2008-05-31

Det är långt kvar

Ben Smith på Politico påminner om en karta över hur elektorsrösterna skulle fördela sig baserat på opinionsundersökningar vid tillfället, 28 maj 2004.

Michigan och Florida

Idag ska det avgöras hur om och hur många delegater som ska få åka till demokraternas konvent. De satt i möte sent igår natt och ska fortsätta idag. Det är Michigan som är svåraste nöt att knäcka. Barack Obama hade inte ens sitt namn på valsedeln där. Det troligaste för Florida är att alla delegater får åka men bara med en halv röst vardera.

Ben Smith bloggar live från mötet.

Inlägg 3000

Nej, det är inte det här som är inlägg nummer 3000. Jag missade det. Det var förra inlägget. Men ändå.

2008-05-30

Ditt och datt

I morgon kommer så tillslut beskedet från det demokratiska partiet hur många delegater Florida och Michigan ska få skicka till konventet som nominerar en presidentkandidat. Chuck Todd tror att Clinton kan komma att få mellan 6 och 19 delegater från beslutet. I det stora hela gör det inte mycket skillnad.

Även Barack Obama mår fint, säger hans doktor.

Mediebevakningen av Barack Obama blir allt mindre positiv. Media började bli mer kritisk mot honom ett tag innan historien om pastor Wright. Faktiskt skedde det efter att Hillary Clinton kritiserat media för att vara för snälla mot Obama.

En av veckans tydligaste back and forth mellan kandidaterna handlar om att åka eller inte åka till Irak. John McCain började med att säga att Barack Obama borde åka till Irak eftersom han bara varit där en gång och det var för två år sedan. På en fråga från en journalist om McCain kunde tänka sig att åka tillsammans med Obama svarade han att visst, det kunde han tänka sig. Obamas kampanj svarade först med att avfärda McCains gemensamma resa men sa sedan att de funderade på att åka själva under sommaren. McCain och republikanerna använder nu detta både för att få in donationer till kampanjen och har lagt upp ett räkneverk på hemsidan. Det räknar hur många dagar sedan det var som Obama besökte Irak. 873 dagar är det tydligen.

Hillary Clinton verkar inte ge upp. De sista primärvalen är 3 juni nästa vecka men journalister har nu fått anmäla sig för att vara med på resor ända till den 6 juni.

Ytterligare en pastor hamnar i hetluften. Denna gång är det en som stödjer Barack Obama.

McCains kampanj log nog stora leenden när de läste Washington Posts genomgång av vad Barack Obama egentligen vill göra om han blir president. Det är luddigt, menar the Post.

Politico skriver om de tre kvinnor (förutom Clinton) som nämns som tänkbara vp-kandidater till Barack Obama.

Utbildning ligger högt på väljarnas agenda för viktigaste frågor. Barack Obama pratade häromdagen om vad han vill göra.

Evans-Novak kollarfördelningen av elektorsröster och går igenom varje delstat. Det är jämnt, 270 för McCain, 268 för Obama.

En av veckans allra största nyheter är president Bushs tidigare pressekretare Scott McClellans nya bok. I den sågar han det mesta som har att göra med Bush att göra. Bland annat säger han att Bush förlitade sig på propaganda för att sälja Irakkriget till folket. Läs mer hos Politico.

Nästa vecka på måndag planerar Barack Obama att besöka Michigan.

En minut. Så länge framträdde president Bush och John McCain tillsammans för media på en fundraiser som i övrigt hölls bakom lyckta dörrar.

Now to something completely different

Rekommenderade svenska USA-bloggar

För er som av någon anledning trodde det så är detta inte den enda svenska bloggen om amerikansk politik. Här kommer några som jag läser.

Jag har länkat några gånger till USAval.se. Det är en utmärkt blogg som under själva primärvalsåret har varit mycket flitiga med uppdateringarna. Samma inriktning som jag själv har. Nyheter och lite kommentarer. Framförallt är det Peo som skriver men ibland kommer Joakim Nilsson med några djupa inlägg.

Två andra bloggar som dock inte bara skriver om amerikansk politik är Johan Ingerö och Andreas Henriksson. När de väl skriver om USA är det ofta riktigt, riktigt bra. Inte några neutrala nyheter, utan mustiga kommentarer från två mycket välinsatta tyckare.

En annan som är kul att läsa är Dick Erixon. Även han skriver om mycket annat också men en hel del USA. Hans grej är inte att försöka vara balanserad utan sopar på rätt hårt från republikanskt håll. Ett perspektiv som inte syns alltför ofta i svensk media, och det är just därför han skriver så tror jag.

2008-05-27

Dessa pastorer

Först var det Barack Obamas pastor. Men Obama hade i alla fall bara en verkar det som. John McCain har två, den ena galnare än den andra. Eller ja, de verkar rätt tokiga båda två. Hur som helst.

Vi tar John Hagee först. Han är boss över en kyrka med 19 000 medlemmar men är framförallt teveevangelist i tv-kanaler som når 99 miljoner hem varje vecka. En sådan snubbe är bra att ha på sin sida och därför var McCain glad över att få hans endorsement tidigare i år. För några dagar sedan avsa han sig stödet efter kontroverser kring flera av Hagees uttalanden, men framförallt när han pratade om Hitler. Han kallade Hitler en jägare 'and they the hunters should hunt them. That will be the Jews. From every mountain and from every hill and from out of the holes of the rocks. If that doesn't describe what Hitler did in the holocaust you can't see that."

Några timmar senare avsa sig McCain även pastor Rod Parslys stöd. Även han teleevangelist som spelade en viktig roll i president Bushs återvalskampanj. Han hjälpte till att organisera mycket folk via kyrkorna i en jättelik Get Out The Vote-operation som gav Bush segern. McCain avsa sig stödet efter att han hört att Parsley sagt följande:

"do[es] not believe that our country can truly fulfill its divine purpose until we understand America was founded, in part, with the intention of seeing this false religion destroyed”

Innan McCain och Obama söker stöd av några nya eller gamla pastorer bör de nog kolla igenom rätt noga allt de kan ha sagt vid olika tillfällen. Det finns visserligen skillnader mellan relationerna som McCain hade till dessa två och den relation Obama hade till Jeremiah Wright. Men hur det än må vara med den saken så är naturligvis strulet inte positivt för McCain. Han tappar stöd till höger genom att avsäga sig deras endorsements, och han tappar stöd i mitten för att han förknippas med sådana personer.

Ditt och datt

Det är uppenbart att general election har börjat (finns det ett bra svenskt ord istället för general election?). Barack Obama och John McCain utbyter dagligen salvor på diverse områden. Idag attackerar Obama McCain för att han gömmer sig bakom lyckta dörrar när han träffar George Bush och har en fundraiser ihop. Och när McCain pratar om kärnkraft- och kärnvapenpolitik så passar han på att jabba mot Obama.

John McCain kör upp en reklamfilm på TV i Michigan och Pennsylvania.

Robert Novak (vars bok jag nyligen beställde) skriver att Mark Warner sagt till medarbetare att han finns på Obamas lista över tänkbara vp-kandidater. Warner är fd guvernör i Virgina och favorittippad kandidat till att ersätta John Warner (R) (inte släkt) i senaten.

