2008-02-29

Obama svarar snabbt

Obamas kampanj svarar snabbt på nedanstående tv-reklam från Clinton genom en egen reklamfilm de körde under hösten. I den pratar pensionerade general Tony McPeak om att Obama motsatte sig Irakkriget från början och att vi behöver en sån commander in chief.

Det här blir intressant!

Här har ni valets hittills mest intressant tv-reklam. Clinton-kampanjen vet att de måste försöka få väljarna att tvivla på Barack Obamas förmåga att hantera en nationell kris, hur han skulle hantera att vara commander in chief. Men att rätt av angripa honom kan mycket väl skada Clinton lika mycket som Obama. Inte minst om Clinton ändå förlorar och McCain kan använda samma argument för att fälla Obama i höst.

Nu har Clintons kampanj hittat ett mycket listigt sätt att komma förbi det. Utan att direkt säga något negativt om Obama ställer de ändå frågan till väljarna vem de helst vill ha i Vita huset klockan 3 på morgonen när barnen sover och telefonen ringer i Ovala rummet. Något har hänt i världen, vem vill du svarar i telefonen?



It's 3am and your children are safe and asleep.

But there's a phone in the White House and it's ringing.

Something's happening in the world.

Your vote will decide who answers that call.

Whether it's someone who already knows the world's leaders. Knows the military. Someone tested and ready to lead in a dangerous world.

It's 3am and your children are safe and asleep.

Who do you want answering the phone?

Hillary Clinton: I am Hillary Clinton and I approve this message.


Det finns naturligtvis en självklar risk med att ställa den frågan. Väljaren kan svara Barack Obama. Men det är en risk de måste ta.

Olle Wästbergs annorlunda perspektiv

Olle Wästberg har varit Sveriges generalkonsul i New York och är kunnig och intresserad av amerikansk politik. I sitt senaste nyhetsbrev (ej online, ni hittar det tids nog på hans hemsida) skriver han om valet. Det ger ett intressant perspektiv på amerikansk politik. I Sverige blir det lätt, republikaner är onda, demokrater är goda. Verkligheten är som vanligt mer komplicerad.

Presidentvalet och ekonomin
Vad innebär det amerikanska presidentvalet för USA:s ekonomi? Enklast uttryckt finns två politiska läger. Det ena representeras av George Bush samt de två demokratiska presidentkandidaterna Clinton och Obama. Det andra av republikanernas John McCain.

Enklast uttryckt tror Bush/Clinton/Obama på en keynesiansk stimulanspolitik. De vill stimulera hushållen genom bidrag, sänkta skatter och stöd till insolventa låntagare.

McCain har däremot i senaten varit konsekvent budgetfundamentalist. Han har röstat nej både till stimulanser och skattesänkningar, när de inte varit finansierade och är en av de tydligaste förespråkarna för budgetbalans. I primärvalen har han varit tuff och avstått från att lova nya jobb i drabbade områden.

Liknar amerikansk politik svensk? Knappast.
Fredrik Reinfeldt har meddelat att han håller på den demokratiske presidentkandidaten Barak Obama (som har något som liknar jobbavdrag i sitt mycket detaljerade valprogram). Mona Sahlin håller däremot på Hillary Clinton.

Det tycks bestyrka den vanliga uppfattningen att alla svenska partier ligger inom ramen för demokraterna i USA. Men det är en kraftig förenkling.

Vem stänger Guantanamo snabbast? Säkert McCain. Dödsstraffet? McCain och Clinton för. Obama försiktigt mot. Invandringspolitiken? Clinton och Obama mer restriktiva än McCain. Frihandel? McCain ligger närmast den svenska positionen. Effektivare konkurrenslagstiftning? McCain.

Den starka kulturkonservativa dimensionen (rätten att bära vapen, inställning till aborter) gör att McCain ligger ganska långt från det svenska politiska genomsnittet. Ingen presidentkandidat är dock för samkönade äktenskap.

En sådan sak som skolpeng vågar sig ingen ledande amerikansk politiker på att förespråka.

2008-02-28

Poddradiointervju

Billy McCormac fortsätter att intervjua folk om amerikansk politik i ett rasande tempo. I dag var det min tur. Vi pratade om Michael Bloomberg, Hillarys oförmåga att nita Barack, den senares bedrift att ta sig över en miljon givare, offentlig finansiering av kampanjerna och lite svensk media. Allt på en kvart. Lyssna här.

Lyssa också på hans intervju med Johan Wennström i en, två, tre delar, Joakim Nilsson, Niklas Nordström och Roland PM.

Ditt och datt

Michael Bloomberg har flera gånger sagt att han inte är presidentkandidat. Ingen har trott honom eftersom han samtidigt med andra handlingar, som att säga upp sitt medlemskap i republikanerna, rört sig mot en kandidatur. Nu verkar det dock vara finito. I en debattartikel i NY Times meddelar han att han inte är eller tänker bli presidentkandidat.

En av de viktigaste, kanske den viktigaste, personen i den sentida amerikanska konservatismen som har tagit över USA:s politiska landskap, William F Buckley, har avlidit. Han blev 82 år gammal. Jag ska skriva lite mer om honom vid tillfälle. Han är totalt okänd i Sverige men har haft ett inflytande över amerikansk politik som få människor har haft.

Vi har de senaste dagarna fått flera exempel på hur det kommer låta i ett presidentval mellan Barack Obama och John McCain. Nu ger sig återigen McCain på Obama över något han sa i debatten mot Hillary Clinton. Han meddelade där att han efter ett tillbakadragande av trupper från Irak skulle skicka tillbaka dem för att bekämpa Al Qaida om de "etablerade en bas i Irak". McCain påpekade att Al Qaida redan finns i Irak och att amerikanska trupper bekämpar dem varje dag och att de inte bara skulle etablera en bas utan ta över ett land om USA lämnade landet. På det svarade Obama att han vet att Al Qaida finns i Irak men att det var Bushs och McCains Irakkrig som fick dem att etablera sig där.

Barack Obamas ekonomiska muskler är mycket stora det vet vi. Därför har han på senare tid utspenderat Clinton i de flesta delstater. Så är läget även i Ohio och Texas som röstar 4 mars.

Tidigare presidentkandidaten Chris Dodd endorsar Barack Obama.

Romney for Congress. Nä, Mitt Romney tänker inte bli ledamot i representanthuset, men kanske hans son, Josh Romney.

2008-02-27

Obamania når en miljon

Barack Obamas kampanj har nått den smått magiska gränsen en miljon givare. En miljon personer har gett en slant till hans kampanj sedan den började för ett drygt år sedan. En bedrift som är närmast ofattbart stor.

Demokraternas sista debatt?



Demokraternas kanske sista debatt, den tjugonde i ordningen. Denna gång i Ohio. De flesta ansåg att det blev hyfsat jämnt skägg med en viss fördel för Barack Obama. Inte det som Hillary behövde för att stoppa hans framfart med andra ord. Debattens inledning handlar om Hillary Clintons hårda ord över Obamas flygblad. Det gick snabbt över till själva sakfrågan som avhandlades under 16 minuter trots programledarens protester.

2008-02-25

Fotokrig

I går bråkade Obama och Clinton om vad de skrev i sina flygblad om varandra. I dag bråkar de om ett fotografi på Barack Obama då han besökte Kenya:

Drugde Report menar att Hillary Clintons kampanj sprider detta foto vilket så klart har fått Obamas kampanj att reagera väldigt starkt. På vilket Clinton svarat att det har de inte alls och att Obama försöker utnyttja läget.

Oavsett om Clintons har spritt fotot eller inte så kommer de i morgon finnas i varenda tidning och i kväll i alla nyhetsprogram.

2008-02-24

Flygbladskriget

Hillary Clinton har gått till hård attack över vad som står i ett par flygblad från Obamas kampanj. FactCheck.org tycker det ena om NAFTA är rent felaktigt och att ett annat om sjukförsäkringar tänjer på sanningen. De poängterar också att Hillary Clintons kampanj själva har producerat lika felaktiga flygblad om Obama.

Obama försvarar sig med att hon visst stöttat NAFTA och Clintons kampanj påvisar att han har fel.

