligger fortfarande lågt med fyra procents väljarstöd.

Palin verkar inte ha tappat attraktionskraft för media ännu. Allt hon säger offentligt - vilket är nästan inget - och allt hon skriver på sin Facebook-sida, blir nyheter. De republikanska väljarna har dock svalnat betydligt. Att de flyttat till Huckabee verkar troligt. Palin och Huckabee riktar sig mot samma väljare och hon har tappat lika mycket som han ökat.

Alla fyra syns en del, men mest aktiv verkar Mitt Romney vara. Han åker oavbrutet land och rike runt, håller tal - som detta i Kalifornien, där han kritiserade Obamas utrikespolitik -, kampanjar för andra kandidater, deltar på fundraisingmiddagar och håller hög närvaro i media. Sarah Palin håller sig, som sagt, mest undan - undantaget är ett tal i Hong Kong - men kommer ut på banan igen när hennes bok publiceras i november. Dagen innan deltar hon i Oprah Winfreys show. Mike Huckabee har sin egen TV-show på Fox och Tim Pawlently håller på att samla ihop ett kampanjteam, samtidigt som han då och då sticker ut näsan i den nationella debatten.

2009-10-18

Reid & Reid

Om det går deras väg så är pappa majoritetsledare i senaten och sonen guvernör i Nevada, om lite drygt ett år. Om inte, så tar början på en möjlig politisk dynasti tvärt slut. Far och son, Harry Reid och Rory Reid, har uppförsbacke.

Harry försöker sig på den svåra konsten att baxa igenom kompromisser i Washington, samtidigt som han inte får stöta bort sina egna väljare. Det går inte så värst bra, han ligger under i opinionsundersökningarna. Han måste övertyga väljarna i Nevada att han genom sin position som majoritetsledare kan göra mer för dom, än någon annan senator.
Eftersom Reid har en välfylld kampanjkassa, och hans utmanare precis börjat samla in pengar, så kan han börja med TV-reklam redan nu, vilket han gjort. En film handlar om hans bakgrund och uppväxt. Nevada har en stor inflyttning och sedan han blev vald förra gången har nästan 400 000 nya väljare registrerat sig.
Den andra filmen handlar just om hans möjlighet till inflytande som majoritetsledare och vad han gjort för Nevada:


Rory Reid ligger inte heller så bra till i en första opinionsundersökning efter att han meddelade att han ställer upp i guvernörsvalet. Han kommer på tredje plats efter Bryan Sandoval (R) och Oscar Goodman, som funderar på att ställa upp som independent.
Jag gillar Reids början på kampanjen. Istället för en mängd tomma ord, har han faktiskt författat en hyfsat detaljerat visionsdokument (pdf) om vad han vill göra i Nevada.
Rory Reids största nackdel är troligen hans far. Hans impopularitet kan smitta av sig på Rory och väljarna kommer vara tveksamma till att påbörja en politisk dynasti, om ledaren för dynastin är impopulär.

Valet är mer än ett år borta. Det kommer hinna hända en hel del innan dess. Harry Reid är ingen duvunge, utan en fruktad motståndare. Om han är tillräckligt skicklig för att baxa igenom Barack Obamas agenda samtidigt som han startar en politisk dynasti återstår att se.

2009-10-14

Snö i Washington D.C.

Snö är det stora samtalsämnet i Washington D.C. just nu: Olympia J Snowe, republikansk senator från pyttelilla Maine, har intagit positionen som mäktigast i senaten, när det kommer till sjukförsäkringsreformen. Hon röstade igår med demokraterna i senatens finansutskott, vilket ger henne denna maktposition.

Demokraterna behövde inte hennes rösta för att få förslaget genom finansutskottet, de hade vunnit ändå med siffrorna 13-10. Nu blev det 14-9, men ändå är hennes röst väldigt betydelsefull.

*Demokraterna vill ha en republikan på sin sida, för att kunna säga att uppgörelsen är blocköverskridande. Även om det bara är en röst, så har den stort symbolvärde.
*En republikansk ja-röst sätter hård press på mitten-demokrater att inte rösta mot ett slutförslag i senaten.
*Hennes röst kan också bli avgörande för att nå upp till 60 röster i senaten.

Snowe har inte kommit i den här positionen av en slump, och hon vet hur hon ska spela sina kort. Efter rösten i finansutskottet sa hon:

“My vote today is my vote today. It doesn’t forecast what my vote will be tomorrow.”

Med andra ord: Om jag inte får stort inflytande över slutförslaget, kommer ni att tappa min röst.

Nu ska majoritetsledaren, Harry Reid (D), förhandla fram en kompromiss med det andra förslaget från sjukvårdsutskottet. Därefter ska det förslaget vinna en omröstning, 60 röster, i senaten. Samma sak måste ske i representanthuset, där det finns tre förslag. Efter det, ska senatens och representanthusets förslag jämkas samman - och röstas igenom igen i båda kamrarna. Det är, med andra, en bit kvar - men ett stort kliv framåt togs igår.

2009-10-13

Ditt och datt

Bob McDonnell (R) och Creig Deeds (D) debatterade i TV igår, inför guvernörsvalet i Virginia. McDonnel har en tämligen betryggande ledning på 8-9 procentenheter. Deeds attackerade därför hårt i debaten och menade att McDonnell var en lögnare, som bytt åsikter nyligen för att kunna vinna guvernörsvalet. McDonell anklagade Deeds för att vilja höja skatterna.

Hillary Clinton kommer inte ställa upp i ett presidentval igen, meddelade hon klart och tydligt i en intervju i MSNBC. Hon svarade klart och tydligt "nej", tre gånger, på frågan om hon tänkte ställa upp igen.