Barack Obama är på tredagarsturné i New Mexico, Nevada och Colorado. Tre delstater han måste vinna om han förlorar antingen Ohio eller Pennsylvania.

NY Times har en härlig artikel om Reggie Love, Barack Obamas stora body man. Inte hans livvakt utan hans allt-i-allo. Tänk Charlie i Vita huset.

Fidel Castro lägger sig i presidentvalet genom att skriva om Barack Obama. Han gillar inte att Obama vill fortsätta handelsembargot mot Kuba, men skriver ändå att han är “the most progressive candidate to the U.S. presidency”.

Demokraterna tittar på North Carolina och gillar vad de ser. De har lyckats nominera en stark utmanare till senator Elizabeth Dole (R) och tänker satsa hårt på att fort bort henne. Samma styrka ser de i valet till representanthuset.

LA Times kollar på båda kandidaternas kopplingar till lobbyister.

Bob Barr har blivit Libertarianska partiets kandidat. Det pratas om att han kan komma ta tillräckligt många röster från McCain för att förstöra hans chanser (spoil) i höst. På en fråga om det svarar Barr:
"There are two folks that are out to spoil the race here — it's Senator Obama and Senator McCain. They're setting out, I think, to spoil our chances."

Humor för politiska nördar

"My first thought on the running mate question is that to balance his ticket, Barack Obama should pick a really old white general. Therefore, he should pick Dwight Eisenhower. John McCain, on the other hand, needs to pick someone younger than himself. Therefore, he also should pick Dwight Eisenhower."

David Brooks i NY Times.

2008-05-25

Huckabee-bloopers

The Amazing Money Machine

Hillary Clinton byggde den mest formidabla fundraisingmaskin som någonsin setts. Det fanns bara ett fel. Hon byggde den gamla modellen. Barack Obama byggde den nya och den krossade den gamla.

The Atlantic har en mycket intressant artikel om hur fundraising i USA har utvecklats sedan den nya kampanjfinansieringslagen trädde i kraft. Den lagen satte stopp för stora summorna direkt till kandidaterna, soft money, och satte ett tak på 2000 dollar per person, numera 2300. Den som drev igenom det nya systemet var ironiskt nog John McCain.

Ditt och datt

En titt inuti Barack Obamas kampanj bjuder CNN på.

Det börjar knorra lite här och där inom republikanerna att John McCain inte utnyttjat månaderna då Clinton och Obama bråkat tillräckligt bra. Inte minst på grund av att flera lobbyister fått lämna kampanjen på senare tid.

Republikanska partiet har under några år varit bättre än demokratiska partiet på micro targeting. Alltså att noga undersöka väljarkåren, dela in den i små grupper och sedan nå dessa: "In Florida alone, as President Bush sought reelection, consumer data enabled the GOP to locate regular churchgoers who were not Republican, as well as identify a group of Hispanic mothers particularly supportive of the No Child Left Behind law." Men nu menar demokraterna själva att de är ifatt.

Under veckan lät John McCain några reportrar läsa hans läkarjournaler. Han är vid utmärkt hälsa och cancern är borta och inget tyder på att den skulle komma tillbaka.

Vi vann andra halvlek, kan Clinton-kampanjen säga med trovärdighet. Marc Ambinder har siffrorna sedan 4 mars:

Hillary votes: 6,519,685
Obama votes: 6,007,744
Margin: Hillary +511,941

Hillary pledged delegates: 510
Obama pledged delegates: 495
Margin: Hillary +15 delegates

Hillary contests: 7 (OH, RI, TX, PA, IN, WV, KY)
Obama contests: 6 (VT, WY, MS, GU, NC, OR)

Barack Obama har varit i Florida och där pratat om hur han vill förändra politiken mot Sydamerika: “It’s time to turn the page on the arrogance in Washington and the anti-Americanism across the region that stands in the way of progress. It’s time to listen to one another and to learn from one another.”

Hillary Clinton lyckades göra bort sig rejält i veckan då hon pratade om varför hon stannar kvar i racet. Maken Bill sydde inte ihop nomineringen fören i juni sa hon och "we all remember Bobby Kennedy was assassinated in June in California.” En del blev väldigt upprörda men både Barack Obama och Bobby Kennedys äldsta son har varit förstående och förstått att det var ett misstag.

Free & Strong America PAC heter Mitt Romneys nya Political Action Committee. I den fortsätter många av hans medarbetare från kampanjen. Utan tvekan planerar Mitt Romney att ställa upp i flera presidentval.

Tim Griffin börjar jobba hos det republikanska partiet med att leda "opposition research" på Barack Obama. Han ska med andra ord bland annat försöka hitta fler stories ala Jeremiah Wright. Samma roll som han hade 2004.

Racet till representanthuset

Återigen är jag fräck och bara rätt av klistrar in Stu Rothenbergs lista över vilka platser i representanthuset som är hotade. Till skillnad från senaten så är alla ledamöter i representanthuset uppe för omval varannat år. I senaten är en tredjedel av platserna uppe för omval vartannat år och senator sitter följaktligen sex år i taget.

Rothenbergs lista ser vid en första anblick inte så dramatisk ut. Om toss-ups fördelar sig ungefär lika åt båda hållen ser republikanerna ut att bara förlora netto tre platser. Men i bakhuvet ska vi ha de tre fyllnadsval som gjorts under året i rätt starka republikanska distrikt. I samtliga fall har republikanerna försvarat en plats och i samtliga fall har de förlorat. De politiska vindarna blåser klart mot republikanerna och sånt brukar spela rätt stor roll i race till representanthuset.

PURE TOSS-UP (7 R, 7 D)
  • AL 5 (Open; Cramer, D)
  • AZ 1 (Open; Renzi, R)
  • CA 11 (McNerney, D)
  • FL 16 (Mahoney, D)
  • KS 2 (Boyda, D)
  • LA 6 (Cazayoux, D)
  • MN 3 (Open; Ramstad, R)
  • MS 1 (Childers, D)
  • NJ 7 (Open; Ferguson, R)
  • NY 26 (Open; Reynolds, R)
  • NM1 (Open; Wilson, R)
  • OH 15 (Open; Pryce, R)
  • OH 16 (Open; Regula, R)
  • PA 10 (Carney, D)
TOSS-UP/TILT REPUBLICAN (7 R, 1 D)
  • AK A-L (Young, R)
  • IL 10 (Kirk, R)
  • LA 4 (Open; McCrery, R)
  • NY 13 (Open; Fosella, R)
  • NY 29 (Kuhl, R)
  • NC 8 (Hayes, R)
  • TX 22 (Lampson, D)
  • WA 8 (Reichert, R)
TOSS-UP/TILT DEMOCRATIC (1 R, 2 D)
  • GA 8 (Marshall, D)
  • NH 1 (Shea-Porter, D)
  • NJ 3 (Open; Saxton, R)
LEAN REPUBLICAN (8 R, 0 D)
  • CT 4 (Shays, R)
  • FL 24 (Feeney, R)
  • MI 7 (Walberg, R)
  • MI 9 (Knollenberg, R)
  • MO 6 (Graves, R)
  • NV 3 (Porter, R)
  • OH 1 (Chabot, R)
  • OH 2 (Schmidt, R)
LEAN DEMOCRATIC (3 R, 9 D)
  • AZ 5 (Mitchell, D)
  • AZ 8 (Giffords, D)
  • IL 11 (Open; Weller, R)
  • IN 9 (Hill, D)
  • KY 3 (Yarmuth, D)
  • KS 3 (Moore, D)
  • MN 1 (Walz, D)
  • NY 25 (Open; Walsh, R)
  • OR 5 (Open; Hooley, D)
  • PA 4 (Altmire, D)
  • VA 11 (Open; Davis, R)
  • WI 8 (Kagen, D)
REPUBLICAN FAVORED (12 R, 0 D)
  • AL 2 (Open; Everett, R)
  • CA 4 (Open; Doolittle, R)
  • CO 4 (Musgrave, R)
  • FL 8 (Keller, R)
  • FL 13 (Buchanan, R)
  • IL 6 (Roskam, R)
  • KY 2 (Open; Lewis, R)
  • MN 6 (Bachmann, R)
  • NM 2 (Open; Pearce, R)
  • PA 6 (Gerlach, R)
  • PA 18 (Murphy, R)
  • WV 2 (Capito, R)
DEMOCRAT FAVORED (0 R, 6 D)
  • IL 8 (Bean, D)
  • IL 14 (Foster, D)
  • NY 20 (Gillibrand, D)
  • OH 18 (Space, D)
  • PA 8 (Murphy, D)
  • PA 11 (Kanjorski, D)