Rent taktiskt tycker jag det är helt rätt att angripa Obama över sådana här saker. Det plockar ner hans kampanj från de rosa moln de befinner sig i. Han pratar om en sorts politik som han inte står för men gör samma sak själv. Det är korkat av honom att göra så, han behöver inte göra det och det ger Clinton en möjlighet att skjuta ner honom. Men så dåligt hon prickar. Hon tar i så hon spricker. Hon är till och med "personligt förolämpad", säger att Obama ska skämmas, kallar hans kampanjtaktik för sånt som republikaner gör mot demokrater, inte demokrater mot demokrater. Men hon har ju gjort samma sak själv. Och det vet väljarna. När hon då blir så upprörd tror jag många reagerar med att helt enkelt tycka att hon är en hycklare.

Det är inte konstigt att hon håller på att förlora när hon driver sin kampanj så klantigt.

McCain vann Puerto Rico

John McCain vann samtliga 20 delegater i Puerto Rico och kom ännu närmare de eftertraktade 1191 stycken som behövs. Han har nu 996 stycken.

Ralph Nader for...ever

Skam den som ger sig, tycks vara Ralph Naders valspråk. Han ställer upp som en indpendent, inte som kandidat för Green Party som han gjorde 1996 och 2000. Hillary Clinton kommenterade det hela med att Nader hade förstört Gores chanser 2000 och Barack Obama kom med en rätt rolig kommentar:

"He thought there was no difference between Al Gore and George Bush, and eight years later, I think it's obvious that he didn’t know what he was talking about."

Meet the Press kan ni se intervjun med honom där han talar om varför han ställer upp igen.

Huckabee på Saturday Night Live

Ditt och datt

Dramatiken i NY Times story om McCain har i huvudsak dött ut, men storyn i sig lever. Dock en mycket tynande tillvaro. Efter den första artikeln i Times så följde tidningen upp det ytterligare en artikel om McCains brevskrivande till FCC. Washington Post ifrågasatte och belyste hans kopplingar till lobbyister. Inget av detta har dock fått någon större spridning. En public editor (läsarombudsman?) på Times kritiserar nu dessutom den egna tidningens publicering. I dag får personer i McCains kampanj diskutera detta på de stora söndagsprogrammen, sen är nog frågan utagerad om inget nytt dyker upp.

Ralph Nader lanserade sin presidentkampanj i programmet Meet the Press år 2004. I dag medverkar han igen. Vad tänker han säga denna gång? För någon månad sedan startade han en exploratory committee och har ställt upp i alla presidentval sedan 1996. År 2000 nådde han 2,7 procent men 2004 bara 0,4.

Barack Obama spenderade fem gånger så mycket pengar på TV-reklam i Wisconsin än Hillary Clinton.

Karl Rove skriver i WSJ om hur Obama kan besegras.

John McCain fortsätter att attackera Barack Obama. Huvudfokus i hans attacker är utrikespolitiken. Han kallar Obama naiv för hans uttalanden om attacker i Pakistan och viljan att träffa Kubas nya diktator "without preconditions" som han återigen sa i den senaste debatten.

Hillary Clintons kampanj är delade över hur de ska slå Obama. Ska de välja McCains linje och övertyga människor att han inte klarar att leda landet i en kris och därmed ge ammunition till McCain om Obama vinner nomineringen. Eller ska de välja sjukförsäkringsfrågorna som artikeln menar att Bill Clinton förespråkar.

"Shame on you, Barack Obama", dundrade Clinton när hon kommenterade Obama-kampanjens brevreklam där han framställer henns position till NAFTA på ett felaktigt sätt.

2008-02-22

Poddradiointervjuer

Billy McCormack på bloggen Come to Think of It har börjat intervjua svenska bloggare och annat löst folk om presidentvalet. Så här långt har han hunnit med Johan Ingerö och Dick Erixon.

Change you can Xerox

“You know, lifting whole passages from someone else's speeches is not change you can believe in, it's change you can Xerox."

När man läser detta påhopp från Clinton på Obama kan man tro att det var en väldigt tuff debatt i natt. Men det verkar det inte ha varit. Visserligen debatterade de en del meningsskiljaktigheter men någon stenhård attack var det inte från Clintons sida.

Återkommer när jag hunnit se debatten.

Nu till något helt annat

Det är debatt i natt. Hillary Clinton har två debattförsök på sig innan Texas och Ohio röstar att sätta P för Barack Obamas framfart. Debatten kommer ju något i skymundan av McCain-NY Times.

Hon får ta ett djupt andetag och le koncentrerat efter att ha läst senaste opinionsundersökningarna från Texas och Ohio. I Texas leder hon bara med ynka en procent och i Ohio med sju. Hon måste vinna med mer än så.

Debatten går att höra på C-Span och kanske ses hos CNN.

Just nu fördel McCain

För det första får man säga att McCains kampanj hanterat detta mycket skickligt. Men så har de ju haft ett par tre månader på sig. De har slagit tillbaka omedelbart, skapat en fiende, de har visat upp kandidaten (med fru), svarat på alla frågor och samtidigt inte visat sig oroliga. Läs Marc Ambinder han förklarar det utmärkt.

Vad som har hänt under dagen är att konservativa som tidigare varit kritiska mot McCain i denna fråga ställer sig på hans sida. De må ogilla McCain, men de ogillar NY Times en hel del mer. När McCain attackeras av "liberal mainstreammedia" blir han plötsligt en av dem. Han hamnar på samma sida som Rush Limbaugh, Sean Hannity och andra som argumenterat kraftigt mot McCain.

Även liberala/vänsterbloggar är skeptiska till storyn.

The New Republic har nu släppt sin artikel inifrån NY Times. Enligt TNR så tyckte reportrarna att de hade tillräckligt på fötterna för storyn om hans möjliga romans. Redaktören tyckte dock inte det och tillät inte publicering.

Marc Ambinder påpekar en intressant sak i NY Times artikel. De hänvisar till två "associates":

"In interviews, the two former associates said they joined in a series of confrontations with Mr. McCain, warning him that he was risking his campaign and career."

Han menar att om det hade varit folk som jobbade åt McCain hade de kallats aides. Alltså tyder det på folk utanför kampanjen. Kan det ha varit folk som stöttade McCain år 2000 (och därmed ville stoppa ryktespridning kring McCain) men idag jobbar eller stöttar någon annan kandidat. Läckan kring detta kom i november då McCain var på väg tillbaka. Ett lägligt tillfälle för en story.

John Weaver, som namnges i artikeln, kommenterar nu det hela. I ett pressmeddelande skriver han att han tog kontakt med Vicki Iseman eftersom hon sa att hon hade mycket starka känningar i Commerce Committee (som McCain ledde). Det var felaktigt menar Weaver och därför bad han henne sluta säga så. Han meddelade inte McCain om kontakten med Iseman.

Som sagt, som läget ser ut just nu är McCain vinnare. När han blev attackerad av fienden blev han plötsligt mycket bättre i de egnas ögon. En rejäl brasklapp ska dock lämnas in. Vi vet inte var storyn tar vägen. Vi vet inte om McCain talar sanning. Kampanjen ser ut att ha agerat nästan perfekt - om ingen ljuger. Skulle bevis komma fram för att Times antydningar är sanna, då får McCain det mycket, mycket jobbigt.

2008-02-21

McCains presskonferens

Den kan kort sammanfattas med att han förnekade alla av NY Times anklagelser.

UPPDATERING:
Pressträffen kan hitta på C-Span.org.

McCain öppnar moteld

John McCain planerar en pressträff på förmiddagen idag (amerikansk tid) och hans kampanj har skickat ut ett långt svarNY Times artikel.

Det blåser kring McCain

New York Times har tydligen suttit och sugit ett bra tag på den här storyn. Det spekuleras i att den publiceras nu eftersom tidningen The New Republic har tänkt köra en egen story om varför NY Times aldrig publicerar artikeln om McCain. Men nu är den publicerad och den har skapat en hel del uppmärksamhet i andra medier. Redan i december lyfte Drudge Report fram att McCains kampanj försökte stoppa publiceringen och Washington Post rapporterade om samma sak. Skvaller och rykten kallade McCains kampanj det hela då, och det gör de idag också. De säger till och med att de ska gå "i krig" mot NY Times.

"Americans are sick and tired of this kind of gutter politics, and there is nothing in this story to suggest that John McCain has ever violated the principles that have guided his career."