Rory Reid är commissioner, typ kommunalråd, i Clark County i Nevada, där Las Vegas ligger. Han är också son till majoritetsledaren i senaten, Harry Reid. Han har förberetts sig ett tag nu för att ställa upp i guvernörsvalet nästa år, och ser nu ut att officiellt presentera sin kandidatur, senare i veckan.

Harry Reids plats i senaten har inte sätt säker ut på ett tag, men nu gungar marken än mer under hans fötter. En ny opinionsundersökning ger utmanaren Sue Lowden ett tioprocentigt försprång, och Danny Tarkanian ett femprocentigt dito. Valanalytikern Stu Rothenberg ändrar statusen på senatsvalet i till Toss Up, från Narrow Advantage för Reid.

Någon form av public option diskuteras fortfarande i sjukförsäkringsreformen. Det är dock urvattnade varianter av ursprungsidén, menar Politico. Senatens finansutskott kommer rösta om sitt förslag idag. (Ärligt talat, tusan var snurrigt det är! Jag trodde dom redan hade röstat.)

I New Jersyes guvernörsval är det hårda puckar mellan kandidaterna. I en ny reklamfilm från Jon Corzine (D) anklagas motståndaren, den överviktige Chris Cristie", för att "threw his weight around" för att från fortkörningsböter bland annat.

Delar av den omstridda lagstiftningen Patriot Act, har förlängts av senatens justieutskott.

Republikanska senatskandidaten Pat Toomey, i Pennsylvania, har dragit in 1,5 miljoner dollar det senaste kvartalet. Racet mellan honom och tidigare republikanen, Arlen Specter, som bytte parti tidigare i år, är för tillfället ett dött lopp.

Rudy Giuliani (R) ger sitt stöd till Meg Whitman (R), som kandiderar i guvernörsvalet i Kalifornien.

Tim Pawlenty (R), guvernör i Minnesota och troligen presidentkandidat 2012, har presenterat ny medlemmar i sitt kampanjteam. Det är en del tunga namn, bland annat Terry Nelson, tidigare kampanjmanager för John McCain och tungviktare i president Bushs återvalskampanj 2004.

Karl Rove ger sitt stöd till underdogen i Floridas senatssval, Rick Rubio (R). Han tampas med guvernören Charlie Crist om den republikanska nomineringen.

Efter att kongressledamoten Mike Castle (R) meddelat att han ställer upp i senatsvalet i Delaware, så ändrar Stu Rothenberg statusen på racet från Currently Safe, för demokraterna, till Lean Takeover, för republikanerna.

2009-10-11

Intervju med Jonas Hafström

Jonas Hafström är Sveriges ambassadör i USA och han har blivit intervjuad av Politico:

"Jonas Hafstrom, the ambassador of Sweden, is one of the more fun-loving diplomats around town. He tore up the dance floor during the recent Meridian Ball, as a DJ spun everything from Michael Jackson to Wham. During his two years in Washington, he has thrown several receptions at his residence – and his Jack Russell, Nalle, (Teddy bear in Swedish) is a frequent guest. And when this ambassador craves a burger, he heads straight for Five Guys. What else does Hafstrom like? POLITICO sat down with the ambassador this week to find out."

2009-10-10

Både lägre och högre stöd för sjukförsäkringsreform

Stödet för hela sjukförsäkringsreformen sjunker, men stödet för de olika delarna av reformen är fortfarande högt och ökar i vissa fall. I alla fall enligt den undersökning som Pew genomfört. Klicka på bilderna för större bild.

De stora förlusterna ligger båda hos demokrater och independents som lutar åt demokraterna. Stödet hos demokrater minskar från 68 till 59 % och hos independents från 37 till 26 %.

Det som är intressant är att de stora delarna av reformen, var för sig, har starkt stöd hos väljarna. Även den så kallade public option, som stöds av 55 %, upp från 52 % i juli.


2009-10-07

Nevada-update

Eftersom jag var och kampanjade en del i Nevada förra året håller jag ett extra öga på delstaten numera. Det händer en del där just nu.

Joe Heck, som förra året förlorade sin plats i delstatssenaten, har tidigare varit inriktad på guvernörsposten. Visserligen är guvernören, Jim Gibbons, republikan, men en mycket impopulär sådan efter en del skandaler. Nu byter dock Heck spår och satsar på en plats i kongressen istället. Dina Titus (D) representerar Nevadas tredje distrikt, där hon vann förra året över Jon Porter (R). Porter har valt att inte utmana henne och nyss hoppade Keith Guedry av sin kampanj mot Titus. Det gav rum åt Heck, som är hyfsat känd i tredje distriktet eftersom hans distrikt som delstatssenator finns där.
Bloggen The Fix tolkar Hecks ändring som ett resultat av det allt mer republikan-vänliga klimatet i landet.

Sue Lowden har officiellt bekräftat att hon utmanar Harry Reid om hans plats i senaten. Hon har setts som en favorit att ta hem den republikanska nomineringen, men har råkat i inledande problem. Hon har valt att stödja både senator John Ensign, som avslöjades med en otrohetsaffär tidigare i år, och den tidigare nämnda skandalomsusade guvernören Jim Gibbons. Demokraterna har passat på:

"She has shown more fidelity to him, than he has shown to his own wife", sa en representant för DSCC.

"She faces a crowded primary field for the Republican nomination and doesn't want to begin her campaign by bashing the two senior-most Republican politicians in the state -- each of whom still retains some level of following among conservatives.

Of course, by not distancing herself immediately from Ensign and Gibbons she runs the risk that Reid -- and national Democrats -- will seek to tie the two unpopular politicians around her ankles if she winds up as the Republican nominee."