Alla McCains gäster

McCains har som jag skriver nedan bjudit hem lite folk till ranchen i Arizona. Mest fokus har hamnat på guvernörerna Romney, Crist och Jindal, men det finns fler folk på plats och fler var inbjudna men kunde inte komma.

Senator Sam Brownback är som kunde komma men ingen skrivit om. Han är en möjlig vice presidentkandidat även om jag tror att hans chanser är små. Hans egen presidentkampanj gick för dåligt. Men han är ett aktat namn inom den kristna högern och en allmänt välrespekterad senator.

Mike Huckabee kunde som jag skrev nedan inte komma. Tydligen inte heller Tim Pawlently, guvernören i Minnesota som många sätter etta på sin lista när de tippar vem McCain kommer vinna. Dessutom är senator Lindsey Graham hos McCains men som gammal vapendragare än något annat. Samma sak med senator Joe Lieberman, även om hans vp-chanser kan anses något, något större.

Två företagsledare finns också med under helgen. eBays före detta VD Meg Whitman och FedExs grundare Fred Smith. De båda nämns då och då i vp-spekulationerna men båda är verkliga long shots.

2008-05-24

Grillning i dubbel bemärkelse

I helgen ska det grillas hemma hos McCains i Arizona. Bobby Jindal, guvernör i Louisiana, Charlie Crist, guvernör i Florida och Mitt Romney, före detta guvernör i Massachussetts är alla hembjudna till John McCain. Enbart för en social tillställning hävdar såklart McCains kampanj, men alla förstår att dessa tre står på McCains vp-lista. Mike Huckabee var även han inbjuden men kunde inte komma.

Samtidigt ska det inte läsas in för mycket i detta. Jag tror exempelvis inte att dessa tre nödvändigtvis står högst upp på listan. Med på listan finns säkert också Tim Pawlenty, guvernör i Minnesota. Kanske också Michael Bloomberg. Först pratades det om honom som presidentkandidat, senare som vice presidentkandidat åt Barack Obama, och nu alltså för McCain. Marc Ambinder skriver att rådgivare till McCain frågat runt om Bloomberg. Det behöver inte betyda att McCain själv är intresserad, men några finns det i alla fall som funderar på hans namn.

Enligt uppgifter
ska Arthur Culvahouse leda McCains jakt på en vice presidentkandidat. Han är advokat och jobbade åt Reagan på 80-talet.

2008-05-22

Efter Ted Kennedy, fru Kennedy?

Jag skrev i förra inlägget om vilka som kan tänkas ta över efter Ted Kennedy. Det kanske inte blir någon av dem, utan i stället Vicki Kennedy, hans fru.

Hon är 54 år och var tidigare advokat i Washington och är Ted Kennedys fru sedan tolv år. En demokrat från Massachussetts säger om henne:

"She's smart, and smart politically."

Vem tar över efter Teddy Kennedy?

Jag har hittills inte skrivit något om Ted Kennedys tragiska sjukdom. Mest för att det redan skrivits mycket i svensk media om det och jag inte hade något övrigt att tillföra. Men nu har jag det. Kennedys tid i senaten är nu troligen begränsad. Förhoppningsvis kan något göras åt hjärntumören men troligen kommer han tvingas lämna senaten. Då öppnar sig en plats i senaten från Massachussetts för första gången sedan 1984.

Det finns flera som är redo att försöka ta över. När John Kerry (som är den andra senatorn från Massachussetts) försökte bli president 2004 förberedde sig många på att ta över den plats han skulle lämna efter sig om han skulle få flytta in i Vita huset. Dessa personer finns fortfarande kvar och är redo.

En är kongressledamoten Ed Markey. Han kom in i representanthuset 1976 och förlorade senatsvalet 1984 mot Kerry. 2004 satsade han 300 000 dollar i tv-reklam när han förberedde sig för att försöka ta över Kerrys plats. Idag har han 2,4 miljoner i kampanjkassan.

En annan är kongressledamoten Barney Frank. Även han laddade 2004 med en 350 000 dollars reklamkampanj. Han har dock ett tungt uppdrag i representanthuset som han kanske inte vill ge upp.

En tredje potentiell kandidat är tidigare kongressledamoten Marty Meehan. Idag jobbar han som kansler för University of Massachussetts. Han har en mycket välfylld kampanjkassa på 4,8 miljoner.

En fjärde möjlig kandidat är Robert F Kennedys son, Joseph Kennedy II, även han kongressledamot.

Bland republikanerna finns namn som Jim Ogonowski som redan bestämt sig för att utmana John Kerry när han nu är uppe för omval 2008. Ett annat intressant namn är president Bushs tidigare stabschef, Andrew Card. Han var personen som viskande berättade för Bush vad som hade hänt i New York den 11 september.

Ditt och datt

Barack Obama gjorde av med mer pengar än han fick in under april. 36 miljoner försvann ut och drygt 31 miljoner kom in. Han har nu 37 miljoner i kassakistan. John McCain lyckades hålla sina kostnader lågt och dubblar sin kassakista till 22 miljoner. Hillary Clintons kampanj har en skuld på nästan 20 miljoner.

Clinton kan tänka sig att fortsätta även efter att primärvalen är slut den 3 juni. Det säger hennes chefstrateg Geoff Garin: “At some point a candidate will have a majority (of delegates) needed to win the nomination, but we have not reached that point yet. We probably won’t reach that point on June 3.”

John McCain har ur kampanhen gjort sig av med en del folk som är eller har varit lobbyister. Barack Obama passar nu i Florida på att attackera honom över dessa och andra lobbyister: “Almost a decade ago, he offered a bill that, in his words, would ban a candidate from paying registered lobbyists. ... Well, I'll tell you that John McCain then would be pretty disappointed with John McCain now because he hired some of the biggest lobbyists in Washington to run his campaign.”