Själva storyn handlar huvudsakligen om John McCains kopplingar till en ung kvinnlig lobbyist, Vicki Iseman, som dök upp allt oftare i senatorns närvaro. McCains personal började bli oroliga att en romans hade börjat spira. När McCain dessutom verkade politiskt i hennes intresse blev personalen riktigt oroliga att hans nära relation till henne skulle läcka ut. De jobbade därför hårt för att hålla henne borta från McCain.
Förutom detta återberättar artikeln tidigare händelser i McCains politiska liv. Bland annat hans inblandning i skandalen känd som the Keating Five Scandal.

Vi får se vad den här storyn tar vägen. Naturligtvis är den inte bra med tanke på McCains varumärke som en hederlig, rakryggad politiker. Att NY Times hållt så länge på den tyder på att det finns eller har funnits delar i den som inte är tillräckligt bra underbyggda. Eller att det har tagit tid att få dem ordentligt underbyggda. Kanske har något strykts som tidningen inte kunnat få bekräftat. Rent nyhetsmässigt hade det ju annars varit bättre att släppa den inför valet i New Hampshire.

2008-02-20

Ouch!



Till och med jag kan ju komma på i alla fall en sak rätt upp och ner.

Aloha Obama

Barack Obama vann som väntat även på Hawaii, hans födelseplats. 76-24 blev resultatet och han är nu uppe i 10 raka vinster.

McCain fokuserar på Obama

John McCain har lämnat Mike Huckabee bakom sig och det blev uppenbart ikväll, om inte förr, att han tror att Obama tar hem den demokratiska nomineringen. I segertalet fokuserade han på Obamas oerfarenhet:

“I will fight every moment of every day in this campaign to make sure Americans are not deceived by an eloquent call for change."

“It’s no more than an eloquent but empty call for change that promises no more than a holiday from history and a return to false promises and failed policies of a tired philosophy that trusts in government more than the people."

“My friends, I’m not the youngest candidate — but I am the most experienced."

Det låter väldigt likt Clintons försök att ställa erfarenhet mot Obamas retorik. Då kunde man omedelbart dra slutsatsen att eftersom det inte funkar för henne kommer det inte funka för McCain.
Men för det första är McCain en annan person än Clinton och för det andra är han republikan. Folk är väldigt känsliga när två från samma parti angriper varandra, därför måste Clinton vara väldigt försiktig. Men mellan två partier kan handskarna kastas längre bort. McCain kan attackera mycket hårdare. Om det gör att kritiken kommer att bita återstår dock att se.

Klara segrar för McCain och Obama

John McCain vann tämligen enkelt med 55-37 i Wisconsin. Dessutom vann han de kvarvarande delegaterna i Washinton State. Enligt exit polls förlorade han som vanligt de som går i kyrkan mer än en gång i veckan, de som kallar sig "very conservative" och born-again christians men vann alla andra grupper.

Barack Obama vann även han stort över Hillary Clinton, 58-41. Det är ett rejält nederlag för Clinton som satsade hårt på att jämna ut spelplanen mot Obama genom en seger eller ett bra resultat i Wisconsin. Sex av tio väljare är kvinnor, nio av tio är vita, fyra av tio tjänar mindre än 50 000 dollar per år nästan sex av tio saknar collegeutbildning. Grupper som utgjort hörnpelare i hennes väljarkoalition.

Men enligt exit polls förlorar Clinton både de som tjänar under 50 000 dollar och de som saknar collegeutbildning. Dessutom lyckas hon inte vinna gruppen kvinnor, 50-50. Denna trend startade synas ordenligt i Maryland och Virginia och förtsätter nu alltså.

Självklart måste de gå åt motsatt håll om hon ska kunna vinna det här.

2008-02-19

Ditt och datt

15 miljoner på 15 dagar. Det har Hillary Clinton fått in. Inte illa.

Politico funderar hur Hillary Clinton kan vinna. De har pratat med strateger som är inne på att det enda hon kan göra är att få ner Obamas siffror, inte få upp sina egna. Hon måste alltså hitta sätt att attackera som funkar. Bland annat tycker de att hon bör få väljarna att ställa frågan till sig om Obama törs använda vapenmakt för att skydda nationen.

Obama-kampanjen satsar hårt på att försvaga två av Clintons huvudpelare i hennes väljarstöd, hispanics och arbetare. I Texas fokuserar de på hispanics och i Ohio på arbetare.

Ni som spelar President Forever vet vem Tim Pawlenty är. Han är guvernören i Minnesota som alltid endorsar John McCain långt före alla andra guvernörer gör sina val. Även i verkligheten är han en mycket trogen McCain-supporter. Så trogen och intressant att hans namn ofta nämns i spekulationerna kring vicepresidentkandidat.

Hillary Clintons kampanj och hon själv framhöll i helgen att de tror att kampen avgörs i juni. Det betyder att de siktar på att utkämpa samtliga valen i samtliga delstater. Om inte Obamas försprång blir för stort innan dess.

Del två av "Just words" är ute på YouTube.

Dags för Wisconsin och Hawaii

Demokraterna går och röstar i Wisconsin och Hawaii och republikanerna i Wisconsin. Hawaii är ett caucus, som Obama lyckats bra i och dessutom är han född på Hawaii. I Wisconsin är det ganska jämnt men Obama leder med 4-5 % i snitt.

Dessutom röstar Washington. Ja, igen. Förra gången utsågs hälften av delegaterna, och nu är det dags för andra hälften. Det avgörs i ett öppet primärval där independents får rösta. Jisses, de gör det inte lätt för sig med alla konstiga regler.

För Hillary Clinton är Wisconsin väldigt viktigt. Hon behöver prestera bra där för att bromsa upp Barack Obamas momentum. En seger för Clinton är naturligtvis bäst, men även en knapp seger för Obama kan ses som ett fall framåt.

Men jag tror Clinton-kampanjen mer ser Wisconsin som ett test av deras strategi. De har valt en ganska hård ton i delstaten. De första negativa tv-reklamerna i kampanjen har körts där och man har även använt allt som dykt upp för att angripa Obama.


Ett exempel på Clintons brevreklam i Wisconsin

Han har svarat snabbt på allt. Lyckas detta i Wisconsin kan vi säkert få se det på ett bredare plan framöver. Det känns som om Clinton har testat allt utom att attackera Obama riktigt hårt. Det är en rejäl chansning och därför är testet i Wisconsin viktigt.

Hos republikanerna leder McCain med cirka 10 % över Mike Huckabee. Racet är dock inte speciellt hett. McCain ägnar sig mest åt att få i ordning sin kampanj för presidentvalet.

2008-02-18

Bush 41 endorsar McCain

Bush-klanen sluter upp kring John McCain. Först Jeb Bush, W:s bror, och nu pappa Bush, USA:s president nummer 41, George H. W. Bush:

"No one is better to lead our nation in these trying times than Senator John McCain. His character was forged in the crucible of war."

"Few men walking among us have sacrificed so much for the cause of human freedom."

Ordkrig, i dubbel bemärkelse

Clintonkampanjen är involverade i ett ordkrig med Obamakampanj om just ord, "just words".

Det började med att Hillary Clinton ställde upp valet mellan henne och Obama som ett val med Solutions och Promises. Hon menade att han pratade bra, men att det inte räckte. På det svarade Obama med att peka på ordets betydelse. "I have a dream' - just words", frågade han retoriskt? Och så vidare.

Nu visar det sig att han lånat detta från Deval Patrick, guvernör från Massachussetts och Obamasupporter.



Patrick säger att han inte har något mot lånet, men Clintons kampanj går ändå till hård attack:

"When we learned that he has taken an important section of a speech from another elected official, it raises questions about the premise of his candidacy."

Obama har svarat han borde ha nämnt att det var lånat från Deval Patrick men hans kampanj har samtidigt satt ihop en video där Hillary Clinton lånar lite retorik från - Barack Obama.

2008-02-16

Obama svarar

Barack Obama har ganska snabbt fått upp ett svar på Hillary Clintons tv-reklam. Se inlägget nedan. YouTube-video kommer när jag hittar den där.

Clinton attackerar

Hennes tv-reklam blir allt mer negativ. Denna kan nog räknas till den mest negativa hittills på den demokratiska sidan. Den körs i Wisconsin.



Announcer: Barack Obama still won't agree to debate in Wisconsin. And now he's hiding behind false attack ads. Maybe he doesn't want to explain why his health care plan leaves out 15 million people and Hillary's covers everyone.

Or why he voted to pass billions in Bush giveaways to the oil companies, but Hillary didn't. Or why he said he might raise the retirement age and cut benefits for social security. But Hillary won't.