Efter förlusten i nyvalet till kongressen i Mississippi så görs nu förändringar i NRCC, republikanernas kampanjorganisation för representanthus.

Barack Obama förbereder sig försiktigt för att ta över det demokratiska partiet.

Den oberoende demokraten som stöjder John McCain, Joe Lieberman, angriper Barack Obama i en debattartikel i Wall Street Journal: "Mr. Obama has said that in proposing this, he is following in the footsteps of Reagan and JFK. But Kennedy never met with Castro, and Reagan never met with Khomeini. And can anyone imagine Presidents Kennedy or Reagan sitting down unconditionally with Ahmadinejad or Chavez? I certainly cannot."

2008-05-21

Aprils fundraising

De tre kampanjerna rapporterade i natt sina fundraisingresultat från april. John McCain gjorde sin bästa månad hittills med 18 miljoner dollar, men presterar fortfarande sämre än både Clinton och Obama. Hillary Clinton fick in 22 miljoner och Barack Obama 31,3 miljoner.

Varsin seger i natt

Som väntat vann Hillary Clinton stort i Kentucky, 65-30, och Barack Obama inte lika stort i Oregon, 58-42 med 68 % av rösterna räknade.

Här en video från när Barack Obama firade segern - i Iowa:

2008-05-20

Tufft för republikanerna i senaten

Stu Rothenberg har uppdaterat sin lista över senatsvalet i höst. Jag har fräckt kopierat in den nedan. Som ni kan se tillhör de tre mest sårbara platserna republikanerna. Två öppna platser, vilket innebär att den sittande senatorn slutar, i Virginia och New Mexico. Dessutom ligger Sen. Sununu i New Hampshire illa till.

Toss-ups är platser som kan gå åt endera håll. Här hittar vi ytterligare två republikanska platser men också den första demokratiska. Låt oss för skojs skull säga att demokrateterna vinner de tre som nu lutar åt deras håll samt de två toss-upsen och att republikanerna vinner sin toss-up. Då förlorar republikanerna netto fyra platser. Inte alls omöjligt.

Som ni ser är samtliga senatsplatser som ligger i riskzonen, utom en, republikanska.

Likely Takeover (1 R, 0 D)
  • VA Open (Warner, R)
Lean Takeover (2 R, 0 D)
  • NM Open (Domenici, R)
  • Sununu (R-NH)
Toss-Up (2 R, 1 D)
  • CO Open (Allard, R)
  • Coleman (R-MN)
  • Landrieu (D-LA)
Narrow Advantage for Incumbent Party (2 R, 0 D)
  • Smith (R-OR)
  • Stevens (R-AK)
Clear Advantage for Incumbent Party (4 R, 0 D)
  • Collins (R-ME)
  • Dole (R-NC)
  • McConnell (R-KY)
  • Wicker (R-MS)
Currently Safe (12 R, 11 D)
  • ID Open (Craig, R)
  • NE Open (Hagel, R)
  • Alexander (R-TN)
  • Barrasso (R-WY)
  • Chambliss (R-GA)
  • Cochran (R-MS)
  • Cornyn (R-TX)
  • Enzi (R-WY)
  • Graham (R-SC)
  • Inhofe (R-OK)
  • Roberts (R-KS)
  • Sessions (R-AL)
  • Baucus (D-MT)
  • Biden (D-DE)
  • Durbin (D-IL)
  • Harkin (D-IA)
  • Johnson (D-SD)
  • Kerry (D-MA)
  • Lautenberg (D-NJ)
  • Levin (D-MI)
  • Pryor (D-AR)
  • Reed (D-RI)
  • Rockefeller (D-WV)

Kort ditt och datt

Barack Obama ska ju åka till Florida i några dagar och kampanja. Nu visar det sig att Hillary Clinton åker efter och gör samma sak. En fråga infinner sig: Varför?! Obama kampanjar naturligtvis i Florida eftersom han kommer vinna demokraternas nominering och vill gärna vinna Florida i november. Vad Hillary Clinton har att göra där är dock minst sagt oklart.

McCains mediagubbe Mark McKinnon sa för ett år sedan att han skulle sluta i McCains kampanj om Barack Obama blev demokraternas kandidat. Nu håller han vad han lovade.

Utrikesbråket mellan McCain och Obama flyttade idag till Florida. McCain angrepp Obama för att hans vilja att förutsättningslöst kunna tänka sig att som president möta Raul Castro. Samt att Obama en gång förespråkat att lyfta handelsembargot mot Kuba. Cuban-Americans är en viktig väljargrupp i Florida. Obama bemötte McCain i en intervju i CNN och sa att McCain är besatt av Irans president och att Obama inte alls kommer normalisera förhållandet med Kuba.

Oregon och Kentucky röstar i natt

Det enda som är intressant i nattens primärval i Oregon och Kentucky är om Barack Obama når en majoritet av delegater som är utsedda av väljarna. Det gör han troligen och kommer fira det i Iowa. Det kan innebära att en hel drös superdelegater som sagt att de ska lägga sin röst på den som får en majoritet av väljarnas delegater nu kommer välja Obama.

Men för gamla tiders skull ska vi kolla på förutsättningarna i natt.

Obama leder i snitt med 12 % i Oregon och Clinton med hela 29 % i Kentucky. Mätningarna i Oregon pendlar mellan 5 och 18 procents övertag. I Kentucky mellan 26 och 36 %.

I Oregon står 52 delegater på spel och i Kentucky 51 stycken. Vallokalerna har öppet till klockan sju i morgon bitti i Oregon (som bara poströstar, läs mer här om kråglet) men stänger redan kl 01 i Kentucky.

Me i Studio Ett

Jag deltar idag i ett inslag i Studio Ett av Inger Arenander. Hon har pratat med mig samt lite löst folk i form av partisekreterare i moderaterna och socialdemokraterna. Jag pekar på det personliga mötet i amerikansk politik och hur vi försöker jobba med det i Norrköping. Dessutom lyckas jag ödmjukt jämföra mig själv med Barack Obama och John McCain.

Ni kan höra det här.

2008-05-19

Ditt och datt

Hillary Clintons tidigare kampanjmanager Patti Solis Doyle rapporteras ha pratat med David Axelrod, Obamas chefstrateg: "I know that she wants to be helpful in a general election campaign." Solis Doyle säger att hon är med Hillary precis som de senaste 17 åren.

65 000 fick plats för att se Barack Obama i Oregon. 15 000 fick inte plats. Jisses!

Huvuden rullar i McCains kampanj. Nja, inte riktigt men en hel del folk som har eller har haft kopplingar till lobbyfirmor får lämna skeppet. Nu senast en tungviktare i form av Thomas G. Loeffler, en toppfundraiser för McCain. Hela kampanjpersonalen gås nu igenom och deras kopplingar till lobbyister kartläggs. Obama har inte varit sen med kritiken och menar att McCains kampanj drivs och betalas av lobbyister.

Barack Obama och John McCain har debatterat utrikespolitik de senaste dagarna. Iran är ämnet för dagen. McCain kritiserar Obama för att han sagt att han kan tänka sig att förutsättningslöst träffa Irans president. Han kritiserar också att Obama kallat Iran "tiny" i jämförelse med hotet från Sovjetunionen. Obama å sin sida kopplar ihop McCain med Bush och citerar bland annat John F Kennedy: "Let us never negotiate out of fear, but let us never fear to negotiate."

Republikanerna förlorade nyligen ett nyval till representanthuset i Mississippi i ett tungt republikanskt distrikt. Det är tredje gången i år republikanerna förlorar ett sånt val vilket ger en försmak inför novembers val till kongressen. Stu Rothenberg analyserar varför det gick som det gick.

Republikanerna börjar bli riktigt skraja för att de går mot ytterligare ett mycket tufft kongressval i november. Nu börjar de snegla på John McCain och funderar på om hans mer mitteninriktade profil kan vara räddningen.

Jamie Rubin, tidigare medarbetare på amerikanska UD och Clinton-supporter påstod i en debattartikel i Washington Post att John McCain sagt om Hamas att “sooner or later we are going to have to deal with them.” Den var visserligen sant men taget något ur sitt sammanhang. Se själva i den här videon.

President Bush sa i Israel här om dagen att: “Some seem to believe that we should negotiate with the terrorists and radicals, as if some ingenious argument will persuade them they have been wrong all along.” och “We have an obligation to call this what it is: the false comfort of appeasement, which has been repeatedly discredited by history.”
Barack Obama reagerade mycket starkt, trots att han inte direkt nämndes i Bushs tal. Han kallad det “dishonest, divisive attacks” och “hypocrisy, fear-peddling, fear-mongering”.

I morgon röstar Oregon och Kentucky. Obama kommer troligen vinna Oregon och Clinton Kentucky. Enligt Obamas kampanj kommer troligen Obama då nå en majoritet av delegater som utses av väljarna. Men han kommer inte hålla tal i Oregon, utan Iowa. Där allt började. Sen drar han till Florida för en tre dagars turné.

John Edwards förnekar att han är intresserad av vp-platsen.

2008-05-18

John McCains vecka

Klimat, framtid, vapen och Saturday Night Live. Det innehöll John McCains senaste kampanjvecka. Han började den som sagt med klimat. I Arlington, Virginia, utan för Washington DC, höll han ett tal där han presenterade sin syn på klimatförändringarna. Han argumenterade kort för att de existerar och pekade sedan ut sin huvudsakliga lösning - handel med utsläppsrätter. Det kommer driva fram ny, miljövänlig teknik som gör att målen att minska utsläpp av koldioxid nås. Hans satte också upp dessa mål:

"By the year 2012, we will seek a return to 2005 levels of emission, by 2020, a return to 1990 levels, and so on until we have achieved at least a reduction of sixty percent below 1990 levels by the year 2050."

I samband med detta lanserade de också nya kampanjprodukter, miljövänliga sådana, Eco-Friendly Items.

Han drog sedan vidare till Columbus, Ohio, för att prata framtid. Hur ser USA ut i januari 2013 efter fyra år med John McCain som president. Det är naturligtvis en hel del som ska ha hänt till dess hoppas McCain. Bland annat att de flesta trupperna kommit hem från Irak efter en seger där, att Osama bin Laden är fångad eller dödad, att ett League of Democracies har formats och stoppat folkmordet i Darfur, att USA:s jordbrukstullar är borta och jordbruksstödet håller på att fasas ut, att ett nytt globalt klimatavtal är påskrivet, att ett gästarbetarprogram är infört och att han utsett demokrater till regeringen. Han avslutade talet med hur han kommer jobba med politiker från båda partier:

"If I am elected President, I will work with anyone who sincerely wants to get this country moving again. I will listen to any idea that is offered in good faith and intended to help solve our problems, not make them worse. I will seek the counsel of members of Congress from both parties in forming government policy before I ask them to support it."

Till detta tal lanserades en ny reklamfilm:



Och så till sist i veckan var det alltså vapen som var på tapeten. McCain talade på en NRA-kongress. En organisation som han inte alltid haft den bästa relationen med. Han förespråkar vissa regleringar kring köp av vapen och NRA ogillar hans stora kampanjfinansieringsreform:

"Over the years, I haven't agreed with the NRA on every issue. I have supported efforts to have NICS background checks apply to gun sales at gun shows. I supported campaign finance reform because I strongly believed our system of financing campaigns was influencing elected officials to put the interests of "soft money" donors ahead of the public interest."

Ja, detta var alltså det som kampanjen själva stod för, en hel del annat hände också. Jag återkommer så fort tid ges.

Men veckan är faktiskt inte slut där. Igår kväll var McCain med i Saturday Night Live. Kolla, riktigt kul!

Trevlig söndag!

WSJ porträtterar Mark Salter, McCains troligen närmaste medarbetare. NY Times funderar på McCains och Obamas strategier till hösten. En osynlig hjälte som spelat en avgörande roll i bakgrunden i Obamas kampanj är delegatansvarige (eller vad man ska kalla det) Jeff Berman. NY Times tittar på Obamas bakgrund. Och till sist så granskar Chicago Tribune McCains strategi mot Obama.

2008-05-17

Hur du inte kampanjar för VP

Har du någon gång funderat på hur man blir vice president i USA? Ett sätt att inte bli det är att inte vara född i USA. Ett annat är att dra smaklösa skämt. Mike Huckabee har dragit många lysande skämt. Detta kommer inte gå till historien som ett av dem.

Vid en NRA-konferens (National Rifle Association) sa han följande när ett oväntat ljud hördes någonstans i från:

"That was Barack Obama, he just tripped off a chair, he's getting ready to speak. Somebody aimed a gun at him and he dove for the floor."

Ni kan se det i den här videon, cirka 50 sekunder in.

Svårt att inte dras med

Låten som några artister gjort utifrån Barack Obamas tal, Yes We Can, är oerhört medryckande tycker jag. Oavsett vad man tycker om Obamas åsikter så är det svårt att inte dras med när man hör talet blandat med musik på detta underbara sätt:

Vad gick fel?

The New Republic fortsätter med sina högintressanta inblickar i olika kampanjer. Nu har de lyckats övertala över ett dussin medarbetare till Hillary Clinton att anonymt tycka till om vad som gick snett i kampanjen - What Went Wrong?

En person skickade in en lista över vad som gick fel, den börjar så här:

1. Patti
2. Solis
3. Doyle

Patti Solis Doyle var kampanjmanager men byttes ut i februari. En annan lista börjar så här:

1. Mark Penn
2. Mark Penn
3. Mark Penn

Penn var chefstrateg i kampanjen tills han blev degraderad efter att det kommit fram att han jobbat med ett frihandelsavtal åt Colombias regering samtidigt som Clinton jobbade mot det.

Något som i min mening verkar vara ett avgörande misstag är detta. Även om det nödvändigtvis inte behöver ha och göra med Harold Ickes:

"Harold Ickes's encyclopedic understanding of the proportional delegate system was never operationalized into a field plan. The campaign inexplicably wrote off many states entirely, allowing Obama to create the lead of 100+ delegates that he has today. Most notably, we claimed the race would be over by February 5, but didn't devote any resources to the smaller states that day and in the weeks that followed, allowing Obama to easily run up margins and delegate counts on the cheap--the delegate margin he will win by."