Why won’t Barack Obama debate these differences? Wisconsin deserves better. Clinton: I'm Hillary Clinton and I approved this message.

McCain vs Obama

John McCain har nu helt naturligt börjat fokusera mer och mer av sitt utrymme i media på att konfrontera Barack Obama. Senaste tricket är public financing där Obama hamnat i en besvärlig situation. Läget är följande.

För lite drygt ett år sedan, när Obama precis börjat sin kampanj och hans fundraisingkapacitet var tämligen okänd fick han en del uppmärksamhet och beröm för sitt förslag att tillåta kandidaterna att samla in pengar för general election, men ändå senare välja public financing. I det amerikanska systemet finns många regler kring finansiering av kampanjerna. En är att de kan välja om de vill få skattemedel till sina kampanjer. Det sätts då en gräns på hur mycket pengar de får göra av med från konvententet fram till valdagen på 85 miljoner dollar.

Obama sa då att han skulle "aggressively pursue an agreement with the Republican nominee” om att de båda skulle acceptera public financing om de blev respektive partis kandidat. Den enda som sa att han skulle göra det var John McCain.

Nu påminner McCain Obama om hans tidigare utfästelser. McCain säger att han tar emot public financing om Obama gör det. Men läget är ju såklart helt annorlunda nu. Obama har visat sig dra in pengar som ingen annan kandidat någonsin tidigare. Vilket självklart är en stor tillgång för honom. Han skulle med mycket stor sannolikhet ha mer pengar att röra sig med än McCain i valet. Därför vill han nu inte lova att han ska ta mot public financing. Han säger att hans folk ska sätta sig ner med McCains folk om han vinner demokraternas nominering.

McCains folk börjar vrida om kniven:

“We believe it will be very instructive to voters to see whether or not Obama reaffirms the commitment he has already made."

Obama har tidigare pratat en hel del om kampanjfinansiering och McCain var den som drev igenom den nuvarande lagstiftningen på området i USA. Det ska bli intressant att se hur Obama försöker ta sig ur den här knipan.

2008-02-14

Huckabee ger inte upp

Mike Huckabees försvar för att stanna kvar i racet börjar låta något krystat. Han menar att det vore i det närmaste odemokratiskt att sluta. Då skulle han inte ge väljarna i de kommande delstaterna något val.

Det är ju liksom så det brukar vara för de som kommer in senare i processen. Är detta verkligen den enda anledning att han ska stanna i racet? Det blir smått löjligt och jag tror han nu, med Romneys endorsement, bara förlorar på att fortsätta. Fram till nu har han visat styrka i partiet. Skulle han nu förlora större än väntat i kommande delstater framstår han bara som en som försämrat republikanernas chanser att bo kvar i Vita huset. Möjligen kan ett bra resultat stärka hans ställning men det är ett stort risktagande.

Romneys endorsement

Mitt Romney fokuserade på att John McCain är rätt man att leda landet i det krig som man befinner sig i. McCain tackade honom för hans hederliga kampanj...

Båda passade också på att jabba mot demokraterna inte minst i Irakfrågan.

McCain ser fram mot att kampanja med Romney och mot Romneys framtida ledarskap i partiet.

På en fråga om de tidigare meningsskiljaktigheterna nu inte alls spelar roll säger han att partiet måste enas och använda tiden som demokraterna bråkar till att få ett försprång.

Romney endorsar McCain

Mitt Romney gav upp sin kampanj med hänvisning till det republikanska partiet och ett land i krig. Nu tar han ytterligar ett steg och endorsar tidigare huvudrivalen John McCain.

Det innebär såklart en hel massa saker men allra viktigast är delegaterna. Reglerna är (såklart) olika för olika delstater men Romney kan nu be flera av de 280 delegater han fått ihop att stödja McCain. Gör alla det är McCain nu över den magiska gränsen 1191 delegater och har vunnit nomineringen. McCain har idag 843 delegater.

Romneys endorsement tillkännages ungefär nu, kl 22-23 svensk tid, i Boston.

John McCains tidigare medarbetare John Weaver, som slutade i kampanjen i augusti, sägs har spelat en stor roll i processen att få Romney att endorsa McCain. Han övertygades att kontakta Romneys kampanjmanager Beth Myers. Över ett telefonsamtal la han fram argumenten för ett endorsement som följdes upp av en mailkonversation. Myers och Weaver känner varandra sedan tiden då de jobbade tillsammans i Texas, under en viss Karl Rove.

Och såklart - pressen på Huckabee att göra samma sak ökar.

Ditt och datt

Barack Obama svarar på kritiken mot att han är bara retorik utan innehåll genom ett tal om ekonomisk politik. Han säger att det talet är ""a little more detalied, a little longer, with not as many applause lines.” Clintonkampanjen menade att hans plan för "skamlös" eftersom den nästan var ett plagiat av Clintons plan.

ABC funderar vem John Edwards kan tänka sig att endorsa och kommer fram till att han mycket väl inte kan komma att endorsa någon alls. Hillary Clinton är dock inte alls uteslutet trots hans bitvis hårda kritik mot henne.

John McCain kampanjar hårt mot så kallade earmarks, speciella projekt i den federala budgeten som senatorer och kongressledamöter försöker få hem till sina egna valdistrikt. I en sammanställning syns att Hillary Clinton finns på topp tio över de senatorer som fått hem mest till sitt egen stat med 340 miljoner dollar. Barack Obama ligger på den nedre fjärdedelen med 91 miljoner. McCain är en av bara fem senatorer som inte alls jobbar för earmarks och ligger följaktligen på noll.

Hur ska Hillary Clinton komma tillbaka? TheFix har frågat demokratiska strateger och kommit fram till en plan i fyra steg:

1) Fokusera på ekonomin ala Bill Clinton på 90-talet.
2) Skapa nyheter. Använd fantasin för nyhetsskapande utspel.
3) Gör mer av det faktum att kampanjen fått in 12 miljoner på väldigt kort tid.
4) Överprestera i Wisconsin. Vinn eller förlora med en mindre marginal än förväntat.

Partiet fortsätter att sluta upp kring John McCain. Han fick ett bejublat mottagande av republikanerna i senaten och endorsades av det republikanska ledarskapet i representanthuset.

Matematiken talar mot en comeback för Hillary Clinton. För att återta ledningen bland delegater som utses i delstatsvalen så krävs detta:

"For Clinton to overtake Obama for the pledged delegate lead -- which we think is the single most important statistic for the superdelegates to decide their vote -- she'll have to win 55% of the remaining delegates. Assuming next week goes Obama's way in Wisconsin and Hawaii, that percentage rises to 57%. Toss in likely Obama victories in Vermont, Wyoming, Mississippi, Oregon, Montana, and South Dakota, then Clinton's percentage need tops 60% of the remaining delegates available."

För att komma igen så fortsätter och vässar hon temat Talk vs. Action. I ett tal i Texas pratade hon om Promises vs. Solutions:

"I am in the solutions business; my opponent is in the promises business."

Josh Green på The Atlantic skriver en mycket intressant artikel om Hillary Clintons numera föredetta kampanjmanager Patti Solis Doyle.

2008-02-13

Väntade segrar för McCain och Obama

Ingen är förvånad över att både Barack Obama och John McCain vann alla tre primärvalen i natt.

Virginia: Obama 64, Clinton, 35 - McCain 50, Huckabee 41
Maryland: Obama 60, Clinton 36 - McCain 55, Huckabee 30
DC: Obama 75, Clinton 24 - McCain 68, Huckabee 17

Vad som är riktigt intressant hos demokraterna är att Obama nu har börjat bryta upp Clintons koalition av väljare. Hittills har Clinton varit starkast hos de mer traditionella demokratväljarna som vit arbetarklass och hispanics och även hos äldre väljare. Obama har varit starkare hos unga väljare och independents och svarta.

I Virginia och Maryland blev det nästan oavgjort bland vita väljare och i gruppen väljare över 65 år. Clinton vann fortfarande gruppen vita kvinnor men med mindre marginal än tidigare. Obama presterade också bra hos hispanics, i Virginia fick han tex 54 % av deras röster.

Trots John McCains vinster så fortsätter han att ha problem med de mest konservativa väljarna i partiet. Trots övertygande segrar i både Maryland och Virginia så förlorade han gruppen "very conservative" i båda staterna.

Framöver så siktar Hillary Clinton in sig på att ta i alla fall en vinst i Wisconsin innan 4 mars då hennes måste-stater Texas och Ohio röstar. Obama leder där men med en hyfsat liten marginal, 45-41 i en undersökning och med lite större i en annan, 50-39, Samtidigt kommer nyheter att hennes vice kampanjmanager Mike Henry slutar.

McCains kampanj börjar tröttna på Mike Huckabee nu. I ett memo påpekar de att det nu är matematiskt omöjligt för honom att vinna nomineringen. Huckabee behöver 950 delegater för att komma över de 1191 som krävs, det finns 774 delegater kvar att slåss om. Men Huckabee säger att han stannar i racet tills någon har nått 1191.

2008-02-12

Jeb Bush ger sitt stöd till McCain

Presidentens bror, den förra guvernören i Florida, Jeb Bush endorsar John McCain:

"Like no other candidate in the field, John McCain has made tremendous sacrifices for this nation. He is beholden to no interest other than that of the public good. He is determined and steadfast in his commitment to reducing the burden of high taxes, restoring the people's trust in their government, and winning the war against radical Islamic extremists. It is with pride that I announce my endorsement of John McCain for president."

Han gav samtidigt McCains ett bidrag på 1000 dollar. Tidigare har Bushs fd rådgivare Karl Rove gett McCains kampanj maximala bidraget 2300 dollar.

Nattens primärval

I natt är det dags för tre primärval i Virginia, Maryland och District of Columbia.

Antal delegater:

Virginia: 101 för demokraterna, 63 för republikanerna
DC: 37 för demokraterna, 19 för republikanerna
Maryland: 99 för demokraterna, 37 för republikanerna

Vallokalerna stänger kl 01 och 02 i natt svensk tid.

Barack Obama och John McCain ser ut att bli kvällens vinnare. I Virginia leder Obama med 60-38 över Clinton och McCain med 48-37 över Mike Huckabee. Men enligt SurveyUSA tappar McCain snabbt, ner 9 % de senaste 72 timmarna, medan Huckabee ökar kraftigt, upp 12 %.

I Maryland leder Obama med 55-32 över Clinton och McCain med 52-26 över Huckabee.

Samma sak bekräftas hos ARG.

2008-02-11

Ditt och datt

Exakt antal delegater verkar vara en smärre vetenskap att räkna ut. Här är lite siffror från olika räknare, inklusive superdelegater:

ABC: Clinton 1,127, Obama 1,110 — McCain 712, Huckabee 234.
CNN: Clinton 1, 148, Obama 1,121 — McCain 723, Huckabee 217.
NBC (utan superdelegater): Obama 958, Clinton 904.
NBC (med superdelegater): Clinton 1,166, Obama 1,133.

Mest träffsäkra opinionsinstitut enligt SurveyUSA är - Survey USA.

Bäst:
SurveyUSA
Gallup
Research 2000

Sämst:
Los Angeles Times
American Research Group
Mason-Dixon

Debattens vågor går höga över superdelegaternas roll i primärvalet. Kritiken är stark från vissa håll. Exempelvis från Ari Emanuel, bror till Rahm Emanuel, kongressledamot och förebild för karaktären Josh i West Wing samt superdelegat. Intressant debatt med tanke på hur vi utser våra partiledare i Sverige.

Abortmotståndaren Gary Bauer endorsar John McCain.

Mitt Romney vann provvalet på CPAC strax före McCain. Omröstningen pågick både före och efter att Romney dragit sig ur. Han vann klart innan och förlorade knappt efter.

Intressant artikel i Wall Street Journal om Michelle Obamas stora inflytande både i Baracks privatliv och kampanj.

Obama vann lätt i Maine

Snart kan vi sätta likhetstecken och Obama efter ordet caucus. Han vinner nämligen nästan alltid när det är röstning via caucus. Nu är det lilla Maine allra längst uppe i nordöstra USA. Med siffrorna 59-40 tog han hem delstaten. Endast 24 delegater och enbart knappt 3500 personer röstade men återigen en positiv nyhet för Obama och en negativ för Hillary Clinton.

2008-02-10

Clinton byter kampanjmanager

En långtida Clinton-lojalist byts mot en annan. Patti Solis Doyle har beskrivits som något av en extra dotter för Hillary Clinton. Hon började för 16 år sedan som hennes schemaläggare. Men presidenter och presidentkandidater måste ofta fatta tuffa beslut. Hillary Clinton har nu bestämt att Solis Doyle flyttas bort från rollen som kampanjmanager men förblir senior advisor.

In kommer istället Maggie Williams. Hon fick en mer inflytelserik roll i kampanjen för en månad sedan efter förlusten i Iowa. Williams jobbade med Hillary i Vita huset, bland annat som hennes stabschef.

Etablissemanget sluter upp kring McCain

President Bush kallade John McCain för en "true conservative" i en intervju i Fox News. Kort därefter kallar John Boehner, republikanernas ledare i representanthuset, McCain för samma sak.

McCain vann till slut i Washington med 26-24 över Huckabee. Ron Paul slutade på 21 % och Mitt Romney på 17 %.

Huckabee vann Louisiana, Washington too close to call

Mike Huckabee vann tidigt i går Kanskas. Han lyckades sedan också vinna i Louisiana 43-42 över McCain.

I Washington leder McCain med 26-24 över Huckabee när 87 % av rösterna är räknade, men staten är fortfarande too close to call. Ron Paul har fått hela 21 % av rösterna där och Mitt Romney ligger rätt bra till också med 17 %. Väljarna i Washington verkar inte helt vilda av glädje över McCain och Huckabee.

Ron Paul drar sig tillbaka, lite i alla fall

Ron Paul skriver i ett meddelande till sina fans att han tänker fortsätta ställa upp i kommande primärval och caucus men att han minskar sin nationella stab och kommer driva en mindre kampanj. Han medger att han inte har någon chans att vinna nomineringen och tänker i stället fokusera på att bli återvald som ledamot av representanthuset.

Han skriver också att han inte kommer ställa upp för något tredje parti utan fortsätta som republikan.

Jag undrar hur mycket pengar han har kvar, det borde vara en hel del, och vad han tänker göra med dom?

"With Romney gone, the chances of a brokered convention are nearly zero. But that does not affect my determination to fight on, in every caucus and primary remaining, and at the convention for our ideas, with just as many delegates as I can get. But with so many primaries and caucuses now over, we do not now need so big a national campaign staff, and so I am making it leaner and tighter. Of course, I am committed to fighting for our ideas within the Republican party, so there will be no third party run.

I also have another priority. I have constituents in my home district that I must serve. I cannot and will not let them down. And I have another battle I must face here as well. If I were to lose the primary for my congressional seat, all our opponents would react with glee, and pretend it was a rejection of our ideas. I cannot and will not let that happen."

Pengarna strömmar in för Clinton

I januari fick Hillary Clinton låna fem miljoner dollar av egna pengar till kampanjen. En nyhet som läckte ut precis efter Super Tuesday. Det adderade till en känsla att Obama började få kontroll över racet. Pengarna strömmande nämligen in till hennes kampanj.

Vad som har hänt sedan dess är lite svårt att förstå. Nu drar Hillary Clinton nämligen in pengar som aldrig förr. I går meddelade hennes kampanj att de fått in 10 miljoner dollar från 100 000 givare sedan vallokalerna stängde i Kalifornien på kvällen den 5 februari. Obamas kampanj säger att de fått in mer än så.

Så fort man tror något i det här racet så ändras det direkt.

Storslam för Obama

Barack Obama vann enkelt i Louisiana, Nebraska och Washington.

Louisiana 57-36.
Nebraska 68-32.
Washington 68-31.

Eftersom Nebraska och Washington var caucusstater så finns inga exit polls. Däremot för Louisiana:

Det var de svarta väljarna som gav Obama segern där. Clinton vann vita män och vita kvinnor men med mindre marginal än vad Obama vann svarta män och kvinnor som dessutom utgjorde en lite större andel av väljarkåren.

Obama vann väljare mellan 18-64, Clinton dem över 65 år. Clinton vann dem som inte gått ut high school, Obama alla andra utbildningskategorier.

Viktigast tyckte väljarna att kandidaten kunde åstadkomma förändring, den gruppen som utgjorde 57 % av väljarna vann Obama med 74-21. De som tyckte erfarenhet var viktigast, 17 %, röstade på Clinton 80-13.

2008-02-09

Huckabee vann i Kansas

Mike Huckabee vann i överlägsen stil Kansas caucus. Han vann med över 60 % av rösterna mot John McCains ca 24 %. Ron Paul nådde ca 11 %.