En annan miss var denna:

"Mark Penn and Mandy Grunwald dismissed the possibility of youth turning out heavily in Iowa for Obama, saying on the record after the Jefferson-Jackson dinner, 'They don't look like caucus-goers.'"

Men som Marc Ambinder påpekar, det var ett misstag som alla kampanjer förutom Obamas gjorde.

2008-05-15

Edwards endorsement

Som ni läst på annat håll (jag har varit på konferens) så har John Edwards endorsat Barack Obama. Han väntade väldigt länge tycker jag. Hans stöd betyder inte så mycket om vi tittar på de kvarstående primärvalen. Däremot kan det kanske hjälpa Obama något bland vita låg- och medelklassväljare som han hittills haft svårt att nå. Den starkaste signal stödet sänder är att Edwards tycker att nomineringsstriden är över.

First Read har sammanställt vad en del tidningar och andra medier skriver om händelsen.

Edwards kan nu tänka sig en vice presidentkandidatur, menar NY Times, eller en roll som justitieminister en Obama-administration. Obama säger att Edwards skulle finns på varje persons lista över tänkbara vp-kandidater.

2008-05-14

Clinton vann i West Virginia

“I am more determined than ever to carry on this campaign until everyone has had a chance to make their voices heard.”

Det säger Hillary Clinton efter den överlägsna segern i West Virginia. Hon vann med 67 - 26 med 98 % av rösterna räknade. Det ger henne en delegatseger med 19-7, ett netto på plus 12. Barack Obama ringde för att gratulera men hon svarade inte, så han lämnade ett meddelande.

Om Barack Obama vinner nomineringen kommer 29 % av demokraterna i West Virginia rösta på John McCain påstår de i vallokalsundersökningen. Det är en siffra som jag tror man ska ta med en stor nypa salt. Om Clinton vinner kommer 18 % rösta på McCain.

2008-05-13

Lobbyisterna i kampanjerna

Peo på USAval.se publicerar en utmärkt artikel om lobbyisterna i de båda kampanjerna:

"Både McCain och Obama har ju gjort sig kända för att ta avstånd från lobbyister. Det har blivit lite av deras signum. Men det är så klart en myt. Båda är mer eller mindre beroende av stöd från lobbyister. Kampanjerna drivs till och med av personer som ofta tidigare varit lobbyister."

West Virginia röstar i natt

Blir det ett tröstmål för Hillary Clinton i natt? Det mesta tyder på det. Hon leder med mellan 30 och 40 procentenheter över Barack Obama. Ingen demokrat kan vinna utan West Virginia säger hon i ett mer och mer krampaktigt försök att övertyga någon om att hon fortfarande bör vinna demokraternas nominering.

Barack Obama är inte övertygad. Han har börjat fokusera på valet i november istället för Clinton. I dag är han inte i West Virgina, utan i Missouri. Senare i veckan ska han till Michigan och Florida och kampanja för första gången.

Vallokalerna har öppet till halv två i natt svensk tid och 28 delegater står på spel. Väderrapporterna pekar på klar himmel, solsken och varma temperaturer.

Även om Clinton kommer att vinna stort i natt så tyder just ingenting på att det blir mer positivt för henne. CQ Politics sammanfattar min uppfattning på ett slagfärdigt sätt:

"An expected victory for New York Sen. Hillary Rodham Clinton in Tuesday's primary in West Virginia might have the anticlimactic feel of a badly defeated football team scoring a meaningless late game touchdown that the winning team didn't try very hard to contest."

2008-05-11

Liberal-konservativ

Ta en titt på undersökningen nedan. Den genomsnittlige väljare står ideologiskt närmare John McCain än Barack Obama. Det är detta många i Sverige glömmer när de tippar vem som kommer vinna i november. Det finns också flera andra faktorer som måste vägas in, men detta är en viktig.

Ditt och datt

En av Obamakampanjens främsta konkurrensfördelar är deras förmåga att engagera nya väljare. Nu, i god tid innan valet i november, påbörjar de en stor väljarregistreringskampanj i alla 50 delstater.

Två personer i John McCains kampanj avgår efter att deras tidigare förbindelser till militärjuntan i Burma har blivit kända.

McCains kampanj har fört fram idén att McCain och Obama ska kampanja en del tillsammans. Till exempel genom gemensamma town hall meetings där de tar frågor från publiken utan att ha någon moderator som styr debatten. Obama svarade snabbt att han tyckte det var en bra idé.

Hillary Clintons sista hopp dog nu när hon tappade ledningen bland superdelegaterna. En ledning hon haft sedan början av kampanjen.

McCain signalerade i veckan sitt stöd för Joe Lieberman och John Warners ambitiösa klimatlag. Än så länge har de inte uppnåt de nödvändiga 60 rösterna som krävs för att hindra en filibuster. McCain håller ett tal om klimatförändringarna på måndag.

Enligt först Arianna Huffington och sedan av två skådespelare från West Wing så röstade inte John McCain för George Bush år 2000. Detta har naturligtvis förnekats av McCain.

I ytterligare ett drag för att försvara sitt beslut att överge det tidigare löftet att ta mot statliga pengar för kampanjen i höst funderar Obama nu på att sätta ett tak för donationer till kampanjen. Idag är gräsen 2300 dollar per person, Obama kan komma att sätta den lägre.

2008-05-09

2008-05-08

McCain fortsätter ostört

I det närmaste ostört har John McCain fortsatt föra ut sitt budskap. Senaste veckan har det bland annat handlat om hans syn domare och religiös frihet i världen. Domare och synen på deras roll är en mycket viktig fråga i USA. Från konservativt håll hävdar de att domare i Högsta domstolen enbart ska tolka lagen och inte "legislate from the bench". Vilket de menar att de till vänster vill. Helt fel har de inte. Barack Obamas kampanj sa så här i en kommentar till McCains tal om vilken sorts domare han tänkte utse till HD (McCain delar den konservativa synen):

"Barack Obama has always believed that our courts should stand up for social and economic justice ..."

I sitt tal sa McCain bland annat:

"For decades now, some federal judges have taken it upon themselves to pronounce and rule on matters that were never intended to be heard in courts or decided by judges. ...

In the shorthand of constitutional discourse, these abuses by the courts fall under the heading of “judicial activism.” But real activism in our country is democratic.

Real activists seek to make their case democratically – to win hearts, minds, and majorities to their cause. Such people throughout our history have often shown great idealism and done great good. By contrast, activist lawyers and activist judges follow a different method. They want to be spared the inconvenience of campaigns, elections, legislative votes, and all of that.

They don’t seek to win debates on the merits of their argument; they seek to shut down debates by order of the court."


McCain har också ägnat sig åt fundraising. Han har inte lyckats att nå ut till ett så stort antal bidragsgivare som Obama och Clinton. Därför måste han förlita sig på att få in mer pengar från de personer som ger till hans kampanj. Eftersom lagarna (inrättade av honom själv) inte tillåter gåvor större än 4600 dollar (hälften till primärvalen, hälften till presidentvalet) så kommer hans kampanj jobba nära det republikanska partiet - som kan ta in mycket mer pengar från varje enskild givare, upp mot 70 000 dollar.