McCain och Romney på CPAC

McCain:



Romney:

Fem får chansen att rösta i natt

Då var det dags igen för några delstater att rösta:

Kansas, 36 delegater, caucus, republikanerna.
Washington, 78 delegater dems, 18 delegater republikanerna.
Jungfruöarna, 3 delegater, caucus, demokraterna.
Nebraska, 24 delegater, caucus, demokraterna.
Louisiana, 56 delegatera demokraterna, 20 delegater republikanerna.

Valresultat kan ni hitta här.

I Washington leder Obama med 53-40 över Clinton i den senaste undersökningen.

2008-02-07

McCains tal till CPAC

Enligt de omedelbara reaktionerna så verkar det har varit lyckat. Ni hittar texten här. Jag lägger upp YouTube-video asap.

Demokraternas omöjliga matematik

Paul Kane skriver tankvärt i Washington Post:

"There are 3,253 pledged delegates, those doled out based on actual voting in primaries and caucuses. And you need 2,025 to win the nomination. To date, about 55% of those 3,253 delegates have been pledged in the voting process -- with Clinton and Obamb roughly splitting them at about 900 delegates a piece. That means there are now only about 1,400 delegates left up for grabs in the remaining states and territories voting.

So, do the math. If they both have about 900 pledged delegates so far, they need to win more than 1,100 of the remaining 1,400 delegates to win the nomination through actual voting.

Ain't gonna happen."

Man ska dock inte dra slutsatsen att demokraternas fight kommer fortsätta till konventet. En av dem kommer att få färre delegater än den andra och pressen på den kandidaten att hoppa av kommer bli enorm. En fight ändå till konventet innebär i praktiken ett förlorat presidentval eftersom den republikanska kandidaten får jobba ostört ända tills dess. Men det betyder också att väldigt få delegater kan avgöra demokraternas race och det är ett incitament att fortsätta kampanjen länge än. Och att de så kallade superdelegaterna blir väldigt viktiga.

Romney hoppar, inleder nästa kampanj

Ursäkta den sena uppdateringen om denna jättenyhet, jag har suttit i möte hela kvällen långt ifrån dator.

I sitt tal på CPAC meddelade Mitt Romney att lägger ner sin kampanj för att bli president, i alla fall 2008:

"I entered this race because I love America, and because I love America, I feel I must now stand aside, for our party and for our country."

“If I fight on in my campaign, all the way to the convention, I would forestall the launch of a national campaign and make it more likely that Sen. Clinton or Obama would win.”

När han nu kliver åt sidan sätter han partiet och landet före sig själv. Han kan med rak rygg återkomma 2012 eller 2016 och kanske till och med ses av det republikanska partiet som näst i tur. Att stå näst i tur har nästan fått en magisk makt. Den här gången var det till exempel John McCains tur.

Man kan också säga att nästa kampanj mot Mike Huckabee har inletts. Att Romney nu kliver åt sidan för att ena partiet sätter en hård press på honom att göra samma sak. Ju längre han fortsätter desto illojalare mot partiet framstår han och minskar hans chanser att vinna nästa gång.

Mitt Romney borde nu officiellt endorsa McCain för att verkligen framstå som en uniter, not a divider.

Snart dags för Huckabee att tala inför CPAC - vad kommer han säga?

Romney fortsätter sin kampanj

Mitt Romney hade möten med sina topprådgivare i går och bestämde sig tydligen för att fortsätta kampanjen. Stora staterna Texas och Ohio blir kampanjens huvudfokus.

I dag håller Romney tal på CPAC, en inflytelserik konferens för konservativa som hålls varje år. Även John McCain ska tala där senare idag. Han nobbade, som enda republikansk kandidat, konferens förra året. McCain har fortfarande problem med de allra mest konservativa i valet och talet blir därför mycket viktigt för honom.

Egentligen borde både Romney och Huckabee hoppa av. Ingen av dem har någon chans att vinna mot McCain. Men just eftersom de är två så kämpar de nog vidare. För skulle den ena kasta in så gynnar det helt klart den andra, eftersom de ofta slåss om samma väljare. Båda hoppas att den andre ska blinka först.

Schemat för CPAC:

Thursday, February 7
Vice President Dick Cheney - 11:00 AM
Governor Mitt Romney - 12:30 PM
Senator John McCain - 3:00 PM
Congressman Ron Paul - 4:30 PM

Friday, February 8
President George W. Bush - 10:20 AM

Saturday, February 9
Governor Mike Huckabee - 9:00 AM

Dagens elakaste

Hittat hos Marc Ambinder:

Barack Obama: change we can believe in

Hillary Clinton: needs a can to leave change in.

Clintons går in med egna pengar

I går kom ryktet att Hillary Clinton funderade på att gå in med egna pengar i kampanjen. Efter ett tag kom beskedet att Hillary och Bill Clinton redan i januari gått in med fem miljoner dollar i kampanjen. Jag antar att en hel del av det brändes den 5 februari. Nu rapporteras även att en del personal jobbar utan lön.

När jag kollade mailen i morse hade jag fått två fundraisingmail, ett från Clinton och ett från Obama. I det från Clinton försökte man dra in tre miljoner på tre dagar. Resultatet dittills var en miljon. I det från Obama berättade man att de fått in tre miljoner sedan omröstningen i tisdags. De satsade nu på att få in fem miljoner för att matcha Clintons satsning. Med i mailet fanns en räknare på hur mycket som kommit in. Redan då, fem timmar efter att mailet skickats, låg räknaren på över sex miljoner. Nu när jag tittar igen, sju timmar efter, är summan 6,6 miljoner.

Under januari fick Clintons kampanj in 13 miljoner (finns de egna fem miljonerna med där?) medan Obama fick in 32 miljoner. Han kan dessutom vara på väg att upprepa samma bedrift i februari.

Detta tillsammans med det jag skriver i inlägget nedan, om de kommande delstaterna som gynnar Obama, tyder på att han håller på att koppla grepp om Clinton.

Vi ska dock komma ihåg att pengar i sig inte alls är avgörande. I så fall hade inte John McCain varit front runner hos republikanerna eller Mike Huckabee lyckats vinna en enda delstat. Det är budskapet till väljarna som är det avgörande. Men naturligtvis, har du rätt budskap och pengar att föra ut det så är din lycka gjord.

Ytterligare en fråga infinner sig. Hur har Clinton-kampanjen egentligen hanterat sina pengar? De har trots allt dragit in summor som ingen annan presidentkampanj någonsin kommit i närheten av (förutom Obama då såklart) och ändå är de idag barskrapade.

Dessa nyheter leder troligen till att Hillary Clinton nu anses vara underdog för första gången i kampanjen. Hur hanterar hon en sådan roll, och hur hanterar Barack Obama att bli front runner?

2008-02-06

Obama kan koppla greppet

Ja, som sagt, siffrorna i inlägget nedan skulle tas med en nypa salt. Nu kommer nya som verkar mer samstämmiga - men som visar att det faktiskt var Barack Obama som vann flest delegater i natt.

Hans kampanj menar att de vann med 847-834. NBC News tror att han kommer hamna mellan 849 och 840 delegater och Clinton mellan 838 och 829.

Detta samt de närmaste kommande delstaterna talar för att Obama nu kan koppla ett litet grepp om Clinton. På lördag röstar Louisiana, Nebraska och Washington. 2004 var 46 % av de röstande i demokraternas primärval i Louisiana svarta. En grupp som Obama fullständigt dominerar. Nebraska och Washington är caucus-stater som Obama vann samtliga i natt. På tisdag röstar bland andra Virginia och Maryland. I båda delstaterna utgör den svarta rösten ungefär en tredjedel. Skulle Obama vinna dessa fem delstater har han ryckt åt sig ledartröjan.

Stater och delegater

Antal delegater vunna under kvällen

McCain 514, Romney 177, Huckabee 122.

Clinton 668, Obama 557.

Totalt antal delegater så här långt

McCain 615, Romney 268, Huckabee 169, Ron Paul 16.

Clinton 825, Obama 732.

Jag ser lite olika siffror på olika ställen så ta det inte som någon exakt siffra. Speciellt demokraternas delegater är luriga att räkna ut.

Vunna stater under kvällen.