På en enda fundraisinggala i New York drog han in inte mindre än sju miljoner dollar. Någon dag innan två miljoner i Michigan.

Idag släpptes också militären uppgifter om hans tjänstgöring där man bland annat kan läsa om de många utmärkelser han fått.

2008-05-07

Clinton fortsätter

Hillary Clinton ger inte upp: "I'm staying in this race until there is a nominee."

Men pressen på henne ökar naturligtvis. Idag bytte George McGovern från Hillary till Obama och uppmanade henne samtidigt att ge upp kampen. McGovern är före detta senatorn från South Dakota och var demokraternas presidentkandidat 1972 då han förlorade stort mot Richard Nixon. En som jobbade i McGoverns kampanj var Bill Clinton.

Idag kom också uppgifter om att Clinton har fortsatt låna ut pengar till sin kampanj. 6,4 miljoner dollar under april. Det ska läggas till den fem miljoner hon lånade ut tidigare i år.

Idag träffade Clinton sina rådgivare och superdelegater som inte bestämt sig i Washington men redan imorgon är hon ute och kampanjar igen. Ett extra stopp i West Virginia har planerats in.

Barack Obamas kampanj vet att racet i över och enligt kampanjmanagern Plouffe kommer de nu inte enbart ägna sig åt primärvalsstaterna.

Jag tycker det är tämligen obegripligt att hon fortsätter. Hon är chanslös. Det har hon varit länge men har klamrat sig fast vid att superdelegaterna av någon anledning ska gå att övertyga och att resultaten i Florida och Michigan ska räknas. Men de argument de använt mot superdelegaterna - som hittills inte funkat - är nu borta. Hon kommer inte kunna få ihop flest antal röster även om Florida och Michigan räknas. Hon kommer inte kunna komma ifatt i antal delegater, ens om Florida eller Michigan räknas. Hon vinner inte alla de stora staterna. North Carolina är en stor stat, hon fick storstryk.

Det som finns kvar att säga till superdelegaterna är att hon i opinionsundersökningar gör bättre ifrån sig mot McCain än Obama i viktiga delstater som Pennsylvania och Ohio. Det kommer inte övertyga någon.

Clinton vann knappt i Indiana

Det blev visserligen en vinst för Hillary Clinton i Indiana, men med en väldigt liten marginal. Med 99 % räknade så leder Clinton med 18 000 röster, eller 51-49 %. Det ger henne 36 delegater mot Obamas 33. Marginalen blev alltså mindre än vad alla hade räknat med. CBS som tidigt projicerade Clinton som vinnare fick en minst sagt spännande natt. Clinton var också rätt tidig ut med att hålla ett segertal, som senare under natten höll på att fastna i halsen när marginalen till Obama krympte.

I North Carolina tog Barack Obama en större vinst än väntat. Med 99 % räknade leder han med 56-42 %. Det ger honom en delegatvinst med 56-45.

Netto ökar alltså Barack Obama sitt delegatförsprång med åtta delegater. Precis det Hillary Clinton inte behövde. Hon hade behövt motsatt resultat. En stor vinst i Indiana och en knapp förlust i North Carolina. Nu kommer pressen på henne att hoppa av racet bli stor. Tim Russert säger rätt ut på NBC att Barack Obama har vunnit nomineringen.

Det som talar mot att hon hoppar av nu är att nästa primärval går av stapeln i West Virgina den 13 maj. Där leder hon överlägset i undersökningarna. Sen följer Kentucky och Oregon den 20 maj. Clinton leder klart i Kentucky och Obama i Oregon. Men VW är ingen stor delstat så antalet delegater hon kan ta in är begränsat.

Två märkliga saker med Clintons kampanj

Karl Rove påpekade ett par saker som han tycker är märkliga med Clintons kampanj. När Hillary Clinton kom in i senaten gjorde hon vid flera tillfällen upp med republikaner, inte minst inom nationella säkerhetsfrågor. Ändå lät hon Barack Obama ta positionen som den som klarar av att göra upp med republikaner och på det sättet få saker gjorda.

Han tyckte också det var märkligt att hon lät honom ta förändringsmanteln. Hon har jobbat med att förändra saker sedan hon i början av 90-talet blev First lady.

Visserligen är hon en del av etablissemanget. Det hade Barack Obama kunnat hävda med trovärdighet, men hon gav utan större fight bort de andra två centrala delarna i Obamas kampanj.

Det är bara att instämma i att det är märkligt att hon så enkelt gav bort dessa två centrala delar av det som är Obamas budskap. Kanske trodde Clinton-kampanjen på sitt eget argument att nomineringen oundvikligen var hennes. Om de pratade om Obamas budskap skulle de bara ge honom onödig uppmärksamhet. Så här i efterhand var det uppenbart ett misstag att inte göra det.

Nu är det dags att sova. Det här ser klart ut. Clinton är inte någon vinnare ikväll. Om någon är vinnare så är det Obama. Han kommer troligen inte tappa några delegater utan snarare vinna någon delegat netto i natt. Det är inte vad Clinton behöver. Hon hade behövt en överraskning i North Carolina. Men fighten fortsätter ett tag till.

CBS: Clinton vinner Indiana

CBS News är först ut med att projicera att Hillary Clinton vinner i Indiana. Med 44 % av rösterna räknade leder hon med 56-44.

Fox News: Obama vinner North Carolina

Vallokalerna har precis stängt i North Carolina men enligt exit polls anser Fox News att marginalen är så stor att det är klart att Barack Obama kommer vinna.

Om vi kollar MSNBC:s exit poll verkar det stämma. Obama vinner både män och kvinnor stort. Män, som utgör 43 %, vinner han med 56-40 och kvinnor, som utgör 57 %, vinner han med 54-42.

33 % av de röstande är svarta väljare och som vanligt röstar över 90 % av dessa på Obama, 91 % för att vara exakt.

Obama vinner alla åldersgrupper utom väljare över 64 år, alla inkomstnivåer och alla utbildningsnivåer.

Om Obama inte vinner skulle 15 % av väljarna rösta på John McCain. Om Clinton inte vinner skulle 19 % rösta på McCain.

Exit poll: Clinton vinner Indiana

Enligt en exit poll vinner Hillary Clinton både bland män och kvinnor i Indiana. Männen utgör 45 % av de röstande, Clinton vinner dem med 51-49. Kvinnorna utgör följaktligen 55 % av väljarna och Clinton vinner dem med 53-47.

Om Barack Obama förlorar nomineringen skulle 17 % av de som röstar idag rösta på John McCain i november. Om Clinton förlorar skulle 19 % rösta på McCain. 11 % av de röstande säger att de är republikaner och 23 % oberoende.

Som tidigare vinner Clinton bland lågutbildade och Obama bland högutbildade. Obama vinner väljarna i åldern 17-39 år. Clinton 40 år och äldre. Obama vinner också gruppen med allra lägst inkomst, under 15 000 dollar. Sen vinner Clinton alla inkomstgrupper utom den näst högsta.

2008-05-06

Fox News live

Fox News lägger ut en live stream av en diskussion mellan bland annat Karl Rove och Chris Wallace som följer nattens resultat i Indiana och North Carolina. Detta är inte Fox News vanliga sändning utan en specialgrej. Jag kommer definitivt följa den. Kan bli intressant att höra bland annat Rove i lite längre inlägg än vad som hinns med i andra sändningar.