McCain
Arizona
California
Connecticut
Delaware
Illinois
Missouri
New Jersey
New York
Oklahoma

Romney
Colorado
Massachusetts
Minnesota
Montana
North Dakota
Utah

Huckabee
Alabama
Arkansas
Georgia
Tennessee
West Virginia

Clinton
Arizona
Arkansas
California
Massachusetts
New Jersey
New York
Oklahoma
Tennessee

Obama
Alabama
Alaska
Connecticut
Colorado
Delaware
Georgia
Idaho
Illinois
Kansas
Minnesota
Missouri
North Dakota
Utah

Vi trodde det skulle vara klart nu

Hela tiden har det pratats om den avgörande Super Tuesday. Det stämde bara till hälften. Det republikanska racet är i praktiken klart. Hade Mitt Romney tagit hem alla de stater som Mike Huckabee vann hade han kunnat hänga kvar. Nu gjorde han inte det och Mike Huckabee tog nog över andraplatsen från honom i natt. John McCain tog hem ett stort antal stater och inte minst de stora som New York, New Jersey och Kalifornien.

Romney och Huckabee borde dra sig ur. Båda borde göra det med tanke på framtiden. Mitt Romney kan ställa upp igen om fyra eller åtta år. Samma sak med Mike Huckabee och som också borde ha en mycket bra chans att bli vicepresidentkandidat.

Det demokratiska racet är ännu jämnare nu när rösterna är kastade än innan. Barack Obama har tagit in den ledning Hillary Clinton har haft men inte riktigt ryckt åt sig ledartröjan. Han vann många delstater, inte minst i Södern, men hon vann stora New York, New Jersey, Kalifornien och inte minst Teddy Kennedys Massachusetts. Vi kommer inte se något avgörande innan mars, om ens då.

Dags att sova en stund.

Senaste resultaten

Mitt Romney vinner Colorado.

Barack Obama vinner Missouri.

John McCain vinner Kalifornien

Nu väntar vi på resultatet i jämna Missouri.

UPPDATERING:
McCain tar även hem Missouri precis före Mike Huckabee.

Hillary Clinton vinner Kalifornien

Snart får vi säkert se samma projection för McCain.

Klara resultat så här långt

John McCain vinner i Connecticut, Delaware, Illinois, New Jersey, New York, Oklahoma och Arizona.

Mike Huckabee vinner i Arkansas, Alabama, Georgia och West Virginia.

Mitt Romney vinner i Massachusetts, Minnesota, Utah och North Dakota.

Barack Obama vinner i Illinois, Georgia, Alabama, Minnesota, Connecticut, Delaware, Utah, Kansas, North Dakota och Idaho.

Hillary Clinton vinner i New York, New Jersey, Massachusetts, Arkansas, Arizona, Oklahoma och Tennessee.

UPPDATERING:
Mike Huckabee vinner Tennessee.

Barack Obama vinner Colorado.

Mitt Romney vinner Montana.

Too close to call i Kalifornien

I båda racen är det too close to call i jättestaten Kalifornien. Enligt vallokalsundersökningen har McCain en ganska klar ledning och Clinton en liten ledning.

Valresultat kl 3

Enda tydliga resultatet är att Hillary Clinton vinner i New York. Jag återkommer med projections efter en titt på exit polls. En hel del av delstaterna som röstar nu är caucuses där inga exit polls görs.

Vi ser nu att att en av mina projections har gått fel. Delaware går till Obama istället för Clinton. I övrigt stämmer de hittills.

UPPDATERING:
Det ser ut som att John McCain kommer vinna i New York och Barack Obama i New Mexico.

Arkansas till Clinton och Huckabee

Hillary Clinton var First lady i Arkansas och Mike Huckabee guvernör. Nu vann de klart över sina konkurrenter i denna södra delstat.

Valresultat kl 2

Vallokalerna har stängt i ytterligare ett antal delstater. I nedanstående är resultatet från exit polls så klara att en segrare kan utses.

McCain vinner i Connecticut, Illinois och New Jersey.

Romney vinner i Massachusetts.

Obama vinner i Illinois.

Clinton vinner Oklahoma.

UPPDATERING:
TV-bolagen tar nu tillbaka Clintons vinst i Oklahoma, det är tydligen to close to call.

UPPDATERING II:
Nu tar de tillbaka att de tar tillbaka. Clinton vinner i Oklahoma samt i Tennessee.

Här är mina projections om de delstater som TV-bolagen ännu tycker är to close to call:

Obama - Alabama

Clinton - Connecticut, Delaware, Massachusetts, Missouri, New Jersey

Huckabee - Alabama, Georgia, Tennessee

McCain - Missouri, Oklahoma

Tidiga valresultat från exit polls

Det har läckt ut en del resultat från flera exit polls. Detta är tidiga resultat så kan komma att förändras en hel del. OBS, jag vet inte om detta är resultat från verkliga exit polls.

Republikanerna:

McCain vinner i Kalifornien, New York, New Jersey, Connecticut, Arizona, Oklahoma och Illinois.

Romney vinner i Delaware, Massachusetts, Utah och Missouri.

Huckabee vinner i Georgia, Alabama, Tennesse och Arkansas.

Demokraterna:

Alabama: Obama 60, Clinton 37
Arizona: Obama 51, Clinton 45
Arkansas: Clinton 72, Obama 26
Connecticut: Obama 53, Clinton 45
Delaware: Obama 56, Clinton 42
Georgia: Obama 75, Clinton 26
Illinois: Obama 70, Clinton 30
Massachusetts: Obama 50, Clinton 48
Missouri: Obama 50, Clinton 46
New Jersey: Obama 53, Clinton 47
New York: Clinton 56, Obama 43
Oklahoma: Clinton 61, Obama 31
Tennessee: Clinton 52, Obama 41.1
California: Clinton 50, Obama 47
New Mexico: Obama 52, Clinton 47
Utah: Obama 61, Clinton 40

Obama vinner Georgia, oavgjort hos republikanerna

Vallokalerna har precis stängt i Georgia men redan kan vi fastslå att Barack Obama vinner där. Ni kan se delstatens exit poll här. De svarta väljarna gav honom segern.

Hos republikanerna är det to close to call mellan McCain, Romney och Huckabee. Exit poll säger Huckabee 33, Romney 31 och McCain 30.

Resultat från tidig exit poll

AP har sammanställt information från de tidiga vallokalsundersökningar. Även om de inte avslöjar några resultat så verkar bilden av ett jämnt val för demokraterna och ett övertag för McCain stämma.

Ekonomin är viktigaste fråga i båda partierna, följt av Irak som kom på delad andraplats med immigration hos republikanerna.

Tre av fyra demokrater tycker att Barack Obama bäst representerar change och att det också är det viktigaste i deras val.

2008-02-05

Kontrovers kring WV

I den första omröstningen i West Virgina fick Mitt Romney 41 % av rösterna före Huckabee på 33 % och McCain på 16 %. I valet där krävs över 50 % för att vinna så en andra omgång sattes igång. I den vann Mike Huckabee eftersom McCains väljare fick order att rösta på Huckabee. Så sägs det i alla fall och verkar väldigt troligt.

Vallokalstider

Vallokalerna stänger följande tider:

01.00 svenskt tid:
Georgia primaries

02.00:
Alabama primaries
Connecticut primaries
Delaware primaries
Illinois primaries
Massachusetts primaries
Missouri primaries
New Jersey primaries
Oklahoma primaries
Tennessee primaries

02.30:
Arkansas primaries

03.00:
Kansas caucuses (Democrats only)
Arizona primaries
Colorado caucuses
Minnesota primaries
New Mexico primary (Democrats only)
New York primaries

04.00:
Idaho caucuses (Democrats only)
Montana caucuses (Republicans only)
North Dakota caucuses
Utah primaries

05.00:
California primaries

07.30:
Alaska primaries

Experter i svensk media

"Hillary Clinton är den första kvinnliga presidentkandidaten."

-Amerikaexperten Göran Rosenberg nyss på TV4.

Från Wikipedia:

Elizabeth Dole ran for the Republican nomination in the US presidential election of 2000.

Dole drog sig ur ganska tidigt eftersom hon inte hade tillräckligt stöd. Helt klart är Hillary Clinton den kvinna som kommit längst i en presidentkampanj, men första kvinna är hon inte.

Gokväll!

Hej vänner! Nu är jag på plats. Jag och brorsan har laddat upp med ett gäng burgare, godis, glass och kylen är full med energidryck. Det här ska bli fantastiskt spännande!

Jag tänkte att vi börjar med att gissa hur det går ikväll. Trots mitt hittills otroligt dåliga gissningsfacit ger jag mig ändå in i leken:

John McCain blir i praktiken klar som republikanernas kandidat. Kanske kommer det saknas några delegater men ingen annan kommer ha någon chans.

Barack Obama får ett litet övertag över Hillary Clinton men striden avgörs inte ikväll utan fortsätter nästan ytterligare en månad.

Och så har vi redan ett valresultat. Mike Huckabee slog till och vann i West Virginia före Mitt Romney.

Ni kan med fördel följa MSNBC:s livesändning på nätet. Länken är en bit upp på sidan. Kan inte länka direkt till den.

Dagen D

Det känns som väldigt lång tid har gått sedan New Hampshire men det är inte ens en månad. Det motsvarar dock en mindre evighet i politiken. Jag har tagit ledigt från jobbet i morgon så ni kommer kunna följa rapporteringen här hela natten. Varmt välkomna!

2008-02-04

Ditt och datt

52 % av demokraterna tycker att USA gör framsteg i Irak.

Mitt Romney avslutar kampanjandet inför tisdagen i Kalifornien. Efter stigande opinionssiffror så har han lagt in ett extra kvällsrally där.

John McCain spenderade en del av måndagen på Mitt Romneys bakgård, i Boston, Massachusetts.

Hillary Clinton har återigen blivit känslosam. Denna gång på Yale där hon presenterades av en gammal lärare.

Hon håller ikväll en timmes town hall meeting i TV:n. Kampanjen har köpt en timmes tid på Hallmark och Hillary svarar på frågor i direktsändning.

Pat Buchanan är inte helt nöjd med kandidaterna:

"If you've got a Hillary and McCain race, you've got a third option: That's the pistol on the bed table."

George W. Bush presenterade idag sitt sista budgetförslag.

Day-D minus 1

I morgon är den stora dagen här. Super Tuesday, Super Duper Tuesday, Tsunami Tuesday - kärt barn har många namn. Trenderna i opinionen verkar vara följande:

Barack Obama är på gång i fatt och kanske förbi Hillary Clinton. I de två senaste nationella undersökningarna leder han med 3 respektive 6 %. Barack Obama är ifatt och kanske förbi i Kalifornien, leder i hans hemmastat Illinois och i Georgia. Dessutom leder han i de senaste undersökningarna i Massachusetts, Missouri och Connecticut. Han ligger även i princip jämnsides i Alabama och i Arizona. Clinton har en hyfsad ledning i New York, New Jersey och Tennesse.

John McCain ökar sin ledning över Mitt Romney. För ett par veckor sedan var hans ledning i snitt 5-6 %, idag är den nästan 20 %. Delstater där Romney ser ut att kunna ha en chans är bland annat i jättelika Kalifornien som utser 170 delegater. I den senaste undersökningen leder Romney där och i en annan är det oavgjort. I övrigt ligger han hyfsat till i Georgia, Tennesse och leder i hans hemmastat Massachusetts. I övrigt leder McCain.

Pollster.com visar varför vi ska vara försiktiga med hur vi tolkar undersökningarna. De påpekar också att demokraternas valresultat troligen kommer visa på mindre skillnader eftersom de har proportionerliga val i de flesta delstater. Alltså om det är jämnt i exempelvis Kalifornien så delar man på delegaterna, medan hos republikanerna tar vinnare allt i de flesta delstater även om det är mycket jämnt.

I ett annat inlägg framhåller de en mycket viktig observation. De menar att frågan som väljarna ställer sig är inte nödvändigtvis vem som har mest erfarenhet utan om kandidaterna har tillräckligt mycket erfarenhet för att leda landet. Att en väljare tycker att Hillary Clinton har mer erfarenhet än Barack Obama spelar alltså ingen större roll. Bara om väljaren tycker att Obama har så lite erfarenhet att han inte är mogen att leda landet, då spelar det verklig roll.

UPPDATERING:
Marc Ambinder gör en bättre sammanfattning av läget hos demokraterna:

According to campaign sources, polling and stealing off other analysts, Hillary Clinton has an edge in New York, New Jersey, Tennessee, New Mexico, Oklahoma and Arkansas.

Obama has an edge in Idaho, Colorado, Minnesota, Kansas, Alabama, Georgia, North Dakota and Illinois.

Tossups: California, Connecticut, Democrats Abroad, Arizona, Missouri, Delaware, Utah, American Samoa, Alaska, Massachusetts

Och för republikanerna:

McCain: New York, New Jersey, Arizona, Connecticut, Illinois, Oklahoma, Delaware, Alabama

Romney: Colorado, Alaska, West Virginia, Utah

Tossups: California (lean McCain), Missouri, Georgia, Minnesota

My journey with Edwards

Tricia Miller skriver med inlevelse om de fem månader då hon dagligen följde John Edwards i spåren. Mycket läsvärt.

As a member of Edwards’ traveling press corps for five months (I’m only the silver medalist -- one reporter had been traveling with him full-time for longer), I saw the two-time presidential candidate on good days and bad. In his last days, Edwards finally got the cold that had already made its way through his traveling press corps. The cold was a late consequence for the long days we had all experienced. Even before the first 36-hour campaign swing in Iowa, we were exhausted. No one can say that the former North Carolina senator didn’t give the race his all.

2008-02-03

Läget i opinionen - Super Tuesday

Jag rippar fräckt den utmärkta sammanställningen från Political Wire på opinionsundersökningar från delstater som röstar den 5 febaruari.

Republikanerna:


Alabama
  • McCain 40, Huckabee 31, Romney 21 (SurveyUSA)
Arizona California Delaware Georgia Illinois Missouri New Jersey New York Oklahoma
McCain 40, Huckabee 19, Romney 17 (Tulsa World)

Demokraterna:

Alabama Arizona California Delaware Georgia Illinois Missouri New Jersey New York Oklahoma
Clinton 41, Obama 17 (Tulsa World)

Romney vann i Maine

Ingen bryr sig speciellt mycket om Maine men Mitt Romney fortsätter sin strategi med att samla delegater var helst det är möjligt. Han är den enda stora kandidat som brytt sig om Maine och vann också klart.

Romney 55 %
McCain 22 %
Paul 19 %
Huckabee 5 %

Reklam för miljoner

Det är enorma pengar som satsas på TV-reklam. Hittills totalt 180 000 reklaminslag för ett värde av 158 miljoner dollar. Varav 16 miljoner mellan 24-30 januari. Lägg därtill 17 miljoner dollar för reklam i kabel-TV och två miljoner online. 43 miljoner brändes i lilla Iowa.

Mest av alla har Barack Obama, 23 miljoner, och Mitt Romney, 29 miljoner, satsat från start fram till 27 januari.

John McCain har efter att han omstrukturerade hela sin kampanj varit väldigt fokuserad i sina satsningar. Från och med oktober 2007 la han ungefär en miljon dollar i månaden på TV-reklam i New Hampshire. Efter segern där la han sig på samma nivå i Michigan och South Carolina. I Florida matchade han nästan Rudy Giulianis fem-veckorssatsning på bara en vecka.

Hillary Clinton ligger en liten bit efter Obama med knappt 19 miljoner fram till 27 januari. Tillsammans satsar de nu 19 miljoner i de 22 delstaterna som röstar på tisdag.

Ron Paul verkar sitta på sina pengar. Han har fortfarande ungefär 20 miljoner dollar att spendera. Man börjar ana att han ställer upp som en oberoende kandidat.

Läget i opinionen

Eftersom det är drygt 20 delstater som röstar på tisdag natt så har faktiskt de nationella undersökningarna nu en större betydelse. Vi ska titta senare på undersökningarna för respektive stater.

Enligt RCP:s genomsnitt leder Hillary Clinton med 9,8 % över Barack Obama. I början av året efter hans seger i Iowa och före hennes seger i New Hampshire var hennes ledning så liten som 3-4 %. Den har sedan legat på lite drygt 10 %, men ser nu ut att krympa.

Hos republikanerna har John McCain tagit en stor ledning i två av de tre senaste undersökningarna som är utförda de senaste dagarna. I dessa två leder han med 20 respektive 28 %. Men i Rasmussens är det helt jämnt mellan honom och Romney. Vi har här även en tredje kandidat som jag nog varit lite snabbt att skriva av, Mike Huckabee. I genomsnitt ligger han bara knappt 3 % efter Romney.