Streamen ska hittas här så småningom.

Indiana och North Carolina

Striden har varit intensiv ända in på mållinjen. Negativa reklamfilmer har rullat i tv, attacker via brevutskick från stöttande organisationer och ja - allt är som vanligt med andra ord. I natt är det resultaten från Indiana och North Carolina som vi ska följa.

Vi börjar med det viktigaste, vädret. I både North Carolina och Indiana ligger temperaturen runt 20 grader och det verkar mestadels vara klart väder. Inget där som påverkar valdeltagandet alltså.

Politico har en bra genomgång av fem saker som vi ska följa under kvällen för att få ett bra grepp om hur det går. Fem saker för Indiana och fem saker för North Carolina.

Valresultaten och exit polls hittar ni exempelvis här hos MSNBC.

Hur delegaterna fördelas funderar CQ Politics på, NC och Indiana.

Och så till sist, läget i opinionen.

I North Carolina leder Obama med i snitt åtta procentenheter enligt RCP:s genomsnitt av de senaste undersökningarna. Trenden är att Clinton har halverat avståndet de senaste två veckorna men att hennes uppåtgående trend stannat upp och kanske börjat vända.

I Indiana leder Clinton med i snitt fem procentenheter. Obama var förbi henne ett tag i slutet av april men hon har återtagit ledningen och avståndet dem emellan har varit ungefär detsamma under maj.

Nationellt leder Obama i snitt med ynka 0,7 procentenheter. Han ledde den 23 april med tio procent.

2008-05-04

Ditt och datt

David Broder har pratat med en källa i Clinton-kampanjen som berättar hur de ser på Clintons chanser att vinna nomineringen. De satsar på att få ner Obamas försprång till drygt 100 delegater när alla primärval är klara och att i alla fall några röster räknas från Michigan och Florida. Sen försöker de övertyga superdelegaterna med att peka på Obamas oförmåga att nå klassiska väljargrupper hos demokraterna och osäkerheten kring vad för fler skandaler som kan gömmas i hans förflutna.

Barack Obama vann i Guam i natt med sju röster bland de totalt 4521 som röstade. Han får därmed två delegater och Clinton två. Guam får inte rösta i själva presidentvalet.

Ytterligare ett reportage om en medhjälpare. Denna gång en nästan mytisk person vid namn Averell "Ace" Smith. En annan demokrater säger följande om honom:

"He is one of the few balding, bespectacled guys who I wouldn't want to run into in a dark alley."

McCain leder själv arbetet med att utse en vicepresidentkandidat. Ingen annan är inblandad och han diskuterar inte saken med någon. Normalt brukar kandidaterna utse någon person att leda arbetet som de tror kan göra ett bra och framförallt knipa käft om vilka de funderar på.

Efter sjukvård och sjukförsäkringsfrågor vänder McCain blicken mot de konservativa väljarna. På tisdag åker han till North Carolina för att hålla ett tal om hans syn på juridiska frågor. Med sig har han Fred Thompson och konservativa juristen Ted Olsen. Han kommer också senare i veckan prata om vapenrättigheter, trafficking och barnpornografi. Men den konservativa flörten är inte så långvarig, i slutet av veckan är det klimatfrågor som gäller.

Via USAval.se hittar jag en intressant sammanställning av hur de skulle gå i ett presidentval mellan Clinton och Obama. Om de två gjorde upp om presidentposten. Clinton skulle vinna stort med 296 elektorsröster mot Obamas 187.

TV-reklam

Enligt ett memo från Clintonkampanjen Barack Obama spenderat 5,6 miljoner dollar i Indiana, huvudsakligen på tv-reklam. Clintonkampanjen är inte dåliga de heller men ligger en bit efter med 3,2 miljoner.

Obama satsar nu i slutskedet på en två minuter lång reklamfilm som körs både i Indiana och North Carolina. Han lyfter fram arbetare, vad han tycker är fel med Washington och kort om att ta hem trupperna från Irak, sänkta skatten och få fart på ekonomin.

Tidigare har kampanjerna bland att duellerat med reklamfilmer. Hillary Clinton började med den här:



Och Obama svarade med den här:

2008-05-02

Kort ditt och datt

Barack Obama medverkade igår i David Lettermans program och presenterade där sin tio i topp-lista. Top ten surprising facts about Barack Obama:

10. My first act as president will be to stop the fighting between Lauren and Heidi on “The Hills.

9. In the Illinois primary, I accidentally voted for Kucinich.

8. When I tell my kids to clean their room, I finish with, “I’m Barack Obama and I approved this message.”

7. Throughout high school, I was consistently voted “Barackiest.”

6. Earlier today I bowled a 39.

5. I have canceled all my appearances the day the “Sex and the City” movie opens.

4. It’s the birthplace of Fred Astaire. (Sorry, that’s a surprising fact about Omaha.)

3. We are tirelessly working to get the endorsement of Kentucky Derby favorite Colonel John.

2. This has nothing to do with the Top Ten, but what the heck is up with Paula Abdul?

1. I have not slept since October.

CQ Politics har gjort en kul och bra uppställning av McCains möjliga VP-kandidater där du kan vara med och tippa utgången.

Barack Obamas största fan är hans chefstrateg med det trevliga utseendet, David Axelrod. Washington Post skriver ett bra porträtt av honom.

2008-05-01

Medhjälparna

Nästan mer spännande än kandidaterna tycker jag personerna bakom dom är. Alla dessa medhjälpare som lägger ner så enormt mycket arbete för att de tror så hårt på en annan persons förmåga. Ni som tyckte videon om Rick Davis skrivbord var kul kommer gilla den här också. Ett reportage inifrån Obamas högkvarter i Chicago.

NY Times granskar en av McCains närmaste rådgivare, Charlie Black och Boston Globe tittar närmare på en annan, McCains alter ego, Mark Salter.

Roves strategi mot Obama

Karl Rove syns allt mer i media. Han är kommentator på Fox News och skriver för Newsweek och Wall Street Journal. Inte sällan är hans ämne Barack Obama. Illa dolt som råd till senatorn från Illinois kan man skåda hur Karl Rove skulle försöka besegra honom om han återigen var chefstrateg för en presidentkampanj.

Hans strategi skulle man nog kunna kalla att syna bluffen. I Newsweek skriver han:

"It's powerful when you say America is not "Red States or Blue States but the United States." The problem is, you don't have a long Senate record of working across party lines."

Och i WSJ:

"And his repeated calls to remember Dr. Martin Luther King's "fierce urgency of now" in tackling big issues falls flat as voters discover that he has not provided leadership on any major legislative battle."

Utan att skriva det rätt ut ställer han detta mot John McCains facit i senaten där han vid flera tillfällen gjort upp över partigränsen för att få igenom lagförslag.

Han tycker också att John McCain ska lyfta fram mer av sin bakgrund i Vietnam. Det finns berättelser där som når djupt hos människor. I WSJ berättar Rove en av dem, när McCain hjälpe en annan krigsfånge att läka hans avbrutna arm så han en dag kunde uppnå sin dröm och flyga flygplan igen.